Április - 2021
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Teams

A Microsoft Teams egy chat alapú kommunikációs és csapatmunka eszköz, mellyel új szintre emelhetjük a vállalati együttműködést. Dolgozzatok bárhonnan, csevegj a csapatoddal, használjatok közösen fájlokat és adatokat, mindezt egy felületről. Ez egy új dimenziót jelent a céges kommunikációban. Folyamatosan frissülő megoldásai teljeskörűen kielégítik a legmodernebb cégek kommunikációs igényeit is. Integrált működésének köszönhetően időt és energiát spórolhatsz, hiszen egy alkalmazásban megoldhatsz szinte mindent, ami a csapatmunkához kell. 

 

A Teams az egyes csatornák mellé füleket (tabokat) tud rendelni, ahol külső fejlesztők akár webes felületet, akár direkt a Teams-hez fejlesztett egyedi UI-t tudnak mutatni, például adatvizualizációval, közös dokumentumokkal, jegyzeteléssel. Ezek a tabok az egyes csatornákhoz tartoznak. A chatbotok szintén működnek a felületen, ehhez szintén dedikált API-kat kínál a Teams. Az már magától értődik, hogy a Teams mély integrációt kínál az Office 365 kiegészítő szolgáltatásai felé, így a megosztott .docx állományok például appon belül, az Office Online segítségével nyílnak meg, a megbeszélések megszervezését, a fájlok megosztását pedig mind a Microsoft más rendszerei (például SharePoint, OneDrive) szolgálják ki. 

 

A Teams a ma általánosnak számító csatornás koncepciót használja: ebben a nagy közös csatorna mellett dedikált tematikus csatornák hozhatók létre, amelybe a felhasználók meghívhatják egymást. Ezzel párhuzamosan 1-1 beszélgetések folytathathatók. A Slackhez képest újdonság, hogy a rendszerben külön csapatok hozhatók létre, amelyek egyenként rendelkeznek a fenti struktúrával, ezekkel pedig szépen lekövethető a céges hierarchia, külön team lehet az értékesítés és a marketing vagy épp a pénzügy.

https://support.office.com/hu-hu/teams

 

OneDrive

Az Office 365 fájltárolási megoldása. Weben keresztül elérhető https://office.com címen, telepített program esetén (Windows 10, Android, iOS, Macintosh) a program indítása után az egyetemi e-mail címét és Cusmanos jelszavát kell csak megadnia. Windows 10 és Macintosh esetén a fájlok szinkronizálódnak, sávszélesség és tárterület optimalizáltan. Ez azt jelenti, hogy alapértelmezett beállításként csak azok a fájlok töltődnek a gépre, amit éppen megnyitunk. Innentől kezdve ez folyamatosan szinkronban tartja a felhős verzióval. Ez feltételezi az online kapcsolatot. Beállíthatjuk úgy is bizonyos mappákat előre letöltünk és akkor internetkapcsolat nélkül is elérjük a fájljainkat. 

 

Zsaroló vírus elleni védelem, egy kattintással vissza tudunk állni a titkosítás előtti állapotra. Vizionálás a dokumentumok szerkesztése során a változatokat a rendszer automatikusan különböző példányba menti, amik külön-külön is megtekinthető és visszaállítható. Megosztás a fájlokat vagy mappákat különböző módon tudjuk megosztani. Lehetőség van csak adott személyekkel ez lehet egyetemi vagy külsős. 

 

Ez egy biztonságos megoldás, mert bejelentkezés szükséges. Link birtokában is megoszthatjuk, így bárkinek el tudunk küldeni pl. egy nagyméretű fájlt. Ez a tár személyhez kötött, alapértelmezetten csak a tulajdonosa fér hozzá. Kilépés esetén a fájlok visszavonhatatlanul törlésre kerülnek. Ezért csoportmunkára inkább a Sharepont-ot javasoljuk.

Oktatóvideók a OneDrive-hoz:
https://support.office.com/hu-hu/article/oktat%c3%b3vide%c3%b3k-a-onedrive-hoz-1f608184-b7e6-43ca-8753-2ff679203132?ocmsassetID=1f608184-b7e6-43ca-8753-2ff679203132&wt.mc_id=otc_home&ui=hu-HU&rs=hu-HU&ad=HU 

 

Sharepoint

Az Office 365 a csoportmunka segítésére, fájlok megosztására, valamint weboldalak közzétételére szolgál. Böngésző vagy mobilos alkalmazás segítségével könnyen eléri fájljait. A megszokott egyetemi közös tárak kiváltására akkor javasoljuk, ha zömében kívülről szeretnék a fájlokat elérni vagy szükség van az egyidejű szerkesztésre. Az egyetemi gépeknél megszokott F:, E: meghajtó felcsatolása nem

 

A közös használatú dokumentumok elérésére, szerkesztésére és megosztására használható. Zsaroló vírus elleni védelem, egy kattintással vissza tudunk állni a titkosítás előtti állapotra. Vizionálás a dokumentumok szerkesztése során a változatokat a rendszer automatikusan különböző példányba menti, amik külön-külön is megtekinthető és visszaállítható. Megosztás a fájlokat vagy mappákat különböző módon tudjuk megosztani. Lehetőség van csak adott személyekkel ez lehet egyetemi vagy külsős. Ez egy biztonságos megoldás, mert bejelentkezés szükséges. 

 

Link birtokában is megoszthatjuk, így bárkinak el tudunk küldeni pl. egy nagyméretű fájlt. A tár létrehozását az ISZK eÜgyfélszolgálatán tudja kérni. Az ISZK által létrehozott tárakat az ISZK kezeli (pl. Jogosultságkezelés). A nem ISZK által létrehozott Sharepoint tárak kiürülés esetén törlésre kerülnek! További információ és segítség a termék használatához elérhető a https://support.office.com/hu-hu/article/oktat%C3%B3vide%C3%B3k-a-sharepoint-online-hoz-cb8ef501-84db-4427-ac77-ec2009fb8e23 weboldalon.

 

Stream

A Microsoft Stream egy vállalati video szolgáltatás, ahol a szervezet tagjai biztonságosan feltölthetik, megnézhetik és megoszthatják a videókat. Az osztályok, találkozók, előadások, tanfolyamok és egyéb videók, amelyek segítenek megosztani a csapatmunka felvételeit. A Microsoft Stream egyszerűen megoszthat egy videót, megjegyzéseket és leírásokat is.  A Microsoft Stream segít a tartalom csatornákba és csoportokba rendezésében, így az könnyebben megtalálható.

 

A Microsoft Stream jól működik a hasonló csoportok más Office 365-s alkalmazásaival, például a SharePoint-al, a OneNote-alalkalmazásaival. 

 

Stream szolgáltatások: 

 • Az Office 365 csoportok támogatása amely elérhetővé teszi az összes Office 365 csoport video tárházát
 • Engedélyek videó szinten.  
 • Csoporton belüli alcsatornák.
 • A videók több csatornán is megjelenhetnek.
 • Személyes figyelőlista, aminek a segítségével később visszanézhetünk videókat
 • Megjegyzések és kedvelések hagyása közvetlenül a videóban
 • Gazdag videóleírás, linkekkel, közvetlenül a videó lejátszásának időszaka alatt
 • Mély keresés
 • Arcfelügyelet, egy olyan videó keresésének jóváhagyása, amely arcot jelenít meg
 • Élő események
 • Támogatja a Kas (P2P), a Kollective (P2P) és a rámpát (helyettes és multicast elrejtése) eCDN szolgáltatóként 
 • Mobil alkalmazás adatfolyam iOS és Android kapcsolat nélküli lejátszással
 • Az alkalmazás elérhető asztali gépeken, laptopokon Androidot vagy iOS-t támogató telefonokon és tableteken is.

További információ:  https://docs.microsoft.com/hu-HU/stream/ 

Office 365

Office 365 oktatóanyagok

Az Office 365 a Microsoft felhő alapú szolgáltatása, amit egyetemünk 2017. nyarán vezetett be. A rendszert bárhonnan, bármilyen eszközről könnyel el lehet érni, így segíti a közös munkát és hatékony kommunikációt. Folyamatosan fejlődő felülete leköveti a kor elvárásait és egyre nagyobb funkcionalitást biztosít. Legfőbb előnyei közé tartozik a nagyméretű személyes tár (OneDrive), ami 1 TB-os. Office (Word, Excel, PowerPoint) fájlok egyidejű szerkesztése. Hatékony kommunikációs eszköz, ami hang, videóhívásokat valamint csevegést tesz lehetővé (Teams). 

 

Szervezeten belül bárkivel könnyen és biztonságosan tud megosztani fájlokat. Otthoni eszközökre telepíthető formában elérhető a Word, Excel, PowerPoint. Igénylés: Az Office 365 minden hallgatónak és dolgozónak aktív, csak használatba kell vennie. Használat: Látogasson el az https://office.com oldalra és kattintson a bejelentkezésre. Itt adja meg a hivatalos egyetemi e-mail címét. Dolgozóknál ez x.y@uni-corvinus.hu hallgaóknál x.y@stud.uni-corvinus.hu.

Ellenőrizze e-mail címének helyességét a https://cusman.uni-corvinus.hu oldalon. Részletes használati útmutatót itt talál: https://support.office.com/hu-hu/office-training-center 

 

Forms

A Microsoft Forms az Office 365 része, mellyel a felhasználói gyorsan és egyszerűen hozhatnak létre egyéni teszteket, felméréseket, kérdőíveket, regisztrációs űrlapokat és más hasonló tartalmakat. Miután létrehoztunk egy tesztet vagy űrlapot, meghívhatunk másokat a kitöltésére, melyhez használhatnak tetszőleges webböngészőt vagy akár mobileszközt is. Az eredmények beérkezésekor a beépített elemzőeszközökkel értékelhetjük a válaszokat. Az űrlapadatok (például teszteredmények) egyszerűen az Excelbe exportálhatók további elemzés vagy osztályozás céljából.

 

A Microsoft Forms-űrlapok szerzői beállíthatják, hogy a szervezeten kívüli felhasználók is megválaszolhatják-e a felmérésüket vagy tesztjüket. Az ilyen külső felhasználók válaszai névtelenül jelennek meg.

 

A Microsoft Forms a következő böngészőkhöz van optimalizálva: Internet Explorer 10+, Edge, Chrome (legújabb verzió), Firefox (legújabb verzió), Android Chrome (legújabb verzió), illetve iOS Safari (legújabb verzió).

 

https://support.office.com/hu-hu/article/%C5%B0rlap-l%C3%A9trehoz%C3%A1sa-a-microsoft-forms-seg%C3%ADts%C3%A9g%C3%A9vel-4ffb64cc-7d5d-402f-b82e-b1d49418fd9d 

 

Outlook (hallgatói levelezés)

Az Office 365 levelezője az Outlook.

Jelenleg a hallgatók számára érhető el. A teljes egyetemi bevezetés előkészítése folyamatban van, kisebb csoport számára tesztelési céllal  már elérhető.

Aminek több elérési formája van. Weben keresztül elérhető a https://office.com címen, telepített program esetén (Windows 10, Android, iOS, Machintos) a program indítása után az egyetemi e-mail címét és Cusmanos jelszavát kell csak megadnia.

A program főbb részei a levelezés, naptár, feladatok és címjegyzék.

Segédlet a rendszer használatához:

https://support.office.com/hu-hu/article/outlook-%E2%80%93-oktat%C3%A1s-8a5b816d-9052-4190-a5eb-494512343cca


Kézikönyvek

Utolsó frissítés: 2019.12.05.