November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
 

Duális képzés


(A Duális képzésekről szóló kiadvány online változata a képre kattintva érhető el)

 

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvénybe (Nftv.), 2014. július 24. napi hatállyal bevezetésre került a duális képzés fogalma. A hazai felsőoktatásban a duális képzési rendszer ez idáig főként a műszaki képzés területén jelent meg. A kedvező tapasztalatok alapján a hivatkozott törvényi háttér lehetőséget teremt az informatika, agrár, természettudomány, vagy gazdaságtudományi képzések területén is elindítani a duális képzési rendszert.

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, amely során a hallgatók már egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Megvalósulása a Gazdálkodástudományi Karon

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara egyedüliként az országban mester szintű duális képzést indított 2015 szeptemberétől számvitel területen. A duális képzésben az együttműködő partnerek az ország vezető könyvvizsgáló cégei: PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young.

Az említett vállalatok már korábban is szorosan együttműködtek intézményünkkel, visszatérő vendégelőadóink az óráinkon, részt vesznek az egyetemi tananyagok írásában, és lektorálásában is, szakdolgozathoz kapcsolódó témavezetői és bírálati feladatokat vállalnak.

Ezen szoros együttműködés a duális képzésen keresztül tovább formalizálódik: a vállalatok a duális képzésre jelentkező hallgatókat saját kiválasztási folyamatukon keresztül ismerik meg, és döntik el, hogy kik felelnek meg a feltételeiknek.

A vállalatok a kiválasztott és a felvételi eljárásban sikeresen felvett hallgatókkal munkaszerződést kötnek, melyben a munkakört úgy határozzák meg, hogy az összhangban legyen az egyetem által meghatározott képzési követelményekkel. Ennek megfelelően a tárgyak egységesen lettek felosztva az egyetem és a vállalatok között, így a vállalatok olyan területeket fednek le, mint a konszolidált beszámoló összeállítása és elemzési, nemzetközi számviteli beszámolási rendszer, számvitel és a könyvvizsgálat számítógépes támogatása, illetve a kimondottan vállalati gyakorlatokat feldolgozó számviteli és ellenőrzési esettanulmányok.

A sikeres kezdetet követően a Gazdálkodástudományi Kar szélesítette a duális képzésben részvevő szakokat 2016 szeptemberétől már a logisztikai menedzsment mesterképzésben és a Székesfehérvári Campus két alapképzésében a gazdálkodási és menedzsment és pénzügy és számvitel alapszakokkal, 2017. szeptemberétől pedig Székesfehérváron elindult a Sportközgazdász mesterképzési szak is duális formában. 2018. őszétől Székesfehérváron meghirdetésre kerül -  a korábbi képzések mellett - a Turizmus-vendéglátás alapképzési szak is duális képzésben.


Partnereink

 

Ellátásilánc-menedzsment mesterképzésben a Karnak sikerült együttműködési partnernek a legnagyobb logisztikai cégeket megnyerni (Euro-Log Kft. Grundfos Magyarország Gyártó Kft., EKOL Logistics Kft.,  Flextronics Kft., GS1 Magyarország Nonprofit Zrt., Motiment Kft., Trans-sped Kft., 2018-tól a Corvex Üzleti Megoldások Zrt.,a Tyco Electronics Hungary Termelő Kft. és a Robert Bosch Kft.),

Számvitel mesterképzésen Magyarország vezető könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó vállalatival duális képzést indítani (Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft., KPMG HUNGÁRIA Könyvvizsgáló,Adó- és KözgazdaságiI Tanácsadó Kft., PricewaterhouseCoopers Kft.),

a székesfehérvári alapszakokon (Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel) pedig kiemelkedő helyi partnerek közül választhatnak a hallgatók  (ALBACOMP RI Kft., Arconic-Köfém Kft., A-Set Ingatlanhasznosító Kft., Videoton Holding Zrt., VIDEOTON EAS Elektronikai Szerelő, Gyártó és Szolgáltató Kft., Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft., Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, EMERSON Process Management Magyarország Kft. OTTO FUCHS Hungary Kft., Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt., Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft., Penny Market Kft., Simon István e.v.).

2017-től Székesfehérváron a Sportközgazdász mesterszak felvételt nyert jelentkezői az Alba Regia Atlétikai Klub, az Alba Regia Sport Club, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, a Lagardére Sports Hungary Kft. duális hallgatói lehetnek. 2018-tól a partnerek listája tovább bővült (Alba Volán Sportclub Öttusa Szakosztály, Fehérvár AV19 Sport Club, Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség).

2018. szeptemberétől Székesfehérváron a Turizmus-vendéglátás alapképzési szakunkra felvételt nyert hallgatóink jelenleg 7 duális partner közül válogathatnak: Accor-Pannonia Hotels Zrt., Best Western Plus Lakeside Hotel, Budapesti Fesztivál & Turisztikai Központ, Continental Gropu Kft., Janus Boutique Hotel & Spa, Fehérvári Programszervező Kft. és Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

 A vállalati partnerlista bővítése folyamatosan zajlik.

 

A további menüpontokban részletesen tájékozódhatnak a duális képzésekről.

Utolsó frissítés: 2019.05.08.