Szeptember - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 27
28 29 30  

Publikációs folyamat lépései

A teljes publikációs folyamat átlagos átfutási ideje a kézirat benyújtásától annak befogadásáig kb. 6 hónap. A befogadást követően a cikk megjelenését a többi rendszerben várakozó cikk számától és tartalmi összetételétől függően ütemezzük.

 

A folyamat lépései

 

 1. A kapcsolattartó szerző az online workflow rendszer feltöltési felületén keresztül benyújtja a kéziratot (ezt társszerzős publikáció esetében is csak az egyik szerzőnek kell megtennie).

  • A feltöltés során meg kell adnia a tanulmány címét, absztraktját, nyelvét és teljes hivatkozási jegyzékét, és nyilatkoznia kell arról, hogy a tanulmány eredeti munka, amit még nem jelentetett meg, illetve máshol sem áll bírálat alatt.

  • A szerzőnek arról is nyilatkoznia kell, hogy megteremtette a vakbírálati folyamat feltételeit, vagyis sem a tanulmány szövegéből, sem a fájl tulajdonságaiból, sem más feltöltött dokumentumból nem derül ki olyan adat, amiből következtetni lehetne a szerző személyére vagy munkahelyére.

  • A szerző a feltöltés során a „comments for the editor” rovatban tudja jelezni esetleges kéréseit a főszerkesztő felé. Itt tudathatja azt is, ha a kéziratot egy szerkesztés alatt álló tematikus- vagy különszámba szánja.

 2. A főszerkesztő ellenőrzi, hogy a feltöltött kézirat megfelel-e az ezzel kapcsolatos formai és tartalmi elvárásoknak. Amennyiben igen, a tanulmányban tárgyalt téma alapján kijelöl egy szakterületi szerkesztőt, ha nem, visszajelzést küld a tanulmány elutasításáról. (Jellemző átfutási idő: 1 hét)

 3. A szakterületi szerkesztő bírálókat kér fel a kézirat értékelésére, akik jelzik, hogy vállalják-e a felkérést. (Jellemző átfutási idő: 2-3 hét)

 4. A bírálók értékelik a kéziratot. Több szempont figyelembevételével 1-5 skálán osztályozzák a tanulmány minőségét, majd ennek alapján javaslatot tesznek ennek (a) változtatás nélküli elfogadására, (b) változtatásokkal való elfogadására, (c) elutasítására és újbóli benyújtására itt vagy más folyóirat számára, (d) teljes elutasításra. A szakterületi szerkesztő a beérkezett bírálatok és javaslatok alapján választ az előbbi opciók közül. (Határidő: 1 hónap)

 5. A szerző a kapott bírálatok alapján fejlesztőleg átdolgozza a kéziratát. Az új változatról tisztázati példányt küld. A bírálóknak szánt, kötelezően elkészítendő levélben tételesen is reagál mindkét bíráló minden észrevételére, jelöli, hogy melyik változtatást melyik bírálói megjegyzés nyomán foganatosította. A kézirat módosított változatát és a kísérő levelet a szerző ismét a workflow rendszerbe tölti fel, mégpedig a korábban megnyitott cikk felületére (ugyanazzal a sorszámmal). Ismét ellenőrzi, hogy a kézirat újabb változata sem veszélyezteti a vakbírálati folyamathoz szükséges szerzői anonimitást. (Határidő: a módosítási kérésektől függően 1-3 hónap)

 6. A szakterületi szerkesztő mérlegeli, hogy a szerző megfelelően reagált-e a bírálatokra, és dönt a kézirat elfogadásáról. Szükség esetén újabb körben egyeztet a bírálókkal vagy újabb bírálót von be, esetleg további módosításokat kér a szerzőt. (Jellemző átfutási idő: 1-3 hónap)

 7. Az elfogadott, tartalmilag véglegesnek ítélt cikkekről befogadó nyilatkozat igényelhető a szerkesztőségtől.

 8. A főszerkesztő a rendszerben várakozó cikkek számától és tartalmi összetételétől függően ütemezi a cikk megjelenését a folyóirat valamely következő lapszámába.

 9. Az olvasószerkesztő a szerzővel egyeztetve előállítja a cikk végső, nyomtatási formáját, ami minden formai, szerkesztési és nyelvhelyességi szempontnak eleget tesz.

 10. Megjelenik a cikk. Ennek elektronikus változatát a megjelenést követően a szerkesztőség rögzíti a Corvinus Kutatások egyetemi repozitóriumban. Az erre mutató link más adatbázisokban (pl. Researchgate.net, Academia.edu) rögzíthető, közzé tehető. Kérjük szerzőinket, hogy a cikkek PDF változatát e felületekre közvetlenül ne töltsék fel. A szerzők a nyomtatott lapszámból tiszteletpéldányt kapnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés: 2019.03.11.