Február - 2021
H K S C P S V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 27 28

Konferencia a fesztiválokról a Corvinuson - 2018.06.04.

A kijelölt turisztikai térségekben komplex fejlesztések és élménypontok sokaságát ígérte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a BCE konferenciáján.

 

A június 4-ei konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontja szervezte a fesztiválok társadalmi-gazdasági hatásairól. A rendezvény apropóját részint az adta, hogy július 15-éig lehet jelentkezni a BCE szeptemberben induló Kulturális turisztikai menedzser szakirányú továbbképzésére, amelynek fókuszában idén a fesztiválszervezés-fesztiválturizmus áll majd. A félnapos konferencián turisztikai szakemberek, a BCE oktatói és fesztiválszervezők osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az utazók igénye folyamatosan változik, ezért a turisztikai fejlesztéseknél állandó trendérzékenységre van szükség, emelte ki köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy épp ilyen fontos megtalálni az ország és a főváros sajátosságait, és ezzel együtt a magyar vendégeketis szolgálni. Budapest imázsát leginkább a „minőségi város” értékkategória mentén érdemes erősíteni, ebben a fesztiválturizmusnak is kiemelt szerep jut, tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A Magyar Turisztikai Ügynökség desztináció alapú turizmusfejlesztésben gondolkodik, és a kijelölt turisztikai térségeken belül egymással párhuzamosan kívánja fejleszteni a különböző típusú termékeket – mondta el Guller Zoltán az MTÜ tavaly októberben kidolgozott új, 2030-ig terjedő stratégiájával kapcsolatban. 2010 óta rekordév rekordévet követ Magyarországon: 2017-ig 51 százalékkal emelkedett a turisták száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy az európai és a világátlagot is meghaladó mértékben fejlődött a hazai turizmus-vendéglátás, ami érthetően a kormány számára is az egyik legfontosabb ágazattá vált.

Guller Zoltán az új típusú turisták szokásaira és igényeire hívta fel a figyelmet: ők azok, akik rövid idő alatt az élmények sokaságát szeretnék begyűjteni, ám ezért nem akarnak különösebb erőfeszítéseket tenni. Épp ezért az MTÜ új stratégiája szerint nem kell óriási attrakciókat létrehozni, inkább sok apró élménypontot érdemes kialakítani egy-egy turisztikai térségen belül. A kormányzat összesen tizenkét turisztikai térség létrehozását tervezi; ebből egyelőre ötöt jelöltek ki (a számok egyben azt is jelzik, hogy nem lesz minden település turisztikai térség része). Az önállóan márkázható térségeken belül komplex, párhuzamos fejlesztésekre lehet számítani. Erre most soha nem látott összeg, ezermilliárd forint áll rendelkezésre, aminek a felhasználása a szereplők közös felelőssége, tette hozzá az MTÜ vezérigazgatója. A célokat is egyértelműen megfogalmazták, 2030-ra a nemzeti össztermék 16 százalékát várják az ágazattól, s ezzel együtt szeretnék elérni az 50 milliós vendégéjszaka-számot, továbbá, hogy Budapest a látogatók számát illetően elérje vagy akár meg is előzze két legfőbb riválisát, Bécset és Prágát.

A fesztiválturizmus témájára áttérve Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke felhívta a figyelmet a fesztiválok szerepére az egyes desztinációk pozicionálásában, hozzátéve, hogy a lokális rendezvények a turizmus térbeli és időbeli koncentrációjának oldására is tökéletesek. A fesztiválszervezés azoknak a településeknek is lehetőséget ad, mondta, amelyek kívül esnek a kiemelt turisztikai térségeken. Ez azt jelenti, hogy ha nincs különösebb turisztikai vonzerő, akkor élményfejlesztésbe kell fogni, ami egyben az önkormányzatokra is új szerepet ró. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztiválok érdeke a sajátságok hangsúlyozása, azaz fontos, hogy egymástól megkülönböztethetőek legyenek.

Ezt követően Fiák Krisztina (MTÜ) és Bán Teodóra (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ) legfontosabb országos és budapesti fesztiválokról adtak körképet.

Kovács Balázs, a Good Deal Consulting munkatársa, a BCE kulturális turisztikai menedzser szakirányú továbbképzésének oktatója ausztriai tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy az osztrákok immár megelégelték a turisztikai rekordokat, és a közelmúltban új miniszteri programot hirdettek. Az egyéves projekt teljesen újfajta indikátorrendszerben, a fenntarthatóság figyelembevételével méri a turisztikai események hatékonyságát. Az iparvárosból Európa Kulturális Fővárosává avanzsált Linz sikertörténetében is megmutatkozik az osztrákok legújabb turizmusszemlélete, akik manapság már nem az élményturizmusra helyezik a hangsúlyt; ehelyett olyan turisztikai attrakciókat kívánnak létrehozni, amelyek az élet pozitív, örömteli megváltozását segítik elő, vagyis azt, hogy az élmény résztvevői megértsék, hogyan is lehetnek boldogabbak.

A konferencia előadásait két szekcióban kerekasztal-beszélgetések kísérték, az ismert és feltörekvő zenei és gasztrofesztiválok meghívott képviselői elsősorban a rendezvények társadalmi, kulturális és gazdasági hatásai elemezték.

 

Az összefoglalás a turizmus.com-on jelent meg, 2018.06.05-én, Szerdahelyi Krisztina.

 

 

 

Fesztiválok társadalmi, gazdasági hatása és a turizmusfejlesztés - 2018.06.04.

Fesztiválok társadalmi, gazdasági hatása és a turizmusfejlesztés

A BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont szakmai konferenciája

 

Ingyenes szakmai konferenciánk ingyenes, de regisztráció köteles.

Regisztrálni az alábbi linken keresztül tud: https://tinyurl.com/fesztivalturizmuskonf0604

 

A konferencia időpontja: 2018. június 4. 13:00-16:40

A konferencia helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem, III. előadó. (Budapest, Fővám tér 8.)

 

 

*A RÉSZLETES PROGRAM*

 

12:40-13:00 Regisztráció             

 

13:00-13:10 Köszöntő

dr. Zoltayné dr. Paprika Zita, dékán BCE G Kar,

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes

 

13:10-13:30 Kiemelt turisztikai fejlesztések

Guller Zoltán, vezérigazgató, MTÜ

 

13:30-13:50 Fesztiválok szerepe a desztináció pozicionálásában

Princzinger Péter, elnök, Magyar Turisztikai Szövetség

 

13:50-14:00 Fesztivál körkép

Fiák Krisztina, MTÜ

 

14:00-14:10 Budapesti fesztiválkörkép

Bán Teodóra, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK)

 

14:10-15:00 Kerekasztal: sikeres zenei és gasztro fesztiválok gazdasági és kulturális hatása

Bán Teodóra, BFTK

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere

Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere

Glázer Tamás, Millenáris

Kádár Tamás, Sziget Kulturális Szervezőiroda

Lobenwein Norbert, Volt Fesztivál

Rókusfalvy Pál, Etyeki Piknik

Moderátor: Simon András, MagicMice Zrt.

 

15:00-15.20 kávészünet              

 

15:20-15:30 BCE Kulturális turizmus menedzser szakirányú továbbképzésének bemutatása

Jászberényi Melinda, docens, BCE

 

15:30-15:40 Fesztiválszervezés nemzetközi tapasztalatai az oktatásban

Kovács Balázs, Good Deal Consulting

 

15:40-15:50 Tapasztalatok megosztása a képzésről

Babik Edit

 

15.50-16.40 Kerekasztal: feltörekvő és sikeres fesztiválok társadalmi, kulturális hatása

Bérczes László, Kiss Mónika, Ördögkatlan Fesztivál

Kis Domonkos Márk, Váci V4 Színházi és Zenei Fesztivál

Maszlavér Gábor, EFOTT

Miklósvölgyi Péter, CAMPUS Fesztivál

Muraközy Péter, Veszprémi Utcazene Fesztivál

Schönberger Ádám, Bánkitó Fesztivál

Valuska László, Margó Irodalmi Fesztivál

Moderátor: Simon András, MagicMice Zrt.

 

Kinek ajánljuk:

 

A konferenciát azoknak ajánljuk, akik a fesztivál turizmus valamely területén dolgoznak, érdeklődnek a jelenleg folyó és várható turisztikai attrakciófejlesztések és beruházások iránt, a kulturális turizmussal és a turisztikai fejlesztéssel kapcsolatos ismereteiket szívesen bővítenék és beszélgetnének a fejlesztési lehetőségekről.

 

 

Szeretettel várjuk ingyenes konferenciánkra!

 

Utolsó frissítés: 2019.03.11.