November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
 

 

Corvinus Business Partner


 

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának

vállalati kapcsolatok hírlevele

 

 

 

2020. január

Beköszöntő

Hírlevelünk ezen nyitó cikke egyben zárás is: a Gazdálkodástudományi Kar vállalati kapcsolatokat és alumnit menedzselő munkájának lezárásaként az utóbbi négy év rövid összefoglalója, köszönet és búcsú. Beköszöntő helyett tehát egy rövid „elköszönőt” ajánlok ezúttal figyelmetekbe.

Olvass tovább...

 

 

A vállalati kutatási kapcsolatok helye a megújuló Corvinuson

A vállalati és az egyetemi oldal is képviseltette magát a Kutatási Hét keretében megrendezett kerekasztal-beszélgetésen 2019. január 16-án. Az előző évek hagyományát folytatva, a Gazdálkodástudományi Kar Vállalati Kapcsolatok Bizottsága megnyitotta a kari kollégák számára a lehetőséget, hogy közösen beszélgessenek a meghívott vendégekkel, kutatási irányokról és együttműködési lehetőségekről.

Olvass tovább...

 

 

 

„Úgy tekintettem a DSG-re, mint egy kapura a külvilág felé” – alumni interjú Jánoskuti Leventével, a McKinsey and Company irodavezető partnerével

A DSG és a CEMS képzést is elvégezte egyetemi évei alatt Jánoskuti Levente, aki a tanulmányai során a lehetőségeket megragadva több alkalommal is hosszabb-rövidebb időt tölthetett külföldön. A DSG-n szerzett élményeiről, és a képzésnek köszönhető, a pályáját segítő pozitív tapasztalatairól beszélgettünk vele.

Olvass tovább...

 

 

 

Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft. gyárlátogatás

Október 24-én a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak és Erasmus-os vendéghallgatóinak a Strategisches Denken (Stratégiai gondolkodás) mester szakos tárgy oktatóinak, Zsóka Ágnes és Huszák Loretta kezdeményezésére lehetőségük nyílt részt venni gyárlátogatáson a Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft-nél. Az eseményt a Corvinus Egyetem Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központja (DSG) támogatásával valósult meg.

Olvass tovább...

 

 

 

Nagyszámú vállalati részvétellel Partnertalálkozót szervezett a Sportközgazdász mesterszak

A Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja (SGK) által életre hívott első Partnertalálkozó célja az volt, hogy a Sportközgazdász mesterszak meglévő és jövőbeli lehetséges vállalati partnerei informális keretek között megbeszélhessék tapasztalataikat, terveiket, illetve személyes kapcsolatot ápolhassanak a szak oktatóival, meghívott vendégelőadóval.

Olvass tovább...

 

 

 

Az egyetem tudja megmutatni a diáknak, hogy akarjon és tudjon felfedezni új dolgokat magáról és a világról  - Interjú Nagy-György Zoltánnal, az Ilcsi ügyvezetőjével, a Corvinus alumnusával

Nagy-György Zoltán 2006-ban végzett a Közgázon. Tapasztalatait a MOL-nál szerezte, de dolgozott a tanácsadásban is (BCG, IFUA). Vezetőként 2010 óta irányít különféle hátterű és érettségű csapatokat, hazaiakat és nemzetközieket egyaránt. Tapasztalatai sokrétűek, az értékesítés-irányítástól kezdve a vállalatfelvásárlásokig számos területen kipróbálta magát. 2019 óta az Ilcsi ügyvezetője. Házas, három gyermek édesapja. Az Ilcsi Magyarország vezető natúrkozmetikai gyártója, piacvezető a hazai szépségszalonok ellátásában. Egy kb. 40 főt foglalkoztató családi vállalkozás, amely jelenleg - 60 év professzionális kozmetikai tapasztalat birtokában - a lakosság felé is nyit, Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt.

Olvass tovább...

 

 

 

AmCham - Start your business

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 2019. november 28-án, negyedik alkalommal rendezte meg a Start your business elnevezésű eseményét a Budapesti Corvinus Egyetemen. Közel 20 felsőoktatási intézményben tartottak már hasonló előadást, céljuk többek között a vállalkozási kedv ösztönzése a hallgatók körében.  

Olvass tovább...

 

 

 

A kereskedelemkutatás offline és online módszerei a Nielsennel együttműködve

Két elkötelezett alumni aktív közreműködésével mostani formájában 2015 óta kerül meghirdetésre a kereskedelemkutatás tárgy. Rhorer Dávid, a Nielsen Key Account csoportvezetője és Hajdu Csongor, a Nielsen International Client Business Partnere, a BCE Szociológia Doktori Iskola doktorjelöltje vesz részt az oktatásban. A harmadik évfolyamos kereskedelem és marketing alapszakos hallgatóknak meghirdetett választható tárgy felelőse Dr. Simon Judit, a Marketing és Média Intézet egyetemi tanára. Ő Dr. Kemény Ildikóval, az Intézet adjunktusával indította el a tárgyat, ami keretében a hallgatók megismerhetik a kereskedelemkutatás legfontosabb trendjeit, illetve napjaink egyik dinamikusan fejlődő kereskedelmi területét, az e-kereskedelmet.

Olvass tovább...

 

 

 

Together on the university – the celebration of Corvinus Science Shop

“Science Shop” promotes collaboration between science and society. Our non-profit community partners bring their questions to the university where – through bridging work – they partner up with lecturers, courses and students to seek answers in collaboration. Civil and academic knowledges are given equal weight in this process: we build on the diversity of knowledges as the potential for mutual learning and co-creation.

Olvass tovább...

 

 

 

Nemzetközi elismerés - Jentetics Kinga, alumnát díjazták a 31. CEMS Diplomaátadó Ünnepségen

2019. november 27. és december 1. között került megrendezésre a CEMS Diplomaátadó Ünnepsége. Az eseménynek a Wirtschaftsuniversität Wien (WU) adott otthont, ahol 1197 frissen végzett vehette át diplomáját. Az ünnepségen Jentetics Kinga, volt hallgatónk és CEMS alumna, kiválósági díjban részesült Mid-Career Alumni kategóriában.

Olvass tovább...

 

 

 

 

2019. október

 

 

Beköszöntő

Bár a nyár többnyire a kutatási és publikációs munka és a feltöltődés időszaka az egyetemi életben, az idei nyár ennél mozgalmasabban telt a CORVINUS sok munkatársa számára. Az Egyetem elnöke, Anthony Radev, a nyár elején tíz munkacsoport létrehozását kezdeményezte, amelyek egyike a vállalati kapcsolatok fejlesztésére irányuló stratégia kialakításán dolgozott.

Olvass tovább...

 

 

Interjú Berta Csabával, az Újpest FC ügyvezető igazgatójával, a Vállalkozásfejlesztés alumni mentorprogram új tagjával

A 2019-es őszi félévben negyedszerre indult el a Vállalkozásfejlesztés alumni mentorprogram, melybe ez alkalommal is a korábban ugyanezen szakon végzett mentorok csatlakoztak. Az idei programba Berta Csaba tért vissza az Egyetemre mentorként, aki turizmus-vendéglátás alapszakon, majd 2013-ban vállalkozásfejlesztés mesterszakon diplomázott a Gazdálkodástudományi Karon. Big4-nál szerzett tapasztalat után az egyik legnagyobb magyar futballklubnál folytatta karrierjét, tapasztalatairól és az Egyetemmel való együttműködéséről kérdeztük az új mentort.

Olvass tovább...

 

 

Pillanatkép a hazai startup ökoszisztémáról

2018. során a PwC – az INPUT Programmal együttműködésben – nagyszabású kutatásba kezdett a hazai startup ökoszisztéma feltérképezését célozva. A kutatás nemcsak azért érdekes számunkra, mert a CORVINUS hallgatók egy része kíváncsian kacsintgat a vállalkozói életpálya felé, hanem mert ezen hallgatóinkat és a CORVINUS több kollégáját is megkérdezték a kutatás során. A felmérés eredményeit a 2019. szeptember 26-ai „startup reggelin” hozták nyilvánosságra – ezúttal az itt elhangzottakból szemezgettünk.

Olvass tovább...

 

 

„Ne csak a teremben ülve beszéljünk róla” – Elindult a Sales és Trade Marketing kurzus

Hosszú múltra visszanyúló együttműködés és közös gondolkodás nyomán, 2019. őszén elindult a Procter & Gamble és a Marketing és Média Intézet közös kurzusa. A Sales és Trade Marketing nevet viselő tárgy hiánypótló és fókuszált tudást nyújt a Marketing mesterszakos hallgatóknak. A gyakorlatorientált kurzusba a vállalat több vezető szakértője is csatlakozik. A tárgyhoz kapcsolódó elképzelésekről és célokról, Vértesi Bálint, a Procter & Gamble Rossmannért felelős részlegének kereskedelmi vezetője osztott meg részleteket.

Olvass tovább...

 

 

Erős közösség, sokrétű együttműködések

A Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központ - DSG

A 26 éve fennálló Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központ, vagyis a DSG, a kezdetek óta szorosan együttműködik külső partnerekkel. A 2016-ban létrehozott DSG Tanácsadó testületben elsősorban a német nyelvterületről érkező vállalati gyakorlatot képviselő tagok vesznek aktívan részt, az egyetemi vezetők és professzorok mellett. A DSG erős kapcsolati hálójának fontos része az Alumni közösség is. Dr. Zsóka Ágnes, a Központ vezetője foglalta össze partnerségi együttműködéseiket.

Olvass tovább...

 

 

Vállalati digitalizációs projektek

Az Informatikai Intézetben 2019 őszén első alkalommal indult el a Vállalati digitalizációs projektek kurzus. A tárgy célja, a design thinking módszertan megismertetése, majd a partnervállalat által meghirdetett probléma feltárása és megoldása a módszertan eszköztárának segítségével. A komplex projektmunkát megelőzően, a hallgatók az intenzív héten többek között Lego Serious Play tanfolyamon vehetnek részt, illetve megismerhetik az SAP Build keretrendszert. A kurzus ötletéről és céljairól Borbásné Dr. Szabó Ildikó, az Informatikai Intézet docense, a Vállalati Kapcsolatok Bizottság tagja számolt be.

Olvass tovább...

 

 

Fenntarthatóság és versenyelőny  – a BCSDH üzleti ebédjén járunk

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) éves üzleti ebédje ismét remek előadásokkal nyílt meg 2019. október 10-én. A szervezet 78 tagvállalatának képviselői egy gondolatébresztő prezentációt hallgattak meg a fenntarthatóság profitnövelő hatásairól, majd a fenntartható vízgazdálkodást tárgyaló vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetés következett. Erről a rendezvényről idézünk fel néhány fontos gondolatot.

Olvass tovább...

 

 

Real time neuromarketing kutatási lehetőség hallgatóknak

A Gazdálkodástudományi Kar Marketing és Média Intézetében indult az országban először Neuromarketing kurzus. A tárgy célja, hogy a hallgatók a tradicionális piackutatási technikák mellett, a neuromarketing kutatási módszereivel is megismerkedjenek. A 2019. őszétől elérhető, választható tárgy keretében, az NMS Hungary Kft.-től kapott bőr-galván válaszmérésére alkalmas eszközt és korábban a P&G által adományozott szemkamerát is kipróbálhatják a hallgatók. Dr. Varga Ákos, a Marketing és Média Intézet adjunktusa, a tárgy előkészületeinek részleteiről és a félév terveiről mesélt.

Olvass tovább...

 

 

Pro Facultate Díj 2019  - Elismerés a Kar legelkötelezettebb üzleti partnereinek

A Gazdálkodástudományi Kar minden évben külön díjjal ismeri el azon személyek és szervezetek munkáját, melyek a Kar hírnevének és tekintélyének növelésében kiemelkedő szerepet játszanak. Az üzleti és akadémiai együttműködés területén aktívan résztvevőknek a Kar nagyrabecsülése jeléül Pro Facultate Díjat adományoz. A rangos elismerést már kilenc alkalommal ítélték oda üzleti kategóriában vállalati oldalról érkező szakembereknek, s négy alkalommal cégeknek, szervezeteknek. A 2019-es évben először a kari Vállalati Kapcsolatok Bizottság tett javaslatot a jelöltekre.

Olvass tovább...

 

 

Egyetemi vállalkozásösztönzési programok

A vállalkozásösztönzés nem csak az állami- és a magánszektorban található meg: egyre több nemzetközi példát találunk a felsőoktatási intézmények körében is arra, hogy különböző programokkal és lehetőségekkel igyekeznek a tehetséges fiatalokat segíteni ötleteik megvalósításában és piacra vitelében. Ezek strukturáltság alapján az egyszerű programoktól, előadásoktól kezdődően a teljes egyetemi startup-ökoszisztémáig bezárólag sok különböző formát és méretet öltenek, de a cél közös: felkelteni a diákok érdeklődését a vállalkozásindítás iránt, és megadni nekik a szükséges szakértői segítséget a vállalkozásuk fejlesztéséhez.

Olvass tovább...

 

 

Alumni sikerek a Central European Startup Awards 2019-en

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a Central European Startup Awards (CESA), az egyik legnagyobb startup fesztivál Közép-Európában. A Magyarországról indult kezdeményezés célja, hogy a régió 10 országának innovációs közegét megtalálja és összekapcsolja egymással. Idén a régió több mint 5 000 jelöltje közül választották ki hat nemzet (Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovénia) országos szintű nyerteseit. A Budapesti Corvinus Egyetem végzettjei több kategóriában is elismerésben részesültek.

Olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon…

A szeptemberi tanévkezdési időszak úgy tűnik a vállalati partnereinket is arra ösztönözte, hogy – akár először, akár ismét, de – felvegyék a kapcsolatot a felsőoktatási intézményekkel. Ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

Olvass tovább...


 

 


 

2019. június

 

 

Beköszöntő

Bár úgy sejtem, az évnek ezen szakaszában már a nyári pihenés jár mindannyiunk fejében, ám júniusi hírlevelünket bátran ajánlom vízparti nyaralás mellé is olvasnivalónak! Hiszen inspiráló történeteket és jó gyakorlatok gyűjtöttünk össze ismét, és rövid bevezetőmben is rögtön az AACSB néhány előremutató tanácsát szeretném megosztani az olvasókkal.

Olvass tovább...

 

Fókuszban az egyetem-vállalat közös kutatási pályázatok

Az egyetem-vállalat közös kutatási pályázatok álltak a Gazdálkodástudományi Kar Vállalati Kapcsolatok Bizottsága által szervezett kerekasztal-beszélgetés középpontjában 2019. május 30-án. Az immáron hagyományos, a Kutatási Hét keretein belül megrendezett esemény előző alkalmai során, a gyakorlat számára is ígéretes kutatási irányokról, az egyetemmel való együttműködés jövőbeli lehetőségeiről kérdezte a Bizottság vállalati vendégeit a Kar kutatási ernyőtémái nyomán. Ez alkalommal azonban konkrét, jelenleg is futó együttműködések mentén beszélgethettek az érdeklődők jó gyakorlatokról, tapasztalatokról a projektek résztvevőivel, mely során a vállalati és az egyetemi oldal is képviseltette magát. A beszélgetés moderátora Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szakmai igazgatója, a Vállalati Kapcsolatok Bizottság tagja volt.

Olvass tovább...

 

 

 

„Az Egyetemmel ez egy kölcsönös viszony és természetes, hogy én is adok vissza.”  - interjú Haris Gergellyel, a Haris Park ügyvezetőjével

Közel tíz éve szerezte meg diplomáját az Egyetem falai között Haris Gergely, aki a mai napig aktív kapcsolatot ápol almamáterével. Hazai és külföldi tanulmányai mentén számos tapasztalata és konkrét elképzelése van az alumni menedzsmentről. A végzettekkel való kapcsolattartásról, a felépített szakmai életútjáról és családi vállalkozásukról beszélgettünk.

Olvass tovább...

 

 

Együttműködési megállapodás a LaLiga és Egyetemünk között

A világ egyik legjobb labdarúgó bajnokságát képviselő szervezet, a LaLiga és a Gazdálkodástudományi Kar közötti együttműködés, mind a Sportközgazdász mesterszak oktatási programjába, mind a dékáni tanácsadó testület munkájába való aktív bekapcsolódással megmutatkozik. A sikeres közös munka nyomán, a magyar sportgazdaság fejlesztése céljából, 2019. május 31-én ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Kar és a spanyol szervezet.

Olvass tovább...

 

 

Testreszabott MBA program a HungaroControl kollégáinak

2018. novemberében indult el az a négyhónapos MBA program, melyben a HungaroControl válogatott kollégái vehettek részt. A cég a Corvinus MBA Centert választotta a képzés megvalósítására, aminek fő célja a vállalat legjobb szakembereinek a magas színvonalú továbbképzése volt. Az egyedi igényeket figyelme véve kialakított posztgraduális program lebonyolítását a Corvinus MBA Center részéről Walter György, igazgató és Horváth Viktória, irodavezető koordinálta. A képzés előkészítéséről, tapasztalatairól és a jövőbeni tervekről a HungaroControl kollégáit kérdeztük: Czenthe Szabolcs, gazdasági igazgatót és Papp Roland, kiemelt vállalati kontrollert.

Olvass tovább...

 

 

How to develop the start-up ecosystem in a city?- University-business co-operation project in a CEMS course

The Hungarian start-up scene started to develop around ten years ago. In the last couple of years, Budapest has become one of the most exciting start-up cities in Europe and presents itself as a magnificent city for founders and is known as one of the premier start-up hotspots in Europe. It is also acknowledged as a prime draw for start-ups, investors and incubators in the Central and Eastern European region.  At least 500 start-ups grow and pivot in private offices or recently formed incubators in the city. Their freshly inked business plans are modelled on the most successful international case studies in innovative enterprise. Our aim in the course ’Startup Navigator’ was to generate valuable experience within this lively and inspiring start-up scene for our CEMS students.

Olvass tovább...

 

 

ZalaZONE tesztpálya látogatás

2019. március 29-én az Informatikai Intézet munkatársaiból, valamint az egyetem hallgatóiból álló kis csoport látogatást tett a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán Veress József kollégánk, valamint Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkárának közbenjárásának köszönhetően.  

Olvass tovább...

 

 

 

„Egy igazán egyedülálló projektben vehettem részt” - CEMS Business Projects 2019

A 2019-es tavaszi félévben a CEMS Business Projects keretében 13 projektmunka született. A CEMS hallgatók külső partnerekkel együttműködve dolgoztak valós projekteken. Mindegyik 3-4 főből álló csapat munkáját egy egyetemi oktató támogatta tanácsaival. A csapatok 12 héten át olyan cégekhez és nonprofit szervezetekhez csatlakozhattak a projektek keretén belül, mint a PwC, a Beiersdorf, a Mastercard, a MET, a Deloitte, a Hilti, a Google és az Ashoka. Munkájuk végeredményét 2019. május 10-én mutatták be az Egyetem falai között. A Business Projects során szerzett tapasztalatokról Rácz Kamilla, Pénzügy mesterszakos CEMS hallgatóval beszélgettünk.

Olvass tovább...

 

 

A 2019-es tavaszi félév együttműködési megállapodásai

Számos együttműködés öltött szerződéses formát a 2019-es tavaszi félévben. Négy különböző profilú külső partnerrel írt alá megállapodást és kettővel áll az aláírás küszöbén a Gazdálkodástudományi Kar. A cél, hogy a felek segítsék egymást stratégiai törekvéseik megvalósításában és elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák.

Olvass tovább...

 

 

„Harmincöt éve kezdtünk a Közgázon” - Alumni találkozó

Az 1984-ben tanulmányokat kezdett évfolyam tartotta meg találkozóját a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában 2019. április 27-én. A hatalmas érdeklődésnek örvendő, egészestés eseményre 201 végzett látogatott el, hogy az Egyetem falai között találkozhassanak újra egymással. Az évfolyam legkülönbözőbb szakjairól érkeztek öregdiákok, mint agrár, áruforgalom, ipar, közlekedés, külgazdaság, nemzetközi, pénzügy, tanár és tervgazdaság szak. Az alumni találkozó főszervezői Horváth Irma, Potyondi (Ökrös) Erika, Halmai Zoltán és Szalai Péter voltak. Az est hangulatát jól tükrözi az 1984-es évfolyam egyik öregdiákjának beszámolója:

Olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon…

A nyár eleje ismét bővelkedett olyan új vállalati megkeresésekben, amelyek tovább bővíthetik a Kar gazdag üzleti kapcsolatrendszerét. Ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

Olvass tovább...

 


2019. április

 

Beköszöntő

A tél végén, a tavasz elején sok olyan intenzív belső munka folyt a vállalati kapcsolatok területén – akár az egyetemi megújulás, akár az akkreditációs erőfeszítések kapcsán – amiről beszámolni terveztem ezen április számunk beköszöntőjében. Ám végül az elmúlt hetekben annyi izgalmas rendezvényen jártam vállalati partnereinknél, illetve velük közösen, hogy inkább ezeknek szentelném a következő bekezdéseket. 

Olvass tovább...

 

"A munkám szinte összes területére más szemmel tekintek" - Interjú Csáki Richárddal, az Erste Bank fiókhálózat és prémium szegmensmenedzsment igazgatójával

Az Executive MBA befejezése után beszélgettünk Csáki Richárddal, az Erste Bank fiókhálózat és prémium szegmensmenedzsment igazgatójával. Új kihívásokkal teli időszakban folytatta tanulmányait karrierje mellett, s a nagyon aktív időszak végéhez közeledve úgy véli, hogy rengeteget köszönhet az MBA-nek, amiből szeretne visszaadni az Egyetemnek. Interjúnk napján például épp az EFMD MBA konferenciájának meghívottjaként egy panelbeszélgetésen vett részt a Corvinuson. A jövőre tekintve pedig nem titkolt szándéka, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem újabb képzési programja keretében is folytatna tanulmányokat.

Olvass tovább...

 

 

 

Alumnus startupja és az ország legnagyobb cége adta a feladatot a Corvinus első nemzetközi meghívásos üzleti stratégiai esetversenyén

Március közepén 16 csapat érkezett a világ kilenc országából a Budapesti Corvinus Egyetemre, hogy üzleti tanácsadással segítsék az OTP Bankot és egy Corvinus alumnus társalapításával sikerre vitt magyar startupot, a Tresoritot. Magyarország legnagyobb szabású globális stratégiai esettanulmányi versenye, a Central European Case Competition @ Corvinus, 2019 (CECC, 2019) adott lehetőséget arra, hogy a két vállalat képviselői ötleteket halljanak többek között Hong Kongból, Amerikából és Ausztráliából.

Olvass tovább...

 

 

 

Díjak és többszintű egyetemi együttműködések - Büszkén adunk hírt a dékáni tanácsadó testület új tagjairól

2018. őszén új tagok csatlakoztak a három éve működő, kilencfős dékáni tanácsadó területhez. A vállalatvezetőkből álló testület tagjai amellett, hogy közvetlen támogatást adnak - többek között az oktatással kapcsolatos üzleti elvárások tekintetében a Gazdálkodástudományi Kar dékánjának - számos más területen is együttműködnek Egyetemünkkel, illetve nyernek elismerést kimagasló teljesítményükért. Az elmúlt időszak történéseinek példaként kiragadva, Diego Sánchez Trillo, a LaLiga Global Network magyarországi képviselője és Joerg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója is rangos elismerésben részesült. Melanie Seymour, a BlackRock ügyvezető igazgatója és Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója pedig az Egyetemmel való sokrétű együttműködésben vett részt.

Olvass tovább...

 

 

 

Átfogó vállalati projektfeladat, alumni résztvevőkkel

A több mint huszonöt éves Marketingkutatás és Piacelemzés tárgy népszerűségét jól mutatja, hogy a kurzusban közreműködő vállalati partnerek fele egyben alumni is. A gyakorlatias feladatokban gazdag tantárgy a mesterképzésben résztvevő marketingesek számára kötelező, melyben minden félévben minimum 5-6 külső partner vesz részt. A Marketing és Média Intézet egyetemi tanára, Dr. Simon Judit által vezetett nagy múltú tárgyba való vállalati bekapcsolódás lehetőségét kezdetben még hirdetni kellett, de néhány félév után hamar elterjedt a híre és maguk a külső partnerek jelentkeznek azzal, hogy részt szeretnének venni benne.

Olvass tovább...

 

 

 

AmCham Board Simulation

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) oktatást támogató szimulációs előadásán vehettek részt a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának vezetés és szervezés mesterszakos hallgatói 2019. április 8-án. A rendhagyó óra keretében hét tapasztalt szakember élőben játszott el egy felügyelőbizottsági ülést, mely során a hallgatók is feltehették kérdéseiket, megoszthatták véleményük a szimuláció tanulságai és következtetései kapcsán.

Olvass tovább...

 

 

REKK Energy Futures - A közösségi közlekedés jövője

Az energetikai szektor forradalmi átalakulása szempontjából kiemelkedő érdeklődést övező témákat járja körül a REKK Energy Futures nevet viselő szakmai előadássorozat. A 2017. decemberében első alkalommal megrendezett sorozat céljai között szerepel, hogy az érdeklődők az adott témakör legavatottabb szakértőitől kapjanak betekintést a területen zajló innovációkról, fejlesztésekről és azok jövőbeni hatásáról. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) által szervezett előadássorozat 2019. április 3-ai alkalmának középpontjában a közösségi közlekedés állt.

Olvass tovább...

 

 

A Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2019. évi Szakképzési Díjának ünnepélyes átadóján jártunk

A DUIHK (azaz a Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, amely közösségnek Karunk is tagja) 2013-ban alapította Szakképzési Díját, amelynek célja, hogy kiemelkedő projektek méltatásával hozzájáruljon a hazai szakmai képzés színvonalának emeléséhez és társadalmi megbecsülésének fokozásához. A Díj ünnepélyes átadására idén március 7-én került sor, az eseménynek az MKB székháza adott otthon.

Olvass tovább...

 

 

2. Nemzetközi Családi Vállalatok Konferencia

A digitalizációs és HR kihívások álltak a 2019. március 21-én második alkalommal megrendezésre került Nemzetközi Családi Vállalatok Konferencia középpontjában. A három éve működő Családi Vállalatok Központ éves, nagyszabású eseményének egyik célja, hogy folyamatosan kapcsolatot tartson a családi vállalatok döntéshozóival és lehetőséget teremtsen a területet érintő legaktuálisabb témák bemutatására, megvitatására. A Központ által szervezett nemzetközi konferencián az érdeklődők hazai és külföldi vezetők előadásait hallgathatták meg, két pódiumbeszélgetéssel kiegészítve.

Olvass tovább...

 

 

Vállalkozók a filmvásznon

Az  InCube és a CUBator 2019 tavaszi félévében három magyar dokumentumfilmet mutat be a Corvinus Faculty Clubban, amelyek a vállalkozóvá válás különböző aspektusait tárgyalják. A filmek a hirtelen jött üzleti siker, az üzleti angyalok és a sorozatvállalkozás témáját dolgozzák fel. A vetítéseket egy moderált beszélgetés is követi a film rendezőivel.

Olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon...

A tél végén, tavasz elején ismét igyekeztünk bővíteni a Kar vállalati kapcsolatrendszerét. Ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

Olvass tovább...

 


2019. január

 

 

Beköszöntő

A január mindig az értékelés, az újrakezdés és a megújulás időszaka – esetünkben idén a nagybetűs Megújulásé is. Az Egyetem átalakulása kapcsán talán még határozottabb visszajelzések érkeznek az üzleti szféra képviselőitől az egyetemi oktatás gyakorlatiasabbá, naprakészen praktikusabbá tételéről. Januári számunk (is) arról tanúskodik, hogy a Corvinus Business School a legtöbb tekintetben már most is megfelel ezen gyakorlati elvárásoknak.

Olvass tovább...

 

Nagyvállalati felsővezetőkkel beszélgettünk

Az egyetemi együttműködésekre számos példát hozó vállalatok vezetői ültek egy asztalhoz, hogy a kari kollégákkal közösen azonosítsák a jó példákat, az akadályokat és a jövőbeni lehetőségeket. Szerintük fontos az egyetemi oldalról érkező proaktivitás, a folyamatos információcsere és egy platform kialakítása, ahol kommunikálhatnak egymással. Mindez a Gazdálkodástudományi Kar Vállalati Kapcsolatok Bizottsága által szervezett kerekasztal-beszélgetésen hangzott el. A Bizottság hat meghívott nagyvállalati vezetőt ültetett egy asztalhoz, hogy a kari kollégákat bevonva beszélgessenek kutatási irányokról és egyéb egyetemi együttműködési lehetőségekről.

Olvass tovább...

 

 

Új tagokkal bővült a dékáni tanácsadó testület

A Gazdálkodástudományi Kar vállalatvezetőkből álló dékáni tanácsadó testülete immáron három éve támogatja a Kar stratégiai menedzsmentjét. A 2018. november 29-én tartott ülésen a dékán asszony meghívására új tagok csatlakoztak a testülethez, új színeket és további nemzetközi tapasztalatokat hozva ezzel board munkájába.

Olvass tovább...

 

 

Intenzív kapcsolatok a KKV szektor meghatározó magyar szereplőivel

„Ezért is érdemes a Corvinus mesterképzését elvégezni...” – jegyezte meg Dr. Huszák Loretta, a Kisvállalkozás- fejlesztési Központ egyetemi adjunktusa a szakmai kihívásokkal teli KKV szektorban való diploma utáni elhelyezkedés kapcsán. Az egyetem több téren, tanórai kereteken belül és azokon kívül egyaránt kínál lehetőségeket a vállalkozásalapítás és –fejlesztés téma iránt érdeklődőknek. A szoros vállalati kapcsolatokkal rendelkező Kisvállalkozás- fejlesztési Központ ennek egyik elemeként hozta létre a CUBatort és vonja be partnereit különböző módokon az oktatásba.

Olvass tovább...

 

 

CEMS Career Forum 2018 - ismét a Corvinuson

A CEMS nagyszabású karrier eseménye megrendezésre került már Milánóban, Párizsban és Bécsben is, így nagy megtiszteltetést jelent, hogy 2017 óta ismét Budapest, a Corvinus lett az otthona. Ezen a különleges toborzási rendezvényen a CEMS vállalati partnerek, CEMS hallgatók és alumnik vehettek részt, akik a világ minden tájáról nagy számban érkeztek.

Olvass tovább...

 

 

Konferencia a pénzügyi piacok likviditásáról, 2018

2018 őszén kilencedik alkalommal szervezte meg a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék az MTA KRTK Játékelméleti Kutatócsoporttal közös nemzetközi konferenciáját a pénzügyi piacok likviditásáról. A százhetven résztvevő negyvenhét előadást hallgathatott meg és húsz posztert tanulmányozhatott a pénzügyi likviditás tágan értelmezett témaköreiben (a konferenciakötet itt érhető el). A likviditás, a banki modellezés, a banki stabilitás, a közgazdasági elméleti modellek mellett ebben az évben új területként jelent meg a konferencián a „Social innovation” témaköre. A témában, a nemzetközi kutatók mellett előadott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program egyetemünkön futó 'Pénzügyi és Lakossági Szolgáltatások' tématerületi programjában (1783-3/2018/FEKUTSTRAT) dolgozó számos kollégánk.

Olvass tovább...

 

 

"Olyan érzésem volt, mintha hazajönnék" - interjú Török Annával, a Marketing és Média Intézet PhD hallgatójával

Török Anna brand manager-ként olyan márkákkal dolgozott, mint az Algida, a Lipton, az OIKOS vagy a NIVEA. Ötéves karrier után döntött úgy, hogy visszajön az almamáterébe és kipróbálja magát az akadémiai pályán. Teljesen azonban előtte sem szakadt el az egyetemtől, hiszen a doktori képzés megkezdése előtt az első marketing alumni mentorprogram mentoraként, két kurzus vendégelőadójaként és az akkreditációs találkozók alumni szekcióiban interjúalanyként is részt vett az egyetem életében. Karrierváltásáról, mentorprogramról és a vállalati szféra utáni egyetemi életről mesélt.

Olvass tovább...

 

 

Átfogó iparági kutatás az üzleti szolgáltató központokról a HIPA-val és a HOA-val közösen

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) és a Budapesti Corvinus Egyetem között még 2017-ben kezdődött el egy oktatási és kutatási együttműködés, amelynek egyik legfontosabb része az üzleti szolgáltató központok éves benchmarking kutatásának a közös lebonyolítása, amihez 2018-ban a Magyar Befektetés ösztönzési Ügynökség (HIPA) is csatlakozott. Ennek eredményeképp az öt éve zajló kutatássorozat eddig legkiterjedtebb és legszínvonalasabb felmérését tudtuk elkészíteni.

Olvass tovább...

 

 

"Nagyon jól esett vállalati szakemberektől pozitív visszajelzést kapni"

Hiánypótló tantárgyfejlesztés a Nemzetközi Gazdálkodás Központban

Jelentős vállalati együttműködéssel, hosszú előkészítést követően valósult meg a Nemzetközi Gazdálkodás Központ legújabb sikeres fejlesztése. A 2018. őszén indult Nemzetközi reklámstratégia-tervezés kurzus a vállalati stratégia és a marketingstratégia kontextusában mutatja be a reklámstratégiai tervezést. A tantárgy keretén belül a hallgatók olyan valós és aktuális piaci briefek-en dolgozhattak, melyeket a CIB Bank, a BASF, illetve a Teva Magyarország adott. A három cég mellett külső partnerek is csatlakoztak a kurzushoz, mint az Ogilvy-Geometry reklámügynökség, akik rendszeres konzultációra adtak lehetőséget a hallgatóknak; valamint egy piackutató cég, a Kantar-Millward Brownmely, mely céglátogatást biztosított szakmai tartalommal összekötve.

Olvass tovább...

 

 

Visszatekintés a Székesfehérvári Campus 2018-ban zajlott élénk vállalati életére

Az egyetem duális központjaként emlegetett Székesfehérvári Campus, a duális képzésen túl is színes vállalati élettel rendelkezik. Olyan események kerületek megrendezésre a Campuson, mint az Alba Mater előadássorozat, a Sportolói pályaorientáció vagy a Vállalkozz fiatalon! címet viselő előadás, valamint megalakult a Corvinus Alba Karrier Klub is. Az utóbbi években a székesfehérvári egyetemi élet szerves részévé váltak a tanórák keretein belüli és kívüli szakmai programok, előadások és workshopok.

Olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon...

Az évzárás előtti időszak ismét intenzív volt a vállalati partnertalálkozók szempontjából – folytattuk például a tárgyalássorozatot a nagy hazai szolgáltatóközpontok képviselőivel.  Ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

Olvass tovább...

 

 

2018. október

 

 

Beköszöntő

 

Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a Gazdálkodástudományi Kar életében az ősz meghatározó megmérettetése az EQUIS Peer Review Team szeptemberi látogatása volt. Ez, a Kar intézményi EQUIS akkreditációjának kiemelkedő mérföldköve volt és így több tucat kolléga, köztük a vállalati kapcsolatok és alumni területet képviselők is nagy köveket mozgattak meg a Kar érdekében.

Olvass tovább...

 

Tanulmányok melletti munkavállalás - Munka-tanulás-magánélet egyensúly

Harvard (USA), Miami University (USA), London School of Economics (UK), a nemzetközi viszonylatot tekintve csak néhány példa azon felsőoktatási intézményekre, ahol szabályozzák a hallgatók munkaidejét ajánlásokban vagy kötelező érvényű előírásokkal. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának - a legfontosabb információkat és érveket figyelembe véve - meggyőződése, hogy a heti 20 órát meghaladó hallgatói munkavállalás rontja az oktatási tevékenység eredményének minőségét és a munkatapasztalatok képzést gazdagító hatását. A hallgatók munka, tanulás és magánélet egyensúlyának megőrzése érdekében a BCE Gazdálkodástudományi Kara lépett, s ajánlást fogalmazott meg a nappali tagozatos hallgatók tanulmányok melletti munkavállalásának maximális mértékére és kívánatos formájára vonatkozóan. Az ajánlást 2018 júniusában, a közvetlenül a Dékán munkáját támogató, kari vállalati tanácsadó testület is megvitatta.

Olvass tovább...

 

 

"Hiszek abban, hogy küldetésben kell gondolkozni" - interjú Kozák Katalinnal, a Citi Bank stratégiai igazgatójával

Még be sem fejezte az Executive MBA-t Kozák Katalin, a képzés máris gyökeresen megváltoztatta az életét. A Citi Bank stratégiai igazgatója mesélt karrierútjáról, megérzéseiről, célkitűzéseiről és egy álom beteljesüléséről: az EXMBA-ről.

Olvass tovább...

 

 

Pro Facultate Díj - Elismerés a Kar legelkötelezettebb üzleti partnereinek

A Gazdálkodástudományi Kar minden évben külön díjjal ismeri el azon személyek és szervezetek munkáját, melyek a Kar hírnevének és tekintélyének növelésében kiemelkedő szerepet játszanak. Az üzleti és akadémiai együttműködés területén aktívan résztvevőknek a Kar nagyrabecsülése jeléül Pro Facultate Díjat adományoz. A rangos elismerést már nyolc alkalommal ítélték oda üzleti kategóriában vállalati oldalról érkező szakembereknek, s három alkalommal cégeknek, szervezeteknek. A 2018-as év díjazottja Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) igazgatója, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham).

Olvass tovább...

 

 

 

 

„Wei Ji szemléletmód: a változás veszély és lehetőség”- Doreswamy (Nandu) Nandkishore tartott előadást a Corvinuson

 

Doreswamy (Nandu) Nandkishore, a Nestlé S.A. egykori ügyvezető alelnöke, jelenleg a London Business School Stratégiai és Vállalkozási Karának vezető tanácsadója. 2018. október 18-án tartotta meg teltházas előadását a Budapesti Corvinus Egyetemen, melyben többek között a technológiai újítások mentén bekövetkezett gyorsütemű változásokról, annak hatásairól, valamint arról beszélt, hogy mindezek milyen kihívások elé állítják a cégeket és cégvezetőket.

Olvass tovább...

 

 

 

Komoly egyetemeket győzött le a Corvinus csapata a NUS esetversenyén - Az eseményen vállalati partnerünk, a Henkel támogatásával vett részt a csapat

A National University of Singapore (NUS) Ázsia első számú esetversenyét rendezte idén jubileumi tizedik alkalommal. A Corvinus csapata az 5 órás eset A divíziójában a Wharton Business School, a Marshall School of Business és az Auckland Business School csapatai előtt végzett az élen. A zsűri a tartalmi4  dicséretek mellett kiemelte a magyar csapat prezentációs képességeit és a megoldás érthetőségét.

Olvass tovább...

 

 

CUBator - Innovatív tér vállalkozó fiataloknak

2017. szeptemberében a Kisvállalkozás-fejlesztési Központ az egyetem főépületének harmadik emeletén található egyik beugrót próbaüzem jelleggel vállakozásélénkítő sarokká alakította át Corvinus Startup Corner név alatt. A vállalkozó corvinusosok találkozóhelyét egy évvel később a Designkommunikációs termék- és vállalkozásfejlesztés kurzus keretében gondolta újra hallgatók egy csoportja. Az órai projekt sikert aratott, s a tér immáron újjászületett koncepcióját a Gazdálkodástudományi Kar dékánjának is prezentálták, aki támogatásával biztosította a kezdeményezést, s a tervek szerint az egyetemi vezetőknek is be fogják mutatni.

Olvass tovább...

 

Egy új lehetőség, a Highered - Az Egyetem hallgatói mostantól könnyebben találhatnak nemzetközi szakmai gyakorlat helyet a Highered platform használatával!

A Highered az EFMD hivatalos karrierszolgáltatási kezdeményezése. A Budapesti Corvinus Egyetem, mint az EFMD tagja, ehhez a platformhoz is csatlakozott, aminek köszönhetően az Egyetem hallgatói az ingyenes online regisztrációt követően, több száz nemzetközi szakmai gyakorlat ajánlat közül választhatnak és találhatnak az érdeklődésüknek megfelelőt. Átlagosan napi 25-50 új lehetőség kerül fel a weboldalra.

Olvass tovább...

 

 

Érdekelnek a digitális vállalati projektek? 

Ezzel a címmel került megrendezésre a III. Gazdaságinformatikus Partnertalálkozó 2018. október 9-én a III. előadóban. A hallgatók a szokásos formától eltérően forgószínpados váltásokkal - ami magában foglalta a 15 percenként történő asztalcserét - hallgathatták meg vállalati partnereink előadásait, a dolgok internete, folyamatautomatizálás, kiberbiztonság, vagy az innovációs startupok létesítése terén.

Olvass tovább...

 

 

Szakdolgozati témavásár - Kutatás vállalati és civil szereplők támogatásával

A szakdolgozatot, TDK-t író hallgatóknak, illetve mindazoknak, akik szeretnének kutatni, a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék egy nagyszerű új programot indított, az úgynevezett szakdolgozati témavásárt. A rendezvény célja, hogy piaci szakemberek támogatásával végezhessenek kutatásokat a hallgatók, akik 2018. október 1-jén ismerkedhettek meg a programban résztvevő vállalati képviselőkkel.

Olvass tovább...

 

 

 

A vállalati találkozókon...

Az ősz nem csak az oktatási szférában az iskolakezdés ideje, hanem tapasztalataink szerint a vállalati szférát is arra ösztönzi, hogy új felsőoktatási kapcsolatokat építsen ki vagy régieket aktivizáljon. Így ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

Olvass tovább...

 

 

2018. június

 

 

Beköszöntő

Előző, április számunk beköszöntőjében a Vállalati Kapcsolatok Bizottság jelenébe, dolgos hétköznapjaiba igyekeztünk betekintést nyújtani, így most, a nyári szünet előtt egy kicsit a jövőbe tekintünk. Bemutatjuk a kari vállalati kapcsolatok és alumni terület alulról építkező módon megszületett középtávú stratégiai célkitűzéseit.

Olvass tovább...

 

Konkrét szakértői együttműködésre nyitottak a vállalati vezetők

Kerekasztal-beszélgetés kutatási irányokról és együttműködési lehetőségekről

Nyitottak a vállalati vezetők az egyetemmel való kutatási, illetve tanácsadási együttműködésre, elsősorban akkor, ha azok konkrétak és kimondottan az adott cég kérdésére nyújtanak megoldást. Szerintük erre az alkalmazott tudásra és rugalmasságra szükség van, és ebben az egyetem nyújthat segítséget a vállalatoknak. A Corvinus referenciáinak, tudásának, kapacitásának a külső kommunikációja tekintetében azonban hiányosságokat látnak, nem tudják, milyen szakértői kérdésekben fordulhatnak az egyetemhez, és azon belül pontosan kihez. Mindez a Vállalati Kapcsolatok Bizottság által 2018. június 7-én szervezett kerekasztal-beszélgetésen hangzott el. A Bizottság hat meghívott vállalati vezetőt ültetett egy asztalhoz, megnyitva a kari kollégák előtt a kérdezés lehetőségét. 

Olvass tovább...

 

 

 

 

Tudományos mentalitás és gyakorlatiasság

A REKK, mint nemzetközileg elismert brand

A magas színvonalú, elfogulatlan szakmai munka, a szakmai szervezetekkel való együttműködés megalapozta a tizennégy éve fennálló Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) jó hírnevét a piacon. A tudatos humánerőforrás-menedzsment és a folyamatos megújulás a kezdetek kezdetétől a Központ meghatározó eleme. Az erős akadémiai háttérrel rendelkező gyakorlatorientált szakemberekből álló Kutatóközpont működéséről, sikereiről Kaderják Péter, a REKK 2018. májusában leköszönő kutatóközpont-vezetője és Felsmann Balázs, kutató főmunkatárs mesélt.

Olvass tovább...

 

 

 

 

Blockchain: hype vagy sem?

„Ha valaki már tudja alkalmazni a technológiát és tud vele élni, az már tud valamit.” – interjú Dr. Anh Trinh Tuannal

 

Mi mindenre jó a blockchain? – tette föl a kérdést egy előadáson Dr. Anh Trinh Tuan a Corvinus Fintech Center vezetője, az Informatikai Intézet docense a hallgatóinak, melyre több mint száz különböző választ kapott. A blockchain technológia népszerűségét igazolja a tavasszal elindult történelmi esemény, az első magyar blockchain verseny, a Block Knights 2018. A verseny kick-off eseményét, is hatalmas érdeklődés övezte, mely 2018. februárjában a Budapesti Corvinus Egyetemen került megrendezésre a Corvinus Fintech Center és Blockchaineum szervezésében. A május 23-ai döntőben pedig a CarChain csapata képviselte eredményesen intézményünk. A lehetőségek szinte határtalanok, a jó példák csak szaporodnak, de mindig akadnak kételkedők is a technológiával kapcsolatban. Dr. Anh Trinh Tuannal beszélgettünk.

Olvass tovább...

 

 

 

V4 for 3rd Mission - A felsőoktatás 3. missziója és az innovációs hálózatok

Ezt a címet viselte a május 10-én, Budapesten megrendezett nemzetközi konferencia, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Tempus Közalapítvány valamint az AmCham Hungary közös szervezésében valósult meg. A program szakmai moderátora Kovács István Vilmos, a Budapest Corvinus Egyetem Nemzetközi és Innovációs Igazgatója volt, aki az EC/OECD HEInnovate országjelentés nemzeti szakértőjeként részt vett a kapcsolódó kutatásban is. Az eseményen karunk kollégái is jelen voltak, hogy arról tanuljanak és cseréljenek tapasztalatot: mit tehetnek az egyetemek az innovációs és vállalkozó szellem támogatása, terjesztése érdekében, hogyan működjenek együtt az üzleti és a civil szféra képviselőivel. A kapcsolódó tanulságokat gyűjtöttük össze a következőkben.

Olvass tovább...

 

 

 

A családból következik minden

Interjú Dr. Wieszt Attilával, a Családi Vállalatok Központ tudományos főmunkatársával

2018. március 22-én került megrendezésre a Corvinus Családi Vállalatok Központ nemzetközi konferenciája, melynek középpontjában a családi vállalatok stratégiai szintű irányítása és a hosszútávú fennmaradásának biztosítása állt. Az eseményen olyan külföldi és hazai vállalatok vezetői meséltek őszintén kihívásaikról, mint Dr. Johannes Baillou, az E. Merck KG igazgatótanácsának elnöke és a Merck Családi Tanács alelnöke, vagy Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. igazgatóságának elnöke. A vállalati szereplők mellett bemutatásra kerültek az első hazai nagymintás, átfogó családivállalat-kutatás eredményei, mely felmérésben a Családi Vállalatok Központ tudományos főmunkatársa is aktívan részt vett. Dr. Wieszt Attilával beszélgettünk.

Olvass tovább...

 

 

Változatos rendezvények vállalati partnerekkel a Corvinus Faculty Clubban

Karunk már kezdi otthon érezni magát a gyönyörű Corvinus Faculty Clubban. A Club népszerűségéhez talán nem csak a színvonalasan kialakított belső terek és a finom kávé járul hozzá, hanem az egyre gyakrabban itt megrendezésre kerülő események is. Május végén két olyan rendezvénynek is otthont adott a Corvinus Faculty Club: az immár tradicionális kari üzleti reggelinek és a CEMS hagyományteremtőnek szánt alumni összejövetelének.

Olvass tovább...

 

 

Tapasztalati tanulás a menedzsment képzésben

Interjú Dr. Móricz Péterrel, a Gyakorlati Projekt tárgy felelősével

A nemzetközi példákat tekintve az élenjáró üzleti iskolák körében már-már általánossá váltak az egyetem-vállalat együttműködésre épülő gyakorlati projekt tárgyak. Az intézményünkben ez 20 éves múltra nyúlik vissza. 1998-ban került bevezetésre az Emberi erőforrás menedzsment projekt tantárgy, majd 2003 őszétől kiegészült a Menedzsment kontroll és a Stratégiai menedzsment gyakorlati projekt kurzussal. „2003 óta gyakorlatilag minden végzett „vezszerves” elvégezte a specializációjának megfelelő, nemzetközi mintákat követve kialakított projekttárgyat”. – jegyezte meg interjúalanyunk, Dr. Móricz Péter, a Vezetéstudományi Intézet docense, a Gyakorlati projekt tárgy tantárgyfelelőse.

Olvass tovább...

 

 

Innovációk a biztosítási szakmában

Corvinus-Generali InsurTech Innovációs Ötletverseny

Szoros küzdelmet követően győztest hirdettek a Corvinus-Generali InsurTech Innovációs Ötletversenyén 2018. április 28-án. Tudatos és felelős fiatalokat nevelő app nyerte a versenyt, melyen 12 corvinusos csapat mérkőzött meg egymással. A szervezők olyan jövőbemutató, újszerű szolgáltatásötleteket vártak az eseményre, amelyek a pályázók szerint segítenék a biztosítási iparág digitális fejlődését, legyen szó marketingkommunikációról, ügyfelekkel való kapcsolattartásról vagy akár új szolgáltatásról.

Olvass tovább...

 

 

Tudatos karrierépítés, mentorálás, vállalati együttműködés

Interjú Vértesi Bálinttal, a P&G kereskedelmi részlegvezetőjével

Vértesi Bálint a Procter & Gamble Rossmann Magyarország részlegének kereskedelmi vezetője, azon alumnik közé tartozik, aki egyetemi évei után is aktívan részt vesz a Gazdálkodástudományi Kar életében. A 2017-ben indult Marketing Alumni Mentorprogramba mentorként, az interjúnk napján pedig a P&G trénereként tért vissza az egyetemre. A beszélgetésünket követően Dr. Kolos Krisztina órájára sietett, hogy a kurzus keretében egy másfél órás tréninget tartson a hallgatóknak vásárlói pszichológia témában. Vértesi Bálintot kérdeztük többek között a P&G-vel való együttműködési irányokról, a mentorként szerzett tapasztalatiról.

Olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon...

Májusban ismét megszaporodott azon vállalati vendégeink száma, akiknek felkeltette az érdeklődését a Karunkkal való együttműködés, különösen az oktatási munkába való bekapcsolódás lehetősége. Így ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati (és ezúttal egy egyetemi) találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

Olvass tovább...
 

 

2018. április

 

 

Beköszöntő

Az év végi időszak stratégiai tervezési munkáját követően 2018 első negyedévében a Vállalati Kapcsolatok Bizottság megújult erővel és új fókuszokkal folytatta működését. Erről: a nagyobb ívű új célkitűzésekről és az operatív munkáról szeretnék röviden beszámolni áprilisi számunk bevezetéseképp, némi betekintést engedve így a hírlevélben bemutatott kiemelt történetek mellett, a napi feladatainkba is.

olvass tovább...

 

„Vágj bele! Kezdj vállalkozni!” – de hogyan? - Vállalkozók, befektetők, hallgatók találkozása 

Mi a sikeres vállalkozás kulcsa: az ötlet vagy a megvalósítás? Hangzott el a kérdés az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) "Vágj bele! Kezdj vállalkozni!" nevet viselő előadássorozatának 2018. februári állomásán, amelyet a BCE Gazdálkodástudományi Karának Vállalati Kapcsolatok Bizottságával közösen rendeztek meg egyetemünkön. A program a kezdő és leendő vezetők, vállalkozók iránytűje, melynek központi témája a vállalkozásindítás és bővítés, illetve a vállalkozói létformát folyamatosan kísérő felelős döntések, irányítási kérdések meghozatala. A hallgatók két vállalkozó mindennapjainak kihívásait ismerhették meg és a meghívott szakértőkkel történő interaktív panelbeszélgetésbe is becsatlakozhattak.

olvass tovább...

 

 

 

„Nem félek szólni vagy visszakérdezni” – interjú Zsigri Gergellyel, a Coats nemzetközi projektmenedzserével

A mérnöki diplomát követően, sok éves munka- és vezetői tapasztalattal a háta mögött, alapos megfontolás után vágott bele az MBA képzésbe Zsigri Gergely, a Coats nemzetközi projektmenedzsere. Tíz éve él és dolgozik Párizsban, s bő másfél éve rendszeresen hazajár, hogy részt vegyen a Budapesti Corvinus Egyetem MBA képzésén. A tanulmányai végéhez közeledve még maradt olyan kérdése, melyre nem kapott választ, de már így is rengeteg, az MBA-nek köszönhető pozitív hozadékról számolt be az interjú során.

olvass tovább...

 

 

Vállalkozószellem és társadalmi hatás  - Ezek voltak a központi témák az EFMD 2018. márciusi konferencián

Az EFMD 2018. évi, az üzleti iskolák marketingkommunikációs, alumni és külső kapcsolatok szakemberei számára rendezett konferenciáján ugyan szó esett kommunikációs kampányokról és digitális eszközökről is, ám mégis két kevéssé „marketinges” téma került a középpontba: az egyetemi startupok felkarolása és az üzletin túlmutató társadalmi problémák megoldása. Ebben a rövid beszámolóban a számomra legizgalmasabb néhány példát osztom meg az olvasókkal.

olvass tovább...

 

 

Innovációs közösség a Corvinuson – elindult az SAP Next-Gen Lab

A kelet-közép-európai régióban elsőként nyílt SAP Next-Gen Lab 2018. márciusában, melynek a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara ad otthont. Az SAP Next-Gen egy olyan innovációs közösség, mely összekapcsolja a vállalatokat, hallgatókat, start-upokat, akadémiai gondolkodókat, kutatókat, vállalkozásokat. A kezdeményezés keretében létrejött hálózat az egyetemi partnerek számára hozzáférést biztosít a legújabb technológiákhoz többek között az IoT, machine learning, analytics, big data, design thinking, blockchain, data intelligence területeken.

Olvass tovább...

 

 

  

Nyugati szemlélettel itthoni siker? - Virtuális amerikai-magyar csapatok versenye a Corvinuson

2018 első negyedévében a Vállalatgazdaságtan Intézet gondozásában egy nemzetközi esetkurzus indult az amerikai The University of North Carolina at Chapel Hill egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésében, International Business Project néven. Kozma Miklós tárgyfelelős, az Üzleti Gazdaságtan Tanszék adjunktusának beszámolója.

olvass tovább...

 

 

Kiemelkedő lehetőségek a BCE hallgatói számára - A Corvinus Fintech Center, mint régiós referenciapont

A 2018-ban indult FinTech menedzsment szakirányú továbbképzés csak egy volt azon fontos állomások és célok közül, melyet a Corvinus Fintech Center fennállása óta megvalósított. A főképp banki és biztosítási szektorból érkező vállalati partnerekkel együttműködő innovációs kutatóközpontnak számos jelenleg is futó projektje van. Az eredményeikről és céljaikról Dr. Trinh Anh Tuant, a Corvinus Fintech Center vezetőjét, az Informatikai Intézet docensét kérdeztük.

olvass tovább...

 

 

 

Akik mernek nagyot álmodni – a magyar startup ökoszisztéma tevékeny fejlesztői

Ahogyan arra a Neticle nevű, online szövegelemzéssel foglalkozó és BCE alapítású startup is rámutatott legutóbbi kutatásában, "nagyon pörög a magyar startup téma". (https://startuponline.hu/nagyon-porog-magyar-startup-tema/). A Startup Navigator elnevezésű, CEMS-es meghirdetésű kurzus fókuszában a magyarországi alapítású startup-ok állnak. Az idei évtől kezdődően a kurzus első felében Bill Aulet, a bostoni MIT oktatója és jelenlegi ügyvezető igazgatója által kidolgozott, 24 lépésből álló startup fejlesztési módszertan használatával elemeztek a hallgatók csapatmunkában 4 ígéretes startup-ot. Majd a kurzus második felében a magyar startup ökoszisztéma állt a megfigyelésük középpontjába.

olvass tovább...

 

 

Feladatok, kihívások egy viharos üzleti környezetben

A Gazdálkodástudományi Kar Horizon Scanning kutatása keretében Pudleiner Rezsővel, a TE Connectivity lean-six sigma menedzserével készített interjút Dr. Demeter Krisztina, a Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék vezetője. A jelen kihívásai, fejlesztési igényei mellett, az elkövetkező 10 évre előretekintve a jövő feladatairól és az egyetemmel való lehetséges együttműködésekről is szó esett.  Az alábbiakban ezen beszélgetés fő gondolatait foglaltuk össze.

olvass tovább...

 

 

Oktatás- és kutatástámogatás a P&G-től 

2018. február 5-én adták át az oktatás és kutatás támogatására vásárolt szemkamerát a Procter&Gamble képviselői a Marketing és Média Intézet oktatóinak. Ezt követően Hrvoje Ceovic (Sales Leader, Central Europe) előadást tartott hallgatóinknak a változó környezet és digitális világ FMCG iparágra gyakorolt hatásáról és a fogyasztókra építő termékinnovációk és marketingstratégia jelentőségéről.

olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon… 

A téli hideg és az influenzajárvány sem akadályozta meg vállalati partnereinket abban, hogy felkeressenek minket az első negyedévben és az együttműködési lehetőségek iránt érdeklődjenek. Így ezúton ismét szeretnénk néhány vállalati találkozó eredményét megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

olvass tovább... 

2018. január

 

Beköszöntő

Őszi hírlevelünkben arról számoltam be, hogy az EQUIS akkreditációs folyamat ráébresztett minket arra, hogy mennyi mindenre lehetünk büszkék a Kar vállalati kapcsolatai, üzleti környezetbe való beágyazódása terén is.  Nos, ez a büszkeség a tél során csak fokozódott – természetesen kiegészülve néhány olyan terület azonosításával, amely további munkát igényel.

olvass tovább...

 

"New normal", azaz mit tanulhatnak a hallgatóink és kollégáink az üzleti szférában megfogalmazódó új elvárásokból

Emri Zsuzsannával, a KPMG Humán Erőforrások igazgatójával beszélgettem az egyetemmel és a végzős diákokkal kapcsolatos meglátásairól, a vállalat által érzékelt lehetőségekről és megfogalmazott elvárásokról.

olvass tovább... 

 

 

 

Mi a jövő a karrier szolgáltatások terén? - Innovatív európai gyakorlatok az EFMD 2017. novemberi Career Services konferenciájáról

Az EFMD 2017. évi, az üzleti iskolák karrier szolgáltatásaira fókuszáló konferenciáját a festői történelmi környezetről – és persze sajtjairól és az ottani üzleti iskoláról is – híres St. Gallenben tartották november 22-24. között. A konferencia programja „High Tech & High Touch: Career Management in the digital age” mottóval önmagában sokrétű volt, amit már csak a jelenlévő 80 feletti nemzetközi kollégával való tapasztalatcsere lehetősége múlt felül. Ebben a rövid beszámolóban a számomra legizgalmasabb néhány gyakorlatból adok ízelítőt.

olvass tovább...

 

 

Meg kell tanulni egy egész életen át tanulni - interjú Szőnyi J. Andrással 

Szőnyi J. András vállalkozó, tanácsadó, egyetemi tanár, aki számos tankönyv szerzője és társszerzője. Az üzleti életben elért sikerei mellett, az akadémiai karrierjét sem hanyagolta: volt a Torontói Egyetem professzora, a kínai Huazhong Természettudományi és Műszaki Egyetem Vállalatvezetési Oktatási Programjának igazgatója és a Nyugat-Indiai Egyetem vizsgáztatója is. A Budapesti Corvinus Egyetem falai között szintén lehet találkozni vele, ugyanis az MBA képzésen Corporate Governance and Board of Directors tárgyat oktat. A vállalatirányításról, a vezetők képességeiről és jövőbeni terveiről is mesélt a Corvinus Business Partner 2018. januári számában. 

olvass tovább...

 

 

HEInnovate - Hogyan élesszük fel a hallgatók vállalkozó szellemét?

Volt szerencsém részt venni 2017. november 29-én a magyarországi HEInnovate hálózat „Innovatív felsőoktatás – regionális fejlesztés és hálózatépítés” című szakmai konferenciáján. Az esemény rendkívül izgalmas volt – ízelítőül a nyitóbeszédet tartók névsora: Palkovics László, az EMMI oktatásért felelős államtitkára; Jens Nymand Christensen, az Európai Bizottság Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóságának főigazgató-helyettese; valamint Sylvain Giguere, az OECD Regionális Foglalkoztatási és Társadalmi Innovációs Divíziójának és Helyi Gazdasági és Foglalkoztatás Fejlesztési Programjának (LEED) vezetője. Ami azonban a legérdekesebbnek bizonyult, az az itt bemutatott jelentés volt, ami HEInnovate kutatás eredménye. A magyar felsőoktatási intézmények vállalkozókészségének, innovációs potenciáljának feltárására irányult, s az OECD, az Európai Bizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány közös munkája.

olvass tovább...

 

 

Oktatási és kutatási együttműködés a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetséggel

A magyarországi üzleti szolgáltató központok (pl. Morgan Stanley, IBM, GE, IT Services, BT, és még sokan mások) mára a magyar gazdaság egyik leggyorsabban növekvő és legtöbb embert foglalkoztató szegmensévé nőtték ki magukat. A legfrissebb adatok szerint közel 100 ilyen központ működik hazánkban, amelyek közvetlenül körülbelül 55 ezer szellemi foglalkoztatottat alkalmaznak, de közvetve akár több mint 100 ezer ember megélhetése függ tőlük. Ezen szolgáltató központok érdekképviseletét és szakmai együttműködését a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség fogja össze.

olvass tovább...

 

 

"Én még most is mentoráltnak érzem magam." - interjú Lakos Péterrel, az eOptika Kft. ügyvezetőjével

Alapszakos gazdaságinformatikusként indította el vállalkozását, mely mára közel 1 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkezik.  Csupán néhány éve végzett vállalkozásfejlesztés mesterszakon, s jelenleg alumni mentorként tért vissza az egyetemre. Úgy véli nincs olyan tanult információ, ami általánosan a leghasznosabb a világon, helyette sok tudásmorzsából építkezhetünk, amiket különböző élethelyzetekben tudunk felhasználni. Lakos Péter mesél az egyetemmel kapcsolatos élményeiről, a képzés során tanultakról, hogy mindez hogyan illeszkedett a karrierútjába, és arról hol tart jelenleg az eOptika.

olvass tovább...

 

 

 

Marketing és Média Intézet │Alumni Mentorprogram 

„Hitelesség, nyitottság, szakmaiság, türelem és rugalmasság…” 

 

… fogalmazták meg többek között ezeket a tulajdonságokat a mentorok arra a kérdésre, milyen tulajdonságokat várnak el önmaguktól, mint mentoroktól. A Vállalkozásfejlesztési Intézet jó gyakorlatát követve 2017-ben elindult a Marketing és Média Intézet Alumni Mentorprogramja is.  A program célja a jelenlegi és a 3-5 éve végzett hallgatók összekapcsolása. 

olvass tovább...

 

 

 

Sokszínűség, a jól működő szervezetek alapja - a Gazdálkodástudományi Kar az esélyegyenlőség mellett

Az egyenlő bánásmód tisztelete és a sokszínű szervezeti kultúra kialakítása mellett a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara is elkötelezett. A 2017. december 13-án megrendezett üzleti reggelin a Kar ünnepélyes keretek között csatlakozott az Európai Sokszínűségi Kartához.  Az aláírással szervezetünk önkéntesen vállalta, hogy tiszteletben tartja az egyenlő bánásmódot és konkrét lépéseket tesz egy sokszínű szervezeti kultúra létrehozása érdekében. A kezdeményezéshez hazai vállalatok is csatlakoztak, közülük több olyan is, melyek az Egyetem kiemelt partneri közé tartoznak.

olvass tovább...

 

 

 

 

Kitekintés - Hogyan növelhető az európai egyetem-vállalat együttműködések hatékonysága?

Az egyetem-vállalat közötti együttműködések széles palettáját vizsgálja és rendszerezi az EU University-business cooperation (UBC) study. A közel másfél évet átfogó, 2010 és 2011 között végzett tanulmány vázát a tizenegy, az egyetem-vállalat együttműködések terén elismert szakemberrel készített interjú, valamint egy kvantitatív kutatás adta. Az UBC kutatás olyan támogató mechanizmusokat térképez föl és elemez, melyek kiemelt segítői lehetnek a felsőoktatási intézmények és üzleti szféra közötti együttműködéseknek. Ez alkalommal ezekből szemezgettünk.

olvass tovább...

 

 

 

A vállalati találkozókon... 

A késő őszi és az ünnepi időszakban elsősorban olyan vállalatokat tömörítő szervezetekkel folytattuk a közös munkát, mint az AmCham, a HBLF vagy a BCSDH, ám néhány egyedi vállalati találkozó eredményeit is szeretnénk megosztani, kinyitva a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkába való bekapcsolódásra.

olvass tovább...

 

 

 

 

 2017. október

 

a Corvinus Business Partner teljes 2017. októberi száma itt érhető el

 

Beköszöntő 

A nyár és az ősz idén sem csak a pihenés és a tanévkezdés jegyében telt, hanem ezalkalommal a nemzetközi akkreditációkkal kapcsolatos feladatokkal is. A Vállalati Kapcsoltok Bizottság jó hangulatú ülésein munkaközben meglepetten tapasztaltuk, hogy minden elképzelésünket felülmúlja a valóság a kari vállalati együttműködések sokszínűsége tekintetében. 

olvass tovább...

 

 

Ezzel az óriási sebességgel megjelenő új jövővel kell foglalkozni - interjú Jamniczky Zsolttal, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagjával

Hírlevelünkben ezúttal Jamniczky Zsolttal, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagjával beszélgetünk. Zsolt az egyik hazai vezető energetikai nagyvállalat irányítója, egyetemünk volt hallgatója, aki ma is fontosnak tartja, hogy vállalata és a Budapesti Corvinus Egyetem közötti kapcsolat aktív maradjon. A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) alelnökeként aktívan részt vesz a Gazdálkodástudományi Kar és a szervezet közötti együttműködési programokban. A beszélgetést Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársa jegyezte le.

olvass tovább...

 

Első Gazdaságinformatikus partnertalálkozó

Értékes lehetőség a hallgatók számára, mikor közvetlenül találkozhatnak a vállalatokkal, még izgalmasabb lehet, mikor az adott területről érkező szakemberekkel. Az Informatikai Intézet első alkalommal megrendezett partnertalálkozóján többek között ezt biztosította a gazdaságinformatikus hallgatóknak. A mindkét oldalról nagy érdeklődésnek örvendő eseményen nyolc vállalat képviseltette magát.

olvass tovább...

 

 

A jövő vezetőinek kihívásai - Beszélgetés Presszer Péterrel, az IBM Client Innovation Centre területi vezetőjével 

Milyen vezetőkre lesz szükség a digitális világban? A Horizon Scanning kutatás keretében az IBM stratégiai fontosságú nemzetközi szolgáltató központjának vezetőjét megkérdezve kiderült, miket tart a legfontosabb kihívásoknak, amik a jövőre vonatkozóan is figyelmet érdemelnek. A beszélgetés során körvonalazódott, hogy kihívások leküzdésének kulcsa a humán erőforrásban rejlik, a szervezetben tevékenykedő munkavállalók és vezetők képességében keresendő a vállalat sikere.

 olvass tovább...

 

 

 

Csúcsvezetők a társadalmi értékek fejlesztéséért és megőrzéséért - 25 éves a HBLF 

Alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF), amelynek tagjaként október 12-én mi is részt vettünk a jubileumi hét eseményein. Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita Dékán Asszony reggel a Kanadai Nagykövetségen képviselte karunkat, ahol sor került az Az Európai Sokszínűségi Karta Magyarország ünnepélyes aláírására is. A Sokszínűségi Karta (www.sokszinusegikarta.hu) egy olyan nemzetközi kezdeményezés hazánkban, melynek határozott célja a társadalmi szemléletformálás és hogy szakmai támogatást adjon új sokszínűségi projektek elindításra vagy meglévők kiegészítésére. A várt eredmények között a munka-magánélet egyensúlyának megtartása, a munkavállalói elégedettség növelése és a tehetségek megtartása egyaránt szerepel.

olvass tovább...

 

A tudás, ami a következő lépcsőfokokat segíti bevenni - interjú Katona Gáborral, a Hauni Hungaria ügyvezető igazgatójával 

A karrier útjának számos elágazása lehet még a legtudatosabbak körében is. A vezetővé válás folyamata minden területen hasonlóan rögös. Katona Gábor, több mint három évet töltött az AUDI HUNGARIA-nál, mialatt elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán az executive MBA képzést. Ezt követően egy nagy karrierváltással most a pécsi székhelyű Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatójaként egy több, mint 1000 fős vállalatot irányít. Hogy hogyan segít az MBA képzés egy karrierdöntésben vagy a vezetők hétköznapjaiban, céljaiban és az önismeretük fejlődésében, arról az újdonsült ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

olvass tovább...

 

 

Vállalati nézőpont - Trendek, kihívások, problémák a hat vállalati tanácsadó tag szemével 


Milyen új irányokat, megközelítéseket tud mutatni egy vállalat a kari stratégia, részstratégia vagy hazai és nemzetközi akkreditáció kérdésében? A Gazdálkodástudományi Karon működő vállalati tanácsadó testület közel két éve támogatja a dékán munkáját, többek között az oktatással kapcsolatos üzleti elvárások tekintetében, s a vállalati szférával való szorosabb együttműködés jegyében. A különböző területekről érkező szakemberek Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita, dékánnal, Dr. Matolay Réka, EQUIS projekt menedzserrel és Dr. Aranyossy Márta, vállalati kapcsolatok és alumni igazgatóval 2017. júniusában ültek össze, hogy egy közös munka során megosszák javaslataikat, véleményüket a Kar középtávú stratégiájával kapcsolatban. 

olvass tovább...

 

Tudomány és/vagy gyakorlat - vállalati kapcsolatok nemzetközi kitekintésben

Volt kollégánk, Sajtos László 13 éve költözött ki Új-Zélandra, élettársa - egyben későbbi felesége - szülőföldjére, Christchurch városába, ahol a helyi főiskolán kezdett el dolgozni. Felkészültségére hamar felfigyeltek, így nemsokára átette székhelyét Új-Zéland legnépesebb városába, ahol azóta is az ország legmagasabban jegyzett egyetemén, a University of Auckland Gazdasági Karán építi a karrierjét. Itthon a fiatalabb generációhoz tartozó kollégák, akik nem ismerték őt személyesen, az SPSS-kézikönyv társszerzőjeként találkozhattak nevével, amely az azóta eltelt időszak egyik leghivatkozottabb olyan publikációja lett, amely a Karunkhoz köthető. Jelenleg az Australian & New Zealand Marketing Academy (ANZMAC) elnöki posztját is betölti, amely – hasonlóan az európai EMAC-hoz – az akadémiai marketing kutatókat tömörítő szervezetek közül a legrangosabb a régióban. Az immár hazai és nemzetközi tapasztalatok birtokában a vállalati kapcsolatok kinti gyakorlatáról kérdezte Gyulavári Tamás, a Marketing és Média Intézet munkatársa.

olvass tovább...

 

 

 

A Corvinus csapata a Bajnokok Ligájában - vállalati szimuláció

Az egyetemek által szervezett nemzetközi üzleti esetversenyek világában egyre sokszínűbb a globális paletta: Európa mellett nagy számú észak-amerikai és ázsiai verseny is ott van a legjobb üzleti iskolák célpontjai között. Ebben a mezőnyben a legtapasztaltabb felkészítő tanárok szavazatai alapján minden évben kiválasztják azt a 12 versenyt a világban, amelyeket a legnagyobb szakmai kihívás megnyerni. 

olvass tovább...

 

 

Fenntarthatóság, vállalati felelősségvállalás, közös értékek  - jó gyakorlatok becsatornázása az oktatásba

Már késő este van, a vállalatvezető lekapcsolja az összes lámpát, mielőtt utolsóként távozna az üres irodából, kikapcsolja a számítógépet, a monitorján is kinyomja a gombot és még a nyomtatót is üzemen kívüli állapotba helyezi. Mind e mögött csupán a költségcsökkentés motivációja áll, vagy ezzel párhuzamosan egy valós egyéni érték húzódik meg, azaz az ökolábnyom tudatos mérséklése? Bátran kijelenthetjük, hogy léteznek cégek, vezetők, oktatók, intézmények, melyek időt szentelnek a vállalati felelősségvállalás számos, szerteágazó részterületére. A Gazdálkodástudományi Karon működő, fenntartható fejlődés iránt elkötelezett oktatókból álló Felelős Üzleti Oktatásért Bizottság (FÜOB) szeptemberi workshop-jának vendége a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) volt. A közös munka és gondolkodás során hasznos gyakorlatok, színes témák merültek föl. 

olvass tovább...

 

 

Business Case Study - amerikai-magyar közös kurzus

A Corvinus Business School tavasszal egy közös business case study kurzust indít az amerikai University of North-Carolina Egyetem Kenan-Flagler Business School-jával. A UNC Chapell Hill, az első állami egyetem az Egyesült Államokban, több, mint 18.000 hallgatóval. Felsőbb éves hallgatóik érdeklődnek egy olyan magyarországi közös projekt iránt, mely lehetőséget biztosít a helyi gazdasági életbe történő betekintésbe és egy interkulturális csapatban való együttműködésre.

olvass tovább...

 

 

A vállalati találkozókon...

Az iskolakezdési időszak ismét több vállalat kedvét meghozta az egyetemi munkába való bekapcsolódáshoz. A koraőszi hónapok során több új vállalati partnerrel tárgyaltunk – e helyütt bemutatjuk a közérdekű és széles spektrumú érdeklődéseket, amelyek kinyitják a lehetőséget minden kari kolléga számára a közös munkára.

olvass tovább...

 

 

 

 2017. június

  

  a Corvinus Business Partner teljes 2017. júniusi száma itt érhető el

 

Beköszöntő

 

A kari Vállalati Kapcsolatok és Alumni Igazgatóság és a Vállalati Kapcsolatok Bizottság tagjai nevében köszöntelek, kedves Olvasó – kedves Kolléga! Pénzügyi kutató lévén legkönnyebben a számok nyelvén értek és írok, így engedd meg, hogy röviden összefoglaljam a Gazdálkodástudományi Kar vállalati kapcsolati aktivitásának néhány vetületét – ezúttal számokban.

olvass tovább…

 


Mentorprogram - „Olyan embertől tanulhattam, aki szintén onnan indult, mint ahonnan én is fogok.”

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán a 2016-17-es tanévben első alkalommal indult el a hallgatókat és az öregdiákokat összekötő Alumni Mentorprogram. A Vállalkozásfejlesztés mesterszakon tanulókat, a korábban ugyanezen képzésen végzett, tapasztalt szakemberek mentorálták négy hónapon keresztül. A program céljai között szerepelt a munkaerőpiacon elhelyezkedett BCE alumni szakmai tudásának, tapasztalatainak becsatornázása a jelenlegi oktatási rendszerbe. Fontos szempont volt a gyakorlati ismeretek munkáltatói szemszögből való átadása, a hallgatók reális szakmai képének kialakítása. A program pozitív hatásai túlmutattak az előre tervezetteken.

olvass tovább…

 

 

Stratégiai együttműködés a jövő vezetőiért

 

Gazdasági fejlődés, ökológiai egyensúly, társadalmi igazságosság. A felsoroltak a gazdasági szereplők körében, alappillérei a fenntartható fejlődésnek, melynek a vállalati gyakorlatba történő átültetése és alkalmazása a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) fő célja. Annak érdekében, hogy a fenntarthatóság alapelvei minél jobban beépüljenek a gazdasági képzésbe, és ennek segítségével az üzleti gyakorlatba, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara 2017 áprilisában stratégiai együttműködést kötött a szervezettel.

olvass tovább…

 

 

Közel negyven vállalati partner az üzleti reggelin

 

Milyen karriertervezés jellemző napjainkban? Mi a karrierút legújabb felfogása? Miben segíthetnek a szakirányú továbbképzések? Az első alkalommal megrendezésre kerülő, partnertalálkozóval egybekötött üzleti reggelin többek között ezekre a kérdésekre adtak választ a résztvevők. A Gazdálkodástudományi Kar nagy érdeklődésnek örvendő eseményének célja a 2-4 féléves képzések bemutatása a vállalatok HR és kommunikációs képviselői számára. A személyes találkozás erősítette a már meglévő stratégiai együttműködéseket és teret adott a kapcsolatok szorosabbá fűzésének. Az üzleti reggelin közel negyven vállalat volt jelen, köztük duális partnerek, a CEMS program partnerei és a FinLab pénzügyi laboratórium támogatói.

olvass tovább…

 

 

Itt jártunk…

AmCham Business Meets Universities

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara 2016 nyarától kari szinten tagja az Amerikai Kereskedelmi Kamarának, az AmChamnek. Az őszi félévben közös startup esemény és board szimulációs előadás is megrendezésre került az Egyetemen. Ezúttal az AmCham által szervezett „Business Meets Universities” eseményen képviselte a Kart Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita dékán, Dr. Szántó Richárd oktatási dékán-helyettes és Dr. Aranyossy Márta vállalati kapcsolatok és alumni igazgató. A 2017. május 29-én tartott rendezvényen nemzetközi egyetemi szakemberek tapasztalatait is meghallgathatták az egyetem-vállalat együttműködések legfontosabb buktatói kapcsán. 

Olvass tovább...

 

 

A totális transzformáció útján - Beszélgetés Fehér Gyulával, a Ustream alapítójával, a Dékáni Tanácsadó Testület tagjával

 

Miként lehetünk sikeresek egy tudásintenzív területen magyarként a nagyvilágban? A kar által kezdeményezett Horizon Scanning kutatás keretében nyomban arról kezdtünk beszélgetni, hogy vajon mi a legnagyobb kihívás, amellyel a Ustreamből alakult IBM Budapest Lab szembesül, és vajon mit tesznek a megoldás érdekében. Hamar kiderült, hogy a kihívások szinte mindegyike, de okvetlenül a legfontosabbak az emberi erőforrással kapcsolatosak. Informatikai cég lévén a világpiacra tervezik a termékeiket, és folyamatosan újításokon dolgoznak, hogy ne csak a ma, de a holnap igényeit is meg tudják célozni. Persze kihívás azt megtalálni, hogy mi lesz a „következő nagy dobás”, ami a céget újabb növekedési pályára állítja, mégis ennek az alapját, az ezzel kapcsolatos legnagyobb lehetőségeket és kockázatokat a jó képességű, megfelelő mentalitású munkatársak adják.

Olvass tovább...

 

 

Jó gyakorlatok a vállalati együttműködésben - Wall Street 101 nyári tábor

Nem csupán az egyetemistákat foglalkoztatja az a kérdés, hogy tanulmányaikat befejezve hol tudnak elhelyezkedni, milyen egy adott szakterület a gyakorlatban, hanem a továbbtanulás előtt álló diákokat is. A Budapesti Corvinus Egyetem számos formában, illetve csatornán keresztül áll kapcsolatban a vállalati szférával. Mindezen színes együttműködések egyike, a tavalyi évben először megrendezett Wall Street 101 nevet viselő nyári tábor. A pénzügyi fókuszú program főszervezője a Gazdálkodástudományi Kar Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéke. A program főrendezője Dr. Lovas Anita volt, aki a Tanszék munkatársaival betekintést biztosított egy-egy adott szakterületbe a középiskolás tanulók számára.

olvass tovább...

 

 

Rugalmasság és stratégiai együttműködések – vállalati kapcsolatok nemzetközi kitekintésben

 Immár 5 éve, hogy Jegesi Viktor a magyarországi Tesco marketing igazgatói posztját felcserélte a dániai Aarhusban székelő Danks Supermarked üzletfejlesztési igazgatói székére. Jelenleg a mintegy 51 ezer főt foglalkoztató, a dán élelmiszer-kiskereskedelmi piac 35%-át birtokló cég kereskedelmi igazgatója, a cég elnökhelyettese. Karrierje során rövidebb vezetői továbbképzések keretében olyan egyetemekkel is közvetlen kapcsolatba került, mint a Harvard, a Wharton, illetve az INSEAD. A napi munka mellett az akadémiai gondolkodásra is nyitott vezetőként így már nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik a vállalatok és egyetemek kapcsolatáról. Hogy mindez mennyiben is működik másképp a skandináv országban, mint idehaza, arról Gyulavári Tamás, a Marketing és Média Intézet munkatársa beszélgetett vele.

Olvass tovább...

  

A vállalati találkozókon…

A tavaszi hónapok során több új vállalati partnerrel tárgyaltunk – e helyütt bemutatjuk a közérdekű és széles spektrumú érdeklődéseket, amelyek kinyitják a lehetőséget minden kari kolléga számára az együttműködésre.

Olvass tovább...

Utolsó frissítés: 2020.01.23.