Október - 2021
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

UTAZÁS A TUDOMÁNYBAN - Konferencia Pálfalvi József 70. születésnapja tiszteletére

A 2018-as, Utazás a tudományban című konferenciakötetet ide kattintva töltheti le

A Konferencia szervezői:

BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont
KTI Közlekedéstudományi Intézet
Időpont és helyszín:
2018. február 23.
Budapesti Corvinus Egyetem, E épület (1093 Budapest, Fővám tér 8.), III. előadó
 

Utazás a tudományban - Pálfalvi József 70. születésnapjára 2018.02.23.

Utazás a tudományban szakmai-tudományos konferencia - Beszámoló

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 2017-ben alakult MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontja és az immár 80 éves múltra visszatekintő KTI Közlekedéstudományi Intézet közös konferenciát szervezett Pálfalvi József BCE címzetes egyetemei tanára tiszteletére. A szakmai-tudományos konferencia fő témái a közlekedés és turizmus kapcsolatrendszere, a közlekedés-gazdaságtan valamint a közlekedéspolitika volt.

A Corvinus Egyetemen rendezett konferencia nyitóülésén köszöntötték az idén 70 esztendős Pálfalvi Józsefet, a KTI nyugalmazott tudományos tanácsadóját, korábbi tudományos igazgatóját, a BCE címzetes egyetemi tanárát. Egy fél évszázadot felölelő barátság emlékeit Mészáros Tamás, a BCE rector emeritusa, a közlekedési kutatásokkal töltött évtizedeket pedig Ruppert László, a KTI nyugalmazott ügyvezetője, volt közlekedési helyettes államtitkár idézte fel a laudációjában. A résztvevők megismerkedhettek Pálfalvi József fontosabb szakmai és tudományos eredményeivel, többek között a középtávú tervezéssel kapcsolatos új módszertani megoldásokkal az 1970-es és 1980-as évekből, az Európai Unió közlekedéspolitikájával összhangban végzett hazai stratégiaalkotással az ezredforduló időszakából, valamint a közlekedéstan egyetemi oktatásához kapcsolódó tananyagfejlesztéssel az utóbbi két évtizedből. Megnyitó előadást tartott Fleischer Tamás (MTA KRTK VKI), aki a közlekedés és a turizmus kapcsolatrendszerét budapesti példákkal, „jó” és „rossz” gyakorlatokkal illusztrálva mutatta be, valamint Molnár Éva (az ENSZ-EGB korábbi közlekedési igazgatója), aki a közlekedéspolitika jövőbeli kihívásait globális összefüggésben vázolta. Az ülés zárásaként Pálfalvi József a pályáját segítő egykori tanárainak és kollégáinak mondott köszönetet.

A nap folyamán három szekcióban hangzottak el előadások és folytak panelbeszélgetések:

 

  • Jászberényi Melinda (BCE) vezetésével a közlekedés és turizmus kapcsolatrendszere került terítékre: az innovatív közlekedési múzeumok világa, a szállodahajó-turizmus hazai potenciálja Budapesttől délre, a kirándulóhajók szolgáltatási színvonala és az utaselégedettség, valamint a kisvasutak keresletének turizmussal összefüggő tényezői. A közlekedés gazdasági, társadalmi és politikai kérdéseit a résztvevők. A szekció előadásai a Turizmus Bulletin 2018/1 számában lesznek olvashatóak.
  • Molnár Éva koordinálásával vitatták meg, például a megosztás alapú gazdaság közlekedési vonatkozásait, a tömegközlekedési zsúfoltság mikroökonómiáját, a közlekedés digitalizációját, a személyszállítási közszolgáltatások versenyeztetésének helyzetét vagy a forgalomterelések (gazdasági) hatékonyságát a gyorsforgalmi utakon. Számos hozzászólást, élénk vitát generált az autonóm járművek torlódásának kérdése, valamint a tömegközlekedési beruházások fenntarthatóságának dilemmája: érdemes-e több évtizedre elköteleznie magát egy városnak a kötött pályás közlekedés mellett.
  • A térségi közlekedés volt a témája a nap utolsó szekciójának, amelynek elnöki feladatait Ruppert László látta el. Szó esett a térségi közlekedés szervezeti formáiról, például a falubuszok rendszerének integrálhatóságáról, a „közlekedési kirekesztettség” magyarországi megnyilvánulásáról, az intermodális központok szerepéről, az utazásmegosztás egy hazai példájáról, valamint a Közép-Európában is fejlődő „airport city” koncepcióról és gyakorlati megvalósításának eseteiről.

Több hozzászóló mellett zárszavában Pálfalvi József is arra utalt, hogy a rendezvényt kísérő érdeklődés a meghirdetett témák (közlekedés-gazdaságtan, közlekedéspolitika, közlekedés és turizmus) megvitatása iránti egyértelmű igényt jelez. A KTI és a BCE képviselői is egyetértettek, hogy erre az Utazás a tudományban konferencia rendszeres megszervezése lehet a helyes válasz.

Köszönjük a részvételt és az érdeklődést mindenkinek!

 

Pálfalvi József fogadja a köszöntéseket

 

Fleischer Tamás előadása

 

Molnár Éva elődása

 

Pálfalvi József hozzászólása

 

Utolsó frissítés: 2019.03.11.