Április - 2021
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Munkahely az egyetem mellé? A Corvinus első duális hallgatói mesélnek tapasztalataikról

Ha elsőre nem egyértelmű, hogy mi is az a duális közgazdászképzés, ne aggódj! A Corvinus Székesfehérvári Campusának két elsőéves hallgatója, Petracsek Virág és Balogh Ferenc válaszolt az oktatással, a munkával és az egyetemi élettel kapcsolatos kérdéseinkre. Az első alapszakos duális évfolyamra járnak, Virág az Emerson Process Management Kft-nél, Székesfehérvár egyik vezető ipari vállalatánál, Ferenc a város polgármesteri hivatalában dolgozik tanulmányai mellett.

 

Kezdjük az elején! Mi hozott a Corvinusra titeket?

Virág: Gimnazista korom óta tudtam, hogy a Corvinusra akarok jönni, más opció fel sem merült bennem. Az, hogy hozzám közelebb nyílt egy campus, és az egyetem munkalehetőséget is biztosít a duális partnereken keresztül, csak a pontot tette fel az i-re.

Ferenc: Nem igazán akartam Budapestre költözni, hogy az elsődleges indokot mondjam. Ez egy ideig elkerülhetetlennek tűnt, mivel a Corvinus egyet jelentett a Fővám tér környékével, de az új campus ezt a problémámat megoldotta. Ja és az újdonság varázsa, persze. Egy új programban első hallgatónak lenni kalandos, jó ötletnek tűnt.

Még mindig az?

Ferenc: Abszolút, nekem bejött, hogy úgy mondjam. Pontosan azt kaptam, amit az előzetes tájékoztatók alapján reméltem. Főleg a polgármesteri hivatali munkám az, ami még felül is múlta a várakozásaimat.

Virág: Egyetértek. Az Emerson minden téren hozta azt, amit szerettem volna. A képzés is jó, életszerű, egyszerre tanulom az elméletet, gyakorlati szempontokkal társítva, és tudom alkalmazni a cégnél.

Ezzel meg is érkeztünk a fő témánkhoz, a duális képzéshez: Meg tudnátok fogalmazni a kortársaitoknak, hogy mi az duális képzés? Mik az előnyei? Vannak esetleg hátrányai is?

Virág: Két legyet egy csapásra, ez a legrövidebb definícióm. Ha a „sima” osztatlan képzésre megyek, egy idő után úgyis belefutok abba, hogy munkát kell vállaljak. Az egyetemista életet finanszírozni kell, szükség van szakmai gyakorlatra, mindezt úgy, hogy tanulok közben. Hál’ Istennek én nem tapasztaltam, milyen az, amikor nekem kell összeegyeztetni a munkát a tanulással, mert ezt megteszi helyettem az egyetem és a cég. Heti három napot az órákon, kettőt a munkahelyemen töltök. Órarend, vizsgarend, mind egyeztetve a vállalat és a suli között. A munkámért pedig fizetést is kapok, ennél könnyebb nem lehetne a dolgom. Persze, be van táblázva a hetem, kevesebb a szabadidőm, mint az egyszerű alapképzésre járóknak, de ez akkor is így lenne, ha az egyetemtől függetlenül vállalok állást.

Ferenc: Nem tudom, mit tehetnék még hozzá Virág válaszához. Talán nálam a munkahely teszi, de teljesen felnőttként kezelnek, jó feladatokat bíznak rám a hivatalban, de megértőek is, ha épp a tanulásra többet kell koncentráljak. Meghatározott szabadságom van egy évre, amit tetszőlegesen használhatok, akár a vizsgaidőszakban, akár szabadidős céllal. Ja és teljesen más érzés a saját kerestemből elmenni bulizni, mint a „mamahotelből” élni.

Szembesültetek hátrányokkal? Csak őszintén!

Ferenc: Mint mondtam, felnőttként kezelnek a munkahelyen. Ez felelősségvállalással is jár, a munkámtól mások munkája is függ, be kell tartsam a határidőket. Nem nevezném hátránynak, inkább kihívás. Viszont tudom, hogy a piacra kikerülve már nem fog meglepetésként érni az elvárás.

Virág: Néha le kell mondjak szabadidős dolgokról. Mondjuk ettől csak jobban értékelem, amikor barátokkal lehetek, sportolhatok.

Furcsa volt elsőként kezdeni egy újfajta képzést, egy teljesen új campuson?

Ferenc: Nincs viszonyítási alapom, mivel gimiből rögtön ide jöttem. Én inkább élvezem, hogy nem betagozódni kell egy „kész” társaságba, hanem magunk alakítjuk az egészet. Jó dolog lehet, amikor hagyományokat követhetsz, de számomra még jobb, hogy mi teremtjük őket.

Virág: Egyelőre ez egy kis közösség, majdnem úgy működünk, mint egy középiskolás osztály, ami nekem kellemes tapasztalat. Itt tuti nem veszek el a tömegben, nem kell mindenáron előtérbe kerüljek ahhoz, hogy társaságra leljek. Ez nagy könnyebbség. Jövő évtől beköltözöm a kollégiumba, egyrészt kényelmesebb, hogy csak le kell sétáljak az óráimra, másrészt a folyamatos közösségi lét sem utolsó szempont.

Mik a terveitek közép- és hosszú távon?

Virág: Letenni a vizsgáimat (nevet)... Na jó, a duális képzés elég jól kikövezi az utad az alapszak idejére, hiszen a munkaszerződésed három és fél évre (vagy az alapképzés idejére) szól. Utána határ a csillagos ég, legalábbis így gondolom. Lehet, hogy maradok az Emersonnál, de egy saját vállalkozás… igen, talán azt szeretném hosszú távon leginkább. A magam ura lenni, ez az, ami leginkább vonz.

Ferenc: Még nem tettem le a voksom egy konkrét karrier mellett. Sokáig csak a magánszektor lebegett a szemem előtt, de az elmúlt fél év közigazgatási munkája megingatott ebben. Kicsit a bőség zavarával küzdök, szóval kivárom a diplomámat!

 

 

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.