November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
 

MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE FELHÍVÁS 2019

 

A Magyar Tudományos Akadémia 2019 novemberében 16. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2019” című országos és határon túli programsorozatot, amelynek idei mottója: „Értékteremtő tudomány”.

Az idei rendezvénysorozat kitüntetett célja: felhívni a figyelmet arra, hogy támogató környezetben valamennyi tudományterület megteremti – egy nemzet jólétét szolgálva, nemzeti kincseit gyarapítva – azt az értéket, amely annak megfelelő helyén hasznosul, és ezek az értékek természetükből adódóan más módon mérhetőek. A programsorozat foglalkozik azzal a jelenséggel, hogy több tudományterületen paradigmaváltás megy végbe napjainkban, valamint hangsúlyozza a kutatási eredmények felelős interpretálását. Az idei mottó felhívja a figyelmet a kutatói pálya vonzerejére is, és a kutatómunkát mint hivatást hirdeti a felnövekvő generációk számára.

Kiemelt témakörök:

  • fenntartható környezetgazdálkodás és az éghajlatváltozás kihívásai;
  • az őshonos magyar nyelv és nyelvközösség az ezredforduló utáni világban;
  • a népegészségtan legújabb eredményeinek megismertetése;
  • új gyógyszerek előállítása: kutatás és innováció;
  • precíziós növénytermesztés;
  • mesterséges intelligencia és automatizálás az élettudományokban, képi analitika a sejtkutatásban;
  • a körforgásos gazdaság kulcskérdései;
  • csúcs kutatási infrastruktúrák (nagyberendezések) értékteremtése a legújabb technikákon keresztül

 

A 2019. évi Magyar Tudomány Ünnepe kapcsolódik továbbá az Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett Eötvös-emlékévhez; az MTÜ akadémiai programok keretében rendezik meg az Eötvös Loránd Emlékalbum bemutatóját, az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny döntőjét, valamint egy középiskolás diákoknak szóló rendezvényt.

Kérjük, amennyiben a programsorozathoz illeszkedő rendezvényt szerveznek november 4. és 30. között, illetve szeretnének csatlakozni ezen országos eseménysorozathoz, töltsék ki a csatolt regisztrációs lapot, és küldjék el részünkre legkésőbb 2019. szeptember 28-ig a business.research@uni-corvinus.hu e-mail címre.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2019. évi eseményei várhatóan október közepétől érhetőek el a www.tudomanyunnep.hu illetve a www.mta.hu/tudomanyunnep címen.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy – mivel a kapcsolódó rendezvények befogadása a fejezetszerkesztő felelőssége – az Önök által javasolt programok előzetes áttekintését követően továbbítjuk a programsorozatba illeszkedő, pontos internetes elérési útvonallal megadott eseményeket a Magyar Tudományos Akadémia részére. Az MTA fenntartja magának a moderálás jogát abban az értelemben, hogy az előírt kritériumoknak nem megfelelő programokat nem jeleníti meg honlapján, illetve a Magyar Tudomány Ünnepe arculati elemeinek használatát más, a programsorozathoz nem kapcsolódó eseményeken, rendezvényeken nem engedélyezi.

Együttműködésüket megköszönve további jó munkát kívánunk Önöknek a Magyar Tudomány Ünnepe idei programsorozatához kapcsolódó rendezvényeik előkészítéséhez, azok sikeres lebonyolításához.

 

REGISZTRÁCIÓS LAP

 

Rendezvények a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2018

 

2018. november 12.

James G. March emlékest

2018. november 13.

A digitalizáció és annak társadalmi és gazdasági hatásai - MTA Gazdálkodástudományi Bizottság szervezésében

2018. november 15.

Makerek és állampolgárok, avagy az innováció határai - Marketing, Média és Designkommunikáció Tanszék szervezésében

2018. november 19.

Tervezői alkotói kapcsolatteremtés a társadalom és a technológia kontextusában – A designkommunikáció filozófiai, közgazdasági, művészeti és pszichológiai közelítései - Marketing és Média Intézet, Marketing-, Média és Designkommunikáció Tanszék szervezésében

2019. november 20.

Kaláka a 21. században - avagy megosztáson alapuló közösségi kezdeményezések 

2019. november 21. 

III. Szolgáltatásmarketing konferencia: Fókuszban a digitalizáció lehetőségei az üzleti tudományok oktatásában - Marketing és Média Intézet, Marketing Tanszék szervezésében

2018. november 22.

Tudás, technológia, társadalom a tudományos diákköri munkák tükrében -  Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács szervezésében

2018. november 23.

Karrier narratívák: válaszutak és döntések - Vezetéstudományi Intézet, Szervezeti Magatartás Tanszék szervezésében

2018. november 26.

Digitalizáció, mobilitás, turizmus - a Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont szervezésében

2018. november 29.

Az infokommunikációs technológiák hatása a pénzügyekre - a Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági jogi Intézet szervezésében

 

Nők a munkaerőpiacon - képzések, jó gyakorlatok Izlandról és itthonról

Az ABCD projekt zárókonferenciája

Időpont: 2018. március 21. 10:00-13:00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Főépület, III. előadó

Bővebb információ a Programtervezet-ben.

Rendezvények a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2017

2017. november 8.

Emberközpontú tudomány a Számviteli és Gazdasági jogi Intézet szervezésében

2017. november 15. 9:00-11:00

Találkozások a nyitott tudományért – a Corvinus Science Shop reggelije

2017. november 20.

Emberközpontú tudomány a Számviteli és Gazdasági jogi Intézet szervezésében

2017. november 23.

Magyar kockázatkezelési kutatások legújabb eredményei

Leadership in project management – Workshop

Time: 26.05.2017. 9:00 – 12:00

Venue: Corvinus University of Budapest, Fõvám tér 8., Budapest, Room 3005

The workshop focuses on contemporary issues of managerial competency development and change leadership.

Our guest and keynote speaker Dr. Ken Rhee is a well known expert and academic in the field: he has worked very closely with Richard Boyatzis, one of the founders of emotional intelligence in leadership and famous author in value based development. Professor Rhee has developed innovative methods in managerial assessment and competency development, working in change management projects with international MBA students, and presently he is Associate Dean of the College of Business Administration at University of Wisconsin–La Crosse.

During the workshop participants will be briefed by Professor Lee on contemporary debates in the above field, with special attention on leadership requirements in project management and ICT generated change or transformation. This will be followed by short thought-provoking presentations, and an open discussion guided by the audience’s interests regarding research type questions (research design, methods and publications) in the field, or conceptual, theoretical or pragmatic dilemmas. 

The meeting is designed for academics, researchers, program managers and PhD or master students with the broadest interest in leadership, management, project management, competency based learning and development.

 

Vizuális facilitálás képzés

A képzés időpontja: 2017. január 24-25. 9.00-18.00

A képzés helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem

Vizuális technikák elsajátítására nyílik lehetőség 2017. január 24-25-én. Vizuális technikák alkalmazása lehetővé teszi csoportmunkák, megbeszélések vagy előadások során elhangzó gondolatokat és/vagy a csoportfolyamatok jelen idejű megjelenítését nagy méretű papíron grafikus eszközökkel. A vizuális jegyzet az írás, a rajz, struktúrák és szimbólumok eszközeinek kombinációjából áll elő. Egyrészt segíti a facilitátori szerepeket, mivel a facilitátori munka látványosabb és interaktívabb lehet. Másrészt a résztvevők számára “láthatóbbá” teszi a gondolatmenetet, a vizuális nyelv maradandóbb emlékeket alkot és támogatja az ötletek, gondolatok felidézését. A kétnapos képzés során a résztvevők saját szakmai hátterükhöz illeszthető, saját feladataikat segítő grafikus technikákat sajátíthatnak el legyen az kutatás vagy oktatási tevékenység. A képző tapasztalatai szerint a vizuális technikák elsajátítása nem igényel különösebb művészi tehetséget, bárki sikerrel alkalmazhatja azokat!

A képzést Stenner Szilárd, a Grafacity Szervezetfejlesztő és Tanácsadó Kft. grafikus illusztrátora kíséri, 15 éves gyakorlattal bír az alkalmazott művészetek terén, munkáját a Formatervező művész, Mentálhigiénikus, Pszichodráma-vezető és Szervezetfejlesztő tanácsadó végzettségeire alapozza.

További tájékoztatás és jelentkezés: Lazányi Orsolya (orsolya.lazanyi(kukac)uni-corvinus.hu

 

Rendezvények a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2016

2016. november 24. 9.00

Oknyomozó tudomány minikonferencia a Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézet szervezésében 

2016. november 24. 12:30

Múlt és jelen a hazai fogyasztásban

2016. november 28. 8.30

A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) hazai gyakorlatai

2016. november 30. 14:00

Növekedési tudásközpont - tudományos elméletek a gyakorlatban, gyakorlati eredmények a tudományban

 A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) hazai gyakorlatai

Időpont: 2016. november 28. 8.30.

Helyszín: BCE C épület 105 terem

A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) az EU egyik új elvárása a kutatási és innovációs rendszer tekintetében. Ugyanakkor a tudomány belső dinamikája is új és új utakat alakít ki a kutatás és innováció számára. Mindezek közös jellemzője, hogy rákérdezésre késztetik a kutatási és innovációs rendszer szereplőit: ki számít kutatónak és innovátornak? mi a kutatás és innováció kapcsolata a társadalommal? mi a kutatás és innováció szereplőinek és rendszerének a felelőssége, s hogyan intézményesíthető? A szimpózium során 3 jelenleg futó EUs H2020-as kutatáshazai partnerei mutatják be e kérdésekre adott válaszaikat. Minden előadáshoz egy-egy külső opponensi hozzászólás is kapcsolódik, ami az érdemi közös vita és tanulás megalapozását szolgálja.

 Részletes program itt található.

 

 

Michael G. McMillan: How to do the right thing even if no one is watching. 4 October 2016, 19:10-20:40, Building C, Main Auditorium

Michael G. McMillan, Ph.D., CPA, CFA is Director of Society EthicsTraining at CFA Institute. Dr. McMillan joined CFA Institute inOctober of 2008 after more than a decade as a professor of accountingand finance at Johns Hopkins University’s Carey School of Business andGeorge Washington University’s School of Business. Prior to pursuing acareer in academia, he was a securities analyst and portfolio managerat Bailard, Biehl, and Kaiser and Merus Capital Management in SanFrancisco, California. As the Director of Society Ethics Training, Dr.McMillan is responsible for creating and developing educationalcontent for CFA Institute members and investment professionals in thearea of ethics and professional standards.

Title of the talk: “How to do the right thing even if no one is watching”

Although ethical dilemmas are a normal and predictable part of mostjobs, they can be dangerous to your career if you are not prepared forthe organizational challenges that may test your personal values,moral beliefs, and commitment to doing the right thing. Thisinteractive presentation examines several real life ethical dilemmasthat professionals working in the financial services industry may facein the course of their careers.

Venue: Corvinus University of Budapest, 1093 Budapest, 4-6 Közraktár (i.e. Building "C"), Main Auditorium (second floor).

Main organizer and sponsor: CFA Society Hungary http://www.cfasociety.org/hungary/Pages/default.aspx

More details: http://finance.uni-corvinus.hu/index.php?id=clf0

 

Self as researcher: How the researcher’s internal world manifests itself in the work 11th - 12th of May

A two day workshop with Martin Ringer (Australia/France), András Gelei and Judit Gáspár (CUB) 

Date: 11th - 12th of May

Place: E297 

Aim: „Developing scientific skills and competencies of researchers through exploring how their inner worlds (values, culture, personality, interests, and personal/professional history) manifest themselves in the process of their conducting or supervising research.”

 

Schedule:

It is possible to take part separately in the three consecutive but still strongly related events: plenary / workshop 1 / workshop 2 – registration is needed under the following link: https://docs.google.com/forms/d/1oV4DvCR9OJm6dqCvUKjddMA5_W-06l-6gi26_P1lzpw/viewform

 


11th of May (Wednesday)

 9:00 - 11:00 presentation and panel discussion

 11:00 - 11:30 tee/coffee break

 11:30 - 13:00 workshop 1/1

 13:00 - 14:00 lunch break

 14:00 - 16:00 workshop 1/2

 

12th of May (Thursday)

  9:00 - 11:00 workshop 2/1

 11:00 - 11:30 tee/coffee break

 11:30 - 13:00 workshop 2/2

 13:00 - 14:00 lunch break

 14:00 - 16:00 workshop and closing plenary 2/3

 

Outline of the events:

Plenary and panel discussion

Subtitle: “Concepts and conversation”

Description: A plenary session involving a presentation by Martin Ringer and a panel discussion involving András Gelei and Judit Gáspár. The presentation will outline key concepts relating to the way in which the complex constellation of conscious and unconscious intrapsychic dynamics in researchers and their supervisors influence vital choices throughout the lifetime of a research project. The panel session will enable the audience to engage in a thought provoking conversation to progress these ideas, introduce new ideas and to think together about the practical consequences of the ideas presented.

 

Workshop 1

Subtitle: “Experiential exploration and experimentation”

Description: This workshop will engage participants in a series of experiential explorations that make visible some of the ways in which the inner world of the researcher manifests itself in the work. The workshop will enable participants to explore the interface between their personal motivations, aspirations and fears, and their work. The last part of the workshop will involve an integration group.

 

Workshop 2

Subtitle: “Case studies and practical consequences”

Description: Participants will interact in case studies and simulations that evoke the same dynamics that occur in practice during the conduct of, supervision of and evaluation of research. Learning will be drawn from these practical enactments and some ideas will be developed on how to apply this learning in the everyday life of the researcher and research supervisor. The last session of the day will be an integration/application group that draws together experiences from the plenary and the two workshops.

Utolsó frissítés: 2019.09.17.