Augusztus - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Vezetéstudomány 36. k. 2005. június

 

Görög Mihály
A projektvezetési eszköztár alkalmazásának elméleti alapjai
2. - 22. oldal

A szerző nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló kísérletre vállalkozott: megfogalmazni a projektvezetési eszköztár alkalmazásának gyakorlatban is használható elméleti alapjait. A nemzetközi szakirodalom eddig csak a kérdésfelvetésig jutott el. Ez egyrészt abban a formában nyilvánult meg, hogy hangsúlyozták az elméleti alapok szükségességét projektvezetési szakterületen is; másrészt pedig az elméleti alapok lehetséges voltát megkérdőjelező egyfajta kétkedés formájában. A cikk szerzője, többéves ez irányú kutatómunka eredményeként a közelmúltban napvilágot látott A projektvezetés mestersége című könyvére alapozva, összefoglalja a projektvezetési eszköztár alkalmazásának általa megfogalmazott elméleti megalapozását.

Mangol Csilla
Projektkontrolling és az SAP
23. - 31. oldal

A cikk témája a projektkontrolling és informatikai támogatása az SAP integrált vállalatirányítási rendszer IM (Investment Management) és PS (Project Structure) moduljával. A témaválasztás oka, hogy ma a cégek egyre jelentősebb része valamilyen formában már használja a projektköltség-számítást. A projektköltség-számítás informatikai támogatásának minősége meghatározó lehet egy-egy projekt kapcsán. Amennyiben az adott információrendszer nagymértékben figyelembe veszi a felhasználók igényeit, széles körű információkinyerési lehetőségeket biztosít, és ezáltal a döntéseket jól megalapozza, hozzájárul a projekt sikerességéhez, vagyis segíti a költségkeretek betartásán túl a költségek csökkentését, a nagyobb előreláthatóság megteremtését és a kockázatok minimalizálását.

Madácsi Roland
Projektfinanszírozás
32. - 40. oldal

A "projektfinanszírozás" kifejezést napjainkban előszeretettel használják az új beruházások, projektek pénzügyeinek intézésére. Ez azonban a legtöbb esetben helytelen, állítja a Ph.D. hallgató szerző, aki a "valódi" projektfinanszírozást kívánja bemutatni.

Bencsik Andrea
Dolgozói elégedettség - a szervezeti versenyképességet befolyásoló tényező
41. - 47. oldal

A szerző dolgozatában a vállalatok tudásvagyonának menedzselési kérdéseivel foglalkozik, hiszen ezek a tárgyi, technológiai eszközökön túl nagymértékben befolyásolják a vállalatok versenyképességét. Ismerteti azokat a tényezőket, amelyek a dolgozói elégedettséget jelentősen meghatározzák.

Esettanulmány
Tari Ernő
Airbus: egy nemzetközi légiipari stratégiai szövetség fejlődése 2. rész
48. - 55. oldal

A szerző az esettanulmány 1. részében (Vezetéstudomány, 2005/5. sz.) az Airbus kialakulásának történetét mutatta be. A 2. részben a két nagy repülőgépgyártó óriásnak, a Boeingnek és az Airbusnak a légi közlekedési piacon dúló harcát elemzi.

Utolsó frissítés: 2019.03.11.