December - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

A Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont pályázati felhívása nappali tagozatos hallgatók részére

A Demográfia és Gazdaság Kutatóközpont pályázatot hirdet a Budapesti Corvinus Egyetem nappali tagozatos hallgatói részére (alap és mesterképzésen együttesen)*


A pályázat tárgya egy ábrák, táblázatok (és minden egyéb, a dolgozathoz tartozó kiegészítő részek, mint tartalomjegyzék, stb.) nélkül kb. minimum 10, maximum 20 oldalas (kb. 40.000-80.000 leütés üres karakterekkel együtt) dolgozat írása, az alábbi témakörök valamelyikében:

- A termékenységi arányszám mérése, az arányszám torzításának korrekciója.

- A születésszám alakulásának várható jövőbeli kihatásai. (Különböző országokban, vagy egy kiválasztott országban, elsősorban Magyarországon).

- A demográfiai alapú növekedési modellezés.

- Az első demográfiai osztalék alakulása (Különböző országokban, vagy egy kiválasztott országban, elsősorban Magyarországon).

- A második demográfiai osztalék alakulása. (Különböző országokban, vagy egy kiválasztott országban, elsősorban Magyarországon).

- A kor-specifikus tényezőkkel korrigált eltartási ráta számszerűsítése és beillesztése növekedési modellekbe.

- Az 55 éven felüliek foglalkoztatottságának alakulása, és a foglalkoztatottság alakulásának magyarázó tényezői.  (Különböző országokban, vagy egy kiválasztott országban, elsősorban Magyarországon).

- Az 55 éven felüliek foglalkoztatottságának alakulása a náluk fiatalabbak foglalkoztatásához viszonyítva (Különböző országokban, vagy egy kiválasztott országban, elsősorban Magyarországon).

- Az idősek elégedettsége hogyan függ össze a fiatalabbak (elsősorban a velük szorosabb kapcsolatban lévő fiatalabbak) boldogságérzetével. Irodalom- feldolgozás is!

- "Active Ageing" mutatók (AAI), számszerűsítése, nemzetközi alakulása egy vagy néhány választott ország példáján keresztül.

- Más, a demográfia és a gazdaság kapcsolatát valamilyen aspektusból elemző téma.

A dolgozatnak alapvetően elemző, és nem leíró jellegűnek kell lennie. Előnyben részesítjük a valamifajta matematikai módszert alkalmazó dolgozatokat. A legjobb pályaműveket díjazzuk, és esetleges kisebb átdolgozásra kérjük a szerzőt, majd kitesszük az addig elkészülő honalapunkra. A díjazás a beadott pályázatok számától is függ, de legalább (bruttó) 100.000 Ft.  A rendelkezésre álló keret 1.200.000 Ft.

A pályázat beadásának határideje 2016. február 29. 12 óra, Mikroökonómia Tanszék titkársága. A pályaműveket két nyomtatott, összefűzött példányban, valamint elektronikus formában (CD-n, DVD-n vagy pendrive-on) kérjük leadni.


Kérdéseikkel az alábbi címre írhatnak levelet:
eva.berde(kukac)uni-corvinus.hu


*Pályázatunkat a PALLAS ATHÉNÉ DOMUS ANIMAE ALAPÍTVÁNY finanszírozza

Utolsó frissítés: 2018.11.30.