Június - 2020
H K S C P S V
01 02 03 04 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Hallgatóink a doktori képzésről - Berezvai Zombor| 2018.04.23.

Berezvai Zombor

Európai Unió, Európai Szociális Alap

 

„A PhD képzéssel nagyon sok mindenre lehetőségem nyílik”

Berezvai Zombor a Corvinus Gazdálkodástani Doktori Iskola (GDI) hallgatója, aki a mesterképzést követően másfél évet dolgozott a Procter & Gamble-nél pénzügyi területen, majd úgy döntött, továbbképzi magát. A doktori iskola főbb értékeinek a nagyfokú önállóságot, az inspiráló környezetet, valamint a nemzetközi akadémiai közösségbe való bekapcsolódás lehetőségét tartja.

Mi a kutatási területed?

Kutatásom során az amerikai és európai székhelyű élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatokkal foglalkozom. Ezen vállalatoknál vizsgálom a földrajzi terjeszkedés, az innováció és a profitabilitás kapcsolatát, pontosabban azt, hogy az innovációknak milyen a pénzügyi megtérülése, illetve, hogy egy innováció pénzügyi hatása mennyire van összefüggésben azzal, hogy az adott kiskereskedő hány országban van jelen. Ez azért érdekes kérdés, mert egy országban egy innováció lehet sikeres vagy sikertelen, viszont azáltal, hogy a kiskereskedő több országban van jelen, az innovációban rejlő kockázatokat teríteni tudja, ezáltal magasabb megtérülést érhet el.

Mi a célod ezzel a képzéssel?

Alapvetően az, hogy bekapcsolódjak a nemzetközi kutatási életbe, megnézzem azt, milyen érdekes kutatási témák vannak, amelyek tetszenek, azokból milyen kutatási outputokat lehet készíteni, hol lehet ezeket az eredményeket publikálni, mennyire nekem való az akadémiai élet. Tanítani is szeretek, és örülök, hogy itt erre is lehetőségem nyílik.

Hogyan írnád le a doktori képzést?

Az óraterhelés viszonylag moderált, több idő jut magára a kutatásra és az oktatási tevékenységre. Emellett nagyon jó, hogy ha valaki szeretne menni nyári egyetemre vagy konferenciára, akkor ezt meg tudja valósítani. Többnyire nincsenek olyan pénzügyi akadályok, amelyek miatt egy konferencián ne tudnám előadni azt a kutatásomat, amit egyébként ott elfogadtak.

Mik a terveid a doktori iskola elvégzését követő időszakra?

Sok tényezőn múlik, hogy az akadémiai pályán maradok-e vagy más területen próbálom ki magamat. Ha azt érzem a doktori képzés végén, hogy jól sikerült a beágyazódás és ráéreztem arra, hogy hogyan kell jó minőségű folyóiratokba jó publikációkat írni, ha kompetitív tudással rendelkezem, akkor itt maradok az egyetemen. Alapvetően örülök annak, hogy a PhD képzéssel nagyon sok mindenre lehetőségem nyílik. A PhD program számtalan szempontból szabad, nincs nagyon sok kötöttség és valójában én tudom formálni azt, hogy mivel szeretnék foglalkozni, hogy mit szeretnék kutatni, annak a kutatásnak mely részterülete érdekel, és milyen publikációs stratégiát szeretnék követni.

Mit üzensz azoknak, akik most gondolkodnak azon, hogy jelentkezzenek-e a képzésre?

Azért jöttem ide vissza az egyetemre, mert tetszett az a szabadság, amit az egyetem nyújt, az, hogy minden napom más, minden napomat én rakom össze, én tervezem meg, és nem más osztja be az időmet, mint ami egy munkahelyen van. És bármit teszek, azt azért teszem, mert fejlődök általa. Ha írok egy publikációt, elolvasok egy módszertani könyvet, megtartok egy órát, azok által mind a saját készségeimet és képességeimet fejlesztem, és ehhez a Corvinus GDI egy nagyon jó és inspiratív környezetet biztosít.

Utolsó frissítés: 2019.03.11.