Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30 31  

University of West of Scotland (2013/14)- Paisley, Jekatyerina

Paisley, egyetem

Paisley 11 km-re található Glasgow városától, 75.000 fő a népessége. Ugyan közigazgatásilag önálló városnak számít, ám inkább Glasgow külvárosának sorolható be, hiszen a két várost nem választja el egymástól üres terület. Busszal és vonattal is van lehetőség Glasgowba menni. Én inkább a vonatot használtam gyakran járt, modern és 10 percet vett igénybe. Egy jegy (oda-vissza): 3.80£. Nagyon szép kis város, szép temploma meg sok kis parkja van. Meglepődtem mikor odaérkeztem, mivel sokkal rosszabbra számítottam. 

Az egyetem (UWS) jelenlegi felépítésében 2007 óta létezik. 4 kampusza van: Paisley, Ayr, Hamilton és Dumfries. Pasileyben az egyetemen nagyon könnyü eltévedni, mivel több kis épületből áll. Mindig időben kellett elindulnom, hogy biztosan odaérjek órára. A tanárok nagyon aranyosak és segítőkészek. Féltem, hogy nem fogom érteni akcentusokat, de nagyon tisztán és szépen beszélnek. Nagyon segítőkészek, nem szabad félni segítséget kérni. A követelmények magasak. Mindig be kell járni és nagyon szigorúan osztályozzák a beadandókat. Sok időt kell a könyvtárba tölteni és olvasni. 1 esszé 10 forrást kell, hogy tartalmazzon minimum, legalábbis az én óráimon. De ez nem szabad, hogy megijesszen, tényleg segítenek és nagyon hasznos a munka amit el kell végezni. Ott is a moodle felületet használják és minden lényeges információt, diákat, linkeket oda rakják fel. 

Felvett óráim: 

- Introductory to political thought. 

- Aspects of Social life

- Social cognition

Elfogadtatni a tárgyakat nem olyan könnyű, de nekem sikerült, hogy egyett elfogadtassak kötelezőnek és kettőt szakmai választhatónak. A többi otthoni tárgyból is sikerült levizsgáznom mikor hazajöttem. Ezért ahogy látjátok nem könnyü, de megoldható, hogy ne csusszunk és a társainkkal együtt folytathassuk tanulmányainkat. Amit tanácsolnék, hogy kicsit erősködjetek a tanároknál, hogy elfogadják a tárgyaitokat és tényleg elismerjék azt a fél évet amit külföldön töltötők. Ez sajnos csak Magyarországon jellemző, hogy a rendszer nem túl rugalmas és az othoni tárgyakat is el kell végezni. Minden más országból jött diák csak a kinti tárgyaikra koncentráltak és ha átmentek akkor az otthoni fél évük is automatikusan beszámítódott. 

Student Union egy diákszervezet, akik által rendezvények, főleg az első héten szervezett bulik jelentettek jó alapot a barátszerzéshez. Emellett számtalan sportkörhöz (foci, amerikai foci, pom-pom lánycsapat, salsa, röplabda, kosárlabda) van lehetőség becsatlakozni.

Kiutazás előtt

A kiutazás előtt érdemes minél hamarabb elkezdeni az ügyintézést, mert sokszor igen sokára válaszol a fogadó intézmény a kérdéseinkre, illetve késhetnek az aláírásra váró papírok is! Ha már kint vagyunk, igyekezzünk mindent inkább személyesen intézni, mint e-mailben. Jó kiindulási pont mindenféle hivatalos, adminisztratív ügyekben a Student Link, amely az itthoni Tanulmányi Osztálynak felel meg. Minden nap elérhetőek és általában nem kell sorban állni sem.

Sajnos az ügyintézés nem megy olyan könnyedén, mint ahogy az az Erasmus teendők listáján le van írva. Főleg az induló tárgyakról való információszerzés bizonyult teljességgel kivitelezhetetlen feladatnak. Erről csak kiérkezésünkkor kaptunk információt, a beiratkozás előtt három nappal, a regisztrációkor. Amiért ez nem túl jó az azért, mert a Learning agreementet csak az érkezésem után tudtam elküldeni és az ösztöndíj küldése csak ezután indult meg, ami igénybe vett egy hónapot.  Az első héten készítették el a diákigazolványunk, e-mail címünket és regisztráltak minket, mint aktív, nappali jogviszonyú hallgatók.

Szállás

Én a Paisley egyetem legközelebbi kollégiumában szálltam meg, a Storie street residence-ben. Az egyetemmel szemben helyezkedik el, új és modern épület. Egy lakásban 6-an 5-en vagy 4-en voltak. Én a 6 szobásat kaptam, aminek nagyon örültem. Úgy néz ki egy lakás, hogy van egy folyosó, amiből attól függően, hogy hányan laknak ott, annyi szoba nyílik plusz egy rész, ami a konyhát és a nappalit tartalmazza. A szobák ajtaja nagyon vastag és teljes mértekben biztosítja a személyes teret, tehát ne ijedjetek meg, hogy sokan laktok egy lakásban. A szobába mindenkinek saját fürdőszobája és WC-je van. Az ágy nagy, tehát ha vendégeket fogadnátok, akkor megoldható, hogy egy szobába aludjatok. A konyha is nagyon felszerelt, csupán néhány dolgot kellett nekünk hozzávenni.

Ami a negatívum. A tűzjelzők nagyon érzékenyek, és ha valaki kicsit is eléget valamit, vagy csak jól megsüti a pizzáját akkor be fognak indulni és az egész épület minden tagjának ki kell mennie az utcára, míg a tűzoltók leellenőrzik, hogy minden rendben van-e.  Nem szabad se gyertyát gyújtani, se a saját szobádban a tűzjelző alatt hajat szárítani (pedig ott van konnektor).  Nagyon gyakran kellett evakuálni az épületből, néha nagyon korán reggel volt, hogy már éjszaka mikor aludtunk. Ez nagyon idegesítő volt. A második negatívum, hogy nagyon drága ott élni. £106/ hét/ fő. Az egész ösztöndíjam erre ment el. Van még 2 másik kollégium ahol lehetett volna lakni, de szörnyen sok negatívumot hallottam a többiektől. Például, hogy nem működött a net, vagy csak hálózati volt. Nagyon régi az épület, hideg van stb. és az ár csak egy kicsivel volt kevesebb. 

Tehát a szállás minőségileg jó volt és nagyon jó lakótársakat kaptam, akikkel mai napig is tartom a kapcsolatot. Egy kis család alakult ki nálunk és nem bántam meg, hogy annyi pénzt kiadtam erre. Az épületnek van egy közös szobája „common room”, ahová mindig lementünk és együtt buliztunk más emberekkel a kollégiumból. Van biliárdasztal, meg csocsó. Nagyon jó bulik voltak ott és bármikor non-stop használhattuk a helyiséget.  Továbbá az épületnek van egy olyan helyisége, ahol mosni is lehet. A megélhetésre körülbelül 600-700 font szükséges.

Utazás

Belföldön nagyon sok lehetőség van utazni. Nagyon ritkán van szervezet utazás az egyetem részéről, de kisebb csoportokba is teljesen megoldható, normális áron az utazás. Vegyétek meg előre a buszjegyet, sokkal olcsóbb lesz úgy. Mindenképpen ajánlanám, hogy látogassátok meg Edinburgh-t, és ha nem is Loch Ness-t, de bármelyik Loch-ot ami a közeletekben van. Például: Loch Lomond-ot. Gyönyörű hely, áthajókáztunk a tavon és megmásztuk az ottani „hegyet”. Meglátogattunk néhány kastélyt a környéken, meg sok parkba is voltunk ahol hegyi tehenet láttunk (highland cow). 

Legjobb árak

Élelmiszer: Morrisons áruházlánc. Sokkal olcsóbb, mint a többi élelmiszerbolt és közel van a kollégiumhoz. 

Busz: McGill’s autóbusztársaság. Paisley- Glasgow diák napijegy 2 font.

Távolsági busz: CityLink, Megabus. Érdemes a jegyeket előre megvenni, így sokat lehet spórolni, valamint használjuk diákigazolványunkat további kedvezményekhez.

Tisztálkodási, háztartási szerek: Poundland áruházlánc. Egy kicsit hasonló a magyar „százforintos” boltokhoz, itt minden 1 fontba kerül.

Ruházat: Primark áruházak

Népszerű szórakozóhelyek:

Fury’s (Paisley): a legnépszerűbb és legolcsóbb disco.

Student Union (Paisley): a bulik mellett sok más kulturális programmal is várják a külföldi hallgatókat.

ABC (Glasgow): számos híres külföldi fellépővel is lehet itt találkozni.

Bamboo: sokféle zene, hatalmas tér.

Last Post (Paisley): nagyon finom ételeik vannak elfogadható árakon.

Sugar Cube: Minden szerdán partybusszal vittek oda minket bulizni.

 

Lezárásképpen annyit mondanék még egyszer, hogy életem legjobb élménye volt. Ha bármi kérdésetek van, írjatok: katya.maszlova(kukac)gmail(pont)com

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.