Szeptember - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Harangi Ditta, Oslo

Kiutazás

Kiutazáshoz a Norwegian légitársaság Budapestről induló közvetlen járata a legpraktikusabb. A poggyászköltség nem túl magas, és lehetőség van az ingyenes kézipoggyászon kívül akár 2x20 kg súlyú csomagot kivinni. A gép a Gardermoen repülőtérre érkezik, ahonnan közvetlen vonat megy be a városba. Jegyet a jegykiadó automatáknál lehet váltani, bankkártyás fizetés a legcélszerűbb. A vonatút körülbelül 30 perc. A központi pályaudvarra érkezik a vonat, több metróvonal is itt találkozik, így könnyedén megközelíthető innen a város bármelyik része. 

Közlekedés a városban

A metróra minden megállónál lehet jegyet váltani jegykiadó automatákból. A jegy vásárlása során ki kell választani a zónát, ami városi közlekedés esetén mindig az 1-es, a többi zóna a város távolabbi pontjait, illetve a városon kívüli hálózatot fedi le. Egy jegy ára 30 korona, 24 órás jegy 90 korona. Lehetőség van 7 napos jegyet is váltani, ez a kiutazó látogatóknak lehet praktikus. A jegyeket a metrókapuknál lehet érvényesíteni. 

Helyi diákigazolvány birtokában a 30 napos diákbérletre él a kedvezmény, ennek ára 390 korona. 

Az egyetem honlapján a www.uio.no/english/studies/new-student/ menüpont alatt rengeteg hasznos információ találhatnak a kiutazó cserediákok, többek között részletes és pontos leírását a kollégiumok megközelítésének. 

Utazás országon belül

Norvégia egy csodálatos ország, rengeteg látnivalót tartogat, a táj szépsége egyedülálló. Az országon belül lehet utazgatni repülővel, vonattal, busszal, de akár közös autóbérlés is lehetséges. 

Vonat és busz esetében is mindig van felkínálva jegy minipris vagy lavpris áron, ami olcsóbb, kevesebb van belőle, így esetenként hamarabb el is fogyhat. Ezek a jegyek is ugyanazokat az utazási feltételeket biztosítják. Minden esetben az online foglalás a legegyszerűbb és legpraktikusabb, dombornyomásos bankkártyával bárhol lehet fizetni. 

A helyi ESN is rendszeresen szervez kirándulásokat. 

Szállás

Az egyetemnek számos kollégiuma van a város több pontján. Személyes tapasztalatból ajánlom a Kringsjå Student Village kollégiumot. Valóban olyan, mint egy „diákfalu”, rengeteg épülettel, egy nagyobb bolttal, postával, óvodákkal a területén olyan, mint egy önálló városrész. Tőszomszédságában található a lenyűgöző Songsvann tó, a környék kellemes sétára, futásra, kikapcsolódásra tökéletes. Kellemes időben vasárnaponként rengeteg család, baráti társaság keresi fel a tavat, sütögetnek, játszanak, sportolnak, sétálnak. 

A metróvonal közvetlenül érinti Kringsjå-t, 10 perc alatt be lehet jutni az egyetemre. A szobák egyágyasak, két szobához tartozik egy közös fürdőszoba és egy közös előtér, a konyhát az egy folyosón lakók közösen használják. Rendkívül kellemes a kollégiumi légkör, rengeteg cserediák lakik ott, hamar közösség alakul. 

Jellegét tekintve hasonló a Sogn Student Village, a többi esetben a kollégiumi épületek elszórtan a városban helyezkednek el. 

A szobák ára változó, függ attól, melyik kollégiumba jelentkezünk. Körülbelül 3100-3500 korona/hó az átlagos költség. 

A szobákban ágy, asztal, szék és egy polc található, szekrény a két szobát összekötő előtérben van. Vezetékes internet és a szükséges kábel biztosított. Ágynemű, ágyneműhuzat, függöny nincs a szobában, erről a lakónak magának kell gondoskodnia. Ikea áruházból minden beszerezhető, hasonló árfekvésben, mint itthon. 

Érkezéskor a portán lehet átvenni a kulcsot. Érdemes a www.sio.no honlapon, ahol a szállásfoglalást is intézni kell, tájékozódni a porta nyitva tartását illetően. Ha valaki nyitvatartási időn kívül érkezik (késő este vagy hétvégén), jelezni kell, és várni fogják őt is a portán. 

Az egyetemi szállások, kollégium lehetőségével érdemes élni, a szállások rendezettek, a diákközösség itt alakul ki leghamarabb és legegyszerűbben. A magánszállás, albérlet költsége jóval magasabb. 

Tanulmányok, ügyintézés

Az első héten, az Orientation Week keretében minden szükséges adminisztráció részét képezi a programnak (diákigazolvány átvétele, regisztráció, learning agreement intézése). Ezen kívül is bármikor, bármilyen kérdéssel lehet keresni az ügyfélszolgálatot, rendkívül kedvesek és segítőkészek. 

Szórakozás

A városban már csak sétálgatni is rendkívüli élmény, azért is, mert az ember igen nehezen jut vissza oda, ahonnan elindult – legalábbis a tervezett útvonalon  Az Opera, a kikötő környéke, az erőd, a kis utcák, a belváros, múzeumok, galériák mind rengeteg látnivalóval kecsegtetnek. A városi séták közben kis kávézókban meg lehet pihenni. 

Az esti kikapcsolódáshoz pedig Grünerlokka városrész kedvelt szórakozóhelye, a Blå egy ideális hely, bizonyos estéken ingyenes belépéssel, élőzenével. 

Koncertet kedvelőknek a városban három helyszín is adott, legkisebbtől a nagyobb felé haladva: John Dee, Rockefeller, Sentrum Scene. 

Norvégia, University of Stavanger, Mezei Attila

1. Szálláslehetőség: 

Az egyetem korrekt módon előnyben részesíti a nemzetközi hallgatókat kollégiumi elhelyezésnél, emiatt, ha nem késik az ember az igénylés beadásával, szinte biztos, hogy jut számára hely. A nemzetközi hallgatókat igyekeznek az „olcsóbb" kollégiumokban elhelyezni, mivel van különbség árban. Általában a drágább kolik a norvégoknak jutnak (mivel ők meg tudják fizetni őket).

Az én szállásom például csak nemzetközi hallgatókkal volt megtöltve. Ez a koli, a campuson volt található (van olyan kollégium, ami a városban van), és itt a mosásért sem kellett fizetni. Egyes helyeken körülbelül 500 Ft-ba kerül egy mosás.

Nagyon szerencsésnek éreztem magam mivel, volt saját szobám. Emellett csak 1 emberrel osztoztam a fürdőszobán (amiben WC és zuhanyzó volt található). Valamint 5 másik emberrel osztoztam a közös helyiség/konyhán. A konyhát és a fürdőszobát minden hétköznap felmosták, elvitték a szemetet. Valamint, a WC-t és a zuhanyzót minden héten egyszer kitakarították. Ez benne volt a kollégiumi díjban, nekünk csak a szobánk valamint a konyha tisztaságára kellett vigyáznunk. Az ára ennek a kollégiumi szobának havonta 3000 NOK volt, azaz körülbelül 110 000 Ft, ez tartalmazta a rezsit is. Ennél olcsóbban szállást Norvégiában nem nagyon lehet találni. Láttam olyan hirdetést, ahol 1 kiadó szobáért 9000 NOK-ot is elkértek havonta. Színvonala a szállásnak jó volt, kívülről kicsit csúnya, de hát kit érdekel, a belső a lényeg és belül nem volt rossz, csak a falak voltak vékonyak.

2. Étkezés

Norvégia egy drága ország, ezt mindenkinek tudnia kell. Főképpen, ha magyar szemmel nézzük. Ha Erasmusos diák az ember, és nincs munkája, nem ajánlom, hogy étterembe menjen. Már egy normális pizza is 5400 Ft körül mozog, így el lehet képzelni, hogy mennyire sokba kerül, a nem otthon étkezés. Van az egyetemen menza, viszonylag nagy a választék, de ha az ember spórolni akar, akkor azt ajánlom, hogy maga készítse el a kajáját. Az éttermek többsége a városközpontban található, mivel Stavanger tenger mellett fekszik, akár friss halat is lehet kapni, még bálnahúst is.

3. Szórakozási lehetőségek

Stavanger nem olyan nagyváros, mint Budapest (lakossága körülbelül 120-130 000 fő). Emiatt kevesebb szórakozóhely van, de azért lehet találni. Általában ezek a városközpontban vannak a kocsmákkal együtt, nem túl nagy távolságokra egymástól. Az egyetemi campuson is szoktak bulikat rendezni: white party, halloween stb. itt belépőt sem kell fizetni, szóval ez viszonylag olcsón megúszható. Sajnos az alkohol nagyon drága Norvégiában, legolcsóbb kocsmában körülbelül 800 Ft egy korsó sör. De, ha az ember vállalkozó kedvű, akkor maga is szervezhet bulit, és az egyetemi diákszervezet támogatást is ad, tehát ha megmondjuk hány emberre, milyen bulit tervez az ember, akkor bizonyos részt kifizetnek belőle (persze számlát kell mutatni, és alkoholt nem fizetnek, csak mondjuk a kajának egy részét).

4. Tanulmányok/egyetemi ügyintézés

Az ügyintézést én elég gördülékenynek éreztem, nem volt problémám vele. Egyedüli gond az volt, hogy túlzottan releváns kurzusokat nem tudtam felvenni, itthon ezeket csak szabadon választhatóként tudtam elfogadtatni. Nem volt túl jó érzés, amikor hazajöttem, mindenből le kellett vizsgáznom. Mivel Norvégiáról beszélünk, bátran kijelenthetjük, hogy mindenki tud angolul. Talán csak a legidősebb korosztály nem, de ez nem túl nagy probléma. Az egyetemen mindenki tud válaszolni a kérdésekre, sőt a bolti árufeltöltők is útba tudnak igazítani, ha valamit nem ért az ember. Ez azért is hasznos, mivel az olcsóbb árfekvésű áruk címkéje általában nem tartalmaz angol feliratot (csak norvégot, svédet, és dánt).

5. Országon belüli utazás

Erasmusosoknak külön nem szerveznek semmit, inkább a nemzetközi diákokkal együtt történik minden. Van pár „kötelező” kirándulás, de ezek az első hónap alatt lefutnak, utána pedig mindenki úgy csinálja, ahogy tanulta, nincs külön szervezve semmi. Diákoknak általában sok helyen adnak kedvezményt, külön erre kártyát nem kell csináltatni, a diákigazolvány az adott intézménytől megteszi. A tömegközlekedést, csak akkor érdemes igénybe venni, ha gyakran használja az ember, mert az 50%-os diákbérlet is körülbelül 15 000 Ft-ba kerül 30 napra.

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.