Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30 31  

Németország, Czenthe Anna

1. Szállás

Legolcsóbb lehetőséget a Studentenwerk (http://www.studentenwerk.bremen.de/files/main_info/wohnen/zimmer/zimmer.htm) kínálja, illetve a Bremer Ökumenisches Wohnheim (http://bremer-oekumenisches-wohnheim.de/index.htm). Itt havonta 200-250 euró körül vannak a lakbérek. Érdemes az egyetem közelében levő Wohnheimok valamelyikében szállást keresni. Ha valaki megteheti, vannak az egyetem közelében drágább, vadiúj berendezéssel, konditeremmel ellátott helyek, például a Campus Viva, itt kb. 450 euró a lakbér, de ezeket kevésbé ajánlom, nem jobbak annyival, mint amennyivel drágábbak. A belvárosban 350-450 euró körül lehet lakást bérelni. Nagyon ajánlom a kereséshez a http://www.wg-gesucht.de/ oldalt, itt lehet német lakótársakat is találni, ami a legjobb lehetőség arra, hogy helyi diákokat megismerjetek. Fontos, hogy időben kezdjétek el a keresést, már fél évvel korábban érdemes nézegetni a helyeket, mert a legjobbak hamar betelnek, és főleg erasmusosoknak, rövid távra nehezebb lakást találni.

2. Étkezés 

Én legtöbbször otthon főztem, a boltokban a magyar árakhoz hasonlóért lehet vásárolni alapélelmiszereket. Az egyetemen van menza, ahol a diákok kedvezményesen ehetnek hatalmas adagot, nagyon népszerű hely, szorgalmi időszakon kívül is tele szokott lenni. A belvárosban a Viertelben vannak jó éttermek, a Burgerhaus nagyon népszerű diákok körében, vannak a Magyarországon is ismert gyorséttermek, illetve a Tangente olasz éttermet is nagyon ajánlom, harminc éve van Brémában, rengetegféle pizzát, és egyéb olasz ételeket lehet kapni 6,50-8,50 euróért.

3. Szórakozási lehetőségek 

Tower, La Viva, Magazinkeller, Lila Eule, StuBu, Modernes, ezek a legnépszerűbb bulihelyek, a legtöbb a Hauptbahnhof környékén van. Adott napokon diákoknak kedvezményes a belépő (1-2 euró), illetve nagyon sok bulit szervez az Erasmus Initiative és az egyetem is. Illetve a Vorstraße Wohnheimban van Sommerfest, ami három napos, ingyenes nyári fesztivál, két színpaddal, teljes mértékben az ott élő diákok szervezik, van Halloween buli, ezekről általában facebook eseményeken keresztül értesülhetünk.

4. Tanulmányok/Egyetemi ügyintézés 

Gördülékeny az ügyintézés, ha valaki már kiismerte magát az egyetemen, hogy melyik koordinátornak hol van az irodája. Vannak kifejezetten Erasmusosoknak meghirdetett kurzusok, Lothar Probst óráit nagyon ajánlom. http://www.uni-bremen.de/studium/lehrveranstaltungen/veranstaltungsverzeichnis.html innen erasmusosként gyakorlatilag bármelyik tárgyat felvehetjük, én például részt vettem egy rajzkurzuson is (Gezeichnet). Érdemes arra odafigyelni, hogy házidolgozatok és vizsgák hasonló arányban legyenek a felvett tárgyaknál, mert túl sok házidolgozatot nagyon nehéz teljesíteni. A vizsgáknál viszont csak egy időpont van, ha valaki akkor nincs ott, akkor csak kb fél év múlva tudja bepótolni. Van néhány kurzus, amiket kötelező tárgyként elfogadtak a Corvinuson, pl. Lothar Probst vagy Arndt Wonka kurzusait, de a legtöbbet csak szabadon választhatóként tudtam elfogadtatni. 

5. Országon belüli utazás 

Országon belüli utazást inkább magunknak szerveztük. A Semestertickettel (amit félév elején kötelező megvenni, féléves bérlet) nem csak Brémán belül lehet utazni, hanem az ún. VBN Bereichon belül, azaz Hamburgba, Hannoverbe, Osnabrückbe, Emdenbe, Cuxhavenbe és Oldenburgba, teljesen ingyen. A jegy nem érvényes IC-re, ICE-re, csak Regionalbahnokra (RE, RB, metronom), érdemes a bahn.dehonlapon előre tájékozódni (az utazás keresésénél ki kell pipálni a "Nur Nahverkehr" lehetőséget, és akkor csak azokat a jártatokat listázza ki, amelyekre érvényes a Semesterticket. A vonatárak egyébként nagyon magasak, ajánlom a telekocsi rendszert, ami megbízható, és nagyon jól bevált rendszer Németországban (http://www.mitfahrgelegenheit.de/), illetve a buszokat, amikkel pl Berlinbe nagyon olcsón el lehet jutni https://www.flixbus.de/.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.