Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30 31  

Takács Karola, KTU – Kaunas, Litvánia

2013/14 őszi félév

1. Szállás

Az Erasmusosoknak 2 kollégiumot tartanak fenn, én az 5-ös számúban voltam. Mint megtudtam azért ezt a kettőt, mert a többit felújították és ott a litván hallgatók laknak. Kiutazás előtt nem tudtam semmit a szállásról, képek nem voltak a honlapon, így eléggé tartottam tőle. A jelentkezés során lehetett választani, hogy egy-, vagy kétágyas szobát szeretnék-e. Ez az alapján dőlt el, hogy ki milyen hamar küldte el a jelentkezési lapot. Én sajnos lemaradtam, mert egy darabig hezitáltam, hogy ne menjek-e inkább albérletbe. Szerintem ez az út kicsit problémásabb lett volna, mivel angolul nem beszélnek és azt hallottam, hogy külföldieknek nem szívesen adják ki. Az árról nem is beszélve. Egy jobb albérlet (2 szoba+ konyha) 1000 Lt/hó körül van. Ezzel szemben az egyágyas kollégiumi szoba 400, míg a kétágyas 300 Lt/hó volt. Utólag összevetve a minőséggel, szerintem teljesen korrekt ár. Két dolgot említenék meg; az egyik, hogy ugyan megadják az orientációs hét időpontját, de azt nem, hogy mikortól lehet beköltözni a kollégiumba, szóval én emiatt 2 éjszakát egy szállodában töltöttem (ekkor volt a legolcsóbb a repülőjegy), de ez teljesen felesleges volt, egyből elfoglalhattam volna a szobámat (megérkezés után 2 havi díjat kell fizetni, amiből az egyik letét, amit – ha minden rendben – akkor utolsó hónapra felhasználhatunk). A másik dolog, hogy a konyhákban (szintenként kettő), semmilyen felszerelés nincs, mindent meg kell venni. 

Az elosztást tekintve egy blokk egy egy- és egy kétágyas szobából és egy fürdőszobából áll. 

Szobacserére minden hónap legelején lehet rákérdezni, és ha komoly indokunk van rá, akkor jó szerencsével kapunk egy új szobát (szabad helyek függvényében persze). De ebben ne nagyon bízzunk, én mindig próbálkoztam, hátha lesz egyágyas szoba, de hiába.

2. Étkezés

Az egyetem nem mindegyik épületében van büfé vagy kantin, de azt hallottam, ár-érték arányban nem túl jó. Nagyon sok a kávézó és a pizzázó, a litván fiatalok kedvenc helyei. Pizzából állandó akciók is vannak (akciós 7-8 Lt, normál 13, nagy 18 Lt). Néhány kávézóban van napi menü, amit én próbáltam, az 11 Lt volt, leves főétellel. Csak ajánlani tudom. Ha pubban vagy étteremben eszünk, akkor egy főfogás 20-30 Lt. Természetesen a halas fogások olcsóbbak, mint itthon. Felfedeztem 2-3 helyet, ahol tipikus litván fogásokat adnak, de ezek eléggé eldugottak és ott senki nem beszél angolul. 

3. Szórakozási lehetőségek 

Jó pár hely van a belvárosban, viszont az én szállásomhoz közel csak egy szórakozóhely volt. Általában utolsó busszal mentünk be a városba, kb. 15 perc az út a főutcáig. Az óváros részben egymás után sorakoznak a sörözők és éttermek. Itt persze magasabbak az árak. Normál esetben 10 Lt egy feles, drágább clubokban 13 Lt körül van, ha jól emlékszem. A disco-k előtt mindig kidobó emberek állnak, és ha valaki nem szimpatikus, nem engedik be (ilyen pl. a sportcipő viselete). Belépő ritkán van. 

Találtunk egyetlen ”alterosabb” helyet, ahol rock koncertek voltak illetve egy diákkocsmát.

A hazajutás vagy éjszakai busszal történt – csak pénteken és szombaton járnak – , vagy összeálltunk és taxival mentünk. Ez nagyon megérte, mert ha megtöltöttük az autót, akkor fejenként 5 Lt-ra jött ki a díj (~20 Lt egy fuvar a városból).

A boltokban este 10 után ott sem lehet alkoholt kapni.

4. Tanulmányok/Egyetemi ügyintézés 

Az egyetemen mindenki nagyon segítőkész volt, minden információt megkaptunk. A pénzes utalások kicsit problémásak, mert ha nincs litván folyószámlánk, akkor csak személyesen lehet utalni és ennek 8 Lt a díja minden alkalommal. Van szociológia tanszék, de mivel ez egy műszaki egyetem, ezért a tárgyak is gyakorlatiasabbak voltak és nem volt akkora a választék (11 volt meghirdetve őszi félévre + nyelv).  Az egyik tárgyam például nagyjából lefedte, amit itthon már korábban elvégeztem. Sok az évközi munka, de az oktatók nagyon alkalmazkodóak.

Amit nem mondtak el az orientációs héten sem, pedig szerintem jó tudni, hogy ha egy hallgató adott határidőre – a félév végéig – nem készül el a projektjével, akkor 50 Litas befizetése után adhatja le január elején és így teljesítve ezt a feltételt, mehet vizsgázni januárban.

5. Országon belüli utazás 

A városon belüli tömegközlekedéshez egy kártyát kell venni, aminek az ára 8 Lt, és ezt lehet feltölteni, 3 hónapra például 46 Litas-ba kerül. 

A vasúthálózat nincs nagyon kiépítve, mindenhová busszal mentünk. Az ESN sok programot szervezett, egyrészt bulikat, másrészt kirándulásokat. Van továbbá egy We Go Lithuania nevű csoport, akik Erasmusos diákoknak szerveznek utakat, nem csak belföldre. Voltunk kajakozni, lehetett menni a Balti-tenger partjára, síelni, szóval elég változatos lehetőségek voltak. De ahogy láttam, sokan szerveztek saját utakat is, mi például béreltünk egy kisbuszt és azzal mentünk Lengyelországba. A repülőjegyek nem olyan olcsók, mint hittem, így Skandináviába nem tudtam eljutni. A busz + komp variáció egyrészt nagyon sok idő másrészt nem jövünk ki olcsóbban, mert a komp nagyon drága.

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.