Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30 31  

Kékuti Laura, Írország, Dublin, DCU

Én egy félévet töltöttem el a 2013-2014-es tanévben (ősszel) Írországban a Dublin City Universityn. Az alábbiakban találjátok a beszámolómat, praktikus tanácsaimat a kintlétre nézve. 

Az egyetem

A Dublin City University mind helyi, mind nemzetközi viszonylatban is elég jó egyetem: Írországban hasonlóan jó egyetem még a UCD (dél-Dublin) és a Trinity (Dublin belvárosa), nemzetközi viszonylatban pedig azt érdemes tudni, hogy a DCU már kétszer nyerte el a „Top 50 under 50” fiatal egyetemeknek szóló díjat.

Elhelyezkedéséről azt kell tudni, hogy ez Dublin északi részén van, a külvárosban, Dublin központjától 20-25 percre busszal. Ez egyébként nem a legszebb környék, eléggé kertvárosias és nem túl elegáns (Dublinnak a déli részén vannak a gazdag negyedek). Az egyetemnek van egy nagy campusa, ahol kb. minden megtalálható: az egyetemi épületek mellett van egy hatalmas színház-koncertépület, gyógyszertár, konditerem (bár ez elég drága), szupermarket stb., illetve az egyetemtől gyalog egy olyan 15 percre van egy pláza is (Omni a neve). Szóval kb. minden fontos dolog megtalálható helyben.

A külföldi diákokkal a kinti Nemzetközi Iroda foglalkozik (International Office), akik nagyon kedvesek és segítőkészek. Aki itthonról a T-karról megy ki, az kint hivatalosan a School of Law and Government-hez fog tartozni.  Ez a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy a School of Law and Government koordinátorával kell majd aláíratni a tárgyfelvételes papírokat, meg ha arról a karról veszel fel tárgyat, akkor tudsz segíteni. Ami nagyon klassz, az az, hogy a kinti szabályok szerint gyakorlatilag bármelyik karról fel lehet venni tárgyakat, így nagyon sok közül lehet választani. Nyilván ezt az itthoni tárgyelfogadások miatt egyeztetni kell az itthoniakkal is.  Hivatalosan 30 kreditnyit kell teljesíteni, bár én 35-öt vettem fel, és ebből nem volt gond. 5, illetve 10 kredites tárgyak vannak, így 5-6 tárgyat kell felvenni egy félévben. Lehet úgy felvenni tárgyat, hogy kreditet nem kapsz érte (attendance only), de a papírodon rajta lesz, hogy elvégezted. Ez azért jó, ha esetleg kifutnál a 30 kreditből, de valami nagyon érdekelne, akkor így fel tudod venni.

A kurzuslistát meg lehet nézni az egyetem honlapján, illetve a kiutazás előtt is elküldik nektek. Ezek alapján le kell adni egy előzetes tantárgylistát (itthon is alá kell íratni és aztán kiküldeni), de a pontos kurzuslista csak szeptemberben derül ki, úgyhogy velem pl. előfordult, hogy nem indult az a kurzus, amire még korábban jelentkeztem. De szerencsére az egyetem első két hetében még változtathat az ember a tantárgyakon, én pl. azt csináltam, hogy az első héten bementem minden olyan órára, ami a tantárgyi adatlap alapján érdekelt, és az első órai benyomások alapján véglegesítettem az órarendemet.

Nekem kint 6 tantárgyam volt, ebből 2-t el tudtam fogadtatni egy-egy itthoni kurzussal (ezért is választottam őket), az itthoni harmadéves Nemzetközi Szervezetek és az Európai Közösségi Jog kurzusokat végeztem el kint (International Organizations és EU Law néven futottak kint). 

Az órákról azt kell tudni, hogy főleg előadások vannak, amikre általában nem kötelező bejárni, bár volt olyan tanár, akinél a részvétel beleszámított az év végi jegybe. Mivel én felvettem irodalommal foglalkozó tantárgyakat is, ezért volt olyan órám is, ahol nem végig prezentált a tanár, hanem volt idő a közös beszélgetésre, az anyag megvitatására is – ez elég jó volt. Általánosságban az órák szerintem eléggé érdekesek voltak, megérte bejárni rájuk.

A követelményekkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy ez nagyban azon áll, hogy milyen kurzusokat vesz fel az ember. Nekem például nem volt vizsgám, de cserébe a félév során volt olyan tantárgy, amiből többször prezentálnom kellett, háromból évközi vizsga volt, egyből pedig évközi esszé. A vizsgaidőszakban pedig egy kivételével mind a 6 tantárgyból esszét kellett beadnom, átlagosan 2000-3000 szó terjedelemben. Egyébként pedig elég szigorúan osztályoznak, általánosságban a 60 % fölötti eredmény már nagyon jónak számít. Ezt nekem nagyon furcsa volt elhinni, de mind a tanárok, mind a diákok megerősítették. Mindebből látható, hogy nem nagyon unatkozott az ember, kellett tanulni, de azért nem is volt túlságosan megterhelő. Számomra egyébként tanulmányi szempontból nagyon hasznos volt a félév, hiszen sokat fejlődött az angol esszéírási készségem.

Az egyetemi élet

Az egyetem méretét tekintve szerintem még teljesen barátságos, nem tudom, pontosan hány diák jár oda (mindenesetre nem kevés, de nem is túl sok). 

Ami külföldiként elég rossz az az, hogy nincsen ESN, vagy bármilyen nemzetközi diákokat integráló-szórakoztató szervezet. Nekünk az International Office szervezett 1-2 eseményt, de ez azért elég kevés volt egy félév alatt. Egyébként kb. 300 külföldi diák volt kint különféle csereprogramokon keresztül, amikor én is kint voltam. Szóval proaktívnak kell lenni, az első héten, amikor még vannak ilyen programok meg tájékoztatók akkor érdemes ismerkedni, mert ezek azok a platformok, ahol együtt van a sok cserediák – később a félév során már nem lesz ilyen.

Ami viszont jó az az, hogy van nagyon sok club és egyesület (society), mindenféle témakörben, ezek az itthoni diákszervezetek megfelelői. Ezekbe mindenképpen érdemes belépni, minél többe, mert mindenféle jó programot szerveznek, ahol megismerkedhetsz új emberekkel. A félév elején van ilyen Clubs and Societies fair, ahol minden szervezet kivonul standolni, itt lehet megismerkedni velük és csatlakozni is. Rengeteg ilyen szervezet van, kb. minden témában amit csak el lehet képzelni, nagyon sok sportklub van de van pl. Music Society, Arts Society, Books Society, de még Harry Potter Society is. Mivel azért nem mindegyik olyan nagyon aktív (ez inkább csak a csatlakozás után derül ki), ezért tényleg érdemes legalább 5, de akár 10 szervezethez is csatlakozni, aztán majd elválik, hogy hol találja meg az ember a legjobb programokat és közösséget. A csatlakozás egy pár eurós tagdíj mellett semmi kötelezettséggel nem jár, ellenben a legtöbb szervezet programján van ingyenpizza, meg például ha a szervezettel elutaztok valahova egy hétvégére, akkor általában az is elég olcsó, mert a diákszervezetek kapnak pénzt az egyetemtől. Érdemes tehát nyitottnak lenni mindenképpen csatlakozni néhányhoz, már csak azért is mert ezekben amellett, hogy kipróbálhatsz új dolgokat, ezekben a szervezetekben sokkal könnyebben ismerhetsz meg új embereket. Én pl. a Rock Climbing Clubhoz csatlakoztam, ahol amellett, hogy mehettem heti kétszer falat mászni, nagyon sok extra program volt: házibulik, közös kocsmázások (és még az sem volt baj, hogy annyira azért nem rajongtam a falmászásért mint a többiek). Emellett még a Hiking Societynek is a tagja voltam, ami meg azért volt jó, mert több kirándulást is szerveztek a félév folyamán, és volt egy Hiking Weekend is, amikor elmentünk Kilkennybe és nagyon jót túráztunk.

Az egyetemen a Clubs and Societies aktivitás mellett is sok program van, a Student Union szervez mindenféle előadásokat és bálokat (kb. mint a Corvinuson a HÖK meg az Öcsi tevékenysége).

Szállás

A szállás ugye mindig egy kritikus pont. Kint alapvetően kétféle módon laknak a diákok: vagy student residence-ben, vagy pedig albérletben. 

A student residence-ek kb. a lakóparkok és a kollégiumok keveréke. Persze nem a magyar kollégiumokra kell gondolni, mert itt mindenkinek van külön szobája és legtöbb esetben külön fürdőszobája is, és 3-5 ember osztozik egy konyhán és egy nappalin. Van két student residence a campuson (On Campus accommodation, erről a lehetőségről kap az ember levelet az egyetemtől is), van a Shanowen Hall és a Shanowen Square (utóbbiban laktam én), ezek kb. 3 percre vannak az egyetemtől, meg van még egy Gateway nevű, ami kicsit messzebb van (10 perc az egyetemtől). Ezekbe viszont iszonyatos túljelentkezés van, szóval még ha szereted is az utolsó pillanatra hagynia  dolgokat, akkor se tedd, és jelentkezz amilyen hamar csak tudsz , mert tök jó ilyen helyen lakni. Egyébként árban olyan 2500 euró körül mozog azt hiszem mindegyik. Ahol én laktam, a Shanowen Square az nagyon jó volt, nagyon barátságosak voltak az ott dolgozók, segítettek, ha bármi gondom volt, vendéget is lehetett fogadni. Annyi lehet problematikus, hogy néha azért kicsit hangos volt a sok bulis egyetemista, ez számomra abszolút nem volt probléma, de jó tudni előre.

A másik lehetőség az albérlet, itt is lehet sokat találni az egyetem közelében, és ezek azt hiszem olcsóbbak is, mint a student residence – de ennek nem igazán néztem utána.

Összességében még a szállás témában annyit, hogy szerintem mindenképpen érdemes az egyetem közelében lakni, egyrészt mert a tömegközlekedés nem olcsó, másrészt pedig mert rengeteg program van az egyetemen, érdemes ezekre eljárni szerintem.

Közlekedés

Mint említettem már, az egyetem északon van a városközponthoz képest, 20-25 percre busszal. Dublinban a közlekedés sajnos elég drága, ellenben nem is túl jó. Általánosságban buszok vannak, metró vagy troli nincs, és van két villamosvonal, ez utóbbit Luasnak hívják.

Az egyetem környékén elég sok buszmegálló van, és sok busz megy onnan a belvárosba, úgyhogy viszonylag könnyen be lehet jutni. 

A buszokra csak az első ajtón lehet felszállni, és ott tudsz jegyet is venni. Ha a buszon veszed a jegyed, akkor elég drága, és csak pontos összeggel lehet fizetni (kb. 2,15-2,35 euró bejutni a DCU-tól a városközpontba). Ennél jobb opció a Student travel card/Leap Card, előbbit a Student Union irodában az egyetemen, utóbbit a legtöbb szupermarketben meg tudod venni. Ezekkel már egy olyan 20-30 centet tudsz spórolni utazásonként, fel kell mindig tölteni (szintén szupermarketben), és amikor felszállsz, bemondod a vezetőnek, hogy meddig mész és akkor annyit levonnak a kártyáról. Vannak bérletek is, én vettem egy 30 napos diákbérletet (ehhez kellett, hogy legyen Student travel cardom), ez 90 euró volt, viszont a 30 napot nem kellett egymás után felhasználni – így ha már egy nap kétszer buszoztam (bementem a városközpontba és vissza), akkor már megérte, mert 4 euró helyett 3-ra jött ki.

Az éjszakai közlekedésről azt kell tudni, hogy vannak éjszakai buszok, de ezekre azt hiszem olyan 5-6 euró a jegy, sokkal jobban jártok, ha többen fogtok egy taxit, mert akkor a központból a DCU-hoz fejenként olyan 4-5 euróból haza lehet jutni (a legjobb ha kisbusz taxit fogtok, és 8-an vagytok, az éri meg a legjobban).

Megélhetés

Dublin sajnos nagyon drága, úgyhogy a megélhetési költségeket nem tudja teljesen fedezni az ösztöndíj. Alsó hangon olyan 900-1000 euróból lehet kijönni havonta, és ez még nem azt jelenti, hogy az ember dőzsölt. Persze vannak spórolási technikák, az például, hogy hova jár az ember vásárolni, nagyon sokat számít: a Spar iszonyú drága, a Tesco olyan átlagos, az Aldi meg a Lidl viszont kifejezetten olcsó, úgyhogy ezekbe érdemes járni bevásárolni. Az egyetemi menza nagyon finom, bőséges, és kinti viszonyokhoz képest egész olcsó: 3 eurótól vannak finom szendvicsek és 5 euróért már kapsz egy főételt kétféle körettel, amitől nagyon jól laksz.

A szórakozás pedig kiemelkedően drága: mind enni, mind inni elég drága a belvárosban (sör átlagosan 5 euró, egy főétel egy pubban pedig 10-12 eurónál kezdődik). Szóval mi leginkább átjártunk egymáshoz (mindenki kb. 10 percre lakott egymáshoz), sokat főztünk közösen, söröztünk valakinél, pókereztünk stb., meg sokat jártunk az egyetemi kocsmába is, ami kinti viszonyokhoz képest elég olcsó volt (3 euró volt a sör), és nem is kellett utána taxizni 

Összességében nem árt tudatosítani magadban, mielőtt kiutazol, hogy ez a félév nem lesz olcsó (nem érdemes pl. átszámolni az eurót mindig forintba mert az egy idő után elég frusztráló), és nem érdemes anyagi okokból kimaradni a bulikból, közös mókákból, ha már kint van az ember külföldön. 

Dublin: városnézés

Dublin nem egy világváros, ezt muszáj leszögezni. Sőt, elég kicsi a belvárosa és szerintem elég csúnya is. Vannak bájos részei, van nagyon sok nagyon jó kávézója, de szerintem összességében nem egy szép város, és nekem például nagyon furcsa volt, hogy milyen kicsi (az épületek is nagyon alacsonyak). Azért szerencsére fél évre még pont elegendő látnivalót tartogat, és van azért sok kulturális program is, úgyhogy nem lehet unatkozni. Ha az ember szemfüles, akkor sok ingyenes programra is bukkanhat, ami külön pozitívum. Szerintem mindenképpen érdemes elmenni a Free Walking Tourra, ami egy ingyenes idegenvezetés, és így meg lehet nézni a legfontosabb látnivalókat, az idegenvezetők pedig általában nagyon viccesek. Emellett érdemes még feliratkozni erre a hírlevélre, ez minden héten megjelenik és rengeteg klassz ingyenes programot tartalmaz: www.dublineventguide.com

Az alábbiakban pedig álljon itt egy szubjektív lista a kedvenc helyeimről Dublinban, hátha neked is tetszenek majd:

Kávézók-teázók: Queen of Tarts, Foam, Brother Hubbard, Hippetys, Tea Garden

Éttermek (leginkább gyorséttermek): Umi (kiváló a falafelük), Delhi o’Deli (indiai). Leo Burdock’s (utóbbi hely híres a fish&chips-ről)

Múzeumok: Little Museum of Dublin (szerdánként ingyenes), Guiness Storehouse (gyönyörű a kilátás a tornyából), Kilmainham Gaol, Chester Beatty Library

Pubok: Grand Social, MacTurcaills

Írország: kirándulások

A vidéki Írország teljesen más, mint Dublin, úgyhogy már csak ezért is érdemes legalább egyszer kimozdulni a városból. Itt tényleg megtapasztalhatja az ember azt, ami az emberek fejében él Írországról: mindenhol zöld táj és bárányok, sok-sok eső, barátságos emberek, akik beszélgetésbe elegyednek veled, tömött pubok ahol néhány ember ír népzenét játszik (de nem a turisták, hanem a maguk kedvéért). A táj pedig gyönyörű, a zöld rétek és dombok mellett Írország nyugati részét lélegzetelállító sziklaszirtek határolják.

Úgyhogy álljon itt ismét egy szubjektív lista azokról a helyekről, ahova eljutottam Írországban, és amelyek különösen tetszettek:

Dublin közelében: 

Howth, Dalkey, Bray, Malahide. Ezek ilyen vízparti kisvárosok, busszal vagy DART-tal (HÉV) meg lehet őket közelíteni ahova az írek üdülni járnak, borzasztó bájosak és ha szerencsés vagy még fókákat és delfineket is láthatsz a tengerben.

A Wicklow-hegység. Írország virágoskertjének is nevezik, Dublintól délre van és remek kirándulóhely!

Dublintól messzebb:

Galway és környéke: Connemara nemzeti park, Kylemore Abbey, Aran-Islands (utóbbi valami hihetetlenül szép sziklaszirtekkel rendelkezik, szerintem egyébként ez a legszebb hely egész Írországban de tényleg), Cliffs of Moher (ez a híresebb sziklaszirtes hely, de ennek megfelelően elég sok  turista), Bunratty Castle and Folk Park (ha szereted a skanzeneket akkor ez a te helyed).

Kerry, Ring of Kerry: ez egy körút a Kerry-félszigeten, sok-sok látnivalóval, egy igazi roadtrip tökéletes helyszíne. Killarney a régió legnagyobb városa, ott elég sok a turista, de ettől még nagyon bájos.

Kilkenny: ez is egy nagyon kedves kisváros, itt van Írország legnagyobb kastélya (bár nincs túl sok európai értelemben vett kastély Írországban, leginkább romos várak vannak, amit kastélynak hívnak. De ez speciel tényleg kastély).

Derry: ez már Észak-Írországban van, ha érdekel az Északír-konfliktus és a történelem, akkor mindenképpen érdemes megnézni, és egyébként is egy nagyon bájos város

 

Összességében látható, hogy Írország nagyon érdekes hely, úgyhogy bízom benne, hogy nem fogsz unatkozni  Nagyon sok szerencsét kívánok az Erasmus-félévedhez. Ha bármi kérdésed van, vagy további információkra, segítségre van szükséged, keress bátran!

Kékuti Laura

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.