Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30 31  

Pap Zita, Tanulmányi beszámoló – Wageningen University

Kiutazás

Hollandiába Magyarországról a Wizzair és a Ryanair légitársaságok által indított járatokon keresztül a leggyorsabb a kiutazás. Érdemes a repjegyet korán lefoglalni az árak állandó változása miatt. Autóval az út az osztrák és a német autópályákon való haladással a legegyszerűbb, személyes tapasztalat alapján Nyugat-Magyarországról indulva az út 12 órát vesz igénybe, jelentősebb torlódásra Németországban, Frankfurt közelében számíthatunk a reptér miatt. 

A Wizzair és Ryanair járatai Eindhovenbe érkeznek. A reptérről a 401-es buszjárat visz be a központba, az eindhoveni vasútállomásra (jegykiadó automatából előre kell megvenni a jegyet, ami 3,50 €). Vonattal Eindhovenből nincs közvetlen járat Ede-Wageningen vasútállomásra, ezért először Utrechtig célszerű eljutni, ott pedig átszállni egy Arnhem/Nijmegen felé tartó vonatra. Vonatjegyet lehet venni sárga jegyautomatákból is, de az automaták nem fogadnak el MasterCard típusú bankkártyát (csak Maestrot és Visát). Az Ede-Wageningen vasútállomás mellett található közvetlenül a központi buszpályaudvar, ahonnan a 86-os és a 88-as járatokkal juthatunk el Wageningenbe (a 88as járat a pályaudvar déli oldaláról indul!). A buszjegy átlagosan 2 €, vagyis a jegy fél óráig érvényes, a 88as busszal a központba megközelítőleg pont fél óra alatt érünk. (A 88as busz emellett megáll a nagy egyetemi diákszállások előtt: Hoevestein, Bornsesteeg, Dijkgraaf. A Haarweghez legközelebbi megálló neve Haagsteeg.) Mind a vonatok, mind a buszok pontosan indulnak, tisztaságra nincs panasz. Ha pedig valamilyen fennakadás történne a vasútvonalon, gyakran ingyen kávét osztanak. Ha a hollandiai félév alatt sokat szeretne utazni valaki, mindenképpen szerezzen be egy OV-Chipkartot (vonat esetében az állomáson elhelyezett kis kapukhoz kell odahelyezni a kártyát felszálláskor, így lehet becsekkolni, leszállás után kicsekkolni sose felejtsünk el, mert rengeteg pénzt levon a kártyáról a rendszer, ha elfelejtjük). A kártyát online kell igényelni, kedvezményes kártya esetén a vonatjegy ára 40%-kal olcsóbb, sőt az ilyen típusú kártya tulajdonosával 3 másik személy is utazhat, és őket is megilleti a fent említett kedvezmény (a vonatjegyet ilyenkor külön kell megvásárolni, és a kártyatulajdonosnak is utaznia kell, bliccelni nem tanácsos, általában jön kalauz ellenőrizni a jegyeket). Egyes boltok árusítanak akciós napijegyeket (pl.: Kruidvat, Blokker). 

 

Közlekedés

Amint megérkeztünk Wageningenbe, azonnal nézzük bicikli után, mivel ez az egyetlen közlekedési eszköz a városon belül. Eladó biciklit találhatunk bicikliboltokban (de ez általában drágább), ill. sokan hirdetnek facebookon (Wageningen Student Plaza) és az egyetem Forum épületének földszintjén található hirdetőtáblán. A biciklik állapota első ránézésre borzasztónak  fog tűnni, de mindenki ilyennel jár, és nem is érdemes egy drága, új modellre beruházni (arra ugyanis mások is szemet vetnek majd sajnos). Augusztusban a használt biciklik ára 60-70 € körül mozgott, a 80 €-os ár még bőven megéri (főleg, hogy hazautazás előtt úgyis eladjuk a félévig használt biciklinket). Érdemes két lakatot használni a biciklire, ill. beszerezni egy táskát (kétoldalas) vagy valamilyen kosarat, amibe pakolhatjuk az éppen vásárolt, vagy nálunk lévő dolgokat. Kereket felfújatni a Lidl mellett található pumpával lehet, kereket cseréltetni vagy egyéb gondokat orvosolni a szerdán és szombaton délelőtt a templom körüli piacra kitelepülő bringás bácsinál lehet (plusz a központban lévő bicikliboltokban is). Kisebb bicikligondokon egy holland barát is segíthet. Esőben, hóban, erős szélben egyáltalán nem lehetetlen a biciklizés, a biciklisávra rakódott havat szintjén letakarítják, de a bicikli havas vagy jeges aszfalton is megy. 

Időjárás

Hollandiában gyakran esik valamilyen csapadék földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, így esőkabátra és vízálló nadrágra az őszi heves esőzések során nagy szükségünk van. Esőkabát-nadrág kombinációt (vagy egyszer használatos esőkabátot, ill. esőkabát helyett poncsót) vehetünk a Hemában, de olykor a Lidlben is árulnak (olcsóbban). A várható időjárásról a leginkább megbízható előrejelzést a www.buienradar.nl oldalon találhatunk.  Decemberben és januárban a hó okozhat kisebb fennakadásokat a busz- és autóforgalomban, de a bicikli ilyenkor sem hagy cserben (ilyenkor vonatkimaradásokra is számítani kell, de az ingyen kávéra is  ). 

Szállás

Kiutazás előtt pár hónappal már érdemes elkezdeni a keresést szállás után (lehetőleg még azelőtt, hogy mindenki elmenne nyaralni, június-július környékén már nem nagyon válaszolnak az e-mailekre). Egyetemtől is kaphatunk szállást, de erre a kinti koordinátornak kell jelölnie a kiutazó diákot, ami nem gyakran fordul elő. Még így is lehet azonban egyetemi szállásunk: sokan hirdetik szobájukat/lakrészüket subrent néven, gyakran pont 6 hónapra. Ilyen hirdetéseket a Wageningen Room Subrent néven létrehozott facebookos csoportban találhatunk, de akár magunk is adhatunk fel itt hirdetést. Az ilyen subrentes szobákat egyetem által megszabott áron bérelhetjük. Privát úton valamivel nehezebb szállást találni, de a www.pulsewageningen.nl oldalon találhatunk rengeteg hirdetést (magunk is adhatunk fel a szálláskeresésről), ill. a www.roomrentwageningen.nl oldal is kínál szálláslehetőségeket. Előre azonban semmit se fizessünk ki, előleg vagy foglaló néven kérhetnek összeget, de ez a legtöbb esetben csak átverés! Ne utaljunk pénzt senkinek! Árak tekintetében a 300-400 € körüli szállás az átlagos (víz, villany, fűtés, internet benne van a legtöbb esetben), ennél olcsóbbat nehéz találni, de drágábbat már nem éri meg.

Egyéb hasznos keresési oldal lehet még a facebookos Haarweg 333 csoport, ahol szintén hirdetnek subrentes szobákat. A Haarweg 333 a konténerekből felépített egyetemi szállás, az egyes szobákon senkivel sem kell osztozni, saját fürdő és konyha van a szobában (ill. ágy, asztal, forgószék, szekrény, fagyasztóval is felszerelt hűtő, konyhaszekrény, gardróbszekrény). Blokkonként pedig mosókonyha 3 mosógéppel, 3 szárítógéppel és 2 porszívóval.

Amint van szállásunk, az önkormányzatnál be kell jelentkeznünk, vinnünk kell magunkkal útlevelet vagy más személyazonosításra alkalmas dokumentumot, anyakönyvi kivonatot (amit Budapesten a kiutazás előtt hitelesíttetni kell!), valamint a bérleti szerződést a szállásról. Az önkormányzat épülete a templom mögött található, nyitva tartásról információkat az önkormányzat honlapján lehet találni (www.wageningen.nl/Wageningen_in_English). Miután bemutattuk a fent említett iratokat, kapunk majd egy időpontot (ill. egy köteg papírt, amit ki kell töltenünk), amikor vissza kell mennünk befejezni a regisztrációt. Hazautazás előtt pedig ki kell jelentkezni (ekkor nem kell kétszer megjelenni), maga a folyamat ekkor alig 5 percet vesz már csak igénybe. 

Egyetemi élet

Megérkezésünk után az egyetemen is regisztrálnunk kell a reception desknél (Forum földszintjén található). Ekkor kapunk majd kitöltendő papírokat: háziorvoshoz való bejelentkezéshez szükséges dokumentumok, bankkártya-igénylésről szóló papírok, az önkormányzati regisztrációhoz szükséges papírköteg. Ezután diákigazolványt kell csináltatni, amihez képet csinálnak a diákról (reception desk mögötti irodában), és megadják a diákigazolvány átvételének pontos dátumát is (vigyünk magunkkal személyazonosításra alkalmas dokumentumot).  A diákigazolvány beléptetőkártyaként is szolgál az egyetemre hétvégenként, ill. a Gaia nevű épületbe csak a kártyával léphetünk be. 

Az egyetem épületeiben készpénzzel csak a WURshopban (tankönyvek, pulcsik, pólók, füzetek) fizethetünk. Minden egyéb fizetést chipknip kártyával kell lebonyolítani, a kártyák 5, 10 ill. 20 €-os formában vásárolhatóak meg. Első vásárlásnál 2 € pluszt számolnak fel, de ha a kártyáról lefogyott a pénz, és újat veszünk, akkor már nem kell fizetni ezt a többletet. A kártyához a földszinten található szürke automaták segítségével hozzáadhatjuk az egyetemi azonosítónkat, így a kártya nem anonim, ezáltal a nyomatók és egyéb gépek is felismerik a kártyatulajdonost (így ha nyomtatni szeretnénk az egyetemen a saját felhasználónevünkön bejelentkezett gépről, a rendszer felismer, amint behelyeztük a kártyát a nyomtató melletti automatába). Scannerként is funkcionálnak a nyomtatók, ezért azonban nem kell fizetni.  A nyomtatás 50 cent oldalanként. Chipknip funkciója a holland bankkártyáknak is van, így célszerű holland bankkártyát igényelni, másrészt a bevásárlóboltokban sem fogadnak el külföldi kártyát (kivétel a Lidl), valamint ahogy fentebb írtam a vonatjegyek vásárlásánál sem használható az itthon leginkább használt kártyatípus (azaz a MasterCard). 

A Forum első emeletén található az iskolai menza, ahol igencsak bő választékot találhatunk (kínai ételek is vannak). Minden emeleten a bal hátsó sarokban kávé- és teaautomaták vannak, ill. apró kutak, amiből feltölthetjük ivóvízzel üvegünket. A holland víz minősége első osztályú, a csapvizet is bátran megihatjuk, nem érdemes boltban ásványvizet vásárolni. A Gaia nevű épületben az automaták használata ingyenes. 

Tanulás

Holland egyetemi tanév 6 periódusból épül fel. Az őszi félév 3 periódust ölel fel, ebből az első két periódusban két tantárgyat tanulnak a diákok, egyik tárgy mindig délelőtt, a másik mindig délután van. A reggeli órák vagy 8:30kor vagy pedig 10:30kor kezdődnek, és vagy 10:15ig vagy 12:15ig tartanak (practical esetén gyakori a 8:30as kezdés 12:15ös befejezéssel). A délután hasonlóképp épül fel: 13:30as kezdés, 15:15ös vagy 17:15ös befejezéssel. Az első két periódusban  hathetes a tanítás, majd egy hét study week (nincsenek órák) után jönnek a vizsgák. A vizsgák mindig 3 órán keresztül tartanak, de ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen ennyi idő kellene minden esetben (az 5 vizsgámból egynél használtam csak ki teljes mértékben a rendelkezésre álló 3 órát). A harmadik periódus csak négy hetet ölel fel, nincs külön studyweek, az utolsó, negyedik héten van a vizsga (bár hét elején már nincs tanítás, vagy csak prezentációt kell tartani). A vizsgaeredmények átlagban 4 hét alatt kerülnek fel az eduwebre (www.eduweb.wur.nl ). Az eduweb tartalmazza az órarendet is napokra lebontva, ill. az oktatók ide is feltölthetik az órai anyagokat (vagy pedig a BlackBoardra kerülnek fel az anyagok: www.edu6.wur.nl). Az órákra való regisztráció a SSC online rendszerén (student service center) keresztül történik, a regisztrációról az egyetem honlapján található több információ, valamint a félév során az egyetemi e-mailcímre is küldenek üzenetet a jelentkezési határidőkről. 

A tanórák elméleti és gyakorlati oktatásból állnak, az elméleti órákon tanultakat a practical néven futó gyakorlati órákon mélyítik el a diákok. A órákon bemutatott különböző modelleket használhatják a diákok, ezáltal is segítik a tanultak megértését. Gyakran kell kisebb csoportokban dolgozni, majd kiselőadást tartani óra végén. A tárgy teljesítéséhez sok esetben kell esszét írni egy adott témában. Az esszéírás folyamatát a tanárok végig felügyelik olyan formában, hogy a diákokat peer-review csoportokra osztják, az esszéről készített előzetes vázlatról, majd az esszé előrehaladásról visszajelzést kell adniuk mind a diákoknak, mind a csoportot felügyelő tanárnak, így segítve az esszé minél könnyebb megírását. Az órák során az oktatók jó néven veszik a diákok kérdéseit, emellett sokkal közvetlenebbek is a diákjaikkal. Az oktatás mesterképzésen minden esetben angolul folyik, alapképzés az órák egy része szintén hallgatható angolul. Érdekes lehetőség a minor program, amely pont 3 periódust ölel fel, így Erasmus-diákoknak pont ideális. Minor programokat több témában is indítanak, de sok esetben megszabnak bizonyos tantárgyakat előfeltételként. 

Szabadidő

A wageningeni egyetem rengeteg diákszervezettel rendelkezik, valamint sportlétesítménye is kifogástalan. Számos sportolási lehetőséget kínál, sportkártya megvásárlásával (53 € egy évre edzőterem nélkül) minden órára járhatunk (bár bizonyos esetekben regisztrálni kell az órára vagy a teremre). Sportolási lehetőséget a diákszervezetek is kínálnak. Leginkább az ISOW nevű diákszervezet emelkedik ki ilyen téren: salsa, kardió-zumba, hastánc és egyéb lehetőségeket kínál. Az ISOW különlegessége az, hogy diákok tanítanak diákokat. Az ISOW tagdíja fél évre 12 €, a tagság minden óra látogatására feljogosít. Az ISOW nyelvórákat is tart (pl.: holland,olasz, német, spanyol, kínai), amiket szintén diákok tartanak, így anyanyelvi „tanárok” segítenek egy-egy idegen nyelv elsajátításában. Emellett külföldi utakat is szervez nemcsak a tagok számára. További információk www.isow-wageningen.nl oldalon. Erasmusos diákok számára az IxESN kínál programokat: www.ixesn-wageningen.nl, de az egyetem honlapján minden diákszervezetről elérhető bővebb információ. A városban rengeteg a diák, így hétvégi esténként a pubok, kávézók teljesen tele vannak, a hangulat pedig garantált. Wageningenben és Edében is található mozi, de gyakoriak a koncertek, szabadtéri fesztiválok. 

Az egyetem indulása előtt érdemes részt venni az AID (annual introduction days) elnevezésű programon, ami talán magyar gólyatábornak feleltethető meg. Az AID alatt nemzetközi csoportokba vannak beosztva a diákok, minden programot a csoporttal csinálhatunk végig. Bemutatják az egyetem melletti szórakozási lehetőségeket, segítenek eligazodni a városban, megismertetnek a fontosnak boltokkal, helyekkel, valamint rengeteg új embert ismerhetünk meg. A csoportok mentorai egyéb hasznos tanácsokat is adhatnak, és minden helyzetben segítenek.

Üzletek

Élelmiszer vásárlást a központban az Albert Heijn és Lidl teszi lehetővé, a Haarweghez nagyon közel található a Hoogvliet, míg az egyetemtől nem messze a C1000 nevű bolt helyezkedik el. A C1000 épületében zöldséges és posta is található, valamint az egyetemhez legközelebbi pénzautomata. Az élelmiszerárak a magyarhoz képest magasabbak, de sokat lehet spórolni, ha tudjuk mit hol érdemes megvenni (Lidlben például a zöldség- és gyümölcsválaszték miatt éri meg vásárolni). A Hoogvliet és az Albert Heijn vasárnap is nyitva tartanak, előbbi 13:00-17:00 között, utóbbi 16:00-20:00 között. 

Háztartási eszközöket a Blokkerben vagy a Hemában szerezhetünk be, mindkét bolt a város bevásárlóutcáján található (Hoogstraat). Fontos azonban, hogy a boltok hétfőnként csak délután egykor nyitnak, ill. csütörtök esténként a nyitva tartás eltérhet a megszokottól, valamint minden hónap első vasárnapján a boltok nyitva vannak. Bútorokat érdemes vagy az említett facebook oldalas csoportokon belül keresni, vagy pedig a templom mögött található Emmaus nevű second-hand boltban.  Szerda és vasárnap délelőtt a templom körüli téren piacot tartanak, ahol vehetünk helyben sütött stroopwafelt (kipróbálni kötelező), kóstolhatunk sajtokat, vehetünk ruhákat is akár. 

Az egyetemet és az országot, Hollandiát is ajánlom minden Erasmusra pályázó diáknak, a Wageningeni Egyetem élelmiszer- és kertésztudományi jellege nem zárja ki azt, hogy más karok hallgatói is pályázzanak, és egy nagyon tanulságos, élményekben gazdag félévet tölthessenek el, ahogyan én is tettem T-karos hallgatóként.

Szabó Anna, Tilburg

Az egyetem

A University of Tilburg intézményben, a Social and Behavioral Sciences tanszék tárgyai közül az Attitudes and Communication, Cultural Psychology, Organisational Psycholgy és Spanish for Begginners tárgyakat tanultam. A tilburgi egyetemen magas szintű az oktatás, sokat kellett cikkeket olvasnunk, köztük voltak 20 oldalasak is, akár 4 egy héten, nekem ez nehézséget jelentett. A tanárok nem tesznek különbséget erasmusos és holland diákok között. Vannak negyedéves tárgyak, nekem az egyik tárgyam október közepén ért véget és a másik október végén kezdődött. Vannak midterm vizsgák, a tárgy időtartamának felénél, ami pozitívum volt, mert nem a végső egyetlen vizsgára kellett megtanulni az egész tananyagot, ami nagyon soknak bizonyult egyben. Egy tárgyból egy vizsgaidőpont van meghirdetve és egy pótvizsga. Az Cultural psychology tárgyamból például a pótvizsgára lehetőség csak júliusban van. Az egyetem nagyon jól felszerelt, rengeteg számítógép van a könyvtárban is és az egyéb épületekben is, 4-ben a 10 közül. Szinte mindenhol fel vannak tüntetve a feliratok angolul is.

Szállás

A szálláskeresés nehéz volt, a kollégiumba 10 perc alatt elfogytak a helyek az után, hogy megnyitott a rendszer a yourroomintilburg.com oldalon, így oda nekem nem is sikerült szobát foglalnom. A kollégium az egyetem közvetlen közelében található. Biciklivel 2 perc, gyalog 5. A Verbsben (így nevezik a kollégiumot) a legtöbb szinten 17 szoba van és általában folyamatosan bulik, úgyhogy ott nem nagyon tudsz tanulni, de a könyvtár este 10- éjfélig nyitva van. Ezért én végül jobban örültem, hogy albérletben laktam, a szállásom az egyetemtől 15 percre volt biciklivel, cserébe 5 percre a központtól. Albérletekben nehezen adnak oda egyéb szobákat 5 hónapnál kevesebb időre. A kamerhuren.nl oldalon pl. regisztrációs díjat kell fizetni és utána csak az oldalon keresztül tudsz kommunikálni a szálláshirdetőkkel. Én végül a House Hunting cégen keresztül béreltem egy szobát egy házban, ahol négyen laktunk. Egy másik erasmusos lány és két holland fiú voltak a lakótársaim. 330 eurót fizettem a szobáért havonta ezen felül 192 eurót a cégnek kezelési költségként, plusz kaukciót, ami egy havi lakbér ára volt. Hollandiában mindenki biciklivel jár mindenhova. Ajánlom, hogy az érkezési napok közül, amiből kettő van megjelölve az első napon minél korábban érkezz. Mi a második nap este 7 körül érkeztünk és a welcome csomagok közül már nem mindegyiket tudtuk átvenni. A Tilburg University vasútállomáson vártak ránk kisbusszal, onnan elvittek az egyetemhez először átvenni a welcome csomagokat, utána elvittek minket a szállásunkra. 

Szabadidő, szórakozási lehetőségek

A hollandok nagyon kedvesek, segítőkészek, szinte mindenki beszél angolul, szabadok, bulisak. Az ESN diákszervezet rengeteg programot szervez a félév folyamán. 40 euro a tagsági díj, de megéri, mert utána kedvezményekben részesülsz a bárban is és a programokból is. A szervezetnek van egy saját bárja a Carpe diem, ahova az elő hetet kivéve csak a tagok tudnak bemenni a bulikba. Minden kedden téma buli van, pl. nerdy and flirty, crazy animals, haloween. Azt megelőzően kerül megrendezésre a mentor vacsora, az első hét csoportjaiban, ahol minden héten más-más 2-3 diák főz országa jellegzetességeiből. Az első héten a Top-week programjai alatt beosztott csoportokban vannak a programok. Minden nap színvonalas programmal készültek, Game day, ahol felfújhatós játékok voltak például. A Top-weeken voltak egyetemi kötelező programjaink, bemutatkozó, köszöntő beszédek, Academic writting előadás, holland bemutató nyelvóra, tárgyfelvétel, ezen kívül top-weekes programok. A Top-week kb. 70 euróba került, de ezért egész hetes programokat és ebéd-vacsorát kapsz. Az ebéd elég gyenge volt, mindig dobozból ugyanaz a hideg kaja, de a vacsorák megérték, tészta, pizza, bbq. Ezen kívül első héten szerveztek városnézést, bbq partykat, utána a félév folyamán minimum kéthetente kirándulásokat Prágába, Amszterdamba, én voltam a Holland City Racen, Glow Eindhovenen és Bruggesben. Három héttel az érkezés utáni hétvégén részt vettünk az Intro Campen, ami egy közeli farmon került megrendezésre.

Közlekedés

Közlekedés szempontjából mindenképpen vegyétek meg a chip cardot, mert azzal 40 % -kal olcsóbbak a vonat és buszjegyek egész Hollandiában, maga a kártya 7 euró, de ha már egyszer elmész vele mondjuk Amszterdamba, akkor vissza is jön az ára. Tilburg maga kisváros, a buszközlekedés viszonylag ritka, de megtalálható minden, van 2 mozi, Centrum rengeteg bárral, bowlingozni is van lehetőség. Én sok várost bejártam Hollandiában, mivel viszonylag közel vannak egymáshoz és jó és gyors a vonatközlekedés. 

Egyéb költségek

A menzán nagyon olcsón lehet enni és sokat, finomat. A menzán kívül még 3 épületben található étkezde, büfé ahol ebédet is lehet kapni. A Sport centerbe a féléves bérlet 89 euró, én jártam zumba órákra, squasholni és a fittness részlegbe a gépekre. A MasterCard bankkártyát nem mindenhol, kevés helyen fogadják el, csak a Maestrot mindig azt mondják rá, hogy credit kártya. Az egyetemnek megállapodás van a Rabobankkal, ahol egyszeri 20 euróba kerül kiváltani egy kártyát, amit egy hónappal később vonnak le, viszont utána minden utalásnál nekem fizetni kellett az Otp-nek és a Rabobanknak is a külföldre utalás miatt.

Összességében hatalmas élmény volt az Erasmus, nem volt könnyű, de mindenképpen megéri, rengeteg helyen jártam, nagyon sok jó élménnyel gazdagodtam, ajánlom mindenkinek. Ha bármilyen egyéb konkrét kérdésed merülne fel szívesen válaszolok, keress a szivemszirma@gmail.com e-mail címen.

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.