Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30 31  

Párizs, Sciences Po. 2013/2014 őszi szemeszter   Horváth Dóra

Az út során blogot is vezettem, remélem, ez is hasznosnak bizonyul majd. Elérhető itt: kulturandusz.blog.com

„Kutatómunka”

Aki Párizsba nyer felvételt, készüljön fel egy hosszú ideig eltartó kutatómunkára, mely főleg a lakáskeresésről szól. Érdemes felkutatnunk az összes lakáskiadással foglalkozó honlapot, de én főleg az iskola lakáshirdetésekkel foglalkozó oldalát találtam hasznosnak, ahol végül rábukkantam arra a lakásra, melyet egy másik diákkal osztottam meg. A következő szempontokra figyeljünk:

- Az árak a magyarokhoz képest magasak, nagyjából a havi ösztöndíj fedezi a havi bérleti díjat.

- A metróvonalak mindenhová elérnek, keressünk metróállomáshoz közeli szállást, illetve előnyös, ha található valamilyen élelmiszerbolt a közelben.

- Figyeljünk arra, hogy a folyosón található-e a mellékhelyiség, ez előfordulhat.

- Sokszor nincs lift az épületekben.

- A mi lakásunkban külön be kellett üzemelni a wifit, ez sokszor nincs benne az előre megadott árban! Arra fel kell készülnünk, hogy nem feltétlenül működik majd rögtön az internet, és az ügyintézők és szerelők nem mindig beszélnek angolul, így az internet elindítása lassú lehet.

- A fűtésre is figyeljünk, kérdezzük meg, milyenek a lakás adottságai! A mi lakásunkban elektromos fűtőtestet szereltek, ami elég lassan melegszik fel.

- Pontosat kérdezzük meg a főbérlőt, mik találhatók a lakásban (pl. mosógép, hisz fontos, hogy otthon mosunk vagy mosodába kell járnunk). Kérhetünk képet is.

Igényelhetünk lakástámogatást is (CAF), de ez egy viszonylag hosszabb procedúra.

Internetes segítség

Nagyon hasznosnak találtam néhány honlapot és online csoportot a kinti tartózkodás alatt. Ezek a következők:

- Már a program elején mentsük el az összes felületet, ahol hivatalos ügyeinket intézzük!

- Érdemes az iskola által generált e-mail címünket átirányítani az általunk használt e-mail felületre, mert sokszor elkeverednek vagy nem érkeznek meg az elektronikus levelek, de pl. a gmail-en egyszerűen követhetjük majd.

- Hasznos lehet az iskolai kurzuskatalógus-oldal: college.sciences-po.fr/siteparis/course-catalogue

- A facebookon is bukkanhatunk segítségre. Csatlakozzunk a Sciences Po Exchange Students és a Párizsi Magyarok csoporthoz, itt mindenben szívesen segítenek, akár utazással, csomagszállítással kapcsolatban is, és több baráti összejövetelt is szerveznek, melyekhez csatlakozhatunk.

Az iskola

Kurzusok:

Sajnos a kurzusfelvétel nem túl zökkenőmentes, de ha elég kitartóan látogatjuk az iskolai Erasmus-asszisztenst, akkor sokszor bekerülhetünk azokra az órákra, melyekre valóban szeretnénk. Az Erasmus-koordinátorral előre kell időpontot egyeztetnünk, mert csak így fogad bennünket.

Kurzusjelentkezésnél fontos, hogy gyorsak legyünk, mert az órák létszámkerete gyorsan betelik. Ha előadással kombinált szemináriumra jelentkezünk, fontos, hogy külön kell ezekre jelentkezni.

Bátran szemezgessünk, számos érdekes óra közül választhatunk. Az oktatók többsége szép kiejtéssel, nagyon jól beszél angolul.

Követelmény:

Gyakran elvárás, hogy a cserediák is ismerje a francia metodológiát, azaz az esszéírás és prezentálás helyi követelményeit. Ha van rá módunk, látogassunk ehhez kapcsolódó extra órákat (néhány tanár külön tart ilyent), bár sok tanár nem ragaszkodik ehhez a módszerhez, így használhatjuk saját megszokott módszerünket.

Elvárás a folyamatos olvasás és a napi politikai események ismerete. Gyakran a záró dolgozatban is feltesznek ehhez kapcsolódó kérdést.

A készülést megkönnyíti, hogy az iskola könyvtáraiban fénymásolhatunk és nyomtathatunk, s ezt a diákigazolványunk segítségével tehetjük meg. A kártyával 600 oldalt ingyenesen nyomtathatunk és fénymásolhatunk, s ha ez a mennyiség elfogy, automatában vásárolhatunk extra kvótákat (5 cent/oldal).

Az osztályzás 20-as skálán mozog. Sajnos 18-as vagy annál magasabb osztályzatot senkinek sem adnak, vagy csak nagyon ritkán, általában 13-14-es osztályzatok fordulnak elő. Ugyanakkor ha az oktató látja, hogy igyekszünk és valóban jól teljesítünk, nagy eséllyel kaphatunk 16-17-es osztályzatot.

A vizsgák száma alacsony, inkább év közben követelnek sokat, ekkor azonban tényleg az esszéírásra és prezentálásra kell koncentrálnunk.

Könyvtár:

A francia diákok előszeretettel tanulnak itt, hiszen modern számítógépek (különleges francia billentyűzettel), rengeteg könyv és ingyenes wifi áll rendelkezésükre. Akinek szüksége van rá, külön termet kérhet csoportos tanuláshoz.

Hátrány lehet azonban, hogy a könyvtártermek nagyon hamar megtelnek, így reggel gyorsan be kell vennünk magunkat valamelyik terembe, hogy biztos helyet foglalhassunk magunknak. A helyi diákok sokszor akár fél órára is elhagyják asztalukat, ami megtévesztő lehet, mert ilyenkor nem szabadul fel ülőhely.

Iskolai érdekességek és szórakozás

Különlegesség, hogy az oktatók szívesen viszik diákjaikat közös „csapatépítésre”, szemesztervégi vacsorára vagy egyéb programra. Ha szerencsések vagyunk, év közben is szerveznek programokat, minket pl. elvittek a párizsi krízisközpontra és híres külföldi filozófusok/filmrendezők előadásaira, filmvetítéseire.

Étkezés

A legjobban akkor járunk, ha valamelyik menzán ebédelünk vagy vacsorázunk. Itt háromfogásos menüt választhatunk 3,15 euróért. Többféle étel közül választhatunk. Az iskolához a Mabillon metrómegállónál található menzaépület áll a legközelebb (5-10 perces séta).

Az élelmiszerboltokban nagy a választék, s a különböző áruházak árai között nincs nagy különbség.

Az utcai árusoknál is vehetünk bőséges ebédet. Népszerű a crèpe (palacsnita), szendvicsek, saláták, és a világ konyhái is képviseltetik magukat.

Kultúra

Párizsban talán azért a legjobb diákoskodni, mert 26 év alatt a legtöbb múzeum ingyenesen látogatható, kivéve néhány különleges kiállítást. A parkokban is sok időt eltölthetünk, s a legtöbb parkban még internetezhetünk is. A különleges utcai kultúra részesei lehetünk, ha megállunk hallgatni egy-egy utcai művész előadását.

Szórakozási lehetőségek

A Sciences Po.-n rengeteg rendezvényt szerveztek mind a helyi, mind Erasmus-diákoknak, így egyetemi bulikból nincs hiány, de ezek általában előzetes belépőjegy-vásárláshoz kötöttek. Ezen kívül az egyetem nagyon sok érdekes programot kínált, amit inkább kulturálisnak neveznék, részt vehettünk például híres rendezők filmvetítésein vagy más egyetemi oktatók előadásain.

Az iskola utcájában található egy kedvelt kávézó-bár, ide a diákok gyakran szerveztek csoporttalálkozókat. A tanárok is előszeretettel vittek ide minket, mert az a szokás, hogy az oktatók vagy közös vacsorára vagy kulturáltabb pubokba viszik csoportjaikat.

A fiatalok leginkább a számos bárban népszerű happy-hour-okat kereste, ilyen helyekre főleg a Bastille környékén bukkanhat az ember. Szerettük még a The Frog and Princess nevű helyet is, itt különleges, helyi italokat kínálnak.

Színházba és operába is érdemes járni, a Champs-Elysées-hez közeli színházban például egész olcsón vehettünk koncertjegyeket.

Utazás

Sok erasmusos kirándulást szervezett, egészen jó áron lehetett részt venni ilyesmikben. Ezek főleg az ország egyes, kiemelkedően híres területeit érintették, de indultak utak szomszédos országokba is, pl. Hollandiába.

Az én társaságom főleg Párizs-közeli helyeket választott. Bérletünknek köszönhetően nem kellett külön buszjegyeket vennünk ezekre a helyekre, ráadásul a belépők is általában ingyenesek voltak a diákok számára, így nagyon jó áron tudtunk kirándulni. Jártunk Fontainebleau-ben, Malmaisonban és Versailles-ban.

A tömegközlekedésben először a 15 metróvonallal kell megbarátkozni. A kiírások pontosak, csak követni kell őket. A bérletekkel szemfülesnek kell lenni, hiszen többféle bérlet is létezik. Az ún. NaviGo kb. 65 euró egy hónapra, de igényelhetünk diákbérletet havi 35 euróért. Viszont diákbérlet esetén időben el kell kezdeni a lemondását, még most is szenvedek emiatt. Létezik még gyűjtőjegy is, ez is hasznos lehet, de hosszú távon szerintem jobb a bérlet.

Zsargó Zsófia, 2013/2014 ősz 

Université de Lorraine, Metz, Franciaország, nemzetközi tanulmányok MA

 

HELYVÁLASZTÁS: METZ

A magam részéről egy kisebb várost kerestem Franciaországban, mert a legfontosabb célom a francia tudásom feljavítása volt, olyan közegben, ahol a lehető legkevesebb lehetőségem lesz angolul beszélni a város és az egyetem adottságai miatt.  Metz tökéletes választásnak bizonyult: a város 120.000 főjével beváltotta minden hozzá fűzött reményemet. 

Metz közel esik a luxemburgi, illetve a német határoz: ennek megfelelően remek lehetőséget nyújtott különböző kirándulásokhoz; a lotaringiai régió sajátos történelmi múltja pedig számos helyi érdekességgel ruházta fel a várost. De a remek vonathálózatnak köszönhetően Párizs is csak másfél óra TGV-vel (ami amúgy közvetlen járat)  

ELŐKÉSZÜLETEK

Learning agreement és a francia adminisztráció 

Mindenekelőtt nem szabad megijedni a francia adminisztrációtól: bár minden bonyolultan indul a végére teljesen problémamentesen sikerült a tartózkodásom. A nominációt követően a BCE által elküldött online felületen kellett jelentkezni, illetve megadni a leendő képzés adatait: ehhez sajnos indokolatlanul hosszú órákon keresztül kellett halászni az egyetem weboldalán az információk után. Ugyanez a procedúra volt jellemző a Learning Agreement kitöltéséhez is: mivel az Université de Lorraine (korábban Paul Verlaine egyetem) 2013-ban alakult ki a metzi és a nancy-i egyetemek összeolvadásából, a képzési formák, illetve tantárgyi adatok folyamatos átalakítás alatt álltak a tanév szeptember 23-i kezdete után is (!), amely az oktatóknak és az egyetemi dolgozóknak is problémát jelentett. Remélhetőleg ez egy átmeneti és ideiglenes szervezeti nehézség volt, mellyel a későbbi kiutazók már nem fognak találkozni. Bár figyelemmel kell lenni, az egyetem az ideiglenes információ hiány ellenére nagyon is kész procedúrákkal rendelkezik az Erasmus hallgatók fogadására, melyeket végül mindig időben megosztottak velünk. Ennek megfelelően volt Welcome Day, integrációs hét, pot de bienvenu és az egyetem által szervezett francia nyelvkurzus is. Ezen kívül Metzben minden Erasmus diáknak saját tanulmányi és adminisztratív felelőse volt: előbbi segített a tantárgyak kiválasztásában és végső soron ő volt az Erasmus program felelőse, utóbbi pedig mindig készségesen fogadott mindeket adminisztratív kérdésekben. 

 

Utazás

Busszal: 14-17 óra Eurolines-szal vagy a Student Agency-vel. 

Repülővel: jó időben foglalva 50 euróból megoldható az oda-vissza utazás Brüsszelen keresztül a Ryanairral és a Flibco nevű busztársasággal.  

A városban pedig ritkán használtuk a tömegközlekedést, mivel a belváros gyalogtávra van. 

Szállás

Az Université de Lorraine több kart foglal magába; mivel az én karom (UFR Sciences Humaines et Arts) a Saulcy nevű szigeten volt az ottani kollégiumba kértem szállást a fent említett online oldalon keresztül letölthető formanyomtatvánnyal. Saulcy nagyon jó kampusznak bizonyult: egyetem 5-7 perc séta, belváros 15. Személy szerint elégedett voltam a felújított és abszolút élhető szobámmal (9 négyzetméter, saját fürdőszobával, közös konyhával a folyosón, 240 euró/hó), a kollektív fürdőszobás elhelyezés (167 euró/hó) viszont gyakran hagyott kívánnivalót a diákok elmondása alapján. Itt is fel kell készülni a francia adminisztráció jellegzetességeire: a felhívás ellenére a külföldi diákoknak nem kell kezes a szobafoglaláshoz; nem lesz semmi baj, ha nem találják meg az ember jelentkezési papírjait a bejelentkezéskor; sajnos előfordulhat, hogy az ember nem olyan szobát kap, amit kért; és ezer emberre pontosan egy ügyintéző volt már szeptember 2-n is a legnagyobb érkezés közepette. 

Jellemző a franciákra az ebédidő szentsége (akár 1,5-2 óra szünettel is az ügyfélfogadásban, kiszolgálásban stb.), és a „váratlan zárás”, hetente egyszer. Ennek ellenére nagy szükségben mindig rendelkezésre álltak, de nem árt időben elkezdeni pl. a hazautazással kapcsolatos teendők elintézését. 

A kiutazás előtt érdemes beszerezni egy anyakönyvi kivonatot (itthon eleve nemzetközi formában adják, illetve tanulmányi utak esetében még a 2000 forintos illetékbélyeget sem kellett megvenni hozzá) – a francia lakhatási támogatáshoz (CAF) nélkülözhetetlen lesz. A CAF, ha az ember megbírózik az adminisztrációval a lakhatás harmadát fedezi. Ezen kívül, mint uniós állampolgár, nincs szükség külön kiegészítő egészségbiztosításra pl. a CAF igénybevételéhez sem, de az uniós egészségügyi kártyára igen (szintén ingyen kiváltható itthon). Ezt kint sokszor nem tudták. Tény, hogy szerencsére sosem volt szükségem orvosi ellátásra, így nem is tudom megmondani, baj esetén valóban elég-e az uniós biztosítás.  

TARTÓZKODÁS    

Órák, oktatás, tanárok 

A metzi egyetemen a képzésekhez rendes órarend tartozik és nem a diákok állítják össze a tantárgyakat időpontok és kreditek szerint. Az Erasmusosokra viszont minden kérdésben nagy szabadság vonatkozik, így magunk választhattuk a tantárgyakat, a fent bemutatott felelős segítségével. Utólag ugyanakkor azt javaslom, hogy érdemes a lehető legtöbb órát ugyanazzal az „osztállyal” felvenni, mivel így egy adott közösségnek lehetünk része (pl. érdemes megkeresni a képzésünk megfelelőjét kint). Az órák 90%-a franciául van, és a francia diákokkal, de a tanárok előzékenyek és támogatóak az Erasmusos hallgatókkal. 

Megélhetés: étkezés, kikapcsolódás, utazás

Franciaország drága – nem csak számunkra, hanem a franciák számára is. A kapott ösztöndíj a kiadásaim nagy részét fedezték, de a kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz, utazáshoz, egyéb költségekhez kiegészítő forrásokra lesz szükség. Étkezés: resto u (éttermek a kampuszon), 3,15 euróért előétel, főétel, desszert, kicsit baguette teljesen elfogadható minőségben és mennyiségben. Baguette: 70-80 cent, egy liter tej 60-70 cent, panini a városban 3,5 euró. Sör 2-5 euró, szórakozóhelyre belépők 5 euró, italok a szórakozóhelyen 10-12 euró. A városban több helyes kocsma van, a Comedy café a diákélet központja, illetve van egy jó belga söröző, ahol pl. happy hour volt 19-21 között (így csak 5 euró volt a korsó).

Párizs oda-vissza megfelelő időben foglalva TGV-vel 60 euró. A legjobban többen éri meg kocsival menni (így Strasbourg oda-vissza 20 euró vs. 45 vonattal), vagy a covoiturage-t (telekocsi, vagy oszkár itthon, car sharing) használni a blablacar.fr oldalon. Utóbbi kint teljesen elfogadott és közismert utazási mód, meleg szívvel ajánlom magam is.   

Diákélet   

Sajnos Nancyval ellentétben Metz-ben nem volt Erasmus diákszervezet, így csak a facebook csoporton szervezhettünk magunknak találkozókat – ez volt a leggyengébb pontja a városnak. Utólag jól működött és mindenki megtalálta a számításait a kinti társaságban. A franciákkal nem könnyű barátkozni, de kis kitartással és az egyre több francia tudással hamar megoldható. 

Összességében nagyszerű félévet tölthettem Franciaországban, a francia tudásom végre valós alapokra helyeződött és hazahozhattam magammal néhány olyan barátságot, amelyeket örökre szeretnék megőrizni. Mindenkinek hasonló élményeket kívánok! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.