Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30 31  

 

Helsinki, Finnország – University of Helsinki

Horváth Júlia

Az egyetem

A 2013/2014-es tanév első félévet Finnországban töltöttem, a University of Helsinkiben. Szociológiát tanulok, az egyetem társadalmi tudományok karán belül a Swedish School of Social Science intézetébe jártam. A Swedish School az egyetemnek az egyetlen része ahol finn helyett főként svédül oktatnak. Csak pár órát sikerült angolul felvennem a Swedish Schoolba, de volt lehetőségem jelentkezni további órákra is a társadalmi tudomány karon a University of Helsinki más épületeibe. A karon belül az egyetem más részein már nagyobb volt a választási lehetőség szóval a végén sok óra közül tudtam választani. Az összes szaknak külön épülete van, a félév folyamán több mint öt különböző épületbe jártam órára, de szerencsére mind sétáló távolságra voltak egymástól. Ezáltal nagyon jó volt megismerkedni az egyetemnek más részeivel illetve több emberrel is.  Az egyetemet a világ 100 legjobb egyetemei közé szokták sorolni, amit tükrözött az oktatási színvonal. Az órák érdekesek voltak, sok hasznos dolgot tanultam, és a tanárok tökéletes anyanyelvi szinten beszéltek angolul. A félév két részre van osztva, és egy tanítási negyedévben csak 3 vagy 4 órám volt. Szeptembertől október közepéig van az első negyedév, és egy hét szünet után ezt követi az október végétől december közepéig tartó második negyedév. Amikor egy tantárgy befejeződött, a kredit eléréséhez, beadandókat, prezentációkat vagy vizsgát kellet csinálni. Miután csak 3 vagy 4 órára kellett heti háromszor bejárni, nem volt nagyon leterhelő és sok szabadidőnk volt. Azon kívül, hogy főként svéd számozású finnek járták a Swedish Schoolba az oktatás és az egyetemi élet nem különbözött az egyetem többi részétől. A tanárok és órák ugyanolyan színvonalasok voltak. A finnek egy kicsit zárkózottak az elején, de ha szánsz rá időt, hogy megismerd őket, akkor rájössz, hogy igazából nagyon szociális emberek a saját köreikben. Ha ezekbe a baráti társaságokba bekerülsz, nagyon jól fogod érezni magad velük. Mindenki, akivel én találkoztam kiválóan beszél angolul, de persze attól még ajánlom mindenkinek, hogy vegyen fel finn nyelvórákat akár az egyetemen is, én élveztem őket! Az orientációs hétre, ami nekem augusztus utolsó hetében volt, nagyon érdemes elmenni, mert ott mondják el az összes fontos információt az órafelvételekről, egyetemi szervezetekről, stb. Húszfős csoportokba lettünk beosztva két instruktorral, akik szintén a Swedish School hallgatói voltak. Az instruktoroktól lehetett érdeklődni és kérdezni az ottani dolgokról. Nagyon barátságosak és segítőkészek voltak, már az első nap megadták a számukat és csináltak nekünk egy Facebook csoportot. A csoportban meg lehetett beszélni bármit az egyetemmel kapcsolatban, illetve megosztani egyetemi eseményeket. Ez nagyon hasznos volt, szóval azt ajánlom, hogy még a kiutazás előtt pár héttel csatlakozzatok Helsinki Erasmusos Facebook csoportokba mert így minden eseményről lehet értesülni és könnyebben meg lehet ismerkedni emberekkel ez első napokban. 

Közlekedés

A Helsinki kampusz összes épülete a központhoz nagyon közel, csupán egy metró megállónyira, a Katedrális körül van elhelyezve.  

Az utazás a tömegközlekedéssel a HSL kártyával volt a legkönnyebben megoldható, a vonat állomáson található HSL központban lehet kapni, ahova az instruktorok az orientációs héten elvisznek megvenni. A diák kedvezménnyel együtt havonta 23 eurót kell a kártyára rakni, és ezzel korlátlanul lehet utazni a metrón, villamoson, és buszokon. 

Szállás

A szállást a HOAS-on (az egyetemistáknak szállásért felelős szervezet) keresztül érdemes megoldani. Azonban minél hamarabb kell jelentkezni, mivel túljelentkezés van. Voltak ismerőseim, akiknek nem sikerült szállást kapni a HOAS-on keresztül, szóval nekik albérletet kellet keresni, amit sokkal nehezebb találni. Én a szerencsések között voltam, és a központban kaptam egy nagyon jó stúdiót saját fürdőszobával és konyhával, az egyik legjobb HOAS épületében. Az épület, amit Domus Academicának hívnak mindenhez nagyon közel volt és ott volt a legtöbb buli. Kamppinál laktam, gyalog öt percre a metrómegálló és nagy bevásárló központtól, és tíz perc távolságra a városközpont éttermei és szórakozóhelyeitől. Mindezek miatt a szoba ára elég magas volt; havonta 440 eurót kellet fizetnem. Bár a külvárosi kollégiumok és szálláshelyek 200-300 euró között voltak, utólag összehasonlítva nekem nagyon megérte, mert másokkal kellett osztozkodniuk és sokat utazniuk. Attól még, hogy egyedül laktam, az épület folyosója mindig tele volt ott lakókkal és soha nem éreztem egyedül magam, nagyon sok jó fej emberrel tudtam megismerkedni. A közösségi szobában ahol gyakran bulikat tartottunk, voltak fotelek és két csocsó asztal is. Az épületben volt szauna és egy kis medence is, valamint mosókonyha ahol ingyen lehetet a mosógépeket és szárítókat használni (más épületekben fizetni kellett). Ha mégse sikerül időben a HOAStól szállást szerezni, akkor is ajánlom, hogy menjetek el a bulikra, amiket a HOAS épületeiben tartanak, főleg a Domus Academicában, mert nagyon sok emberrel lehet megismerkedni és így is könnyen be lehet illeszkedni az társaságba.

Költségek

Az erasmusos ösztöndíjam, havi 450 euró, a mindennapi dolgokra és utazásokra elég volt, de a szállást külön kellett fizetnem. Minden sokkal drágább Helsinkiben, mint Magyarországon, de sokkal drasztikusabban, mint amire számítottam. Nagyon oda kell figyelni az árakra, ennyi pénzből sokkal kevesebb dologra lehet költeni, mint itthon. A Lidl a legolcsóbb élelmiszer bolt, szóval ott érdemes vásárolni, nekem a heti bevásárlás körülbelül 25 euró volt. A többi élelmiszer boltban, mint például az Alepában vagy a K-marketben dupla ennyibe kerül a heti bevásárlás. Az egyetemen is lehetet ebédelni, majdnem az összes épületbe volt „Uni cafe” ahol csak 2.50 euróért lehetett ebédelni, ami nagyon jó ár a jó minőségi menüért.  Valamint a bulizás is más, mint itthon, alkoholt csak korlátozottan lehet kapni, csak sör kapható az élelmiszer boltokban 9 óráig, illetve bor és más szeszesital csakis kizárólag az „Alko” likőrboltokban kapható 8 óráig.  Az alkohol nagyon drága és a szórakozó helyeken még inkább, szóval sokan gyakran átmentek Tallinnba bevásárolni ahol lehet olcsóbban kapni. 

Szabadidő, utazások

Az ESN, az egyetemnek az a szervezete, ami az Erasmusosokkal foglalkozik. Többek között utakat szervezett nekünk Szent Pétervárba, Moszkvába, Lappföldre és Stockholmba. Én csak a stockholmi útra mentem el az ESN-en keresztül, ami nagyon jó volt. Ezen kívül Tallinnba és Lappföldre saját szervezéssel mentem el az ismerőseimmel. Tallinn csak 20 euróba kerül oda-vissza komppal, szóval oda többször is elmentünk. Lappföldre is saját szervezéssel egy finn ismerősön keresztül, sikerült 300 euróból eljutni (Az ESN-es út 500 euró lett volna). Szóval ajánlom a saját szervezési utazásokat, mivel azok lehetnek olcsóbbak, mint az egyetemi utak. De persze az egyetemi utak lehet, hogy kényelmesebbek és azok nem igényelnek annyi szervezkedést.  Bár én Oroszországba sajnos a végén nem jutottam el, úgy hallottam, hogy mindenki nagyon élvezte, tehát ha van rá lehetőség oda is mindenképpen el kell látogatni!

Helsinki

Nagyon szép volt a város, és mivel fele akkora, mint Budapest pár hónap alatt nagyon jól meg tudtam ismerni és otthon tudtam érezni magam. Sok szép látni való van a városban, és a szigeteket, amik Helsinki körül vannak is nagyon érdemes meglátogatni, főként a Soumenlinnát.  Sokan ijesztgettek az időjárás miatt, azonban nekem végig egész jó idő volt; augusztusban gyönyörű napsütéses 25 fok volt, szeptember és októberben 10 és 15 fok között, november és decemberben pedig -2-től 5 fok között volt a hőmérséklet. Ősszel csak párszor esett az eső és egy kevés hó esett Decemberben, ami gyorsan el is olvadt.  Természetesen Lappföldön rettentően hideg volt; -25 fok, szóval oda ajánlok sok meleg ruhát és esetleg sí ruházatot is vigyetek.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.