Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30 31  

Tartu, Észtország

 

1. Szállás

 
Tartuban minden nemzetközi diák - aki kéri – garantált helyet kap a helyi kollégiumokban. A legtöbb tanuló a legnagyobb (Raatuse) koliba kerül, itt 6 fős lakások vannak, három szobával, konyhával, külön fürdővel, mosdóval. Ezek a lakások nagyon jól felszereltek, gyakran a konyha is tele van a korábbi lakók által otthagyott edényekkel, fűszerekkel. A kollégium ára 120-130 euró között alakul, a téli hónapokban szokott 130 lenni, amúgy nagyjából 120 euróból kijön, a 7,50 eurós internetdíjjal együtt. A WIFI nem működik a legjobban a kollégiumban, ezért érdemes egy kábelt beszerezni hozzá. Ezen a kollégiumon kívül még kettő másik helyre kerülhetnek nemzetközi diákok. Ez a két épület egymás mellett van, Raatusétól körülbelül 5 percre. Itt kisebb lakások vannak és csak 4 ember lakik egy helyen, két szobával. Ezek a kolik valamivel olcsóbbak, de óriási különbség nincs. Ami pedig a színvonalat illeti, mindegyik hely nagyon igényes és attól, hogy kisebb a konyha vagy a fürdő semmivel sem rosszabb egyik a másiknál. 
Egyébként ha valaki albérletbe szeretne költözni az is megoldható és az árak is majdnem ugyanolyanok, mint a kollégium díja. Viszont személyes tapasztalat alapján azt mondom, hogy érdemesebb a kollégiumban lakni, mert itt mindenki egy helyen van, közös programokat szerveznek, jobban megismerik egymást az emberek. Ez az egyik ok, amiért annyira jó Erasmus diáknak lenni Tartuban. Mindenki ismer mindenkit és egy nagyon jó, összetartó közösség alakul ki rövid idő alatt. 
 

2. Étkezés

 
Észtország árakat tekintve egy kicsit drágább, mint Magyarország, de nincs hatalmas eltérés. Tartu egy viszonylag kicsi hely, de nagyon sok nagy bevásárlóközpontja van, ahol mindent be lehet szerezni. A kollégium mellett van egy kisebb bolt, ott is megtalálható minden, de annál vannak nagyobb és olcsóbb helyek is körülbelül 10-15 perc sétára. Van egy nagy piac (Tartuturg) - amit mi csak úgy emlegettük, mint az észt vásárcsarnok - itt zöldséget, húst nagyon jó áron bele lehet szerezni. Ami érdekes, hogy pékségek külön nincsenek, de a szupermarketekben mindenhol nagyon finom péksüteményeket lehet venni. Természetesen nagyon sok a halféle, rák, tengeri herkentyű és általában készételeket is lehet venni nagyon jó áron, ha valakinek nincs kedve főzőcskézni. 
Az éttermeket tekintve vannak nagyon jó helyek. A kollégium melletti szendvicsező a diákok kedvenc helye (egyrészt azért is, mert éjjel is nyitva van), nagyon finom szendvicseket csinálnak és azt kérhetünk bele, amit akarunk. A város főutcáján van több étterem, a leghíresebb talán a La Dolce Vita nevű pizzéria. Ezt érdemes kipróbálni mindenképp, picit drágább, mint az itthoni pizzázók, de nagyon igényes, szép hely. Olcsóbb kategória a Rüünipizza, de ez is nagyon finom és természetesen nem csak pizzát lehet enni. Vannak nagyon jó ázsiai éttermek is a városban, az indiait a legajánlottabb kipróbálni. 
A legfontosabbat a végére hagytam, ez pedig a Werner Café. A város legjobb kávézója és cukrászdája, isteni süteményekkel. Ide akár mindennap be tudtam volna menni, akkor sem unom meg.
 

3. Szórakozási lehetőségek

 
Tartuban három nagy szórakozóhely van, Club Tallinn, Club Atlantis és Club Illusion. Ezek más irányban vannak, de mindegyik 5 perc gyalog a kollégiumtól, szóval az éjszakai hazajutás miatt nem kell aggódni. Igazából zenében nincs nagy különbség Atlantis és Tallinn között, szokásos populáris számok szólnak, annyi a gond, hogy egy zene megszólal háromszor is egy este alatt, de ehhez is hozzá lehet szokni. Ezen a két helyen elfogadják az ESN kártyát, amivel Tallinnba éjfélig, Atlantisba pedig egész éjjel ingyen lehet bemenni. Tallinnban minden szerdán ’1 euro night’ van, ami azt jelenti, hogy minden ital összetevőnként egy euróba kerül. Illusion egy kicsit más kategória, ide mindig van belépő és a zene is változatosabb, vannak például retro bulik is szerdánként, illetve rendezvénytől is függ. Az italok itt elég sokba kerülnek. 
Ezeket leszámítva az ESN-es bulik néha a Gen Klubi nevű pubban voltak. Ez egy kis étterem-kávézó szerűség, amolyan alternatív stílusban, mindenféle bútorokkal, könyvespolcokkal. Van egy felső szint, ott szokták rendezni a karaoke esteket és más olyan rendezvényeket, amelyekhez színpad kell. A búcsúbulit is itt tartották nekünk. Nagyon hangulatos hely egyébként.
Egy átlagos este, amikor bulizni mennek a diákok Tartuban úgy néz ki, hogy a kollégiumban mindenki egy folyosón összegyűl, beszélgetünk, szórakozunk, aztán 11-kor, amikor a recepciós kiparancsol az épületből mindenki megindul a főutca felé és ott folytatódik az este, majd valamelyik klubban zárul. Itt is az a jó, hogy mindenki egy helyen van és nem volt rá sok esély, hogy elveszítsük egymást.
Amúgy a helyi ESN rendkívül sok programot szervez, nemzetközi ételfesztiválon át, nemzeti, nyelvi, karaoke estekig, úgyhogy nincs sok idő unatkozni.
 

4. Tanulmányok/Egyetemi ügyintézés

 
Az egyetemről csak jó dolgokat tudok mondani. Az ügyintézés nagyon gördülékeny, soha nem adódott ebből probléma és mindenki, tanároktól kezdve az irodai munkatársakig nagyon kedves és segítőkész, nem akadékoskodnak vagy nehezítik meg a dolgunkat. A nemzetközi diákokkal foglalkozó hölgy nagyon rendes és kedves, mindenben segít. 
Az órák nagyon érdekesek és hasznosak voltak. Kicsit sokáig tartott, amíg sikerült összeállítani az órarendünket, de ez elsősorban a nyelvórával való ütközésnek tudható be. Ennek ellenére csak releváns kurzusokat vettünk fel. 
Ami a legjobb, hogy a tanárok nagyon törekednek az aktuális témák és kérdések beültetésére a tananyagba és a diákok bevonására. Nagy előadások nincsenek, mint nálunk, a legtöbb órán húsz körüli a létszám, így lehetőség van megvitatni az órán hallottakat. A tanárok mind nagyon felkészültek és rendkívül tájékozottak, sok új ismeretet szereztem nekik köszönhetően.
A követelmények reálisak és én úgy érzem, hogy az esszék megírása és prezentációk készítése alatt nagyon sokat fejlődtem szakmailag. Úgy gondolom, hogy egy elemző esszé megírása sokkal hasznosabb, mint több száz oldal megtanulása és itt az előbbi volt az elsődleges számonkérési forma. A tanárok igazságosan és tényleg az illető tudását nézve osztályoznak. Én személy szerint nagyon sokat köszönhetek ennek a félévnek, mert rengeteg újdonságot tanultam és a jövőbeli terveim kialakításához is nagyban hozzájárult az egyetemen töltött idő.
 

5. Országon belüli utazás

 
Észtországban nincsenek túl nagy távolságok, nagyon kicsi az ország területe. Tartuban sem volt szükség tömegközlekedésre, egy bevásárlóközpont kivételével mindenhova gyalog jártunk. Külön kedvezmény a diákjegyen kívül nincs, de így sem vészesen drága az utazás az országban. Körülbelül 7 euro egy jegy Tallinnba, bár ez is napofüggő, mert van olyan nap, hogy nincs diákkedvezmény. Ezt érdemes a tpilet.ee nevű oldalon előre megnézni. 
A helyi ESN szervezett több kirándulást az ország déli, északi részeibe és Tallinnba is. Mi a barátinkkal nagyrészt magunk szerveztük a kirándulásokat, egyszer mentünk az ESN-es csoporttal, de nagyon jó volt. 
Érdemes elmenni a nagyobb városokba, Tallinnba, Narvába és Parnuba mindenképp. Észtország leginkább a természeti kincseiről híres, a gyönyörű erdőiről, havas tájáról és a Balti-tengerről. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindent bejártam az országban és talán ez az egyetlen olyan dolog, amit bánok. Azt hiszem jóval több látnivaló van ebben a kis országban, mint amennyit nekem sikerült meglátogatni. 
Mindenkinek azt ajánlom, aki Észtországba megy, hogy utazzon minél többet és fedezzen fel mindent, amit lehet!
 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.