Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

For information in English click here

Prof. Dr. Lánczi András Rektor Úr köszöntője

Kedves újonnan felvett Hallgatóink!

 

Szeretettel köszöntöm a Budapesti Corvinus Egyetem, A Közgáz tanárai és hallgatói nevében. Nagy öröm számunkra, hogy itthon szeretné megkezdeni vagy folytatni felsőfokú tanulmányait, és megfontolja, hogy a mi egyetemünkön váljon közgazdásszá, társadalomtudóssá. 

A világnak és Magyarországnak nagy szüksége van közgazdasági és társadalomtudományi képzettséggel felvértezett, ambiciózus fiatal emberekre. Vigye majd sorsa vállalkozóként vagy menedzserként az üzleti világba, a közszolgálatba, a kulturális vagy civil szférába, a Corvinuson olyan szellemi és lelki alapokat kap, amellyel képes lesz a kihívásokkal megbirkózni, önállóan és közösségben dolgozni, a változásokkal lépést tartani. 

A corvinusos évek természetesen nemcsak órára járásról, szemináriumi dolgozatírásból és vizsgázásból állnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Corvinuson zajlik a magyar felsőoktatás egyik legszínesebb, legenergikusabb diákszervezeti, szakkollégiumi élete. 

A Közgáz talán legjobb része szabad és személyes légköre. Aki akar, mindig talál magának egy következő lépcsőfokot, amelyre felléphet - és ami még fontosabb, ebben segíti is valaki: tanáregyéniség, tanszéki vagy diákközösség. 

Sok erőt, kitartást és örömöt kívánok az eredményes corvinusos úthoz!

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Lánczi András

rektor

Tájékoztatás a Corvinus Egyetem megújulásáról

Kedves Hallgatóink!

 

Érinti-e a CORVINUS megújulása a jelenlegi hallgatóinkat?

Tájékoztatunk Benneteket, hogy a CORVINUS megújulási folyamata semmilyen módon nem érinti a jelenlegi hallgatóinkat. Ők ugyanis változatlan formában tudják befejezni tanulmányaikat, azon feltételekkel, amelyekkel elkezdték képzésüket. Az állami ösztöndíjasok finanszírozási státusza továbbra is fennmarad, a kapcsolódó pénzügyi juttatásokkal (tanulmányi ösztöndíj, szociális támogatások, stb.) együtt.

 

Hogyan jelentkezhetsz a CORVINUS-ra 2019-ben és 2020-tól?

Jó hír a 2019-ben, akár a keresztféléves, akár a normál felvételi eljárásban a CORVINUS-ra jelentkezők számára, hogy ebben az évben változatlan formában, azaz továbbra is állami ösztöndíjas és önköltséges helyekre adhatják be jelentkezésüket, a meghirdetett alap- és mesterképzési szakjainkra.  A felvételi keretszámokban sem lesz változás.

Még jobb hír a 2020-tól, akár a keresztféléves, akár a normál felvételi eljárásban a CORVINUS-ra jelentkezők számára, hogy ettől az évtől indítja el az Egyetem a CORVINUS ÖSZTÖNDÍJ nevű programjátEz az új ösztöndíj évente több ezer leendő hallgatónk számára biztosítja majd a térítésmentes tanulás lehetőségét a Corvinuson, az állami ösztöndíj feltételeivel azonos módon (egyéb tanulmányi és szociális ösztöndíjakkal együtt), alap- és mesterszakjainkon, hasonló létszámban, mint korábban, az állami ösztöndíj esetében. (Természetesen az önköltséges tanulás lehetősége is megmarad.)

 

Mit jelent az, hogy a CORVINUS alapítványi lett?

2019. július 1-jétől az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója. Az alapítvány feladata a BCE alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételeinek, intézményfejlesztési céljainak megvalósítása, ennek érdekében kezeli az alapító, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont.

A kuratórium elnökének Hernádi Zsoltot, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérte fel Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter. A kuratórium további tagjai: Csák János, üzletember, címzetes egyetemi tanár; Lánczi András, a Corvinus rektora; Martonyi János, jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter; Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója. A felügyelőbizottság elnöke Bártfai Béla jogász, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, tagjai Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa, volt rektora, volt gazdasági miniszter és Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere lesznek. Az Alapítvány vagyonellenőre Bogdán Tibor ügyvéd lesz.

 

Jelent ez személyi változásokat?

Az egyetem vezető testülete a szenátus marad, amely meghatározza a felsőoktatási intézmény oktatási és kutatási feladatait. A szenátust változatlanul delegált, választott, valamint hivataluknál fogva jogosult tagok alkotják. A szenátust továbbra is a rektor irányítja, a jelenlegi intézményvezető Lánczi András mandátuma a törvény erejénél fogva egy évvel meghosszabbodott. A kancellár felel továbbra is az egyetem hosszútávon fenntartható gazdasági működéséért, a posztot továbbra is Pavlik Lívia tölti be.

Az Egyetem alapító okiratának értelmében az egyetem felelős vezetői a rektor, a kancellár, valamint új szereplőként az elnök lesznek. Az elnöki tisztség létrehozását az indokolja, hogy a Corvinus megújulásának érdekében több területet kell a legmagasabb szinten irányítani, stratégiát kell készíteni, irányítani kell a megújulást, nemzetközi szinten kell építeni az egyetem kapcsolatait, fejleszteni kell a diákoknak nyújtott szolgáltatások színvonalát, működtetni kell az alumni szervezetet és fejleszteni a vállalati kapcsolatokat. A Budapesti Corvinus Egyetem első elnöke Anthony Radev lesz, aki 22 évig volt a McKinsey & Company igazgatója, a McKinsey pénzügyi intézeti munkacsoportját irányította Kelet-Európában.

Legyél Te és a Barátod/Barátnőd az első CORVINUS ÖSZTÖNDÍJAS 2020-ban!

A kollégiumi jelentkezésre vonatkozó információk

Kedves Felvételizők!

A budapesti és székesfehérvári képzési helyre szóló pályázati felhívás a pályázat menetének leírása, valamint további információk a Budapesti Corvinus Egyetem Kollégiumi Bizottságának weboldalán találhatóak.  

A Hallgatói Térítési és Jutatási Szabályzat 5. számú mellékletét képezi a Budapesti Corvinus Egyetem kollégiumainak és a kollégiumban működő szakkollégiumainak szervezeti és működési rendje és annak mellékletei.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kollégiumi elhelyezésre az állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre felvettek egyaránt pályázhatnak!

 

BELÉPÉS A NEPTUN RENDSZERBE

A BCE HÖK Kollégiumi Bizottságának elérhetőségéről és nyitva tartásáról itt tájékozódhat.

Tájékoztató az önköltség részletfizetéséről


A BCE Hallgatói Térítések és Juttatások Szabályzat 26.§, 27.§ szakaszai alapján részletfizetést kizárólag a második aktív félévet és azt követő féléveket megkezdő hallgató igényelhet. A beiratkozás félévében nincs lehetőség részletfizetésre.  

Intézményi Tanulmányi Tájékoztató 2019-2020

A Tanulmányi Tájékoztató ide kattintva elérhető.

Tájékoztató a Neptunban történő hallgatói pénzügyi teendőkről és diákhitel ügyintézésről, a Neptunos gyűjtőszámla használatáról a BCE hallgatói részére

A Neptunban történő pénzügyi teendőkről és diákhitel ügyintézésről ezen az oldalon tájékozódhat. 

Tájékoztató az Egyetem informatikai rendszerének használatáról

 

Kedves új Hallgatónk!

2019.07.25-én az Ön adatai bekerülnek a Budapesti Corvinus Egyetem Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerébe, ezáltal létrejön egy – Önhöz tartozó hat karakteres felhasználói azonosító (Neptun kód) és a Neptun rendszerben érvényes átmeneti jelszó, melyet a tanulmányi rendszerbe való belépésekor, majd meg kell változtatnia. A Neptun azonosítóját és a tanulmányi rendszerben érvényes jelszavát az Egyetem által küldött elektronikus levélben kapja meg, 2019. augusztus 8-ig.

Az adminisztrációs és információs rendszerek nem megfelelő használatából számos kellemetlensége adódhat a tanulmányai során (nem tud tantárgyakra vagy időben vizsgára jelentkezni, stb.), ezért kérjük, hogy az alábbi tájékoztatót figyelmesen olvassa végig:

A Budapesti Corvinus Egyetem további informatikai rendszereinek (informatikai laborok, egyetemi email, portál, e-learning rendszerek, stb.) használatához központi felhasználói azonosító (CUSMAN kód) és jelszó szükséges.

Hallgatók esetében a NEPTUN kód és a CUSMAN kód gyakorlatilag AZONOS (csak a NEPTUN kód nagybetűi a CUSMAN kód esetében kisbetűk lesznek). Az informatikai rendszerekben (CUSMAN) használt jelszava LEHET a NEPTUNBAN beállított jelszótól KÜLÖNBÖZŐ, de LEHET ezzel AZONOS is.

CUSMAN jelszó megadása:

A visszaélések elkerülése érdekében az új jelszó megadása csak EGYSZER LEHETSÉGES, ezért kérjük a megadott jelszót őrizze meg. A alábbi linken az Ön NEPTUN kódja és születési ideje alapján történő azonosítás után, megadhatja a központi informatikai rendszerekhez használt jelszavát:

CUSMAN rendszer kezdeti jelszó megadása

Néhány hasznos információ a rendszereink használatához (WiFi, VPN, e-mail, Office 365, elérhetőségeink)

Diáktanácsadó Központ

Diáktanácsadó Központ elérhetőségei:

·       Budapest, Fővám tér 13–15. (Sóház) fszt. 1.

·       diaktanacsado(kukac)uni-corvinus(pont)hu

·       http://diaktanacsado.uni-corvinus.hu

Központvezető: Dr. Németh Marietta

A Diáktanácsadó Központ célja elsősorban a hallgatók életminőségének javítása, valamint a hallgatók közötti esélyegyenlőség javítása.

A Diáktanácsadó Központ feladatai különösen:

a) pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadás;

b) tanulmányi tanácsadás;

c) fogyatékkal élő hallgatók ügyeinek koordinálása.

A részletes tudnivalók, a Diáktanácsadó Központ elérhetősége, illetve a kari koordinátorok listája letölthető formában itt elérhető.

További fontos információk a Diáktanácsadó Központ honlapján!

Egyetemi Könyvtár

Kedves Elsősök!

Reméljük, könnyedén veszik az akadályokat és mielőbb beilleszkednek az új környezetbe. Könyvtárunk várja Önöket, itt begyűjthetik az ajánlott szakirodalmat, találkozhatnak barátaikkal és közösen tanulhatnak. Biztosan sok mindent szeretnének tudni a könyvtárról, ebben segít az alábbi összefoglaló.

Felvilágosítás a hallgatói juttatásokról

Az Egyetemen igényelhető juttatásokról a  az alábbi  honlapon tájékozódhat.

Nyelvtanulási lehetőségek

Az idegennyelv-tanulási lehetőségekről itt tájékozódhat. 

 

 

Kari információs oldalak

Utolsó frissítés: 2020.02.04.