Április - 2021
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

A BCE központi email-szervere

Az egyetemi levelezőrendszer weben keresztül is elérhető a http://webmail.uni-corvinus.hu/ címen.

Bejelentkezéskor a "user ID" ablakba gépeljük be az azonosítónkat.
A password ablakba kell begépelni az azonosítónkhoz tartozó jelszót, majd a "login" gomb megnyomásával lépünk be.

Levelező program használata esetén:
A levelesládákat a felhasználók IMAP4 (Internet Message Access Protocol) protokollon keresztül érhetik el. (A régebbi POP3 -Post Office Protocol- használata nem tiltott, de nem is javasolt.) Az IMAP protokoll lényege az, hogy bejelentkezéskor nem tölti le a leveleket az adott gépre, ahonnan a felhasználó éppen bejelentkezett, hanem a levelek kezelése a szerverben létező postaládákban történik.
A megoldás előnyei:
- A levelek bármikor, bárhonnan olvashatók. Nincs a POP3-mal szokásos probléma: az este otthon elolvasott levél nem áll rendelkezésre másnap délelőtt a munkahelyen. Emellett további fontos szempont, hogy az egyetemi polgárok nagyobbik részének nincs dedikált munkaállomása.
- A levelek egy böngésző segítségével mindenféle külön konfigurálás nélkül az interneten keresztül is olvashatók pl. nyaralás alatt, konferencia idején, stb. Megjegyzés: Ennek feltétele, hogy az adott távoli hálózat megengedje az IMAP protokoll átvitelét.
- Biztonság. Nincsenek letöltött levelek, amik különféle gépeken szerteszét kallódnak.

Biztonság

A rendszeresen végzett központi mentések nagyobb védelmet jelentenek hardver hiba, véletlen törlés vagy más hasonló szituációk esetén.

Megjegyzés: Az IMAP protokoll hátránya, hogy a központi erőforrások korlátozzák a rendelkezésre bocsátható terület nagyságát. Ez ellen a postaládák rendszeres tisztításával, az archívumok lokális postaládába mozgatásával lehet leghatékonyabban védekezni.
A SIMS rendszerben tárolt postaládákhoz IMAP4 (vagy POP3) protokollt támogató levelező kliens szoftverrel lehet hozzáférni.

Felhasználói azonosítás, jogosultságok

A központi levelezési szolgáltatást csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe. A szolgáltatáshoz a regisztráció során kapott azonosító (felhasználói név), valamint az aktuális jelszó megadásával lehet hozzáférni.
A felhasználói adminisztrációt az ISZK munkatársai végzik.
A regisztráció a megfelelő űrlap kitöltésével személyesen intézhető az ISZK illetékes munkatársainál.

A regisztráció során az adminisztrációs program automatikusan generál induló jelszót. Az induló jelszó megváltoztatása, valamint egyéb felhasználói adatok módosítása a http://cusman.uni-corvinus.hu/ weboldalon történhet.


Segédanyagok, útmutatók

A webmail beállításairól itt olvashat többet.

Kliensek használatához itt talál leírást.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.