November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30  
Művészetpedagógia a társadalom perifériájára sodródottakért| 2020.03.26.

A Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék projektjének bemutatása

A BCE Kommunikáció és Szociológia Intézetének Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék 2020 februárjában megkezdte az EU HORIZOM2020-SC6 keretprogramjában megvalósuló Művészetpedagógia a társadalom perifériájára sodródottakért (Acting on the Margins: Arts as Social Sculpture - AMASS) című projekt megvalósítását.  A kutatás a Közgazdasági és Kulturális Átalakulás a Negyedik Ipari Forradalomban (Socioeconomic and Cultural Transformations in the Context of the Fourth Industrial Revolution) című EU célprogramhoz kapcsolódik, és célja a szociális hátránnyal élő fiatalok képességeinek fejlesztése a művészetek eszközeivel.

A 2023 januárjáig tartó program nyolc ország közreműködésével, a University of Lapland fin  egyetem vezetésével működő konzorciumban valósul meg. A BCE partnerei a kutatásban a Ludwig Múzeum, a Szépművészeti Múzeum / Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE), a magyar kutatócsoport vezetője Kárpáti Andrea DSc, egyetemi tanár.

A projekt keretében a BCE Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék fiatal roma nők részére kommunikációs képzést nyújt a hatékony önkifejezés és a munka világában való boldogulás támogatására. A tanfolyamokon vállalkozásaikhoz és kulturális identitásuk erősítésére online média platformok készítését segítő digitális kompetenciafejlesztő képzést is nyújtunk. A múzeumokban és partner iskoláikban érzékenyítés, kognitív fejlesztés, majd kortárs múzeumi kommunikációs foglalkozások segítik a humán tantárgyak tanulásában a főváros hátrányos helyzetű tanulóit és állami gondozottakat. A MROE és az Igazgyöngy Alapítvány olyan pedagógusoknak nyújt továbbképzést és mentorálást, akik a magatartási és tanulási problémákkal küzdő fiatalokat tanítanak kisiskolákban. Vizuális kultúra címmel indítandó online folyóiratunkkal ezt a szakmai közösséget támogatjuk inspiráló kutatások és oktatási projektek bemutatásával.

Az EU magas presztízsű kutatási programja keretében a kutatócsoport a kommunikációs képesség, a kreativitás és a reziliencia (a rugalmas problémamegoldó gondolkodás) területén a projektek hatását vizsgálják. Angol és magyar nyelvű tanulmánykötetek, monográfia és számos szaktanulmány várható a Kommunikáció és Szociológia Intézet hét munkatársa, doktoranduszai és számos hallgatója közreműködésével zajló kutatástól. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.