November - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30  
Levél a Corvinus közösségéhez| 2020.03.26.

A Corvinus Egyetem Elnöki Testületének támogató levele oktatóihoz, dolgozóihoz és hallgatóihoz a koronavírus-járvány okozta rendkívüli időszakban.

Mindannyiunk életében rendhagyó ez az időszak. A koronavírus terjedése felborította  megszokott életünket, és bezárkózásra kényszerít minket. Féltjük a gyerekeinket, idős szüleinket, nagyszüleinket. Nehéz időszak ez most lelkileg, de a legtöbbünk számára fizikailag is. Hiszen otthonról ugyanúgy próbáljuk ellátni a napi munkánkat, mellette ebédet adni, leckét írni a gyerekekkel, vagy éppen bevásárolni az idős hozzátartozók helyett. Mi, a Corvinus közössége, mindannyian hasonló nehézségekkel és megoldandó feladatokkal nézünk most szembe.

Ugyanakkor egy ilyen típusú krízishelyzet lehetőség arra, hogy egy percre megálljunk, és átgondoljuk eddigi működésünket, eredményeinket, vagy éppen szervezeti hiányosságainkat. A válságok a történelemben mindig is fontos mozgatórugói voltak a megújulásnak.

Az utóbbi hetek egyik nagy tanulsága, hogy a 21. században egy jó nevű egyetem számára elengedhetetlen a magas színvonalú digitális működés, a korszerű digitális eszközök használata és az online jelenlét. A tavaly elindított megújulási folyamat egyik fontos célja ez, amely cél megvalósításának még csak a kezdetén jártunk, amikor a koronavírus hirtelen az egész Egyetemet online platformra terelte.

Az elmúlt másfél hétben sok kollégánk minden erejét megfeszítve azon dolgozott, hogy a mai napon elindulhasson az online oktatás. Ezúton is nagyon köszönjük fáradozásaikat! Biztos, hogy az első hetekben nem lesz teljesen zökkenőmentes az online oktatásra való átállás. Új és szokatlan helyzet ez most az oktatóknak és a hallgatóknak is, amely kölcsönös türelmet és együttműködést kíván. De közös erővel meg fogjuk oldani, mert az a fontos cél lebeg a szemünk előtt, hogy minden Corvinuson tanuló diák sikeresen be tudja fejezni ezt a szemesztert.

Bár a koronavírus most fizikai távolságot kényszerít közénk, a megújulási folyamat nem áll meg, tovább dolgozunk az egyetem modernizációján, hatékonyabb működési struktúrájának kialakításán. Mindez pedig csakis Veletek együtt sikerülhet, hiszen Ti, az akadémiai és a támogató-szolgáltató oldalon dolgozó kollégák, illetve Ti, kedves Hallgatóink vagytok a motorja Egyetemünk működésének.

Kedves Oktató Kollégáink! Kihívásokkal teli hetek elé néztek, és tudjuk, hogy nem vagytok most könnyű helyzetben. De ismerve Benneteket, abban is biztosak vagyunk, hogy távoktatás formájában is a legjobb tudásotok szerint tanítjátok majd hallgatóitokat. Ehhez módszertani, informatikai segédanyagok formájában minden támogatást megadunk Nektek. Az oktatás zavartalan fenntartása most a legfontosabb közös feladatunk, hiszen Ti képzitek a jövő elitjét, azokat a leendő döntéshozókat, akik talán 10-20 év múlva a mostanihoz hasonló válságokat előznek meg vagy kezelnek. Kiemelt köszönet illeti a Tanárképző és Digitális Tanulási Központ munkatársait, a távoktatás módszertani feltételeit biztosító útmutatók elkészítéséért.

Kedves támogató-szolgáltató területen dolgozó Kollégáink! A Ti vállatokon is sok van most. Otthonról, távmunkából próbáljátok megszervezni egy intézet vagy tanszék működését, a hallgatók igényeinek kiszolgálását, és még hosszan sorolhatnánk azt a sok-sok támogató-szolgáltató munkakört, amelyek nélkül megbénulna az Egyetem működése. Tudjuk, hogy a nehezített körülmények ellenére Ti is erőtökön felül dolgoztok, és mindent megtesztek az oktatás és az Egyetem működésének biztosítása érdekében. Külön köszönetet szeretnénk mondani az Informatikai Szolgáltató Központ munkatársainak, akik az elmúlt hetekben minden erejükkel azon voltak, hogy sikeresen át tudjunk állni a távoktatásra. Szintén köszönet illeti a Beszerzési és Logisztikai Iroda munkatársait a távoktatáshoz és a távmunkához szükséges infrastrukturális eszközök biztosításáért.

Kedves Hallgatóink! Számotokra is rendhagyó ez a félév. Biztosan tele vagytok kérdésekkel, félelmekkel a távoktatással kapcsolatban. Azonban tudnotok kell, hogy az Egyetem számára a Ti képzésetek folyamatos biztosítása a legfontosabb, és minden feltételt megteremtünk, hogy a körülményektől függetlenül mindannyian sikeresen be tudjátok fejezni ezt a szemesztert. Köszönjük a Hallgatói Önkormányzat munkatársainak, hogy ők is minden távoktatással kapcsolatos információt közvetítenek felétek.

Nem várt helyzet elé állította a vírus terjedését fékező intézkedéssorozat a kollégiumban lakó hallgatókat, illetve a kollégiumokat irányító-felügyelő kollégákat is. Itt is szeretnénk köszönetet mondani a hallgatók fegyelmezettségéért, a kollégiumok vezetőinek a kiköltöztetésben mutatott szervezett, szakszerű és erőn feletti munkájáért, amelyben szintén komoly segítséget nyújtott a Hallgatói Önkormányzat azzal, hogy maguk a HÖK vezetői és a rajtuk keresztül önkéntesen jelentkező hallgatók tevőlegesen vettek részt a kollégiumi kiköltöztetésben a rendelkezésre álló extrém rövid határidőn belül.

Oktatóinknak, illetve a támogató-szolgáltató területen dolgozó munkatársainak az elmúlt hetekben már küldtünk távoktatásra vonatkozó módszertani útmutatót, illetve a távmunkát támogató informatikai segédanyagot. Az elkövetkező hetekben további segédanyagokat fogtok kapni, amelyekkel segíteni szeretnénk a távmunkátok megszervezését, mentális jólléteteket ebben a mindannyiunk számára megterhelő időszakban.

Együtt voltunk és leszünk még majd sokszor a közös sikerekben, együtt vagyunk most a nehézségekben is. Számíthattok ránk, számíthatunk egymásra!

Elnöki Testület:

Prof. Lánczi András, rektor

Dr. Pavlik Lívia, kancellár

Dr. Anthony Radev, elnök

Utolsó frissítés: 2018.11.30.