Augusztus - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Átadták a Corvinus székesfehérvári campusának új épületét| 2019.09.09.

Közel másfél milliárd forintból újult meg a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épülete, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át szerdán. Egykoron a 69. császári és királyi gyalogezred számára létesített épület küllemében őrzi a hős fehérvári katonák emlékét, belső kialakítása azonban a XXI. századi elvárásoknak megfelelő. Modern technikai felszereltsége pedig a jelenlegi 300 hallgatót és az itt dolgozó oktatókat, kutatókat szolgálja mostantól. A „B” épület hivatalos átadóján dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Lánczi András rektor és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármester mondott köszöntőt.

Az ünnepség zászlóadományozással kezdődött, az épület előtt. A Fehérvári Huszárok Egyesülete a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Királyi Szent István Harmadik Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület, az 1869 mintájú csapatzászlót adományozták a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának hallgatói számára. Így tisztelegve az egykoron itt állomásozó 69. Gyalogezred, Császári és Királyi 10. Vilmos Huszárezred és a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred előtt. A zászlóadományozás után az ünnepség az épület előadójában, ünnepi beszédekkel és köszöntőkkel folytatódott.

A felsőoktatás, a kutatás akkor működik jól, ha beleilleszkedik a helyben lévő gazdasági környezetbe. Magyarország hosszú távú sikerének kulcsa a versenyképességünk fenntartása – mondta el az új épület avatásán dr. Palkovics László. „A modern infrastruktúra szerepe nagyon fontos, hiszen a világ gyorsan változik, évente jelennek meg új technológiák, új szakmák, amelyek új képzettséget igényelnek, ehhez ilyen környezetre van szükség, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa." – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter. „Székesfehérvár vállalati oldalról is jó környezetet kínál a képzéseknek, a cégekkel együttműködve tud az egyetem előrelépni, és a duális képzésből olyan hallgatók kerülnek ki, akik értik a vállalatok életét. A miniszter kiemelte, hogy Székesfehérvár a legsikeresebb az országban a duális képzés területén.

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap közel 1475 millió forintos támogatásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati konstrukció keretében valósult meg „A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztése, tudásközpontjának kialakítása” megnevezésű, EFOP-4.2.1-16-2017-00009 kódszámú projekt. A Budai úti épület átalakításával és felújításával 160 fős nagyelőadó, két 80 fős előadó, illetve több kisebb oktatóterem, számítástechnikai labor, könyvtár, többfunkciós kutatólabor és konferenciaterem várja a diákokat, valamint az oktatókat és a kutatókat – foglalta össze röviden a beruházás adatait dr. Pavlik Lívia kancellár. „A beruházás 16 hónap alatt valósult meg. A Székesfehérvári Campus arculatához hozzátartozik a családias környezet, ami nagyon sajátos és ritka a magyar felsőoktatásban.

"Ennél dinamikusabban fejlődő campust még nem láttam Magyarországon, pár év alatt rengeteg minden történt." –hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében dr. Lánczi András rektor, hozzátéve, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem azon fáradozik, gondolkozik, hogyan lehetne Magyarországon jobb felsőoktatást csinálni. A rektor az egyetem oktatóinak, kutatóinak is felhívta a figyelmét arra, hogy óriási lehetőségek rejlenek a Székesfehérvári Campusban.

 

Az egykori laktanyaépület megújult, és önkormányzati beruházásban, mintegy 120 millió forint értékben a közeljövőben megvalósul a parkolóépítés és a parkosítás is, így válik teljessé a beruházás, mondta dr. Cser-Palkovics András. „Ez a mostani fejlesztés nem egy a városban megvalósulók közül, hanem kiemelt szerepe van, jelezve, hogy a város nemcsak múltjára és jelenére, hanem a jövőjére is gondol. Gyönyörű műemléki épületet mentett meg a beruházás és XXI. századi technológiával felszerelve jött létre modern infrastruktúra egy olyan városban, amely meghatározó a magyar gazdaság szempontjából." - fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a kormánynak, a szakminisztériumnak, az egyetem vezetőségének, a duális képzésekben közreműködő vállalatoknak és sportkluboknak, a középiskolák vezetőinek, a beruházás kivitelezőinek és mindenekelőtt a fiataloknak. „Az egyetemi infrastruktúra csak lehetőséget, keretet biztosít, de a fehérvári családok és fiatalok bebizonyították, hogy volt értelme a beruházásnak."

 

A közel másfél milliárd forint európai uniós támogatással létrejött modern, a XXI. századi igényeket kielégítő egyetemi létesítmény színvonalas és modern oktatási környezetet kínál a Campus 300 hallgatója számára. A hagyományos felsőoktatási, valamint a vállalatok és az egyetem együttműködésével szerveződő duális képzések Székesfehérvár és térsége gazdasági potenciálját erősítik.

 

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.