Október - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30 31  
Megérkezett a negyedik vendégkutató a CIAS-ba| 2019.06.17.

A Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) a 2018/2019-es akadémiai év során négy vendégkutatót fogadott „distinguished invited research fellow” formában: George Friedman (PhD, Geopolitical Futures, Austin, Tx, USA), Bruno Dallago (PhD, Trento University, Italy), Chenggang Xu (PhD, Cheung Kong Graduate School of Business, Hong Kong), Christopher Ball (PhD, Quinnipiac University, USA).

George Friedman világhírű geopolitikai szakértő kétszer egy hónapot töltött az egyetemen. A Társadalmi Jövőképesség kutatási projekt munkájának geopolitikai megalapozásában vett részt. Emellett a Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori Iskola hallgatóinak tartott intenzív geopolitikai szemináriumot, valamint több nyilvános előadást tartott az egyetemen és külső helyszíneken (például a Mathias Corvinus Collegium erdélyi fiataloknak számára szervezett vezetőképző tanfolyamán). Találkozott továbbá a magyarországi Fulbright Alumni szervezet magyar és amerikai tagjaival, akiknek aktuális geopolitikai kérdésekről tartott nagy érdeklődéssel kísért tájékoztatót. George Friedmant a Magyar Nemzeti Bank is támogatta, s kutatásaival kapcsolódott Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet tevékenységéhez is.

Professzor Bruno Dallago 2019 elején három hónapon keresztül tartózkodott a Corvinus Egyetemen, ahol a Magyar Nemzeti Bank támogatásával kutatómunkát végzett és közreműködött az egyetemi szervezetfejlesztési projektjében is. Mint nemzetközi hírű közgazdász az Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékkel dolgozott együtt, ahol egy angol nyelvű tanulmányt készített és a két egyetem közös kutatási projektjét készítette elő. Kutatóként témája az Eurozona stabilitása és dinamizmusának növelése volt. Kutatásának korai eredményeiről „Institutional idiosyncrasies and monetary union. The Eurozone in search of a new paradigm” címen tartott előadást a Kyotoi Nemzetközi Konferencián. Másik témája a háború utáni Magyarország és Lengyelország asszimetrikus gazdasági fejlődése volt. Részt vett az Általános és Kvantitatív Közgazdaságtan Doktori Iskola munkájában is. Előadást tartott a Corvinus 2030 Műhelybeszélgetések keretében a Trentói Egyetem szervezeti-működési modelljéről.

Chenggang Xu Hong Kongból érkezett, PhD fokozatát a Harvard Egyetemen szerezte Kornai János mentorálásával. Időközben a világ számos kiemelkedő egyetemén tanított, mint például a London School of Economics, a Harvard University és a hong kongi Cheung Kong Graduate School of Business. Kutatómunkáján túl, melyet a MOL Nyrt. támogatott két nyilvános előadást tartott az egyetemi polgárok számára. Kutatómunkáját 2019 szeptemberétől a Bank of China támogatása mellett fogja folytatni a CIAS keretében.

Christopher Ball egy hónapot tölt a Corvinus Egyetemen, június 11-én érkezett. A Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont munkájában vesz részt. A professzor úr a Quinnipiac Egyetemen a Közép-Európai tanszéken dolgozik, ahol a Széchenyi István Chair in International Economics tanszékvezetői pozícióját tölti be. Magyarországi tartózkodása során a SFI (Social Futuring Index) kidolgozásában vesz részt és a két egyetem közötti kapcsolatok erősítésén is fáradozik, mint Magyarország tiszteletbeli konzulja Connecticutban.

 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.