Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

TÁMOP-4.1.2.- 08/2/A/KMR

Digitális tananyag fejlesztése a Szociológia Mesterképzéshez - SZOCMEST

A projekt célja az, hogy az összes hazai Szociológia Mesterszakos hallgató számára – az Internet közvetítésével – elérhető legyen az általános szociológiai, szociológiai módszertani és szakszociológiai irodalom. A digitalizálás azt jelenti, hogy a hagyományos nyomtatott tananyagokat informatikai átszerkesztés után eBook-ként olvashatják a diákok laptopon vagy eBook-ban, speciálisan erre a formátumra tervezett szerkezetben, esetleg kinyomtathatják, de használhatják/tanulhatják az anyagot interaktív módon is.

 A tananyagokat az ELTE és a BCE vezető tanárai írták, válogatták és szerkesztik. A munkában részt vesz a Jelenkutatás Alapítvány is. Összesen 21 kurzus-tananyag készül, a többség magyar, néhány angol nyelven. Az elnyert pályázat lehetővé teszi a BCE és az ELTE nemzetközileg is elismert szociológiai műhelyei által másfél évtized alatt összegyűjtött és megírt szövegek digitalizálását, tananyaggá fejlesztését, külföldi tankönyvek lefordíttatását és szakadatbázis létrehozását. Az egységes szemléletet tükröző komplex, interdiszciplináris, digitális oktatási anyag tartalmazza a legkurrensebb nemzetközi és hazai szakirodalmakat, valamint kiegészül új, például vizuális tartalmakkal is (pl. képek, filmek, animációk). A tervezett tananyagok tartalma, témakörei például: szervezetszociológia, gazdaságszociológia, vizuális szociológia, felsőoktatás szociológiája, ismeretelmélet, társadalmi hálózatok elemzése, történeti demográfia, hatásvizsgálat és értékelés a kisvállalkozás-fejlesztésben, nehezen körülhatárolható társadalmi csoportok vizsgálata, társadalmi struktúra, rétegződés, mobilitás, előítéletek, diszkrimináció, térinformatika, regressziós modellek az egészségpolitikai tervezésben

 A tananyagok egy része BA szinten tanuló hallgatók számára is érdekes olvasmány lehet és lehetőséget biztosít a szociológiai PhD-kurzusokon is egyes problémák részletes tanulmányozására.

Videó a tananyagfejlesztésről:

 

További részletek

A Társadalmi Megújulás Operatív Program tananyag- és tartalomfejlesztésre kiírt pályázatán a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi kar Szociológia és Társadalompolitika Intézete mint főkedvezményezett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi kar Szociológiai Intézetével és a Jelenkutató Alapítvánnyal együtt támogatást nyert. Nyertes pályázatunk címe: "Digitális tananyag fejlesztése a Szociológia Mesterképzéshez"

Pályázatunkat az Európai Únió és a Magyar Állam a költségek 80%-val, 69.999.548 Ft-tal támogatja.

A munka 2010. januárjától folyik, a tananyagok fejlesztésével 2011. június 30-ig kell elkészülnünk.

A projekt szakmai vezetője: Dr. Szántó Zoltán egyetemi tanár, intézetvezető

A projekt menedzsere: Dr. Czakó Ágnes egyetemi docens (agnes.czako(kukac)uni-corvinus(pont)hu; telefonszám: 482-7344)

 

A pályázatról és a megvalósításról az alábbi honlapokon közlünk információkat:

Utolsó frissítés: 2018.11.30.