Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University College Dublin

A 2009/2010-es tanév második félévét a CEMS program keretében Írországban, Dublinban a University College Dublin (UCD) egyetemen töltöttem. Az élmény felejthetetlen, és leírhatatlan marad, azonban mégis megpróbálom valahogy írásban megörökíteni. 

Kiutazás és korábban 

     Mielőtt elindultam Dublinba rengeteg dolgom volt. Sajnos a UCD-n a tavaszi félév már január közepén kezdődik, így a Közgázon még javában tomboló  vizsgaidőszak közepén nekem már útra kellett kelnem. Előtte azonban megpróbáltam még a lehetetlent: lakáskeresést Dublinban. A campuson van lehetőség kollégiumi szobák bérlésére, azonban ezek horribilis összegűek, így én inkább privát szállásban gondolkoztam. Blackrock – ahol az egyetem is található – viszont szintén elég drága, bár kis szerencsével ki lehet fogni olcsóbb helyeket is, főleg ha az ember hajlandó másokkal is összeköltözni.

     A lakáskeresési folyamat viszont nem egyszerű. Én a www.daft.ie oldalon keresgéltem, ahol rengeteg hirdetésre írtam is, de választ egyetlen egyre sem kaptam. Telefonon érdemes csak az írekkel egyeztetni, ez viszont sajnos kisebb vagyont is felemészthet. Én erre ajánlom a Skype használatát, nagyjából a helyi hívás áráért lehet akárhova telefonálni.

     Végül  én úgy döntöttem, hogy elvállalok egy bentlakásos babysitter állást egy családnál, így egy csapásra megoldódtak a lakáskeresési problémáim. Mivel három tárgyam volt összesen az egyetemen, így szabadidőm is volt erre bőséggel.

     A kiutazással nekem mindkét alkalommal problémáim voltak. Az első esetben a Ryanair egyik járatára foglaltam jegyet, azonban ezt – miután 7 órát várattak a reptéren – bejelentették, hogy törölték. Ennek oka elsősorban a Budapestre ereszkedett hatalmas köd volt, amiben még a felszállás nem jelentett volna problémát, de az értünk jövő gép nem tudott leszállni. Mivel csak egy hét múlva tudtak volna Budapestről Dublinba repíteni, így én egy Pozsonyi gépre kértem a jegyem áttetetését, és végül két nappal később innen jutottam el Írország fővárosába.

     A későbbi esetben természetesen az ebben a félévben gyakran gondot okozó vulkáni hamu volt a hunyó, ekkor az Aer Lingus Dublin helyett Shannonba, a nyugati partra vitt, onnan 3 órás buszút várt a célállomásig. 

A dublini élet 

      Dublin nagyon drága város, mind az élelmiszerárak, mind a lakásárak, mind a tömegközlekedés tekintetében. Ez utóbbi különösen drága, így a lakáskeresés fázisában fontos szempont lehet, hogy közel legyen a lakás az egyetemhez, így nem kell a buszokat, a villamost és a Dart-ot igénybe venni. Dublinban egyébként mindegyik járműfajtára külön lehet jegyet venni, nincsen olyan bérlet, ami minden járműre jó lenne.

     A Dart a helyi metró tulajdonképpen, ami azonban végig a föld felett közlekedik. Az íreknek régi álmuk egy metró építése, de a tenger közelsége miatt erre nincsen lehetőségük. A Dart talán a leggyorsabb közlekedési eszköz, és meg is áll Blackrockban, ahonnan mindössze 10-15 perc séta az egyetem. Hátránya, hogy mindössze egy vonala van, amin ez megtehető.

     A buszok már kiterjedtebb hálózatot alkotnak, viszont jóval lassabbak. Velem előfordult többször is, hogy 40 percet vártam a buszra, holott 6 járat is megfelelt volna nekem, és a menetrend szerint mindegyik 10-15 percenként jár. A buszok előnye a kiterjedt hálózat mellett, hogy elég kedvező konstrukcióban lehet rájuk jegyet venni; egy 15€ diákbérlet arra jogosítja fel az embert, hogy 5 napon keresztül naponta akárhányszor igénybe vegye a Dublinbus szolgáltatásait. Ráadásul ez nem kell 5 egymást követő nap legyen.

     Az időjárásról lehet még érdemes szót ejteni: a közhiedelemmel ellentétben én azt tapasztaltam, hogy nem esik többet Írországban, mint Magyarországon. Tény, hogy gyakrabban borús az ég, de az eső nem esik többször. A tavaszi félév meglehetősen kiegyensúlyozott: egy kis hideggel kezdődik, ami messze nem annyira hideg, mint itthon, majd hosszú tavaszi idő veszi kezdetét. Kinn-tartózkodásom alatt belekóstolhattam a nyárba is egy kicsit, ez náluk semmiképp sem szokott többet jelenteni 20-25 foknál.

     Én nagyon élveztem a belvárosban tett nagy sétákat tavasszal, különösen azért, mert a nevezetességek nagy része közel található egymáshoz.

     Szent Patrik napkor pedig különösen megéri Dublinba látogatni: ilyenkor ugyanis a feje tetejére áll az egész város. Ezen a napon kötelező a zöld viselete, minden ír mókás kalapokat húz a fejére, sokan teljesen beöltöznek ír manóknak, de egyéb extrém jelenségekkel is találkozhatunk. Itt tapasztaltam meg először, hogy milyen is az, mikor mulat az egész város. 

Az egyetem 

      A UCD-nek két campusa van, az egyik Belfieldben, a másik Blackrockban. Az előbbi az Undergratuate programoknak ad otthon, az utóbbi az ún. Graduate School. Ez utóbbihoz tartozik a CEMS program is.

      Számomra nagyon furcsa volt, hogy mikor először bementem Blackrockban az egyetemre, egy teremtett lelket nem láttam se a folyosókon, se a közös helyiségben. Később már kevésbé volt szellemjárta az épület, de a Közgázon megszokott nyüzsgést itt nem lehet megtalálni. Ennek oka elsősorban az, hogy sokkal kevesebb diák látogatja az egyetemet, már csak azért is, mert itt nem egy épület ad otthont mind az undergraduate, mind a graduate programoknak.

      Én három tantárgyat teljesítettem a félévben, az a kötelező Cross Cultural Management és Business Project tárgyakat, választhatónak pedig Applied Portfolio Management-et vettem fel. A tantárgyak követelményei az első héten már rendelkezésre álltak, mindegyik teljes mértékben teljesíthető volt. Elég sok beadandó feladatot kellett elkészítenem mind egyénileg, mind csoportosan, de ezért cserébe egyetlen vizsgám sem volt. Az oktatás színvonala magas volt, én rengeteget tanultam ezalatt a félév alatt. A tanárok pedig nagyon segítőkészek, ha bármivel elakadtunk, mindig lehetett rájuk számítani. 

Kirándulások 

      A tanév alatt sok szép helyen jártam, és előreláthatólag még több szép helyre el fogok jutni, ugyanis a nyarat is kinn fogom tölteni annál a családnál, akiknél laktam. Az eddigi élményeimet azonban mindenképpen szeretném megosztani, már csak azért is, mert ezeket az úticélokat bátran merem ajánlani mindenkinek, aki Írországba látogat. 

Trim Castle

     Gyönyörű  zöld környezetben áll Trim vára, amit a 11. században kezdtek el építeni, végső formáját 1176-ra nyerte el. Hatalmas építmény, amely korához képest ragyogó állapotban van. Van lehetőség idegenvezetésre is, ekkor a vár rejtett zugaiba is el lehet látogatni, valamint történeteket hallgatni a korabeli életről.  

Hill of Tara

     A Hill of Tara egy bőséggel a kereszténység elterjedése előtt mesterségesen emelt domb-komplexum. Ezen a helyen koronázták a királyokat, de a legendák szerint ez volt a királyok székhelye is. Az egyik domb tetején található egy kő, amiről a legenda úgy tartja, ha Írország királya érinti meg, a kő megszólal. 

Newgrange

      Newgrange a világ legrégebbi épületei közé tartozik, kb. 5000 éves, még a híres Stonehenge-nél is idősebb. Története nagyon érdekes, pontosan meg tudják állapítani, hogy melyik kőzetet honnan hozták oda, de azt csak találgatni tudják, hogy hogyan tették ezt meg időnként 80 km távolságból. Az építmény egy dombhoz hasonlít, amelybe be is lehet menni. Egyedül télen, az év legrövidebb napján süt be a nap, ekkor viszont pontosan az építmény belsejében található szentélyt világítja meg. Kétség nélkül állítható, hogy ez nem véletlen, ugyanis Newgrange mellett két kisebb épület, Knowth és Dowth nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik: az egyik szentélyét a tavaszi és őszi napéjegyenlőség napján, a másikét pedig az év leghosszabb napján világítja meg a nap. 

Összegzés 

      Számomra életreszóló élményt nyújtott ez a félév, bízom benne, hogy sokan fogják Dublint úticélként választani a jövőben is. A látnivalókkal nem lehet betelni, rengeteg építmény maradt fenn a kelták és druidák, csak úgy, mint a korai keresztényég korából. Az egyetlen hátránya Írországnak, hogy elég drága, de meggyőződésem, hogy az egyetem mellett bőven jut bárkinek ideje arra, hogy félidőben dolgozzon, így még az anyagi terhek sem jelenthetnek igazi akadályt. 

Elérhetőségem: retaller.orsolya(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.