Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Norwegian School of Economics

     Gondolom azelőtt, hogy felfedezted Bergent az Erasmus listán nem sokat hallottál róla. Ezzel így voltam én is, és a kint töltött félév után nem értem, hogy egy ilyen jelentős városról, hogy nem hallottunk. Norvégia második legnagyobb városa, kb. 250.000 lakossal. Sőt Norvégia fővárosa is volt hosszú éveken keresztül.

Hordaland megye székhelye, a várost Norvégia világhírű fjordjainak kapujaként is említik, illetve Vestlandet országrész fővárosaként emlegetik. Itt található Norvégia legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb személykikötője.

     Időjárását tekintve nagyon különbözik a megszokott, hazai időjárástól.

A telek az óceáni éghajlatnak köszönhetően egészen enyhék a belterületekhez képest, kb. Magyarországnak megfelelő (-5 és +5 fok között). Ez azt is jelenti, hogy hó nem nagyon van, pontosabban néha szokott esni, de az nem nagyon marad meg. Az eső dominál egész évben. Azonban ez a tél, mint Európában mindenhol nagyon hideg volt és sok havat hozott. Én január 6-án érkeztem meg Bergenbe, ahol hatalmas hó fogadott és -10 fok. Azonban a helyiek azt mondták, hogy ilyenre nem is emlékeznek, hogy mikor volt ilyen hideg a tél.

Az időjárást meg kell szokni, ugyanis egészen április elejéig 0 fok fölé  néha kúszik fel a hőmérséklet. Azonban a tavasz egészen május végéig egészen kellemes 10-15 fok körül van, sok napsütéssel és esővel.

Az időjárást tehát meg kell szokni, és talán ez az egyetlen negatívum, amit tudok mondani Bergenről, ha ez egyáltalán annak számít!

     A város fekvése gyönyörű., hegyek aljában, a tengerparton (fjordok) fekszik. A nyílt tenger sincs messze (kb. fél óra hajóval vagy autóval).

Nyugodt, csendes város, amely látnivalókkal is rendelkezik. Legkedveltebb turistaváros Norvégiában fekvése és szépsége miatt. Leghíresebb turisztikai látványossága a Bryggen. Ezek szorosan, egymás mellé épült, színes Hansa házak. További turista helyek a városban: a régi városrész (Gamle Bergen), az Akvárium (Norvégiában a legnagyobb), Edvard Grieg Múzeum, halpiac, és két gyönyörű látványt nyújtó kilátója, Fløyen és Ulriken. 

Sport 

      A város és környéke tökéletes helyszín a kirándulást, hegymászást kedvelők számára. Illetve nagyon szépszerű kint a sífutás, itt télen a kirándulás a hegyekben sífutó lécekkel történik.

      Sportolási lehetőségek szempontjából is ideális hely. Bergenben az SIB (Student Institute Bergen) felelős a sportcsarnokok, kollégiumok, óvodák üzemeltetéséért. Tehát, ha veszel egy szemeszterre szóló sportbérletet, akkor a városban található hozzájuk tartozó létesítményekben (konditerem, sportcsarnok, falmászás, uszoda) mind használhatod! Ára meg kifejezetten kedvező: 870 NOK. Nagyon ajánlom, ha szeretsz sportolni. Ráadásul a kolitól gyalog 3 percre található meg a sportlétesítmény, ahol tornacsarnok, konditerem , falmászás, squash pályák találhatók. 

Campus, közlekedés 

      Igazi campus jellegű a kinti egyetem és kollégium. Minden pár  percre van gyalog a kolitól: az egyetem, a sportpályák (műfüves focipálya, tenisz) és csarnok, a szupermarketek.

A városközpont 10-15 perc busszal, gyalog kényelmesen 1 óra. Sok busz megáll a kollégiumhoz és egyetemhez tartozó megállóban, a várakozási idő átlagosan 5-7 perc napközben. A diákbérlet ára 380 NOK, de van olyan opció is, hogy veszel 250 NOK 12 utazásra szóló bérletet. (érvényesítés után másfél óráig még érvényes). Egyébként egy vonaljegy 25 NOK. Én általában a 12 alkalomra szólót vettem.

Kiutazás 

      Bergenbe nem könnyű eljutni, mert a Norwegian Airlines elég komoly monopol pozícióban van. A bergeni repülőtér nem sok másfajta légitársaságot fogad.

Budapestről a legegyszerűbb eljutni Oslon keresztül, ugyanis Osloból óránként megy gép Bergenbe. Norwegian-an tudsz venni plusz csomagot (20kg) kb. 10 euróért. Lehetséges más opciók, amelyek hasonló áron lehetnek: koppenhágai vagy londoni átszállás.

  Szállás  

      Az egyetem minden cserediáknak biztosít szálláshelyet a kollégiumában, amelyet Hatlebergnek hívnak. A kollégium épületei, amint már említettem az egyetemhez rendkívül közel vannak, kb. 3 perc sétára találhatóak.

     6 blokk van: A-F. Az A, B, D blokk már felújított. A felújított blokkokban egy folyosóra 7 szoba jut, és egy nagy konyha. A konyha jól felszerelt (mikró, mosogatógép…). A szobák egyszemélyesek saját fürdőszobával. Minőségük kifogástalanok. Áruk 3500 NOK/hó.

A régebbi blokkok konyhájában nincs mosogatógép. A fürdőszobát valakivel megosztod a , illetve van egy közös nagyobb előszobátok.is. Ez azonban olcsóbb, 2600 NOK/hó. Ezek az árak mindent tartalmaznak (reszi, Internet…) csak a mosás költségét nem (12 NOK/mosás). Az albérlet sokkal drágább lenne. A koliszobák fele a fjordra néző gyönyörű kilátással rendelkezik. 

Árszínvonal 

     Norvégia köztudottan a világ egyik legdrágább, ha nem a legdrágább országa. Az élelmiszer, és az élet általában háromszor olyan drága, mint Magyarországon. Ezt kezdetekben nagyon nehéz megszokni, de egy idő után ki lehet tapasztalni, mit hol szabad megvenni; ezzel sokat lehet spórolni. A szupermarketeknek van saját terméke, ami általában elég olcsó az ottani árakhoz képest, majdnem hazai árak.

     A szigorú  szabályozások miatt alkoholt nehezen és nagyon drágán lehet vásárolni. Normális élelmiszer boltokban csak sör kapható (hétköznapokon 8-ig, szombaton 6-ig, vasárnap nem vásárolható), míg a többi alkoholt az erre kijelölt monopóliumokban (Vinmonopolet) lehet megvenni csak hétköznapokon és pénteken csak 3-ig. Ezeket nem ajánlom, mert marha drága. Érdemes vinni, és később barátokkal vagy családdal hozattatni.

      A szórakozóhelyeken szintén nagyon drágán lehet alkoholt venni. Ami jó hír viszont a bulizással kapcsolatban, hogy a szórakozóhelyek általában nem fizetősök. Viszont az éjszakai buszra nem érvényes a normális bérlet, 60 NOK/ jegy az ára. Ezért taxival érdemes hazamenni, ami kb. 30 NOK/főre jön ki. 

Utazás az országon belül

     Az országon belüli közlekedés a hatalmas távolságok miatt nagyon általában repülővel történik. Ez sokszor olcsóbb megoldás, mint a vonat és jóval kevesebb időt is vesz igénybe. Ha viszont nem akarjuk kihagyni a gyönyörű norvég táj nyújtotta szépségeket, akkor mindenképpen érdemes a vonatot választani, mert egy-egy ilyen hosszabb út felejthetetlen élményt nyújt (az Oslo-Bergen vonalra ez különösen igaz). A vasútnál a diákkedvezmény igénybe vehető a cserediákoknak is, így valamivel olcsóbban, de a magyar viszonylatokhoz képest még mindig drágábban tudunk vonatjegyet venni.  

     Nem szabad kihagyni a fjord túrát sem. Sokféle lehetőséget találhattok, különböző hosszúságúakat és árúakat. Sajnos ez sem olcsó, de ha ott van az ember nem szabad kihagyni!

     Minden félévben egy külső szervezet által szerveznek a cserediákoknak egy skandináv-orosz túrát. A tavaszi félévben a tavaszi szünet idején. Ha megteheted anyagilag, mert nem olcsó, akkor mindenképp menj el!! 

Tanulás, egyetem 

Az NHH Norvégia legjobb, és Európában egyik legjobb üzleti iskolája. Mivel a master képzés ingyenes, így külföldről is viszonylag sok hallgató érkezik. Széles körű, a gazdasági tanulmányok legtöbb területét érintő tantárgyból tudunk választani, melynek köszönhetően kinti tanulmányaink könnyen összeegyeztethetőek az itthon elvárt követelményekkel.

Az egyetem ingyenesen biztosít norvég nyelvtanulási lehetőséget a cserediákoknak. Heti 5 óra keretében (4 rendes tanóra, illetve 1 kommunikációs  óra egy norvég hallgatóval) fél év alatt viszonylag jó nyelvtudást lehet elérni, így ezt mindenképpen érdemes igénybe venni.  

Szórakozási lehetőség 

     Norvégiában az éjszakai élet és az alkoholfogyasztás szigorú szabályozása miatt a fiatalok másképpen buliznak, mint Magyarországon; ezt a szokást pedig a cserediákok is követik. Az esti buli „preparty”-val kezdődik a kollégium valamelyik konyhájában. Itt kezdődik a közös iszogatással. A bárok és clubok sajnos legkésőbb 3-kor zárnak, így általában „afterparty”-val veégződik az éjszaka szintén valakik konyhájában.  

Garantáltan jól fogod érezni magad! Életed egyik legjobb féléve lesz, és nagyon sok új barátot fogsz szerezni mindenhonnan Európából! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.