Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Freie Universität 

Kedves leendő  ERASMUS Hallgatók!

Én a 2009/2010-es őszi szemeszterben tanultam Berlinben a Freie Universitäten. 2009. október 1-én érkeztem meg egy corvinusos barátommal a Hauptbahnhofra. Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen közlekedési módot válasszunk, vonatot vagy repülőt, végül a vonat mellett döntöttünk, mert a repülőn 20 kg-os súlykorlátozás van érvényben a csomagokra, és úgy gondoltuk ettől többet viszünk. Ekkor utaztam először és utoljára vonattal Berlinbe. Én személy szerint a repülőt ajánlom, mivel ha időben megveszed a repülőjegyet az Easyjetnél már kb. 10-15 ezer Forintért kiutazhatsz, és a vonatjegy is nagyjából ennyibe kerül, szóval ha okosan veszi az ember még olcsóbb is lehet a repülő. De ami az egyik legfontosabb, a Keleti Pályaudvarról induló éjszakai vonat kb. 13 óra alatt ér Berlinbe, míg a repülőút alig több mint 1 óra. Nekem ez volt igazán mérvadó. A súlykorlátozás miatt pedig nem nagyon kell aggódni, egyrészt lehet bővíteni a súlyhatárt, másrészt Berlin nem tartozik a drága európai városok közé, vannak 1 eurós boltok és más olcsóbb helyek ahol mindent meg lehet venni, evőeszközöket, ruhaszárítót, függönyt az ablakra, ami csak kell. Ezért szerintem érdemes csak a legszükségesebb dolgokat kivinni (pl. ruhát).

Berlin jóval nagyobb mint Budapest, de a közlekedés nagyon jól meg van oldva, közlekednek többféle jelzéssel ellátott buszok, aszerint hogy gyors-e vagy sem, villamosok, és szinte az egész várost lefedi az S-Bahn és az U-Bahn hálózat. Vagy, ahogy együttesen nevezik S+U Bahn Netz. Az U-Bahn a metrónak felel meg, az S-Bahn pedig a föld felett közlekedik, a HÉV-hez tudnám hasonlítani. Nagyon sok S- és U-Bahn vonal van, érdemes ezekkel utazni mivel ez a leggyorsabb. Ahogy megérkeztem október 1-én rögtön több teendő is a nyakamba zúdult, aki sokat stresszel az ilyen helyzetekben annak sem kell aggódni, a németek nagyon precízek és szép lassan mindent el lehet intézni, csak igényel némi utánajárást. Az első, amit én elintéztem - szerintem ez a legfontosabb – az volt, hogy a Freie Universitäten kértem még a megérkezésem napján egy Semesterticketet, amivel ingyen lehet használni a berlini BVG-t vagyis a tömegközlekedést. Ez azért fontos mert egy darab vonaljegy 2 euró 10 cent volt akkor, a napijegy pedig 6 euró, szóval érdemes minél hamarabb elintézni. Hozzáteszem a Semesterticket sincs ingyen, mivel 210 eurót be kell fizetni érte és egyéb szociális kiadásokra, de a Semesterticket fél évre szól, ezért így is jobban megéri. Sőt, én vissza tudtam igényelni az egyetemtől 180 eurót a 210-ből hivatkozva arra, hogy nem olyan magas az ösztöndíjam, és ha jól tudom aki a mi egyetemünkről ment mindenki visszakapta a 180 eurót. Ezt érdemes majd figyelni odakint. ( A Distributed Campuson írtak róla, amin elvileg mindenkit már a kiutazás előtt regisztrálnak.) Most pontokba szedve kiemelem, hogy milyen teendőim voltak rögtön a kiutazáskor, hátha segít.  

1, Beiratkozni az egyetemen a kinti ERASMUS irodában

2, Beiratkozni a kollégiumba ahol laktam ( Goerzallee Wohnheim 140 euró/hó, 1 ember 1 szoba, eléggé barátságos, tudom ajánlani, csak a 127-es blokk első pár emeletét kerüljétek mert ott van egy bár ami ha olyan kedvük van heti 3-szor bulit tart és ha éppen nem vagy lent nem olyan vicces zenére aludni ) A kollégiumba egyébként nem ott kellett beiratkozni, hanem a város egy másik részében lévő irodában, de egyébként mindent a házmesterrel lehetett elrendezni, aki helyben tartózkodik.

3, Elintézni a már említett Semesterticket díjának befizetését

4, Beiratkozni egy Bürgeramt-ban, és jelezni, hogy berlini lakos lettél. A Bürgeramt hivatalok a város több pontján is megtalálhatóak, mindegy, hogy melyikben iratkozunk be. Ezt a procedúrát Berlin városa 110 euróval honorálja, ami egy egyszeri ajándék, köszöntőpénz, ahogy a németek mondják. Ehhez viszont:

4, Szükség van egy német bankszámlára, amire kiutalják a pénzt vagy később a visszaigényelt Semesterticket Gebühr-t, ajánlom a Sparkasse-t, mert egyszerű, ingyenes és gyors.

5, Tárgyak felvétele az egyetemen, ebben az egyetem is segít, illetve ad rendes tájékoztatást a folyamatról, de érdemes az első napokban ott lenni a közös tájékoztatókon, mert könnyen lemaradhat az ember fontos információkról, ami kellemetlenségeket okozhat a későbbiekben

Mindezzel kapcsolatban annyit javasolnék még, hogy nézzétek meg ki az aki még ugyanarra az egyetemre megy itthonról és ismerkedjetek össze mert nagyon sokat lehet egymásnak segíteni. Mi négyen voltunk a Corvinusról és együtt intéztük a dolgainkat.

Az egyetemről azt érdemes tudni, hogy több különálló épületből  áll, nem is kevésből, és sokat kell járkálni közöttük. Minden karnak megvan a saját könyvtára, illetve a szakok is különböző épületekbe szeparálódnak. A tantárgyfelvétel miatt nem kell aggódni, ami rajta van a learning agreement-en az még úgyis változik majd kint, az iskolakezdés után kb. 2 hétig még lehet változtatni, érdemes beülni az órákra az első héten, megnézni hogy mi lesz a téma, érthetően beszél-e a tanár, van-e sok már erasmusos is az órán, mi a követelmény belőle stb. A tantárgyak felvételét 2 rendszeren keresztül lehet intézni, a blackboard és a campus management, nekem csak a blackboardot kellett használni, de ez a kint tanultaktól függően változó. A tárgyak teljesítése két módon lehetséges: 7 kreditért egész félévben ott lenni, majd a végén írni egy hosszabb dolgozatot esetleg vizsgázni (Leistungsschein), vagy 3 kreditért csak órára kell járni és egy prezentációt tartani. ( Teilnehmeschein) Vannak blokkosított órák ezeket is érdemes figyelni, egyszerre le lehet tudni egy tárgyat pár alkalmas részvétellel. Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy a 3 kredites Teilnehmeschein csak a kreditet adja, jegy nem jár rá, így itthon nem lehet elfogadtatni még választhatóként sem, de az ECTS beleszámít a 21 kötelezően teljesítendő kreditbe, legalábbis nekem így volt.

A városról annyit írok csak röviden, hogy jóval nagyobb, mint Budapest, a távolságok is nagyobbak, hiába jó a közlekedés. Nagyon sok a látnivaló, télen a rengeteg karácsonyi vásár tényleg gyönyörű, és nagyon érdekes. Csütörtökönként több múzeum is ingyenesen megtekinthető, ezek szinte mind egy helyen találhatóak. Potsdamot ne hagyjátok ki, de ajánlom, hogy jó időben menjetek, mert úgy talán élvezetesebb.

Az éjszakai élet leginkább a Warschauer Strasse környékén a legélénkebb, ott van a legtöbb szórakozóhely, nagyon sok buli reggel 10-ig is tart akár (sőt egyes helyeken 12-őt is láttam kiírva), szóval kicsit el van tolódva az éjszakai élet a hazaihoz képest, de nekem ez kifejezetten tetszett. Nagyon sok jó hely van az igényestől (Watergate) kezdve az erősen elektronikus zenét játszó gyárépületre emlékeztető (Berghain) szórakozóhelyekig mindent meg lehet találni, ízlés szerint szinte korlátlan a választék. De az egyetemek is szerveznek nagy Erasmus bulikat majdnem minden héten, más helyszínen, ezek elég tömegbulik voltak, ha valaki nem szereti a tömegnyomort és a sok sorban állást, akkor annyira nem ajánlom, de a hangulatuk kifejezetten jó, érdemes megnézni, mert ott találkozhat az ember más külföldi ismerősökkel. Egyetemi bulik is voltak, de azokon nem voltam így nem tudok róluk nyilatkozni. Egy helyet szeretnék ajánlani: A Warschauer Strasse környékén, illetve az S-Bahn megállótól kicsit messze található egy Szimpla nevű hely, ami a magyar Szimpla Kert Mozi leányvállalatának minősül, ha jól értesültem, ez jóval kisebb, de nagyon kedves és aranyos hely, sok magyar falfirkával, mivel ezt is magyarok csinálják. Oda mindenképpen érdemes benézni, interneten utána lehet nézni a pontos helyszínnek.

A beszámolómat egy képpel zárom, ami az Olympia Stadionban készült, a focit szeretők ezt se hagyják ki, nem olyan drága egy jegy egy Hertha-s meccsre, és nagyon jó a hangulat.  Ez a kép azért kerül bele a beszámolóba, mert úgy érzem, valamelyest kifejezi az Erasmus programnak számomra az egyik legfontosabb elemét, azt hogy bármilyen nemzetiségű legyél az erasmusosok közül mindenki nagyon barátságos, és nem számítanak a kulturális különbségek sem, nagyon jól össze tud kovácsolni a program különböző típusú és nemzetiségű embereket.

Az ERASMUS programot és Berlint én csak ajánlani tudom, nekem Berlin 10-ből 9-es, de 1-et csak azért vontam le, mert nagyon hideg volt kint télen. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.