November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Friedrich-Schiller-Universität Jena

A 2009. évi őszi félévben külföldi részképzésben vettem részt az Erasmus program keretében Németországban, annak is a keleti részén a hosszú történelmi múlttal rendelkező türingiai Jéna egyetemén, a Friedrich-Schiller Universität-en. Itt politikatudományt hallgattam német nyelven.

Azért esett a választásom erre a külföldi egyetemre többek között, mivel az volt a célom, hogy a német nyelvtudásomat fejlesszem, illetve itt lehetett politológiát is tanulni, valamint a tanulmányi nyelvnek köszönhetően a helyi diákokkal közös órákon és foglalkozásokon vehettem részt. 

Már a kiutazás előtt akadt egy problémám, mivel késve adtam le a jelentkezési lapot a német egyetemre, ezért nehezen találtak számomra szállást az egyetemi kollégiumok között, de a jénai Nemzetközi Iroda és a kollégiumi ügyintézők kedvesek és segítőkészek voltak. Ennek köszönhetően elfogadták a jelentkezésemet, és nem sokkal a kiutazásom előtt még szállást is tudtak biztosítani nekem. A biztonság kedvéért annyi csomaggal készített fel a családom, hogy a kiköltözéshez mindenképpen szükség volt autóra, amit teljes mértékben megtöltöttünk. Családom egy része is elkísért, összekötve a kellemest a hasznossal.  

Megérkezés

Korán hajnalba kell elindulni, hogy még időben oda lehessen a regisztrációs irodába érni, ahol megadják a további utasításokat is a kezdéshez. Erre egy alaposan előkészített kék fűzet szolgált, amiben nem csak utasítások, hanem programok is szerepelnek dátumokkal. Érdemes a fontos eseményeket és dátumokat feljegyezni. Itt megkapunk több hivatalos papírt, de az egyik legfontosabb egy ideiglenes igazolás arról, hogy diákok vagyunk, ezzel pedig ingyen használhatjuk a jénai tömegközlekedési eszközöket. Mivel több elintézni való dolog vár ilyenkor még a diákokra, ezért már a kiutazás előtt felveszi velünk a kapcsolatot egy ottani diák, egy „Tutor”, akinek az a feladata, hogy segítsen a kezdeti nehézségekben, megmutassa mi hol van és mit hogy kell intézni.

A következő hetekben számlát kell nyitni egy német bankban, amihez az iskolába a Deutsche Banktól kérnek ügyintézőt, így ott helyben el lehet ezt intézni, de a bankfiók sincs túl messze. Sajnos mindenkinek az ingyenes internetes számla mellé csak egy olyan bankkártyát adnak, amivel csupán pénzt lehet felvenni, fizetni nem. Németországban az EC-kártyákat használják előszeretettel, a többi fajtával nehezen boldogulnak. Ezért érdemes bemenni személyesen a bankba és kérvényezni, hogy Geldkartenchip-es kártyát adjanak, ami szintén ingyenes a Junge Konto számlánk miatt, bármit is mondanak az ügyintézők. Mindezt azért kell minél hamarabb elintézni, hogy az iskolába véglegesen beiratkozhassunk, amihez be kell fizetni a félévi hozzájárulást., ez 2009 őszén 157 EUR volt. Amennyiben bemutatjuk a fizetési igazolást és egy fényképet is mellékelünk, akkor kapjuk meg a „Thoska” nevű diákigazolványunkat, amire egy automatán keresztül pénzt lehet feltölteni, ezzel pedig mind a menzákon, mind a nyomtatásért fizetni tudunk. 

Szállás

Mivel az utolsó pillanatban kaptam csak szobát, ezért hiába jelöltem meg a jelentkezéskor többet is, nem válogathattam és a Naumburger Strasse 105-ben, Jéna északi részén kaptam szállást egy kollégiumban. Már megtalálni se egyszerű, mivel egy nagy telek közepén álló felújítatlan panelházról van szó, amit fából épült még romosabb barakkok vesznek körbe, olyan hangulatot árasztva, mintha annak idején egy szovjet laktanya lett volna. A későbbiekben megállapíthattam, hogy amúgy ez a legelhanyagoltabb kollégium, és a kezdeti félelmek csak egy idő után alakultak át még több pozitív érzésbe. Arról van szó, hogy a kollégium villamossal bármikor gyorsan megközelíthető, a közelben van a nagy Kaufland hipermarket és itt található talán a legjobb kollégiumi közösség. Csak kár, hogy a negyediken laktam, a zuhanyzók pedig a pincében voltak. A konyha és az illemhelyiség minden emeleten külön volt, mosni szintén a pincében lehetett, a mosógépekhez kétszer 50 centre van szükség Először a lakóközösség hangzik jobban, mivel itt napi kapcsolatban vannak a lakók, viszont ritkán laknak németekkel együtt ilyenkor, a külföldiek meg akár még rosszabbul is beszélnek németül. Ráadásul nem is ismerkednek meg a házban sokkal több ismerőssel, viszont a kollégiumban szinte mindenki ismeri egymást, kivéve a kínai diákokat, mert azok inkább egymással vannak együtt. A legtöbb diákot Jéna legdélibb részén, az autópályához közeli Lobeda panelházaiba költöztetik, ezért ott is sok másik diákkal lehet találkozni, oda is rendszeresen jár villamos, ezért onnan is gyorsan megközelíthető a belváros. Előfordulhat a Johann-Greißbach Strasse viszont a hegy oldalában van, oda minden nap fel kell mászni a hegyre.

A szobák különbözhetnek attól is, hogy egy Wohngemeinschaft-ban, vagyis lakóközösségben kapunk, vagy egy igazi kollégiumban. Az előbbiben körülbelül 5-6 ember rendelkezik egy konyhával és 2-3 ember egy fürdőszobával, ennek a kényelemnek viszont ára is van, mégpedig gyakran kell takarítani személyesen. Van olyan kollégium is, ahol a konyha a szoba része és csak a wc és fürdőszoba közös. Ahol viszont én laktam, ott a konyha és a tisztálkodási helyiségek is közösek voltak, ezért nem kellett takarítanom a félév során, de kényelmetlenebb is volt. A kollégiumi szobák tartozik saját hűtő, a lakóközösségben viszont közös van. Személy szerint hiányoltam az életet megkönnyítő mikrohullámú sütőt, ezért vettem egyet a város déli végében az autópályán túl lévő Media Markt-ban, amit ezért csak autóval érdemes megközelíteni. A szobákhoz viszont nem tartozik függöny, ezt még a belvárosi bevásároló központban is be lehet szerezni. Az bérletek árai általában 100 és 250 euró között mozognak a minőségtől függően. A lakóközösségnek is megvan az előnye és a hátránya a kollégiummal szembe, előbbiben szorosabb kapcsolatokat lehet kötni az együtt lakókkal, ha szerencsés az ember jó barátokat szerezhet, de lehet pechje is. Utóbbiban kicsit egyedül lehet érezni magunkat mindaddig, amíg meg nem ismerkedünk a körülöttünk lakókkal, így egy igazán kellemes társasági életet lehet kialakítani.  

Étkezés

Az ételek és alapanyagok bevásárlására sok lehetőség van, a városban nagyon sok a nagy élelmiszer láncokhoz tartozó hipermarketek vagy nagyobb boltok, de közértek már nincsenek Jénában. A belvárosban található az egészen olcsó Aldi, ahol érdemes bevásárolni, a Spar és a bevásároló központban található Tegut drágábbnak számít. A város külső részen található két Kaufland, ahol a legkedvezményesebb árakkal találkozhatunk, valamint a Lidl is. Előbbi nagyon sokáig van nyitva és olcsó a zsömle, itt érdemes a nagy bevásárlásokat végezni, de vasárnap ez is zárva van, ilyenkor az egyetlen pékség, amit nyitva találtam a vasútállomáson van. Lehet találni néhány magyar terméket, mint téliszalámit vagy tokaji bort, de akinek ilyenre van szüksége annak otthonról kell vinnie. Türingiában is több ételspecialitás van, a Thüringer Rostbratwurst jellegzetes, ezt az utcán is sok helyen lehet kapni a dönner kebab mellett. Én előszeretettel vásároltam és sütöttem meg otthon. Érdemes étteremben is megkóstolni a többi türingiai specialitást. Több fajta helyi sörből is lehet válogatni, kedvencem a Köstrizter barna söre és a Kapuziner búzasöre volt, valamint sok német bor közül lehet szemezgetni, de az erősebbek közül kedvelik a füge vagy gabonapálinkát is. A téli hónapokban a legnépszerűbb ital a forralt bor, ami készülhet fehér és vörös borból is, akár rummal erősítve, de a kedvencem a fekete áfonyás forralt bor volt. A város több pontján megtalálható iskolai menzák olcsó lehetőséget kínálnak azoknak, akik nem akarnak otthon főzni. Reggeltől délután 3-ig vannak nyitva, de fél háromtól már nem adnak ki ételt, a belvárosban található elég zsúfolt, ezért gyorsan ki is ürül, csak az olcsóbb menü marad meg. A tapasztalatom alapján a Philosophenweg-en található menza a legjobb. Diákok mindegyikben már 1,5 eurótól ehetnek, de az elég rossz minőségű, érdemesebb kicsivel többet fizetni olyan 2,5 euróig, amit megtehetünk készpénzben és a Thoskával is. Általában háromféle menü van és egy vegetáriánus is. 

 Közlekedés

Jéna tömegközlekedése kiváló  minőségű, több villamosjárat is közlekedik keresztül a városon, a többi területet pedig buszhálózat köti össze a belvárossal, a központba fut be szinte az összes járat, ezért könnyű átszállni. A villamosok pontosan járnak, ahogy a menetrendben meg van adva éjjel-nappal is, és néhány vonalra telepítve van utastájékoztató kijelzőt. A megállók fel vannak újítva és új villamosok járnak, valamint buszok járnak. Kiválóan el lehet érni Jénát vasúton is, két pályaudvar is van, az újabbikra ICE nagy sebességű vonatok is járnak, ahonnan gyorsan el lehet érni Berlint vagy akár Münchent is. A másik állomásról inkább a helyi regionális járatok indulnak, a tartomány fővárosa Erfurt fél óra, Weimer csak 20 percnyi utazás. A német diákigazolvánnyal járó előnyök közé tartozik, hogy Németországban egyedülállóan egész Türingia területén ingyen lehet vele utazni a Deutsche Bahn-on is. Ezen kívül a német vasút sokféle kedvezményt kínál, például csoportos jegyek egész napra, hétvégén akár Berlinbe is olcsón utazhat 5 ember. Ha valaki egyedül utazik, a legolcsóbb lehetőség a „Mitfahrergelegenheit” lehet, ekkor az erre készített honlapokon meg lehet keresni, hogy az úticélunkhoz ki utazik és mikor, aki elvinne minket, mert van hely a kocsiában, ezzel fedezi az üzemanyagköltséget. 

Tanulmányok

A tanórák 90 percesek, köztünk pedig fél órás szünetek vannak, általában óra 15 perckor kezdődnek, de lehetnek eltérések. Én az Ernst-Abbe téren álló  központi épületben hallgatta órákat, ami a régi Carl-Zeiss művekből lett kialakítva és felújítva. A termek infrastruktúrája megegyezik a hazai egyetemékével, kivéve, hogy nincsenek beépített számítógépek, hanem mindenhol laptopot kell csatlakoztatni. A tanárok szigorúan veszik a szemináriumokon való részvételt, mindenhol katalógust vezetnek. Szintén szigorúan kezelik a fogadó órájukat, a megadott időpontban várják a diákokat. A magyar tanárokhoz képest tapasztalatom szerint rutinosabban és professzionálisabban tartják meg az órákat, az előadásokon igyekeznek gyorsan leadni az elméleti anyagot. A szemináriumok viszont gyakorlati jellegűek, mindegyiken kell tartani prezentációt, amit általában csoportosan csinál 2-3 ember és a félév végén van egy 10-20 oldalas leadandót. A tanárok szigorúan veszik az órát, a tanítást és a vizsgáztatást, a külföldi diákoktól is ugyanazt várják el.  

Összegzés

A hideg ellenére nagyon jól  éreztem magam Jénában, hogy megismerhettem egy miénktől eltérő  kultúrát, a németek kedvesek és segítőkészek a külföldiekkel, a város gyönyörű és szerte Németországban sok látnivaló van, a legjobb Berlin volt . Velem egy időben még sok másik országból érkezett diák tanult az egyetemen, akikkel sok közös programunk volt és együtt szórakoztunk is. Megannyi érdekes emberrel ismerkedhettem meg, rendkívüli élmény egy ennyire multikulturális közegben élni, ezért sok új tapasztalattal gazdagodtam a félév során.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.