Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Friedrich-Schiller-Universität Jena

2009/2010 őszi félévére kaptam Erasmus ösztöndíjat Németországba, Jénába, a Friedrich Schiller Egyetemre. Jéna Weimar és Erfurt mellett Thüringia egyik − főként egyeteméről − neves városa. Egy igazi egyetemváros, csupán 100 ezer főnyi lakosa van, annak is igen jelentős része a német, illetve külföldi diákokból tevődik össze. Emiatt érthető, ha elsőre kis aggodalommal fogadja az ember az ösztöndíjat ebbe a városba, de véleményem szerint sokkal előnyösebb, mint egy nagyvárosban.

Mielőtt kiutaztam, elég sok adminisztratív és szervezési feladattal kellett szembenéznem, ezért az idegeskedések és lemaradások elkerülése végett tényleg érdemes időben elkezdeni a szükséges ügyintézéseket. A fogadó  egyetem részéről nagyon segítőkészek voltak, mind a hivatalos oldalról, mind a diákok alkotta Erasmus segítői („Tutor”) oldalról jelentkeztek e-mailen, hogy már a kiutazás előtt segítsék az eligazodást a teendők rengetegében. Minden irányban azt tapasztaltam, hogy gyorsan válaszoltak, és megbízható és − ami szintén fontos − releváns információkkal tudtak segíteni, így ha bármi akár kínosnak tűnő kérdésetek is van, én azt mondom, nyugodtan forduljatok hozzájuk, hiszen mindemellett ezért (értünk) vannak.

Az egyik legfontosabb első-teendők közé tartozik a szálláskeresés, amihez a http://www.stw-thueringen.de/ honlapon találhatjátok meg a hivatalos kollégiumi férőhelyek listáját. Mivel a város relative kicsi, rengeteg a diák, és a német diákok is kollégiumban laknak, így elég nagy probléma szállást találni, ha időben nem jelentkezik az ember. Különböző preferenciák adhatók meg a jelentkezésnél, hogy milyen típusú lakhatási lehetőséget szeretne választani az ember. (Mondjuk hozzá kell tennem, hogy se nekem, se más magyar ismerőseim nem ott kaptak helyet, ahova jelentkeztek.) Ennek ellenére nekem nagy szerencsém volt a kollégiummal, egy 6 személyes „WG”-ben (Wohngemeinschaft = lakóközösség) laktam, ahol mindenkinek volt egy saját, bebútorozott szobája, közös helyiségként pedig 2 fürdőnk és 1 konyhánk. Mivel 4 lakótársam német volt, így elég hamar kénytelen voltam minden otthoni szituációban is németül beszélni, ami nagyon hasznos. Ezen túl volt szerencsém az egyik legmodernebb kollégiumban lakni, a Johann-Griesbach Strasse-ban, amivel nagyon elégedett voltam, tudom ajánlani, ha kollégiumot akartok választani! Az internet ebben a kollégiumban megoldott (sajnos azért nem mindenhol), itt jelezni kell a szállásjelentkezéskor, ha igényt tart rá az ember, havi 10 euro. Mivel a szobám bérleti díja pedig csupán havi 139 euro volt, így csak havi 150 euromba került a lakás, ami igen olcsónak számít, főleg, hogy ezért egy „lakás-rendszerű” kollégiumban laktam, azok közül is az egyik legszínvonalasabban.

A kiutazás megoldható  egy nap alatt, körülbelül 8-9 óra Budapest – Jéna távolság autóval. Vonattal is kedvezményesen lehet utazni, 29 euróért már kapható jegy Budapest – Drezda, és körülbelül ugyanennyiért busszal is megoldható ez a távolság, innen pedig már csak pár  órányira van Jéna. Rövidebb távolságokra ajánlom a Mitfahrergelegenheit-ot, amivel jóval olcsóbban lehet utazni, mint a drága Deutsche Bahn-al. Ezzel kapcsolatban bárki, aki régebb óta él Németországban, tud nektek segíteni, hogy hol lehet informálódni. Kiköltözéskor azonban figyelni kell arra, hogy melyik napot adjátok meg érkezési napnak, amikor be lehet költözni, illetve milyen időpontot, addigra ott kell lenni, mert várni fognak rátok. Ekkor segítségetekre lesz a ”Wohntutor”-otok is, aki a lakhellyel kapcsolatos teendőkben segít eligazodni, illetve a „Wohnverwaltung”.

Az első napokban kötelező nyitni egy bankszámlát Németországban, amit általában a Deutsche Banknál szoktak, de nekem például a Sparkasse-nál volt, ami szerintem egyszerűbb, és talán kevesebb bonyodalommal kivitelezhető, illetve szintén teljesen ingyenes, s akár meg is tartható az elutazás után is. A lakbért csak erről tudják levonni, úgyhogy ez nem opcionális kérdés, így nem feltétlenül szükséges csak emiatt az időszak miatt egy devizaszámlát nyitni Magyarországon.

Itthon ki kell váltani emellett az EU-s biztosítási kártyát is. Bár én anno csupán azon a jogon, hogy abban az adott félévben hivatalosan bejelentett jénai lakos voltam, minden biztosítási irat nélkül ingyen megkaphattam a H1N1 elleni védőoltást az orvosnál. Ha orvosi ellátásra van szükségetek, akkor a Tutorjaitok általában tudnak segíteni, hogy hova és kihez forduljatok.

A szorgalmi időszak megkezdése előtt egyhetes nyelvkurzus elvégzésére van lehetőség, ami szerintem inkább gyakorlati és kommunikációs ismeretekkel szolgál, mintsem valóban német nyelvi tudással. A nyelvkurzus keretein belül is vannak már kisebb kirándulások, és az egész hét már kicsit a külföldi cserediákok ismerkedését segíti. Emellett már akkor elkezdődnek az ismerkedést segítő összejövetelek, programok, amiket legfőként az Erasmus Alumni-s csapat szervez. Ez természetesen végigkíséri az egész félévet, aminek keretein belül részt vehettek rengeteg kiránduláson mind különböző városokba mind különböző eseményekre, illetve természetesen rengeteg bulin, és egyéb programokon. Plusz hetente fix „Stammtisch” várja a külföldi diákokat, minek előnye, hogy itt mindig ismerősökre lelhet az ember.

A kinti nemzetközi irodában az Erasmus koordinátor szintén nagyon kedves, segítőkész volt, és rövid időn belül névről is ismerte a diákokat. Mindig értesített mindenkit e-mailben az aktuális eseményekről, vagy elmaradásokról, és rögtön válaszolt is, ha valamiben az e-mailben kértünk segítséget. Ez egy nagyon megnyugtató volt, és gondolom nem kell részleteznem, hogy mennyire fontos egy olyan helyzetben, mikor néha kicsit elveszettnek érzi magát az ember egy külföldi országban, egy külföldi egyetemen.

Ami a havi költségeket illeti, a havibér (szállás-internet) mellé számolni kell a telefon költségeivel, illetve az úgymond egyéni étel-ruha-egyéb költségekkel. Ami az ételt illeti, egyértelműen drágább, mint itthon, de van több menza is, ahol olyan 2 euro körül lehet ebédelni (egy főételt). Az öltözködési cikkeken igazából nem annyira van érezhető árkülönbség, illetve a háztartási boltok és drogériák termékeiben is csak kicsit. Tapasztalatom szerint valóban az élelmiszer az, ami jelentősen drágább odakint, mint Magyarországon.

Két bevásárlóközpont van a belvárosban, ahol mind élelmiszerboltok, mind ruházati boltok, drogériák, háztartási boltok várják az embert. A városban van még barkácsüzlet (Obi) is, sőt, Media Markt is, ám ezeket érdemes még az első napokban autóval meglátogatni, ha van rá  szükségetek és módotok. Ezenkívül persze még több helyen találhatóak nagy szupermarketek.

Ami a közlekedést illeti, egyszeri költségként egy úgynevezett „Semesterbeitrag”- ot kell befizetni a beiratkozáskor, ami valamivel 150 euró alatti összeg. Úgymond ezért cserébe kapja meg az ember a Thoska-kártyáját. Ezt mindig magatokkal kell vinnetek, mert ezzel lehet ingyen utazni a városban a számos villamos és buszvonalon. Emellett Thüringia területén belül a Deutsche Bahn regionális vonatain is ingyenes utazást biztosít. A kártyára lehet pénzt tölteni automaták segítségével, s azzal használhatóak a fénymásológépek, és a menzán készpénzkímélő  módon lehet vele fizetni.

A praktikus oldalon túl, az egyetemi oldalról. Én itthon szociológia szakos vagyok, de fontos tudni, hogy odakintre be lehet jelölni teljesen más szakot is, mint amit az itthoni egyetemen tanul az ember (például ha olyan szak konkrétan nincsen odakint), vagy akár mellé más új szak(ok)at. Két tárgyam volt a Szociológiai Intézettől, de volt egy a Politikatudományi Intézettől, egy pedig a Pszichológiai Intézettől. Minden órán alapvetően segítőkészek voltak a tanáraim, mikor első héten jelentkeztem náluk, és jeleztem, hogy külföldi diák vagyok. Ennek ellenére kivételezés nem volt, ugyanúgy elvárták az aktív órai részvételt a szemináriumokon, az általában heti készülést, az ugyanolyan színvonalú teljesítményt a vizsgán. Mondjuk volt szerencsém olyan tanárhoz is, akinél már kicsit túlzásnak éreztem, hogy mennyire maximalista, és a nyelvi hátrányokat egyáltalán nem vette figyelembe az értékelésemnél.

Ami a tanórákat illeti, én inkább szemináriumokon vettem részt, amiknél teljesen más szisztéma van, mint itthon nálunk. Általában minden órára van házi feladat, olvasnivaló, és valóban fel is kell készülni. A diákok teljesen más mentalitásúak, lelkesek és aktívak, ami szerintem igen jó  motiváló hatású lehet. Fontos, hogy beszélni és egyeztetni kell, mind a nemzetközi iroda Erasmus koordinátorával, a szakhoz tartozó koordinátorral és az órát tartó tanárral is, arról, hogy szeretnétek az óráját felvenni.

A vizsgákat illetően a Szociológiai Intézet tárgyai esetében elég nagy a szabadság, hogy az ember milyen formát szeretne választani, szóbelit, beadandó  (kb. 20 oldalas) házi feladatot, írásbeli vizsgát. Ezek határozzák meg a kapható kredit pontok számát is. Sokszor a tanárok nincsenek tisztában azzal, hogy a kreditek oldaláról hogyan kell kezelni egy Erasmus diákot, ezért fontos, hogy a kari koordinátor mit mond, mert az ő információja a releváns.

Külön rendszer van a külföldi diákok számára, a tárgyjelentkezésre, az ún. „Onleila”. Ennek működéséről tartanak egy nagyon hasznos és érthető  tájékoztatót az első héten. A vizsgákra pedig a tanároknál kell jelentkezni, és később magatokkal vinni a „Kurskarte”-t, amely egy index szerepét tölti be. Ezeket mind a Nemzetközi Iroda koordinálja odakint, ami azt jelenti, hogy időben nyújtanak információt minden ilyen kötelező vagy különösen hasznos teendőről, eseményről.

A szaktárgyak mellett a Nyelvi Tanszéknél felvehetőek nyelvkurzusok, amik a legideálisabbak, hiszen anyanyelvi környezetben, német anyanyelvű tanároktól lehet németül tanulni, különböző szinteken természetesen, mind nyelvtant, mint szövegértést, vagy kommunikációt, de akár más nyelveket is választhat az ember.

Amit még a városról elmondanék az az, hogy ugyan sorolhatnám a nevezetességeket, a hírességeket amik és akik Jéna városához kapcsolódnak, de ezt pár perc alatt bárki megtudhatja Jénáról. Ám a mindennapok, a segítőkész német emberek, a külföldi diákok közössége nincsen benne a leírásokban. Ha a jénai Friedrich Schiller Egyetemre kaptatok ösztöndíjat, akkor egy igen neves, színvonalas nemzetközi egyetemen tanulhattok odakint, és rengeteg kulturális és szórakoztató program vár Rátok a félév alatt. Előttetek a lehetőség rengeteg kisebb városlátogatásra, utazgatásra, szórakozásra az új barátokkal, amellett, hogy új dolgokat és módokon tanulhattok. Személy szerint nekem pedig az egyik kedvenc városom lett a hangulatos és szép kisváros, Jéna. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.