November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Warsaw

     Hallgatói beszámolóm első felében az egyetem által szervezett nyelvkurzusról, a tárgyaimról, az egyetemi ügyintézésről és a szállásomról  írnék. Úgy gondolom, hogy ezek a legfontosabb tényezők, amelyek megkönnyíthetik a döntést. Majd a második felében Varsót és Lengyelországot fogom bemutatni.  

Kezdetek

     2009 szeptemberében utaztam ki Varsóba. Bár a szorgalmi időszak csak október első heteiben kezdődött el, viszont részt vettem az egyetem által szervezett két hetes intenzív nyelvi lengyel kurzuson. Ezt mindenféleképpen ajánlom mindenkinek két ok miatt is. Egyrészt amiatt mert hasznos legalább alapszinten elsajátítani a lengyel nyelvet, a vásárlást az utazást megkönnyíti a későbbiekben. A tanárok is erre fókuszálnak, elsősorban a legfontosabb kifejezéseket tanították meg. Másrészt amiatt is hasznos a korábbi érkezés, mert ekkor ismerkedtem meg azokkal az emberekkel, akikkel a későbbiek során együtt töltöttem az időm nagy részét. A helyi Erasmusokkal foglalkozó diákszervezet elég sok programot szervezett az első hetekben, amivel megkönnyítette a beilleszkedést.  

Tárgyak 

     A szorgalmi időszak mint említettem október első hetében kezdődött el. Én a Nemzetközi Intézethez kerültem. A következő tárgyakat vettem fel: International Migration, Regional Security System in The Asia-Pacific Region, The Middle Eastern Scene, Introduction to World Politics, Poland’s History 10th-18th century és Transnational Corporations. Az első tárgy a nemzetközi migrációs folyamatokkal foglalkozott, ennek során különböző elméletek segítségével néztük meg az elmúlt évek tendenciáit. Évközben pedig két esszét kellett leadni. A második tárgy az ázsiai államok nemzetközi kapcsolatával foglalkozott, amely során elsősorban Kína és India aktuális politikai és gazdasági kérdéseit néztük meg részletesen. A harmadik tárgy egy általános áttekintés nyújtott az iszlám világról. A negyedik tárgy a nemzetközi politikaelméletek egyik bevezetője tárgya, Fukuyama, Zaakaria, Huntington, Cooper, Kagan és Friedman írásainak a segítségével értelmeztük napjaink történéseit. Minden hétre egy cikkösszefoglalót kellett készíteni a múlt hét legfontosabb eseményeiről, amellyel az óra első felében foglalkoztunk. Az ötödik tárgyat elsősorban amiatt vettem fel, mert valamilyen szinten szerettem volna egy általános áttekintést kapni Lengyelországról, ami véleményem szerint sikerült is e tárgy segítségével. Az ötödik tárgyat az egyetem Közgazdaságtudományi Karán vettem fel, a nemzetközi vállalatokkal kapcsolatos trendeket és elméleteket vettük át. A tárgyak közül a következőket mindenféleképpen ajánlom szerintem ezek hasznosak szakmailag és az angol szempontjából is: International Migration, Introduction to World Politics és Transnational Corporations. A vizsgaidőszakban a tárgyakból való beszámolás vegyes volt: vizsgák, félév végén esszét kellett írni, vagy évközben kellett leadni az esszéket. Összességében a tárgyak kapcsán úgy gondolom, hogy nagyban segítettek abban, hogy jobban elsajátítsam az angol nyelvet.  

Szállás

     Az egyetemi ügyintézéssel teljesen meg vagyok elégedve. A Nemzetközi Iroda még a félév elején szervezett egy tájékoztató előadást, ahol minden fontos információt közöltek velünk. A későbbi ügyintézés pedig teljesen zökkenőmentes volt.

     A beszámolóm elején már említettem azt, hogy a szeptemberi nyelvkurzus során a helyi Erasmusokkal foglalkozó diákszervezet (pontosabban ESN) nagyon sok programot szervezett, amivel megkönnyítette a beilleszkedést és ezáltal természetesen sokkal könnyebben találtam új barátokat. A későbbiekben is legalább hetente kétszer szervezett valamilyen rendezvényt.

     A szállásom kapcsán is teljesen meg vagyok elégedve. Szerencsére kaptam kollégiumi szállást, a Radomska nevű kollégiumban. Ez az egyetem egyik legjobb kollégiuma, mindenféleképpen ajánlom mindenkinek. Egy háromszor kétfős szobás lakrészbe kerültem. A kollégium teljesen jól fel van szerelve. 

A város

     Varsó  egy eléggé felemás város, nagyon nehéz egyértelműen meghatározni azt, hogy milyen jelzőt lehetne a leginkább ráilleszteni. A második világháború során a varsói felkelés következtében a várost szinte porig rombolták. A második világháború után csak egy relatíve kis részt újítottak fel. Ehhez a részhez tartozik egy kis középkori városrész, amelynek főteréről csatoltam egy képet. Véleményem szerint nagyon hangulatos, körülbelül a krakkói történelmi belvároshoz képest harmadakkorra. A másik rész pedig a Krakowskie Przedmiescie utca, amit hangulatos barokk stílusban épült házak tarkítanak. Itt található az egyetem is.    

     A város üzleti központja a Kultúrpalota köré összpontosul, ahol az elmúlt évek során több felhőkarcolót is építettek. Az előbbi épületbe fel lehet menni, ahonnan jó kilátás nyílik a városra. Emellett ajánlom a Lazienki Park meglátogatását is (lásd alábbi kép).

     Az árak a magyarországi árakhoz nagyban hasonlítanak. Pár dolog pedig sokkal olcsóbb például a helyi tömegközlekedés (ajánlott a három hónapos bérlet vétele, kb 6500 Ft).

     Összességében engem Varsó pont a felemás képével ragadott meg.

Lengyelország

     A kinttartózkodásom ideje alatt többfelé megfordultam Lengyelországon belül. Egynapos kirándulásokra a következő városokat ajánlom, amik „relatíve” közel vannak a fővároshoz: Torun, Lublin és Poznan. Többnapos kirándulásokat érdemes tenni: Gdansk környékén, ahol a város és a tengerpart mellett meg lehet nézni a közelben lévő malbork-i várat; Mazuri-tavak környéke, Tátra vidéke (különösen a Morskie Oko), Krakkó és környéke (Auschwitz, sóbánya).

     A sokszor említett helyi diákszervezet is szervez túrákat, erre is érdemes jelentkezni. Viszont hogyha valaki más módon szeretne utazni, akkor ennek kapcsán a vonattal való utazást ajánlom. Az árak körülbelül hasonlóak, hosszabb távon pedig a gyorsvonatokkal érdemes közlekedni.

     Az utazásaim során többször feltűnt az, amit többen is mondtak nekem, hogy Lengyelországon nagyon meglátszik az, hogy három részre osztották a 18. század végén: porosz, osztrák és orosz rész. Ez nemcsak a városok stílusán, hanem bizonyos kulturális kérdések esetében is szembetűnő.  

Részletesebb információkért: balinttamasd(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.