Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Warsaw University of Life Sciences

Egy tanulmányi félévet töltöttem Varsóban a Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW Egyetemen (Warsaw University of Life Sciences). Úgy gondolom hogy ez a nem egészen hat hónap során remek lehetőséget kaptam más kultúrák megismerésére. Persze főleg a lengyel szokások kerültek előtérbe, amit nagy örömmel fogadtam. A lengyel nép nagyon barátságos, segítőkész, és nem utolsó sorban finom ételeket, igényes művészetet tudhatnak magukévá.

Utazás

 • Varsóba

   Utazás szempontjából több lehetőség is szóba jöhet, ha az úti cél Varsó. Én legelőször a vonatot választottam, részben kedvezőbb ára, részben a csomagjaim mérete miatt. A Budapest-Varsó járat minden nap este nyolc körül indul a Keleti Pályaudvarról és hét óra környékén érkezik a Varsó új városközpontjában levő pályaudvarra, a fekvőhelyes jegy körülbelül tizenkétezer forintba kerül egy irányba. Ez az ár hatszemélyes fülkében való elhelyezésre vonatkozik. Az út menetrend szerint tizenegy óra, a késés nem általános, de velem előfordult, hogy két órával később érkeztem Budapestre (persze ezt leginkább a hatalmas hó befolyásolta). A másik lehetőség természetesen a repülő, sokszor lehet  akciós jegyeket találni a Malév oldalán, ilyenkor csak párezer forint a differencia (persze a csomag súlya maximalizálva van). 

 • Varsóban (tömegközlekedés)

  Természetesen Varsó, főváros és az ország legnagyobb városa lévén, kiterjedt és hatékony tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. A rendszer javarészt a metróvonalra épül, ami észak-dél irányban szeli át a várost. A buszok itt menetrend szerint járnak általában, néha kicsit előbb érkeznek.

  Villamossal nem sokat utaztam, de a kevés tapasztalat alapján azok is pontosan járnak. Éjszakai buszok a központi pályaudvarról indulnak. A jegyárak igen kedvezőek, a kéthavi budapesti bérlet árából itt három hónapig utazhatunk, ez kilencvennyolc zlotyba kerül, de a rövidebb időtartamra szóló jegyek közül is választhatunk, mivel van húszperces, negyven, de napi, illetve hetijegy is, persze reális áron (pl. húszperces körülbelül hetven forint).

Szállás

  Én kollégiumban laktam (szépen felújított), kétágyas szobában. A szobát nem mondanám nagynak, de fél évre tökéletes szerintem és ár-érték arányban teljesen reális, mivel háromszázharminc zlotyt fizettem havonta. Összesen négy szoba osztozott egy közös fürdőszobán (ezt nekünk kellett takarítani). Minden szinten csak egy konyha van, de jól felszerelt. 

Oktatás

  Minden tantárgyamat angolul hallgattam. A tanárok nyelvtudása majdnem minden esetben tökéletes volt. Úgy gondolom, hogy sok új ismeretre tettem szert, és igazán jó lehetőség az angol nyelvtudás fejlesztésére is. A szakirányú tantárgyaim mellett lengyel nyelvet is hallgattam, ez a kurzus remek alapokat ad a nyelv elsajátításához, a mindennap helyzetek megoldásához az ország nyelvén. Az egyetemi épületek legtöbbje új vagy felújított, jól felszerelt termekkel.

Erasmus iroda

  A nemzetközi iroda alkalmazottjai nagyon segítőkészek, mindig próbálnak megoldást találni, ha valami probléma adódik.

  Mentor segítségét kérni érdemes, nekem nagyon sokat segített az első hetekben (az egyetemen, a városban eligazodni). 
   

Életszínvonal

      Nagyon hasonló árak jellemzik Lengyelországot, az élelmiszer kicsivel kevesebbe is kerül, a ruhák, használati cikkek közel azonos áron vásárolhatók meg.

Hasznos linkek (nekem jól jöttekJ) 

      www.jakdojade.pl

      www.ztm.waw.pl

      www.weather.yahoo.com

      www.sggw.pl

      www.sggw.esn.pl

Utolsó frissítés: 2018.11.30.