Szeptember - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30  

 

Gépterem

Gépteremnek a számítógéptermet hívjuk, az első emeleten találhatod meg a lifttel szemben, a bejárata bal kéz felé esik. Itt a Ti tanulmányaitokat, és adott esetben szórakozásotokat elősegítő számítógépek üzemelnek, melyekért nem kevés pénzt és energiát áldozott fel a kollégium, ezért mindenkinek érdeke, hogy vigyázzon rá.

Nyitvatartás:

A gépterem folyamatosan nyitva van. Ha a gépterem be van zárva (ami eléggé ritka), akkor annak bizonyára technikai oka van. Ilyenkor keress az ajtó környékén tájékoztató papírt a várható nyitásról.

Belépés a Gépterembe:

A gépterembe bejutni csak a belépőkártyáddal tudsz, mégpedig úgy, hogy hozzáérinted az ajtó jobb oldalán található beléptetőhöz (kifelé az eljárás ugyanaz). Vigyázat: a kártyával bemenni, illetve kijönni egyszerre csak egyszer lehet, tehát kétszer egymás után nem tudod lehúzni, mert a rendszer úgy érzékeli, hogy már benn vagy - tehát nem enged be még egyszer. Aki a gépteremben tartózkodik, annak kötelessége a belépőjét magánál tartani, tehát egy belépővel nem közlekedhettek ketten, annál is inkább, mert ha az egyikőtök kimegy, a másik nem tud kijutni. A gépteremért (anyagilag is!) azok felelnek, akik a rendszer szerint adott időpontban ott tartózkodnak. A különböző hardver elemeket (egér, billentyűzet, hangszóró, stb.) ne cserélgessétek a gépek között, mert nem véletlenül vannak az adott géphez csatlakoztatva.

Információk:

A gépteremben kamerás megfigyelőrendszer működik. Ezzel védjük a géptermet, a felvételeket pedig csak akkor keressük vissza, ha valami probléma megoldásához szükség van rájuk.

Szabályok:

A géptermi gépek az alábbi prioritási sorrendben használhatók:

 

  • Munka (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, programozás, Neptun, stb.)
  • Internet használata
  • Játék, egyéb

 

Amennyiben nem játszani, hanem dolgozni szeretnél, akkor kérjél meg valakit, aki éppen játszik, vagy Internetezik, hogy adja át Neked a gépet. Ha erre nem hajlandó, akkor keresd nyugodtan a Rendszergazdát, aki bunkósbottal nyomatékosítja majd kérésedet.

 

A gépeket a Júzer felhasználóval használhatjátok. Először is győződj meg róla, hogy be van-e kapcsolva (ekkor általában ég legalább egy LED a billentyűzeten, esetleg van kép is a monitoron, valamint levegőt fúj ki hátul, meg ilyenek. Ha nem tudod eldönteni, akkor megmozgathatod az egeret is, hátha feléled). Ha semmi sem változik, akkor a gép elején levő power gombbal kell bekapcsolni. Kis idő elteltével a gép úgymond "felbútol" (nem bútor!), és optimális esetben egy felhasználólistát látsz a képernyőn.

Felhívom a figyelmeteket, hogy a gépek 30 perc üresjárat (azaz ha hosszabb ideig nem érzékel semmilyen tevékenységet) után automatikusan kikapcsolnak. Ezt vegyétek számításba a gépek használata során. Ennek elkerülésére ha pl. filmet néztek, érdemes időnként megmozgatni az egeret. A leállási folyamat 29 perc után kezdődik, az ezt követő 1 percben már csak az esetleg nyitott munkátok mentésére van lehetőségetek - a folyamat megszakítására már nincs.

Ha már nem használod tovább a gépet, akkor a következőket tedd meg:

  • Zárj be minden futó programot.
  • Ha valaki oda akar ülni a géphez utánad, akkor egyszerűen csak jelentkezz ki, amit a Start Menü Kijelentkezés paranccsal tehetsz meg.
  • Ha nem vár senki a gépre, akkor a Start Menü - Kikapcsolás sort is lehet választani, amitől a gépek rövidesen ki is kapcsolnak maguktól.

 

TILOS:

  • Dohányozni;
  • Enni-inni (Ez azt is jelenti, hogy ételt és italt a gépterembe bevinni is TILOS!!!);
  • A számítógépekre bármilyen szoftvert telepíteni (ha valamit szeretnél, keresd fel a rendszergazdát!);

 

Kérünk továbbá mindenkit, hogy ne hagyjon szemetet maga után! A tanulmányaitokhoz/munkátokhoz használt papírokat is beleértve!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.