Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universität zu Köln

Kiutazás:

Sokan előnyben részesítik a vonatot, mert nincs súlykorlátozás a bőröndre, sokan a buszra esküdnek, de én váltig állítom, hogy repülővel a legkényelmesebb kiutazni.

Germanwings-szel egyenesen a kölni reptérre lehet olcsón repülni, de még olcsóbban Wizzair-rel Weeze/Düsseldorf-ba. Utóbbi esetben még egy bő 1,5 órás vonatozás vár az emberre és plusz 20 euró többletköltség, ha nem rendelkezik tartományi bérlettel, amit először októberben kaptunk meg az őszi szemeszterben.   

Szállás:

A kölni egyetem nagy segítséget nyújtott a szálláskeresésben, hiszen már jó  előre felvette minden diákkal a kapcsolatot és felmérte a szállással kapcsolatos igényeket. Majd ennek megfelelően a Kölner Studentenwerk (KSTW) egy, a preferenciáknak megfelelő szálláslehetőséget ajánlott fel.

Szerencsére már nyár elején értesítettek arról, hogy lesz szállásom Hürth-Efferen-ben. Először kicsit megrémültem, hiszen Hürth már nem tartozik Kölnhöz, de csak 20-25 percre van az egyetemtől, úgyhogy elfogadtam a lehetőséget, és egyáltalán nem bántam meg. Gyakorlatilag egy egyetemi diákfalúról van szó, ahol minden nemzetiség képviselteti magát és nagyon oldott a hangulat. Én egy német lánnyal laktam együtt, egy 2 személyes WG-ben (Wohngemeinschaft), saját szobával, közös fürdőszobával és konyhával, egy 13 emeletes épület 11.emeletén, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt Hürth-re és Köln-re egyaránt. Mosógépek a pincében voltak, amik, az egyetemi menzánál kiváltható mosókártyával működtek. Hürth egyik nagy előnye, hogy közel laknak egymáshoz az emberek és szinte mindig történik valami, de emellett, ha egyedüllétre vágyik az ember, arra is van lehetőség.

Közlekedés:

Kölnben kiterjedt a villamoshálózat és könnyedén el lehet jutni egyik helyről a másikra.

Az effereni kollégium megközelítése 18-as villamossal a legegyszerűbb. A központtól 15-20 percet kell csak utazni, majd egy jó 5-10 perces séta vár az emberre, de mindig akad társaság, így szinte sosem kell egyedül eltölteni ezt a fél órát sem. Sajnos éjszaka csak hétvégén közlekedik, akkor is csak óránként, úgyhogy érdemes már az elején jól megjegyezni a menetrendet. Ha esetleg sokat kellett várni, akkor a központtól kb. 15 €-ért taxival megoldható volt a hazajutás.

Emellett előnyös egy biciklit beszerezni, hiszen gyakorlatilag mindenhol ki van építve a bicikliút és felejthetetlen élmény reggelente napsütésben az egyetemre tekerni. 

Egyetem, tárgyak, vizsgák:

Ötödéves hallgatóként már nehéz volt olyan tárgyakat kiválasztani, melyek szorosan illeszkednek az itthoni tanulmányaimba, így főként marketinges tárgyakat választottam. Kizárólag egy német nyelvű tárgyat sikerült felvennem, a többi mind angol nyelvű volt.

Supply Chain Management I: Ehhez a tárgyhoz 2 előadás és 1 szeminárium kapcsolódott, ami első hallásra riasztó, de Dr. Ulrich Thonemann interaktív és színes előadásokat tartott és utólag visszagondolva tényleg hasznos volt részt venni az órákon és aktívan figyelni, hiszen az ott elsajátított tudást fel lehetett használni a vizsgák alkalmával. A tárgy követelményei közé tartozott: egy 4-5 fős beadandó, egy 10 fős szimulációs projektmunka, a UPS gyárlátogatása és egy írásbeli vizsga. A tárgy már karácsony előtt befejeződött és karácsonyra már a végleges eredmény is kiderült. Az egyik kedvenc tárgyam lett a félév végére, úgyhogy bárkinek ajánlom.

Supply Chain Management II.: Az előző kurzus folytatása, szintén 2 előadással és 1 szemináriummal. A követelmények közé 3 darab 4-5 fős beadandó tartozott. Az előadások szintén színesek és szemléletesek voltak. A vizsga február közepén volt, még a februári Karnevál előtt. Ezt a tárgyat, már jóval kevesebb Erasmusos hallgató vette fel, így közelebbi kapcsolatot sikerült kialakítani a német diákokkal, és ezáltal megismerkedni az ő tanulási struktúrájukkal.

Customer Relationship Management: A tárgyhoz 1 előadás és 1 szeminárium tartozott, és a követelmény egy írásbeli vizsga volt. Dr. Maik Eisenbeiß előadásai az első pár kedvcsináló előadást követően kissé szárazak és elméletiek voltak.

Selected Problems in Retailing: Practical Applications: Ehhez a tárgyhoz kizárólag egy előadás tartozott és Dr. Peter Linzbach rendkívül színes gyakorlati példákkal tette élvezhetővé ezeket. A tárgy követelménye egy 12-15 oldalas beadandó volt.

Marketing Planning: Ehhez a tárgyhoz heti két óra tartozott. Dr. Karen Gedenk élvezhető órákat tartott, és a vizsgán kizárólag azt kérte számon, amit leadott. A tárgy keretén belül 5 fős csoportban kellett 8 héten keresztül egy marketing stratégiával kapcsolatos online versenyben részt venni, ez mindössze 10%-át tette ki a jegynek, de egy életre szóló élmény volt.

Information Systems Management: Egy olyan tárgy, ami az ötödéves rendszerben kötelező tárgyként elfogadtatható volt a Corvinuson. Dr. Detlef Schoder tartotta az előadásokat és emellett heti egyszer volt még egy szeminárium, ahol az előadás tartalmát beszéltük részletesebben át. A tárgyat ebben a félévben, kizárólag egy olasz Erasmusos vette fel rajtam kívül, a többi diák mind német volt. Mindenképpen ajánlom egy olyan óra felvételét, amit nem kifejezettem Erasmusos hallgatókra szabtak, hiszen itt nyílt lehetőség arra, hogy teljes mértékben bepillantást nyerjek a német egyetemi órák menetébe.

Beilleszkedés:

A kölni egyetem mindenki számára biztosított egy Buddy-t, aki segített a kint tartózkodás ideje alatt. Kijött elém a reptérre, segített az első hetekben és többször szerveztünk közös programokat a félév során.

A Vorsemester Deutsch Kurs az egyik legnagyobb lehetőség arra, hogy meg lehessen ismerni az adott félévben kint tanuló Erasmusos hallgatókat, hiszen az egyetem minden egyes szakáról érkező diákok elvégezhetik a nyelvkurzust.

Az ismerkedést segítik még a Welcome Week programjai, köztük a Welcome Dinner, a menzán való közös ebédek, és a felejthetetlen Colonia Express.

Az Akademisches Auslandsamt szervez különböző tanulmányi utakat Berlinbe és Lipcsébe, melyet német alapítványok támogatnak így igen olcsók és sokszínűek, de ezekre gyorsan kell jelentkezni, mert csak 25 fő körüli létszám utazhat és kb. 1 óra alatt betelik a lista.

A kölni AEGEE is szervezett egy hétvégi kirándulást, aminek legfőbbképpen a csapatépítés volt a középpontjában és nagyon jól sikerült.

Kikapcsolódás, szórakozás, utazgatás:

Az első, ami rögtön  érkezésem után feltűnt, hogy Kölnben rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy az ember kikapcsolódjon.

Számos park és sportolási lehetőség van, és emellett az egyetemen lehet választani a különböző aerobic, küzdősport, tánckurzus és még számos lehetőség közül.

Ha Köln már unalmassá  válik a Semester Ticket nyújtotta lehetőségekkel egész tartományon belül lehet utazni és a környező városokat felfedezni, köztük Bonnt, Düsseldorfot, Brühlt, Aachent. Emellett pár óra utazással elérhető Brüsszel, Luxemburg, Maastricht és még rengeteg nagyváros.

Az első hetekben kialakul már, hogy melyik nap hova érdemes este bulizni menni. Hétfőn a Schmelztiegel-ben, kedden a Flanagan’s-ben volt a legtöbb Erasmusos, de a Zülpicher Strasse-n szinte minden este össze lehetett véletlenül futni valamelyik ismerőssel. ;). Havonta egyszer az effereni kollégium területén van óriási buli, amire érdemes még akkor is elmenni, ha nem ott lakik az ember.

A Karnevált mindenkinek ajánlom. Gyakorlatilag az egész város egy héten keresztül jelmezben rohangál, a hangulat felejthetetlen, az emberekből árad a jókedv.

Köln tényleg egy egyetemi város, rendkívül sokszínű, lendületes, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, és végezetül mellékelnék egy pár fontos linket.

Hasznos linkek:

Szállás:

Kölner Studentenwerk: http://www.kstw.de/

Hürth-Efferen kollégiumi honlap: http://www.studentendorf-/efferen.de/

Közlekedés:

Menetrend és útvonaltervező: http://kvb-koeln.de/german/home/

Egyetem:

ILIAS: http://www.e-learning.uni-koeln.de/

KLIPS: https://klips.uni-koeln.de/ 

Egyéb:

Sport: http://www.hochschulsport-koeln.de/

Sport: http://campussport-koeln.de/content/

Szórakozás: http://veranstaltungen.meinestadt.de/koeln

Szórakozás: http://www.stadtrevue.de/

Utolsó frissítés: 2018.11.30.