Július - 2019
H K S C P S V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universita degli Studi di Trento

A város 

Trento Olaszország északi részén fekszik Dél-Tirolban, közel az osztrák határhoz. Összesen 100 ezer lakosa van, aminek nagy részét teszi ki a diákság: az itteni egyetem az olasz listavezető, ezért nagyon sok fiatalt vonz az ország minden részéről. Emellett a város kifejezetten nemzetközi jellegű, nem csak egy tipikus olasz kisváros.

Nagyon ajánlom azoknak, akik csak egy szemeszterre pályáznak, mivel a város méreteiből adódóan nagyon könnyű hamar jó barátokat szerezni: az erasmusos közösség nagyon erős, összetartó, aktív és az olaszok is nagyon örülnek az új vendégeknek.

Az ide érkezőknek mindenképpen érdemes elkirándulni Veronába, Bolzanoba és a Garda tóhoz. Lehet a hegyekben kirándulni és a várostól pár kilométerre már találhatók sípályák is. Aki kicsit vállalkozó kedvű, feltétlenül menjen el Bolognába, Velencébe, Milánóba, Padovába, Innsbruckba, emellett érdemes figyelni az akciós Ryanair ajánlatokat, mert pár euróért cserébe könnyen el lehet repülni Szicíliába, Rómába és Szardíniára is. 

Utazás 

Budapestről Bergamoba és Trevisoba is lehet repülni 10-10 euróért, ha még időben lefoglalja az ember. Én inkább a trevisoi járatot ajánlom, mert nagyjából ugyanannyiszor kell átszállni a vonattal és az út is ugyanolyan hosszú, viszont a vonatjegy csak fele annyiba kerül.

A másik alternatíva a Budapest-Velence éjszakai vonat, ami elég sok időben, viszont megéri, ha valaki sok csomaggal utazik. A vonatoknál érdemes odafigyelni arra, hogy a helyi járatok (regionale) sokkal kevesebbe kerülnek, de a Trenitalia (www.trenitalia.it) nem mindig dobja ki ezeket a találatokat. A Velence vagy Padova irányba utazók jól teszik, ha Bassano del Grappán keresztül mennek.

A városi tömegközlekedés nem rossz, a buszok általában negyed óránként járnak, ezért megéri elvinni egyet a buszpályaudvaron található ingyenes menetrendek közül. Éjszakai járatok egyáltalán nincsenek, az utolsó buszok kicsivel éjfél előtt elmennek. A havi diákbérlet 22 euró. Biciklit lehet olcsón bérelni havi 5 euróért (plusz 60 a kaució). Ezt viszont érdemes a „nagy diákhullám” előtt elintézni, én például egy-két hét után feladtam. 

Szállás 

Lehet szállást igényelni az egyetemen keresztül (Opera Universitaria), rezsivel együtt 210 euró és általában két ágyasak a szobák. Ugyanennyi összegért a belvárosban is lehet saját szobát bérelni, én még is ezt a lehetőséget ajánlom mindenkinek. Egyrészt azért, mert nem kell mindennek utána járni, másrészt így folyamatosan társaságban van az ember. A következő szállások vannak:

  1. Vela: a legnagyobb erasmusos szállás a folyó túlpartján. A belvárostól gyalog ez van a legközelebb, ráadásul sok az itteni buli, tehát aki jól akarja érezni magát, ki se kell feltétlenül mozdulnia. Egyik legnagyobbik előnye még, hogy nincsenek szomszédok. Maguk a lakások elég rossz állapotban vannak, itt is a legtöbb a két ágyas szoba. Hallottam olyan híreket, hogy lassan bezárják ezt az épületet és San Bartalomeoban keresnek helyet majd a diákoknak.
  2. Roncafort: én ezen a szálláson kaptam helyet és szerintem a legjobb volt, ami történhetett. Az itteni közösség nagyon összetartó, ráadásul a szállások igazi lakások. Jól felszereltek, relatíve igényesek a szobák, jó a  fűtés. Hátránya, hogy messze van a központtól, ami igazából csak éjszaka kellemetlen. De még így is 10 euróért haza lehet taxizni, ami egyáltalán nem sok, ha többen vagytok egy autóban. A másik hátránya, hogy ebben a társasházban rendes családok is laknak gyerekekkel, akik állandóan kihívják a rendőrséget, akkor is ha a „festa” csak arról szól, hogy hangosan beszélgetünk a nappaliban. A szemeszter végére szerencsére ők is alkalmazkodóbbak lettek, de páran majdnem elvesztették a kauciójukat.
  3. San Bartalomeo: eddig csak pár erasmusos diák kapott itt szállást, pedig ez az egyik legjobb lehetőség. Diákok elszigetelve a családoktól, hatalmas campus nagyon jó közösségi helyiségekkel és egyszemélyes szobákkal. Ez egy nemrég épített szállás, nagyon modern. Emellett itt lehet sportolni (úszni, squasholni) és a helyiekkel is megismerkedni.

A szervezet maga elég furcsán működik és nem mindig barátságosak a szabályok: vendéget nem lehet fogadni (bár nem bukott le senki sem), havonta egyszer pedig ellenőrzés van nagyjából 10-e és 15-e között. Ha valami nincs rendben, például nem elég tiszta a fürdőszoba, vagy sok a mosatlan, akkor visszajönnek később és megbírságolják a lakókat. Erre mindig érdemes odafigyelni az adott időszakban. A nagy fegyelem előnye, hogyha bármi panasz érkezik az ott lakók részéről, azt mindig komolyan veszik. Ha kiég a villanykörte, kicserélik. Ha penészes a fal, kifestetik a lakást egy héten belül (mi belefutottunk egy ilyen helyzetbe: jeleztük, hogy penészes a lakás, mert nem akartuk elveszíteni a kauciót, erre a vizsgaidőszak kellős közepén rendelték el a festést, ami egy hétig tartott).

Ez ne rettentsen el senkit sem, mert az Erasmus kapcsán a legnagyobb élmény, hogy új, nyitott és más nemzetből érkező fiatalokkal lehet együtt élni és ez felülírja a sokkal kényelmesebb belvárosi albérletek értékét.

Az egyetem 

Aki a Szociológiai Karra pályáz, az itt csak olaszul tud tanulni, de a közgazdászoknál van angol nyelvű  képzés is.

Általában 8 kreditesek a tárgyak, ami először jónak tűnik, mert elegendő három-négyet megcsinálni, viszont nagyon sokat kell készülni a vizsgákra. A vizsgaidőszak két hónap, de az olaszok már a félév során is folyamatosan tanulnak (most már tudjuk hogy miért), mert az anyag egy vizsgára olykor beláthatatlanul sok. Az órákra nagyon érdemes bejárni, általános tapasztalat, hogy a diákok az első két héten nem értenek egy szót sem az előadásokból, de nem szabad kétségbeesni, mert utána nagyon könnyen bele lehet jönni. A tanárok nagyon készségesek és rugalmasak: értékelik, ha valaki tud olaszul, de szívesen adnak angol nyelvű szakirodalmat, ha valaki nagyon bizonytalan. Sok olyan esettel is találkoztam, hogy a tanárok olaszul tartották az órát, de a ha valaki kérte, angolul vizsgáztatták le. Tehát, ha valakinek bármilyen speciális igénye van, bármikor nyugodt szívvel fordulhat egy kis segítségért hozzájuk, valószínűleg nem fogják visszautasítani.

Az osztályzatok 1-től 30-ig vannak, 18-tól van meg egy tárgy. Az itteni olaszok nagyon maximalisták, itt nagyon válogatott a társaság, mert szociológia terén ez az ország első számú egyeteme. Általában ha 28-nál rosszabb osztályzatot kapnak, akkor újra mennek vizsgázni. Ennek ellenére mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy a vizsgákat ne úgy kezelje, mint otthon. A vizsgaidőszak maga két hónapos, ami nagyon soknak tűnik, de minden tárgyból egy időpontot adnak csak meg egy hónapban. Tehát nemigen lehet arra hagyatkozni, hogy „majd elmegyek a következőre”. A másik oldalon azt hiszem, hogy erre nincs is nagy szükség, mert van idő felkészülni bőven. Még úgy is, ha tanulás mellett az ember társas életet él, esetleg síelni megy.

Nyelvi órákra lehet járni a félév előtt és közben is: arra kell figyelni, hogy 25%-nál ha valaki többet hiányzik, az amúgy ingyenes kurzust ki kell fizetni. Az én személyes tapasztalatom az, hogy a kezdőknél ez nagyon hasznos, viszont magasabb csoportoknál, már elég haszontalan. Az órák hosszúak (két és fél óra heti kétszer) és ezt nehéz érdemlegesen kitölteni, sokszor csak az időt veszi el, ami Erasmuson elég drága.

Szabadidő 

A hétvégéket érdemes kihasználni arra, hogy jobban megismerjétek az országot. Azt hiszem, Olaszországhoz nem kell különösebb reklám: minden kisváros egy csoda, látnivaló van bőven. Talán kicsit kevés is erre egy szemeszter, a környéket elég jól sikerült bejárnunk, de nem jutottunk el Firenzébe, Rómába, bár Szardíniába sikerült együtt elrepülnünk. Mi magunknak szerveztük az utakat, a társaság nagyon fogékony volt rá (csak valakinek el kell kezdenie a lelkesítést) és jól összekovácsolta a csapatot. A helyi ESN (erasmusosokat segítő szervezet) is szervezett kirándulásokat, bár mi ezt nem használtuk ki, mert mire kijött egy programterv, mi a városok nagy részét már meglátogattuk.

Az utazások mellet csinálnak más programokat is: nemzetközi vacsorát, mozit, korcsolyázást, síelést, idegennyelvi estéket (egymást lehet tanítani) és sok-sok bulit.

Aki szeret sportolni, az váltsa ki a Sport Card-ot és ingyen tud San Bartalomeo-ban squasholni, edzeni, kondizni, olcsón használhatja az uszodát és kedvezményt kap a sípályákra is. Síelésről még annyit, hogy itt vannak Európa legszebb pályái: közülük a leghíresebbek 30-60 perc autózásra vannak a várostól, de vannak olyanok, amik csak negyed órára vannak távolsági busszal (másfél euró a jegy).

Bulizás szempontjából nem túl nagy a kínálat, van három-négy klub, de mindegyikben ugyanolyan zene szól. Az elején ez elég furcsa (főleg Budapest után), de ehhez nagyon hamar hozzászoktunk, mert az olaszok nagyon értenek ahhoz, hogy hogyan érezze jól magát az ember.

Több mozi is van a belvárosban, viszont minden film szinkronizált, azoknak ajánlom, akik jól beszélnek olaszul. Emellett ami a legfontosabb: elszalaszthatatlan lehetőség ez a félév arra, hogy a nyelvet lehessen gyakorolni. Mindenkinek nagyon ajánlom, hogy ne zárkózzon be teljesen az erasmusos közösségbe, mert a helyiek rendkívül kedvesek és barátkozóak. Egyáltalán nem néznek furcsán, ha valaki nem beszéli tökéletesen a nyelvet. Érdemes ezeket a gátlásokat levetkőzni. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.