Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló _2009/10

Universitá  di Bologna 

A város és az egyetem

   Bologna egy kellemes és mozgalmas város Észak-Olaszországban, Emilia-Romagna tartományban. Történelmi belvárosa, és árkád sorai magukért beszélnek. A városban több nagyobb park, zöldövezet található, ahova jó idő esetén mindenképp érdemes ellátogatni. Egyes részein fennmaradtak belvárost határoló városfal maradványai, és az azt tagoló városkapuk. A belváros nem túl nagy, ezért ha ott sikerül szállást találni, nem feltétlenül kell bérletet venni, mert gyalog minden könnyen megközelíthető, viszont, ha csak a belvárost övező külső városrészen találunk szállást, bérletre van szükségünk. Diákoknak a havi bérlet, amelyet bármelyik újságosnál meg lehet vásárolni, 24 euro. Ha valaki kedvet érez hozzá, érdemes beruházni egy biciklire, mivel azzal könnyen és gyorsan bárhová el lehet jutni, és így bérletet sem kell venni.

   A Bolognai Egyetem Európa legrégebbi egyeteme, mely diákjainak száma a város lakosságának egyharmadát teszi ki. Központi épületei a belvárosban helyezkednek el, de van néhány kar, amely a város szélére került.

   Én a város szélén elhelyezkedő Facoltá di Agraria-ra jártam, amely autóbusszal vagy biciklivel könnyen megközelíthető. Mivel diplomadolgozat írásra mehettem ki, óráim nem voltak, de barátaim tapasztalatai alapján, az előadások jó hangulatban és aktívan teltek, és a vizsga követelmények is teljesíthetőek voltak.  

Kiutazás

   Bologna többféleképpen is megközelíthető. Nemzetközi (Eurolines) autóbusszal, vonattal, vagy fapados járatokkal. Számos csomagom miatt én autóbusszal utaztam. Előre megvettem oda-vissza a jegyem, így olcsóbb volt, és a visszaútra választhattam „open-ticket”-et, amely lehetővé teszi, hogy 180 napon belül akkor lehet felhasználni, amikor szükség van rá (de indulás előtt legalább egy héttel előre érvényesíteni). Az autóbusz előnye, hogy ha kell is fizetni a többlet csomagért, semmiképp sem olyan drága, mint pl. repülőn, másrészt pedig, közvetlenül Bolognaba visz. Hátránya, hogy az utazás hossza 13 óra. A vonatról csak annyit tudok, hogy egy legalább helyen át kell szállni, ami a nehéz csomagokkal nem feltétlenül jó, valamint az út ezzel is kb. 13 óra. Fapados járatokkal olcsóbban is ki lehet jutni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket, ám Budapestről sajnos csak Milánóba, Trevisoba, vagy Forliba lehet így eljutni. Az út további részét vonattal érdemes megtenni, de jegyvásárláskor figyelni kell, milyen vonatra vesszük a jegyet, mert csak az ún. Regionale olcsó, a többi igaz gyorsabb, de az ára akár kétszeres is lehet. 

Szállás

   Nem voltam elég bátor, hogy szállásfoglalás nélkül kiutazzak, ezért interneten próbáltam előre szobát foglalni. Albérletet nem találtam, viszont az egyetem által ajánlott kollégiumot sikerült lefoglalnom. Hátránya csak annyi, hogy előre el kell utalni kéthavi lakbért és egy bizonyos összeget letétnek. A kollégiumi jelentkezéssel nem árt sietni, mert először az olcsóbb helyeket töltik fel. A két kollégium, Villa Pallavicini és Studentato San Vitale, ahol úgy tudom erasmusos diákok laktak, a város szélén helyezkednek el, busszal kb. félórányira a belvárostól. A Villa Pallaviciniben tudomásom szerint csak erasmusos diákok laknak, viszont a másikban olasz és külföldi diákok egyaránt lakhatnak. Én a Studentato San Vitaleban laktam. Először sokalltam az árát, mivel internet nélkül 295 euro volt a havidíj. Kiérkezésemkor viszont láttam, hogy nem hagyományos kollégiumról van szó, hanem tágas, két-, ill. háromszobás lakásokról, egy vagy kétágyas szobákkal. Konyhával, két fürdőszobával, erkéllyel. Elvileg konyhafelszerelés nincs, de nekünk szerencsénk volt, mert maradt néhány edény, evőeszköz és pohár az előző lakók után. Ami nagyon fontos és érdekes, hogy takarót nem biztosítanak, tehát arról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Legcélszerűbb a hiányzó dolgokat a piacon beszerezni, Mercato Montagnola, amely a belvárosban az autóbusz pályaudvar mellet található minden hétvégén.

   Velem egy időben voltak olyanok, akik kiérkezésük után pár napig hostelben laktak, amíg találtak maguknak szállást egész félévre, és olyanok is, akik kiutazásuk előtt elmentek pár napra, hogy megismerjék a várost, szállást foglaljanak maguknak (ők egész jó albérleteket találtak 220-250 euros áron a belvárosban). 

Programok

   Az egyetemhez két szervezet tartozik, ESN és ESEG, amelyek a külföldi diákok számára szerveznek közösségi és kulturális programokat, kirándulásokat, sport programokat, bulikat. Érdemes mindkét helyre regisztrálni, és elmenni a közös rendezvényekre, főleg kezdetben, mert sok ismerkedési lehetőség adódik, és sok segítséget nyújtanak a város megismerésében is. Úgy gondolom, egy idegen országban mindenképpen nagy segítséget nyújtanak az ilyen lehetőségek, főleg ha egyedül vágtunk neki egy ilyen kalandnak.

   Bolognatól elérhető távolságokban sok kellemes város található, melyeket érdemes meglátogatni. Vonattal egy-két órán belül el lehet jutni Velencébe, Veronába, Firenzébe, Ferraraba, vagy akár Ravennaba és San Marinoba is.

   Véleményem szerint, Bolognaban nem lehet unatkozni, ha csak egy kellemes sétára is indulsz a belvárosban, a főtéren, Piazza Maggiore, biztosan találsz valami érdekeset.  Ezen kívül, folyamatosan vannak kiállítások, koncertek is.

Néhány hasznos információ

   Tömegközlekedés: ne felejtsd el, hogy ha nem integetsz, a busz nem fog megállni.

   Telefon: ha nem szeretnél készüléket vásárolni, célszerű egy kártya független telefont magaddal vinni. Diákok számára a Wind-nél érdemes kártyát venni (lehetőleg a belvárosban, a legnagyobb üzletben, mert ott beszélnek angolul…), mivel itt van olyan opció, amivel adott aktivációs díj kifizetése után kedvezőbb áron küldhetsz üzeneteket vagy telefonálhatsz.

   Internet: a belvárosban számos internet kávézó, internetpont található, de érdemes körülnézni, az árakat illetően (Via Petroni, Via San Vitale). Emellett a könyvtárakban is van lehetőség internetezésre.

   Élelmiszer: a nagyobb áruház láncok üzletei itt is megtalálhatók, pl. Lidl, PennyMarket, Spar, Coop, Conad. Lehet elfogadható áron vásárolni, de Bolognaban összességében elég drága az élet.

   Időjárás: ha őszi félévre mész, nem árt meleg ruhát vinni, mert az időjárás, kb. olyan, mint itthon.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.