Szeptember - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Radboud University Nijmegen 

Átlalánosságok

Nijmegen azon Holland városok egyike, amiről megérkezés előtt valószínűleg nem sok előismerettel rendelkezik az ember. Ez azonban nem szabad, hogy gyanakvásra adjon okot, a város köztudatban való hiánya semmilyen összefüggésben nem áll az általa kínált lehetőségekkel: egy kb. 150.000 fő lakosságú, sokszínű kulturális programokat kínáló egyetemi városról van szó, amely egyben az ott lakók állítása szerint Hollandia legöregebb városa is (ezért a címért folyamatos rivalizálás folyik a hasonló adottságokkal rendelkező Maastrichttal). Utóbbi azért említésre méltó, mert ha arra talán nem is vállalkozhatunk, hogy őszintén átéljük a város polgárainak ebből fakadó büszkeségét, de a történelmi városmag régi épületeit övező atmoszféra enélkül is bármikor élvezhető – ezen a központi területen rengeteg kávézó és étterem, szórakozóhely és kulturális intézmény (mozi, könyvtár) található, valamint az üzletek nagy része is itt koncentrálódik.

A várost általában nyugodtság, kiszámíthatóság jellemzi; a nem túl magas lakosságszám ellenére viszonylag nagy területének köszönhetően ritkán alakul ki zsúfoltság, dugók, az életritmus Budapestnél jóval kényelmesebb, és ennek köszönhetően az emberek is többnyire türelmesek és segítőkészek. Ez utóbbi nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Nijmegenben az ember mindig biztonságban érezheti magát: bármilyen felmerülő probléma esetén a helyiek meglepő odaadással próbálnak segítséget nyújtani, ami azt jelenti, hogy ha olyan kérdést intézünk hozzájuk, amire nem tudnak azonnal válaszolni, szinte minden esetben megpróbálnak megoldást találni, ahelyett hogy átirányítanának máshova. Ez a hozzáállás egyébként az egész országot jellemzi; Hollandia egy ”flat country”, ami nemcsak a földrajzra vonatkoztatható, hanem a társadalomszerkezetre is: nem helyeznek nagy hangsúlyt a hierarchiára, bármilyen státuszú személy egyenrangú félként kezel, és a helyzetét nem mutatja ki külsőségekben. Ez olyannyira igaz, hogy a holland otthonok között szinte lehetetlen vagyoni helyzet alapján különbséget tenni: a házak egyöntetűen szürkés-barnás téglából épülnek, általában fehér faelemekkel kombinálva, és a megszólalásig hasonlítanak egymásra (ez persze az egyéni preferenciák mellett a központi várostervezésnek is köszönhető).

Ugyanezen tulajdonságok az egyetemet is jellemzik. A tanárok odafigyelnek a diákokra, és több teret hagynak személyes konzultációra, valamint a feladatokban is nagyobb szerepet játszik az egyéni kreativitás. Az oktatás módja némileg különbözik az itthon megszokottól: az órák viszonylag kis csoportokban (kb. 30-40 fő) zajlanak, amelyekben általában az itthoninál nagyobb szerepet kap a vélemény kifejtése. Szinte minden kurzushoz kapcsolódnak otthoni feladatok: ez lehet esszéírás, de gyakori a prezentációkészítés, amire általában 3-4 fős csoportok közösen készülnek fel. Viszonylag sok kötelező irodalmat adnak meg, ezek olvasása sok időt vehet igénybe, de a követelmények átláthatóak, és alapvetően teljesíthetőek. Az értékelés 10 fokú skálán történik, de 8-asnál jobb jegyet csak kiemelkedő teljesítmény esetén adnak (ez valóbban ritkább, mint amire az itthoni tapasztalatok alapján számíthatnánk).

A tanárok angol nyelvtudása szinte tökéletes, és a dákoknak is mindenképp ajánlott jó  nyelvismerettel rendelkezni, mert ez nagyban befolyásolhatja a tanulmányi eredményeiket, és minden szempontból sokkal kellemesebbé és tartalmasabbá teszi a kinn tartózkodást. A holland nyelvtudás azonban gyakorlatilag semmihez nem nélkülözhetetlen, a helyiek döntő többsége magas szinten beszél angolul, és a hivatalos ügyintézésben is minden esetben elfogadják az angol használatát. Bármilyen tanulmányokkal kapcsolatos problémában készségesen segít a kar nemzetközi irodája; kifejezetten kedvesek és türelmesek. A tankönyvek sajnos meglehetősen drágák (25-40 euro), általában ajánlott őket könyvtárból megszerezni és lefénymásolni.

Praktikus tanácsok

Pár dologra mindenképp szükség van, hogy a kinti élet zökkenőmentessé válhasson. Először is nem árt, ha van egy szállásunk. Ennek megtalálásával legtöbb esetben nem kell bajlódnunk, a kinti egyetem számára kitöltött regisztrációs lapon igényelhetjük a nemzetközi iroda segítségét, akik pár kivétellel mindenkinek találnak szállást a helyi kollégiumokat üzemeltető SSHN cég valamelyik szobájában. Ezek között a legnagyobb különbség elhelyezkedésüket tekintve áll fenn, egyébként a szobák hasonlóan jól felszereltek és jó állapotban vannak, a fürdőszobán és a konyhán általában 4-8 ember osztozik. Előfordulhat, hogy albérletet ajánlanak fel, azonban ha valaki nem fogadja el az elsőnek felkínált opciót, minden esetben magának kell szállás után néznie, ami jóval bonyolultabb. A kollégiumi szobák ára 2009-ben 313 euró volt, az albérleteké is ehhez közelít.

Ha már a szállás megvan, érdemes utána nézni a közlekedési lehetőségeknek. Egy bicikli mindenképp nélkülözhetetlen az itteni élethez, ezt leginkább valamelyik secondhand bicikliboltban érdemes beszerezni, minőségtől függően 50-100 eurós áron. A bicikliút-hálózat az egész városra kiterjed, egyértelműen ez a legfontosabb közlekedési eszköz. Ezen kívül viszonylag kiterjedt a helyi buszok hálózata, ezek kb. 10 percenként járnak, a vonaljegy 2 euróba kerül, de a diákok többsége ritkán választja ezt a megoldást (fél év tartózkodás alatt háromszor ültem buszra). Távolsági közlekedéshez a vonat a legjobb választás, ez sajnos egyáltalán nem olcsó, ezért érdemes igénybe venni a fix összegért megvásárolható, meghatározott időszakra 40% kedvezményt biztosító kedvezménykártyák (Kortingskaart) valamelyikét.

A helyben történő pénzfelvételhez és egyéb műveletekhez praktikus nyitni egy helyi bankszámlát. Mindhárom helyi bank (Rabobank, ABN-Ambro, ING) kínál ingyenes számlavezetési csomagot diákoknak, szinte azonos kondíciókkal, ezek bármelyike megfelel a célnak. A kiadásokkal kapcsolatban természetesen a magyarországinál nagyobb összegekre érdemes számítani; a szállásért fizetett fix kb. 300 euró mellett – egyéni szokásoktól függően – napi 10-20 euro kiadással lehet kalkulálni.

Szintén ajánlatos vásárolni egy SIM-kártyát valamelyik helyi mobilszolgáltatótól. Ezeknél már fontosabb a körültekintő tájékozódás, az árak jelentősen különböznek: tavaly a Lebara percdíjai voltak a legkedvezőbbek, de az is számít, hogy a többi Erasmus-diák melyik szolgáltatót választja, mivel azonos szolgáltató esetén jóval olcsóbb hívni egymást. Internet-hozzáférés van a kollégiumi szobákban, ezért ezzel nem kell foglalkozni; a kapcsolat rendkívül gyors, viszont a túlzott adatforgalmat generáló felhasználók sávszélességét korlátozhatják.

Az étkezést illetően jó, ha nem rendelkezünk túlzott elvárásokkal: a holland konyha híresen fantáziátlan. Az egyetemi menzán 3-4 euróért bőséges menüket lehet fogyasztani, ennél árban nincs jobb ajánlat, de aki a török vagy a kínai konyhát preferálja, az ezekből az éttermekből jó párat találhat a belvárosban, szintén visszafogott árakkal. Bevásárlásra leginkább szupermarketekben nyílik lehetőség; ezek között is vannak árkülönbségek, a legtöbb termék esetében a Lidl a legolcsóbb. A városközpontban szombatonként kirakodóvásárt rendeznek, itt érdekes cikkekkel találkozhatunk, általában a boltinál kedvezőbb árakon. Hihetetlen dolgokra lehet bukkanni a többnyire háztartási profilú secondhand shop-okban, meghökkentően alacsony árakon, ezért ezek diákok számára mindenképp fontos lelőhelyeknek számítanak. Fontos tudnivaló, hogy a boltok többsége viszonylag rövid nyitvatartási idővel rendelkezik: hétköznap és szombaton ált. 10:00-17:30, csütörtökön pedig 10:00-20:30 (ez a bevásárló nap).

Az időjárás nem mindig kellemes, gyakran esik az eső, ezért érdemes ennek megfelelő ruhával is készülni, ami legfőképp biciklizés közben lehet fontos (esőkabát, kesztyű). A bicikli használatában a helyieket a legmasszívabb hó- és/vagy jégtakaró sem tartja vissza, és általában a diákok is próbálnak megfelelni az efféle kihívásoknak. 

Társasági élet

Megérkezés után mindenkinek ajánlom, hogy vegyen részt az ISN diákszervezet által szervezett orientációs napokon, mert ez olyan lehetőségeket kínál az ismerkedésre, amiket később nehéz bepótolni. Ez több kirándulást, bulit, városnézést magába foglal, de legfontosabb célja az újonnan érkezett külföldi diákok közösséggé formálása, aminek elősegítésére 10-20 fő csoportokat is alakítanak, amik az egész tartózkodás alatt megmaradnak, és közös programokat szerveznek maguknak. Az ismerkedős programok esetében nem kell semmilyen kellemetlen helyzettől tartani; nem érvényesül az itthonról ismert megalázó, alpári helyzetekre építő logika. A programok szabad részvételen alapulnak, nem akarnak erőltetni semmit, csak segíteni az ismerkedésben, ami valóban rendkívül fontos, mert a későbbiekben az Erasmus-diákok hasonló helyzetüknél fogva nagyon egymásra vannak utalva, és valódi közösségként funkcionálnak.

A későbbiekben meghatározóvá  válhat a társasági programok alakításában a lakóhely: az egy kollégiumban lakók rendszeresen együtt vacsoráznak, bulikat szerveznek stb. Egyes kollégiumokban a bentlakók többsége holland diák, a velük való kapcsolatfelvétel sok esetben nehézkes, és az újonnan érkező fél kezdeményezését igényli. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külföldi diákok között kialakult kapcsolatok ezeknél fontosabbak, azonban magányosságtól semmi estre sem kell tartani: félévenként átlag 200-250 cserediák érkezik az egyetemre, sokan Európán kívülről (ezen belül az általam ott töltött félévben spanyol és lengyel dominancia volt megfigyelhető, de feltételezem, hogy az arányok folyamatosan változnak). 

A városban rengeteg szórakozóhely található, ezek tipikusan holland klubok, és nagyon hasonlítanak egymásra. A zenei paletta a budapestinél kevésbé széles, popzene központú, a bulik többségének legfontosabb eleme az Erasmus-diákok találkozása. A jazzt kedvelőknek érdemes ellátogatni az Odessa nevű klubba, itt minden hétfőn élő koncertek és jam session van. Szintén igényes programokat kínál az egyetemen található Culturcafé, valamint a Doornroosje nevű koncerthelyszín. Ismertebb külföldi fellépők is rendre felbukkannak a város fesztiváljain, múlt évben kétszer is játszott itt a Coldplay, de az ilyen koncertekre a jegyek ált. 60 euró körül mozognak. Szintén érdemes elmenni a Lux nevű moziba, aminek a profilja az itthoni művész mozikkal feleltethető meg, és az önkormányzati hivatal (Stadswinkel) által adott üdvözlő csomagban található kuponnal egy filmet ingyen megnézhetünk itt.

Az Erasmus-élménynek fontos részét képezik a közös utazások, amire Hollandia remek lehetőségeket kínál. A korábban említett ISN diákszervezet is szervez ilyen kirándulásokat, többnyire holland városokba, de természetesen itt a saját kezdeményezések is teret kapnak. Vonattal kedvelt célpont Belgium valamint Köln, de a közeli Düsseldorf-Weeze repülőtérnek köszönhetően a fapados légitársaságokkal Európa számos pontjára el lehet jutni. E téren a külföldi diákok meglehetősen aktívak, és érdemes is kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, mivel számos úticél jóval olcsóbban elérhető innen, mint Magyarországról. 

Összegzés

A nijmegeni tartózkodásom alatt több új élménnyel gazdagodtam, mint bármikor életem során hasonló hosszúságú időszak alatt. Hollandia egy rendkívül befogadó, kiegyensúlyozott, biztonságos környezet, tökéletes tér ahhoz, hogy új kihívások elé állítsuk saját magunkat, és személyiségünk új oldalait bontakoztassuk ki. Ehhez a helyiek minden támogatást megadnak, ezért soha nem éreztem, hogy magamra lennék hagyva.

Aki úgy érzi, hogy képes otthagyni egy kétmilliós nagyváros pezsgését, és egy nyugodtabb, de rendkívül inspiráló környezetben tölteni fél évet, annak Nijmegen tökéletes választás: bensőséges kapcsolatok születnek itt, és olyan tapasztalatokra tehetünk szert, amelyek későbbi életünkben is meghatározóak lehetnek.

Remélem sikerült kedvet csinálnom Nijmegenhez; amennyiben bárkinek további kérdése lenne, írjon a balintmikola(kukac)hotmail(pont)com email címre, szívesen válaszolok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.