November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Facultés Universitaires Saint –Louis, Bruxelles

A pályázati adatlap kitöltésekor meglehetősen nagy félelemmel tekintettem az utazásom elé. Az ehhez kapcsolódó gátlásaim a kiutazás pillanatában, a repülőgépen ülve sem látszottak enyhülni. A brüsszeli reptérre érve azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy nem más vár rám, mint az önellátás csodálatos élménye annak minden szépségével, és nehézségével együtt ( nem mondom, hogy mindez kevésbé volt ijesztő).

Az első napok természetszerűleg a város felfedezésével, a kollégiumi életbe való beilleszkedéssel teltek. Meglehetős fenntartásokkal érkeztem a szállásunkra, hiszen előzőleg megszerzett információim szerint sem a környezet, sem a felszereltség nem európai főváros színvonalú. Ezzel ellentétben azonban kellemes meglepetésként ért az a tény, miszerint a kollégium 2009 őszén került átadásra, belvároshoz közeli, biztonságos, az egyetemtől öt percre fekvő épület. Belső felszereltsége rendkívül magas színvonalú, a hetente takarító személyzetnek, és velük természetesen aktívan együttműködő diákoknak köszönhetően a rend könnyen fenntartható volt. A kollégium a különböző emeleteken eltérő elrendezésű, és felszereltségű szobákkal rendelkezett. Az első szint a társalgónak mondható szintnek felelt meg, ami a társasági élet egyik központja volt. A második emeleten már szobák találhatóak, amelyek közös konyhával rendelkeznek. Az emeleten élő közel 20-25 ember eltérő kulturális, családi hátterének ütközőpontjának színtere volt a konyha. Az ember toleranciáját, és türelmét sokszor próbára tette a rendetlenség, a hangzavar, a kosz, és a minket kényszeresen körülvevő szemét. Sok esetben lehetetlenné vált a főzés, illetve az étkezés a mosogatószer, az evőeszközök, tiszta tányérok hiánya miatt. Ugyanakkor furcsamód a közösségi lét színtere is volt egyben. A közös étkezések, borozgatások, beszélgetések feledtetni próbálták a minket körülvevő zűrzavart.

A harmadik emeleten ezzel ellentétben már csupán két szobának volt közös konyhája. Mindez a tapasztalatok alapján szintén nem könnyítette meg az együttélést a szomszédokkal. Mint ahogy azt már említettem, ebben az esetben is nagyon sok konfliktus adódott a különböző nemzetekből érkezők eltérő szokásaiból adódóan.

A kollégium mindezek ellenére is egyfajta kohéziós erőként tartotta össze az ott élő embereket. Lehetőség nyílt arra, hogy barátságok szövődjenek, mélyebb kapcsolatok alakuljanak ki.

Az egyetemi élet rendkívül színvonalas, képzett tanárok előadásai kimondatlanul is kötelezőek voltak. A tantárgyak lehetővé tették, hogy kicsit elszakadjunk a közgazdaságtan tudományától, és betekintést nyerjünk más tudományterületek történetébe is.

Az egyetem atmoszférája rendkívül barátságos kis méretének, valamint katolikus eszmeiségének köszönhetően is. A félév során megvalósulhatott a személyes kapcsolat diák és tanár között, amely egyúttal hatékonyabb munkát is tett lehetővé. A vizsgáztatás rendszere is meglehetősen korlátokhoz szorított, ugyanis ellentétben a magyarországi jól bevált rendszerrel, vizsgázási lehetőség a vizsgaidőszak során egyszer áll rendelkezésre. Amennyiben a vizsgán való szereplés nem ütötte meg a minimálisan elvárt szintet, az újravizsgázási lehetőség csupán júniusban adódik. A vizsgák eredménye január végén derül ki, és az értékelés formája sem egyezik meg a hazai gyakorlattal. A vizsgán szerezhető maximum pont 20, ebből a minimálisan elérendő 11.

Az egyetem diáklégköre is méltán tükrözi az előbbiekben az oktatás minőségéről elmondottakat. A hallgatók kiemelkedő mód segítőkészek, kommunikatívak, valamint érdeklődőek. Tudásuk néhány esetben hiányosnak mondható ugyan földrajzi ismereteiket tekintve, mindennek ellenére kedvességük kárpótol mindezekért.

Néhány szóban a továbbiakban a városról szeretnék szólni. A maga egyszerűségében gyönyörű. A szűken vett belvárosi, hagyományokkal rendelkező, régi korok kultúráját idéző kerület meglehetősen kicsi. Ennek ellenére káprázatos  jellege elfeledteti ezt velünk. A fő téren sétálgatva szinte teljes egészében elénk tárul mindaz, ami jellemzi ezt a kicsiny kis országot. Csokoládé, sör, és csipke. A csokoládé természetesen első osztályú, minden méretben, formában, és ízben fellelhető. A sörről hasonló jellemzőket mondhatunk el. A belga sörözők hangulata még azokat is egy korsó sörhöz szólít, akik nem hívei az alkoholnak. Személyes tapasztalataimat is megosztva, sörellenes személyem ellenére én is megtaláltam a fogyasztandó italomat.

Visszatérve a város által nyújtott látnivalókhoz, kihagyhatatlan élmény az Atomium, a már említett fő tér, Belgium leghíresebb sörözője, a Delirium, Brüsszel egy pontja, melyről 360fokban belátható gyönyörű város tárul elénk, az EU negyed, a királyi palota. Brüsszel nem klasszikus értelemben vett turista központ. Egy város, ahol élni rendkívül kellemes. Rendkívül könnyű közlekedés, belátható városkoncepció, megszámlálhatatlan park, ahol az ember élvezheti a természet közelségét a város központjában. A város lakosságát tekintve vegyes nemzetiségű. Kimondottan nagy számú a török népesség aránya, amely az országon belül is nagyon sok konfliktus forrása. A közbiztonság ennek fényében némely részén a városban nem európai színvonalú. A legtöbb, amit az átlagpolgár tehet, hogy kerüli ezeket a kerületeket.

Amennyiben az ember Belgiumban jár, nem csupán a főváros az, amelyet szinte kötelező érvényű  látni, hanem a környező városok mesebeli szépsége is idetartozik. Brugges, Ostende, Gent, Antwerpen, és még folytathatnánk a sort. Rendezett, barátságos, biztonságos kisvárosok, amelyek a maguk szépségében varázsolnak el bennünket. Ami a legnagyobb hatást tette rám az valóban az emberek végtelen kedvessége, és segítőkészsége volt.

Szeretnék nagyon röviden egy példát említeni. Ma már számomra is köztudott, hogy Belgiumban az élet a minimálisra csökken vasárnap. Az emberek sétálgatnak, parkokban ücsörögnek (amennyiben nem esik az eső), templomba mennek, és a boltok zárva vannak. Minthogy csak pár napos ottlétemet követően egy vasárnapi napon arra ébredtem, hogy megéheztem, még nem tudtam egészen pontosan, mi vár rám. Azonban nagyon rövid időn belül sikerült konstatálnom, hogy az élelmiszerboltok ezen a napon zárva tartanak. Utam során, melyen nyitva tartó boltot igyekeztem felderíteni, egy járókelőhöz fordultam segítségért. A segítő kezet meg is kaptam. Elkísért a kb 15 percre levő bolthoz, megvárta, amíg bevásárolok, és visszakísért a kiindulópontunkhoz, mindannak ellenére, hogy az ő útvonala az ellentétes irányba haladt.

Csupán ezzel a kis példával szerettem volna illusztrálni azt a kedvességet, amellyel még számtalan módon, és alkalommal találkoztam.

Néhány mondatot szeretnék ejteni arról a csodálatos jelenségről, amely maga az időjárás. Bárki ember mész erre a vidékre, otthon ne felejtsd az esernyődet ( és érdemes olyan cipőt vásárolni, ami nem ázik be!)! A szóbeszédnek megfelelően ténylegesen nagyon sokat esik, és ha nem, akkor is borús, és szomorú az idő. Ennek ellenére meglepő módon igenis hozzá lehet szokni. 

Amennyiben további ajánlattal élhetnék, utazzatok nagyon sokat! A brüsszeli reptér nagyon sok fapados járatot indít Európa szinte minden részére. Abban az esetben, ha nem szerettek repülni, Nyugat- Európa legszebb városai vannak karnyújtásnyira tőletek. Luxemburg, Amszterdam, Párizs, London (a vonatárak sem túlságosan elrugaszkodottak). Érdemes ú.n. GoPass-t vásárolni, amely jelentősen redukálja az utazási költségeket. Ezzel 50euróért bárhova utazhattok Belgiumon belül 10 alkalommal. Korlátlan ideig felhasználható, és korlátlan számú ember használhatja egyidejűleg (a vonatok mindig pontosan járnak!).

A távollét, az utazás, az önellátás megtanít sok olyan dologra, mely hazai pályán soha nem tapasztalhatunk meg. A külföldi csereprogram nemcsak egy lehetőség arra, hogy világot láss, hanem arra is, hogy megálld a helyed, akkor is, amikor senki sem fogja a kezed.

Végezetül néhány jó  tanács összefoglalva: igyatok nagyon sok sört, egyetek sok csokit, és sült krumlit (az andalúz szót ajánlom!), és vegyetek a szüleiteknek csipkét. Valamint utazzatok!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.