Május - 2020
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Tartu

Mióta először hallottam az Erasmus ösztöndíjról, azóta vártam a percet, mikor én kerülök sorra. Hát ez a múlt félévben eljött! A választásom Észtországra, azon belül is Tartura esett. Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen Észtország? Ezt elég sokan megkérdezték már tőlem. Angol és német nyelvtudásom eleve kizárta az olyan déli országokat, mint Spanyolország vagy Olaszország; Angliában és Németországban már többször voltam, és úgy gondoltam, hogy az Erasmus tökéletes lehetőség arra, hogy valami teljesen újat tapasztaljon meg az ember. Észak-Európa mindig is vonzott, és a Tartui Egyetemről sok jót hallottam. Hát röviden így tudnám megmagyarázni a döntésemet.

De mielőtt Tartuban kötöttem volna ki, felejthetetlen 3 hetet töltöttem Tallinnban az EILC nyelvtanfolyam keretében. Ez egy olyan lehetőség, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Olyan országokban van lehetőség erre, melynek nyelve nem olyan nagy nyelv, így az észt is. A Tempus Alapítványnál lehetett pályázni, és szerintem mindenképpen megéri, mert egyrészt segít az adott ország hétköznapi életben való könnyebb eligazodásban, másrészt egy sok barátot szerezhetsz, és rengeteget megtudhatsz a fogadó ország kultúrájáról. Életem talán legszebb három hetét töltöttem Tallinnban ezen a nyelvtanfolyamon. Egy remek csapat jött össze nekünk, akik közül sokakkal még most is tartom a kapcsolatot. Maguk az órák nagyon érdekesek és szórakoztatóak voltak, és délutánonként meg a hétvégéken mindig szerveztek nekünk valami programot (bowlingozás, kirándulások stb.). Tallinn maga gyönyörű város, számomra talán a tökéletes város is, hiszen minden megvan benne, amit én egy városban keresek. Nagyváros hatása van, de hiányzik belőle a nagyvárosok olyan negatív hatása, mint például az állandó rohanás, a túl nagy forgalom; van egy nagyon szép óvárosa, illetve gyönyörű tengerpartja.

Tallinn után Tartu felé vettük az utunkat. Először még sokunk (a nyelvtanfolyamról többen mentünk Tartuba) szomorú volt, hogy el kellett hagyni a fővárost, és a csoport többi tagját, de elég hamar beleszoktunk a tartui életbe. Tartu Észtország második legnagyobb városa (a maga 100 ezer fős lakosságával). Ez egy igazi egyetemi város. Magát az egyetemet 1632-ben alapították, és most 10 különböző karral működik, így tényleg az egész város életét meghatározza. Én a Társadalmi Tanulmányok karon tanultam Balti tanulmányokat. Nagyon érdekes tárgyaim voltak, melyek a Balti államok politikájával, kultúrájával, gazdaságával foglalkoztak. Jó volt kicsit belelátni ezen országok életébe, hisz nem sokat tudunk róluk. (amúgy majdnem mindenki ez a félév után megváltoztatta a szakdolgozat témáját valami Balti államokkal kapcsolatos témára).

A szabadidő  eltöltésére is rengeteg lehetőség kínálkozott, ugyanis a városban lépten-nyomon kisebb kávézókba, pubokba botlik az ember. Mivel az egyetem mellett elég sok szabadidőnk volt, sok időt töltöttünk ezen helyeken. Az esték pedig mindig tartogattak valamit számunkra. Három „club” van Tartuban, ahol a táncolni vágyók elégíthetik ki igényeiket, és meg van adva, hogy melyik estén melyikbe ingyenes a belépés, szóval ez alapvetően meghatározta az esti programok szervezését. De ahogy már fentebb említettem, sok pub is van, melyek hangulatos helyet teremtenek egy ital melletti beszélgetésre, csocsózásra, vagy akár egy jazz koncertre. A szabadidőnk élvezetes eltöltésében az ESN (Erasmus Student Network) is nagy segítségünkre volt. Hétről hétre szervezték a különböző kirándulásokat, jelmezes bulikat. A kedvencem a Beer Bingo volt, amelyet havonta egyszer rendeztek meg az egyik pubban. Ennek a lényege, hogy ha veszel egy sört (vagy cidert), mely az este folyamán az átlagosnál is olcsóbban kapható volt, kapsz mellé egy Bingo szelvényt, és indulhat a móka! Apróbb-nagyobb nyeremények kerültek kiosztásra (én például nyertem egyszer egy üveg bort). Három kört játszottunk minden alkalommal, és a három sör elfogyasztása kellőképp hozzájárult a jó hangulat megteremtéséhez. Vagy egy másik kedvencem volt szintén az ESN szervezésében a Sea Battle nevű program, melynek keretében eljutottunk egy napra Stockholmba. De ez úgy történt, hogy egy hétfői délután felpakolták az összes Erasmusost Finnországból, Észtországból és Lettországból egy hatalmas hajóra, majd másnap reggel megérkeztünk Stockholmba, ott egy napos városnézés volt, majd este vissza Tallinnba, de ekkor már a svédországi Erasmusosok is csatlakoztak. És másnap reggel kikötöttünk Tallinnban. Ez nagyjából 1500 Erasmus diákot jelentett.

Tartuban is nagyon jó társaság jött össze, itt is sok barátot szereztem. Rengeteg élménnyel lettem gazdagabb, például sokat utazgattunk a térségben (Riga, Vilnius, Helsinki, Stockholm, Szentpétervár), de Észtországon belül is.

Egy kicsit a gyakorlati dolgokról is essék szó. Eljutni Észtországba sajnos nem olyan olcsó. Több lehetőség van, figyelni kell az ajánlatokat, mert változó, hogy épp melyik jön ki a legjobb áron. De lehetőség van Frankfurton, Prágán vagy Helsinkin keresztül Tallinnba eljutni. Tartunak is van reptere, de oda csak Stockholmból és Rigából érkeznek gépek.  
Észtországon belül a távolsági buszos közlekedés viszonylag olcsó, és elég jól megoldott. Tallinnból Tarutba 2 és fél óra alatt el lehet jutni 135 EEK-ért, ami 9 euró. Ja igen, Észtország pénzneme az Észt Korona, de 2011-re be akarják vezetni az eurót. Maga az élet olyasmi árú, mint itthon, talán egy kicsit drágább. Tömegközlekedésre Taruban nem kell költeni (Tallinnban volt havi bérletem, mert egy kicsit messzebb laktam a belvárostól), mert a diákokat kollégiumba helyezték el, ami 7 percre volt az egyetem legtöbb épületétől (eleve Tartu nem nagy). Szóval mindent el lehet érni gyalog. A kollégium egy felújított, jó állapotban lévő épület volt, kis lakásokkal, melyek úgy néztek ki, hogy egy konyhára, fürdőszobára, wc-re volt három szoba, melyben ketten-ketten laktak. Én ugyan egyedül voltam egy szobában, így dupla árat fizettem, de még így is havi 180-200 euróra jött ki a kolidíj. Még pár szó az időjárásról: nyáron én augusztus elején mentem ki, és akkor tényleg jó idő volt, napsütés, 25-27 fok (még a tengerben is fürödtünk többször is). Aztán az ősz elvitte a napsütést, konkrétan 2 hónapig nem láttuk a napot. borús, szürke idő volt, és majdnem minden nap esett az eső. Majd a téllel megjött a hideg is. Decembertől mínusz 20-nál melegebb nem nagyon volt, de pár napig mínusz 30 is volt. Érdekes élmény volt ez a nagyon hideg, de voltak pozitív oldalai is, például hogy a folyó befagyott annyira, hogy simán át lehetett menni a jegén, amit többször meg is tettünk.

Hát, röviden ennyit az Erasmus szemeszteremről. Persze lehetne még hosszú  oldalakon keresztül mesélni erről az 5 hónapról, mely életem legszebb időszaka volt. Én csak pozitív dolgokra tudok visszaemlékezni, és csak ajánlani tudom Észtországot! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.