Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Eberhard-Karls-Universität Tübingen

Tübingenről… 

Your browser may not support display of this image. Ami legeslegelőször eszembe jut erről a városkáról az az, hogy tényleg olyan, mint a tündérmesében. Egyáltalán nem hasonlítható más német városokhoz. Macskaköves utcácskái vannak, a város központjából szűk utcácskákon fel lehet sétálni a várba, ahonnan belátható az egész környék, a maga kis dimbes-dombos, mini-kastélyokkal tarkított vidékével. Mindemellett a Neckar folyó szeli ketté a várost, az abból eredő kis patakok pedig beszöknek az utcákra, ezért nem egy ház bejárati ajtaját csak kis hídon lehet megközelíteni.

Your browser may not support display of this image. Szinte minden hétvégén szerveznek valamilyen vásárt a főtéren, ilyenkor árusok lepik el az egész városközpontot, és számomra középkori hangulatot varázsolnak…most így lehet elsőre túlzásnak tűnnek ezek a sorok, de ha valaki elmegy Tübingenbe, tényleg meg fog róla bizonyosodni, hogy életrekelt egy tündérmese-helyszín valamelyik mesekönyvből.

Egész Baden- Württemberg tartományra, illetve Németország déli részére igaz az, hogy az emberek végtelenül kedvesek és segítőkészek. Az első hetekben, amikor még minden külföldi diák térképpel böngészi, hogy Your browser may not support display of this image. merre- hova kell mennie, nem egyszer történt meg, hogy kérdés/kérés nélkül átszaladt egy öltönyös manager jellegű figura, hogy segítsen a tájékozódásban, volt hogy autós állt meg megkérdezni, mit segíthet, és mindeközben a mögötte várakozó sofőrök egyike sem „anyázott“, dudált, vagy türelmetlenkedett. Az emberek ezen a területen tényleg nagyon kedvesek, illedelmesek, türelmesek, és ha valaki erre a területre költözik fél évre, biztos lehet benne, hogy átveszi egy idő után ezt a nyugodt, kedves habitust.

Amikor hazaköltöztem, Ferihegyről a vonat Budapest gyöngyszemébe, a Nyugati pályaudvarra érkezett. Hatalmas csomagom volt, és a villamosmegállóban ugye nem túl nagy a hely…egy nő, ahelyett, hogy kikerült volna, rögtön „Hé, nem tudtad vóna máshová rakni ezt te se ááá…“ mondattal ment el mellettem. Valószínűleg ha a tübingeni félévem előtt lettem volna, elmesélem neki, hogy szerintem ez a viselkedés az utca melyik sarkára való, de most csak vigyorogtam J

Your browser may not support display of this image.

Én az alapján választottam Tübingen, hogy besétáltam az Erasmus irodába az egyetemen, és a róla szóló élménybeszámoló volt a meggyőzőbb. Utána néztem interneten, olvastam, hogy a lakosok negyede diák, és ez nagyon tetszett. Tényleg rengetegen vannak.

A város főutcája csak egyetemi épületekből áll. Ezt úgy kell elképzelni, hogy sétálsz egy körülbelül egy kilométer hosszú utcán, jobbra-balra csak hatalmas modern- kevésbé modern épületeket látsz, és az mind-mind egyetemi épület, de ha figyelembe vesszük, hogy az egyetemnek 14 kara van, érthető is, valahova tenni kell ennyi diákot…A legismertebb egyébként nem a gazdaságtudományi, vagy jogi, hanem az orvosi kar. Ez világszerte nagyon híres, és ahogy én észrevettem, itt tanul a legtöbb külföldi diák.

Milyen itt erasmusosnak lenni? 

Egyetemi körökben nem túl nehéz, a tanárok, tanszékek többsége hozzászokott a külföldi diákokhoz, és nagyon rugalmasak. Eleve nincs olyan, mint például nálunk itthon a Neptun, a legtöbb tantárgyra nem kell előzetesen jelentkezni, az első órán, ha a tanár kéri, leadod az e-mail címed, és a neved (de ez általában csak akkor kell, ha prezentáció is szükséges a tantárgy teljesítéséhez, és akkor is csak azért, hogy időben össze lehessen állítani a csoportokat), de valahol még ez sem kell. Volt olyan tantárgyam, ahol senkit nem érdekelt ki vagyok, be járok-e vagy sem, az az én lelkemen szárad, hogy majd meg tudom-e írni a vizsgát. Amiből megjegyzem kettő van egy évben. Egy vizsgalehetőség februárban, egy áprilisban, és viszontlátásra.

Az ottani iskolarendszerben 3 féle óra létezik: előadás, gyakorlat, szeminárium. Előadásban különbség nincs, elméletet adnak, ugyanúgy mint itthon. A gyakorlati órákon vagy feladatmegoldás folyik, vagy itt lehet előadni a prezentációkat. A szemináriumokra viszont jelentkezni kell egy bizonyos határidőig, limitált számúak a csoportok, és nem ritka, hogy blokkosítva vannak, tehát egy félévben egyszer vagy kétszer lehet részt venni, viszont akkor 2-3 naposak, és reggeltől estig tartanak.Ezekre sokat kell készülni, általában a tantárgy keretein belül kiosztanak annyi témát, ahány diák az órára jár, abból kell majd 15-20 oldalas beadandót írni, és persze prezentálni.Ezekre az órákra nem járhat akárki, simán mondhatják, hogy ha nem teljesítetted előzetesen ezt-meg-azt a tantárgyat, akkor nem jöhetsz.

A tanév a magyarországihoz képest „elcsúszott“: az őszi félévem 2009-ben október 20-án kezdődött, és február 20-ig tartott. A nyári valamikor áprilisban kezdődik ha jól tudom. Ezzel számolni kell a hazajövetelnél, de erről is lesz majd történetem.  

Your browser may not support display of this image. Baráti szempontból csak rajtad múlik, hogy mennyire élsz szociális életet. Nagyon fontos szerintem részt venni a szeptemberben az intenzív nyelvi kurzuson, 2009-ben

Internationaler Abend- mexikói és spanyol barátokkal 

Your browser may not support display of this image. kettőt is indítottak. Egyrészt nem árt belerázódni a nyelvi nehézségekbe, másrészt azokkal az emberekkel leszel fél évig, akiket ott megismertél. A német diákok nagy része ugyanúgy viselkedik a külföldiekkel,mint a magyarok: nem utálják őket, de egy baráti társaságban nagyrészt német némettel, külföldi külföldivel van. Következésképpen: a fél év alatt lényegesen többet beszéltem angolul, mint németül, lévén, hogy az olasz barátaim nem nagyon voltak németesek, az utolsó hónapban egy kaliforniai lánnyal laktam, vele tudatosan angolul beszéltem, hogy javuljak.

Volt kinn egy török srác, ő, amíg én kinn voltam, pár szót beszélt németül. Egész egyszerűen nem volt rá szüksége, mivel Tübingenben nem nagyon van olyan ember, aki nem beszél angolul (maximum a sváb néni a pékségben, de most azt, hogy „Brötchen“ ki tudta mondani).

Amit még mindenképp tudni kell 

Az Erasmus egy nagyon jó, életreszóló tanulság, és élmény, én emberi szempontból többet tanultam ez alatt a fél év alatt, mint egész életemben.

Viszont rengeteg papírmunka, és fel kell arra is készülni, hogy ennyit összesen az egyetemi tanulmányaim alatt nem e-maileztem tanárokkal, mint az őszi félévben. Dupla vizsgaidőszak vár minden erasmusosra, egy Magyarországon, egy kinn, ezt remélem tudjátok. Na, én ezt valamennyire ki akartam védeni azzal, hogy igyekeztem olyan tantárgyakat választani, amit később itthon elfogadnak majd nekem, hogy legalább azokból ne kelljen duplán vizsgázni. Ehhez elmondom mit kell csinálni:

  • megkeresni a tantárgyi tervezetet itthon (syllabus) a képzés oldalán interneten
  • ha nincs, e-mailt írni a tanárnak, hogy küldje el
  • megkeresni ez alapján azt a tantárgyat, ami 75%-ban fedezi az itthoni tantárgy tartalmát
  • e-mailben elküldeni a magyar professzornak, hogy elfogadja-e
  • ha igen, e-mail írni a kinti professzornak, hogy járhatsz-e órára
  • ha igen, örülsz, ha nem, így jártál

Ezt sok tantárgynál végig kell játszani, de megéri, mert végül nem csúszol fél évet, és nem kell kétszer teljesítened tantárgyat. Tudni kell azt is, hogy előre lebeszélendő minden tanárral, hogy mialatt kinn vagy, hogy teljesíted az itthoni tárgyakat (beadandó dolgozat, vizsgaidőszakon kívüli vizsga stb). Ez nagyon fontos, hogy később ne érjen meglepetés.

Mindenképp utána kell járni, hogy járhat-e Neked problémával az, hogy a tübingeni vizsgaidőszaknak február végén, március elején van vége. Nekem nem kis munkámba került, hogy egy hónappal korábban (február elején) hazajöjjek. Azokkal a tanszékekkel, akik már hozzászoktak az erasmusos diákokhoz, nincs gond, egy szó nélkül adtak előrehozott szóbeli vizsgaidőpontot (mindenképp használjátok ki, ha erre van lehetőség, mert sokkal könnyebb, mint a „rendes“ írásbeli vizsga), viszont volt egy tanszék, ahol csak a kitartásomnak köszönhető, hogy hazajöttem.

Az anyagiakkal kapcsolatban jó tudni, hogy az ösztöndíj, ami nekem járt (350 euró/ félév),épphogy fedezte a kollégiumot (222 euró/hónap), és maradt belőle egy kicsi, de átlagban, ha nem akarod nagyon meghúzni magad, akkor a kollégiumon kívül 350-400 euró kell egy hónapra (ha nem utazgatsz nagyon sokat).

Remélem minden fontos pontot megemlítettem, ha bármi kérdésed van, az e-mail címem: virag.rappai(kukac)gmail(pont)com!

Sok szerencsét, és nagyon jó szórakozást az ErasmushozJ 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.