Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Fachhochschule Weihenstephan

Freising Bajorországban, München vonzáskörzetében fekszik. A kisváros leginkább a Technische Universität München egyik idehelyezett karáról, és a Hochschule Weihenstephan-Triesdorfról, azon kívül pedig a világ legöregebb sörfőzdéjéről ismert.

Szorgalmi időszakban a lakosok jelentős hányadát a diákok teszik ki. Ők albérletben laknak, illetve a négy kollégium valamelyikében szállnak meg. Én a 4-es számúban kaptam szobát. Erről a kollégiumról csak jót tudok mondani: egy apartmanban van 8 szoba, 1 konyha, 3 WC, 3 zuhanyzó. A szobákban van internet, a kábelt viszont magunknak kell biztosítani. A tisztaság, a konyha felszereltsége a lakótársaktól függ. Nekem szerencsém volt ilyen téren, hála a mindenki által tiszteletben tartott Putzendienstnek.

A főiskola épületei a weihenstephani hegyen vannak, a kollégiumoktól körülbelül 15-20 percnyire gyalog. Mivel egybe van építve a sörfőzdével, kénes sörszag terjeng a szélcsendesebb sarkokban, ami először csavarja az ember orrát, majd hozzászokik, aztán meg is szereti. Maga a campus nagyon szép, és még a panoráma se hiányzik: tiszta időben ellátni az Alpokig.

A termek jól felszereltek. Az úgy nevezett Kuma tetőterében rengeteg számítógép van, de még lényegesebb, hogy nagyméretű nyomtatók, scanner, fénymásoló is. Ráadásul mindezek használatáért alig kell fizetni valamit, eltérően az itthoni helyzettől. A nap bármely szakában, akár éjszaka is bejuthatunk, ugyanis a diákok kapnak egy kártyát, ami egyszerre beléptető, diákigazolvány, és pénzt is fel lehet tenni rá. Másik előnye a Kumának, hogy a tetőtér másik felén asztalok állnak, ahol zavartalanul lehet végezni a csapatmunkákat. A környezet világos, tág, és modern, tehát igencsak inspiráló. Minden ott van egy helyen, ami a féléves projektekhez kell.

A tanári kar felkészült, motivált tanárokból áll. A diákokkal való kapcsolatunk, én úgy látom, hogy közvetlenebb, kollegiálisabb, mint itthon. Az órák érdekesek, de tény, hogy ha egy-egy tanár bajor dialektusban beszél, nehezebb követni. A német évfolyamtársak viszont kérés nélkül segítenek. A bajorok kedvesek, bár valamivel zárkózottabbak, mint az észak-németek.

Sportolni is van lehetőség: kb. 7 Euróért egy szemeszteren át járhatunk konditerembe, jógára, aerobikra, focira, kosárlabdára… stb. Bár a sportkártya kiváltása sok munkát igényel, számítógépes űrlap kitöltés, kinyomtatás, aláírás, aláíratás, kártya kiváltás...stb. A téli szemeszterben mindenképpen megéri a fáradságot, mert november környékén már nem lehet a szabadban sportolni a hideg miatt. A tavaszi félévben viszont nincs akadálya, hogy a környék szántóföldjein kocogjunk, vagy felfussunk valamelyik hegyre.

Ajánlanám mindenkinek, hogy szerezzenek biciklit Freisingban. Erre több lehetőség is van: egy jó kapcsolati tőkével rendelkező Betreuungsstudent, vagy a szemeszterek elején rendezett aukció. Én személy szerint 10 Euróért vettem egy szinte tökéletes állapotú biciklit.

Van ugyan Freisingban busz, de drága, és ritkán jár. Inkább csak abban az esetben ajánlom a busszal való közlekedést, ha Münchenbe megyünk. Lehet venni ugyanis napi jegyet, 6,90 Euróért, ami jó a buszra, a Münchenbe tartó vonatra és S-Bahnra is. Ennél gazdaságosabb, ha ötösével utazunk Münchenbe a Partner Tageskarte-val, fejenként 3,70 Euró, és nemcsak a vonatot használhatjuk, hanem keresztül-kasul bejárhatjuk vele Münchent is, és persze benne van a visszaút is.

További gyakorlati információ: biciklivel 20 percnyire van két Aldi, Penny illetve egy Real élelmiszerüzlet, ahol minden kapható, ami csak eszünkbe jut. Ami az Aldiban nincs, az van a Realban.

Freisingról még annyit, hogy aki nagy nyüzsgést akar, óriási bulikat, az menjen Münchenbe, mert ez egy csendes, biztonságos kisváros, a hétvégén teljesen kihalt. Az egyetemi partik törik csak meg néha a békét. A belvárosban egymást érik az éttermek, kocsmák, kávézók. De ha lusták vagyunk besétálni, akkor ott vannak a kollégiumi kocsmák. A 2-es és 4-es számú kolesz egymás mellett vannak, a bárjaik a nyitva tartással felosztják egymás között a hét öt napját. Nem csak iszogathatunk, hanem vacsorázhatunk is itt.

Minden buli közül viszont mégiscsak legjobb a közös főzés az Erasmusosokkal. Ők jelentik kint az embernek a családját. Különböző kultúrák találkozása nemcsak érdekes, hanem elapadhatatlan forrása a nevetésnek. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.