November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Abat Oliba University

Barcelona:

Katalónia fővárosa, gyönyörű hely. Annyi a látnivaló, hogy egy fél év is kevés arra, hogy az egészet bejárjuk. A melegebb hónapokban érdemes a strandjait szorgalmasan látogatni, ezek közül is inkább azokat, melyek egy kissé a városon kívül helyezkednek el (pl.: Sitges, Montgat, Ocata). A híres Gaudi építmények és a gótikus negyed mellett számtalan múzeum, park és látványosság található itt, amit mindenképpen meg kell néznünk.

Lakói nagyrészt katalánok, akik kissé zárkózottabbak a spanyoloknál, nagyon büszkék származásukra és tradícióikra, előszeretettel használják saját nyelvüket, azonban kivétel nélkül spanyolul is tudnak. Ha csak angolul tudunk, akkor azonban nehéz lesz megértetni magunkat. 

Kiutazás:

Barcelonába több fapados légitársaság gépei is közlekednek, közvetlenül Budapestről a Wizzair és a Vueling járatai indulnak, melyek közül az előbbiek bár rosszabb időpontokban járnak, de olcsóbbak. Az előző évekkel szemben szerencsére már nem Gironában, hanem a rendes városi reptéren szállnak le a gépek. 

Közlekedés:

Barcelona metróhálózata rendkívül kiterjedt, gyakorlatilag bárhova el lehet jutni a föld alatt. A helyi közlekedési vállalat honlapján (www.tmb.net) lehet tájékozódni a menetrendekről és a jegyárakról, valamint útvonal-tervezési szolgáltatást is igénybe lehet venni. Hosszabb kint tartózkodás esetén érdemes negyedéves diákbérletet venni (112 €, ami 90 napig érvényes 1 zónára), a havibérlet ára 48€, de ha kevesebbet utazunk, a 10 alkalmas gyűjtőjegy (8€) is praktikus lehet.

Fontos, hogy figyeljünk a zónákra, mert a jegyek csak bizonyos határokig érvényesek, s a városból kifelé jelentősen drágulnak. Az egyes zóna azonban gyakorlatilag magát az egész várost magában foglalja.

Ha szeretünk biciklizni, praktikus lehet „bicing”-el utazni, mely bicikli bérlést jelent, s a város minden fontosabb csomópontján találhatók tárolóegységek. Ehhez az éves kártyát online lehet megrendelni, melyet a lakcímünkre postáznak ki. Díja kb. 30€. 

Szállás:

Barcelonában nem könnyű  jó és megfizethető szálláshelyet találni. Célszerű még itthon felmérni a kínálatot az Interneten (www.loquo.com, www.easypiso.com) és minél több telefonszámot begyűjteni, de vigyázzunk, mert nagyon sok a csaló! Pénzt látatlanban átutalni vagy szerződést előre aláírni semmi esetre sem szabad!

A kínálatban sok a belső udvarra néző, ablaktalan szűk lakás, ezek ára 350€  körül kezdődik, a már élhetőbb kategória rezsivel együtt 400€-ba kerül.

A kollégiumok nagyon modernek, jól felszereltek és általában jó elhelyezkedésűek, egy-egy szoba ára 700-800 €.

Az egyetem:

Az Abat Oliba egy katolikus magánegyetem. Vallásossága 1-2 választható kurzusban és programlehetőségben merül ki, ám azt nagyon lehet érezni, hogy nem állami intézményről van szó. Az oktatás kis 20-30 fős csoportokban zajlik, a tanárok névről ismernek minden diákot. Az óralátogatás kötelező, gyakoriak a röpdolgozatok. A tanárok szakértők a saját területükön, a diákokon azonban némileg érezhető, hogy a felsőbb rétegekből kerülnek ki, és jelentős összegeket fizetnek a szüleik azért, hogy itt tanulhassanak. Az órákat sokszor katalánul tartják, ám ha külföldi hallgató is van a csoportban, általában gond nélkül spanyolra váltanak. Fontos, hogy nem indítanak külön csoportokat az erasmusosoknak, hanem a rendes kurzusokba lehet becsatlakozni. Összességében inkább gimnáziumi hangulat uralkodik az egész intézményben.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.