December - 2019
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

ICHEC Brussels Management School

Az első  benyomások

2009. szeptember 2-án érkeztem meg a charleroi reptérre, ami körülbelül 60 km-re van Belgium fővárosától, Brüsszeltől. Innen egy körülbelül 40 perces buszút vezetett a fővárosba. 
Brüsszel gyönyörű, legjobban a Grand Place és a királyi palota nyűgözött le.  
A szállásomat a brüsszeli egyetem szervezte nekem és még körülbelül 20 Erasmusosnak. Itt már várt a főbérlőm, Madame Laforce, aki férjével és fiával az alagsorban lakott. Mivel én voltam az első érkező, még választhattam a szobák közül. A szállásról később részletesen is beszámolok. Mivel este érkeztem, már aznap nem volt semmire időm, nagy várakozásokkal feküdtem le. Következő nap azzal kezdtem, hogy elsétáltam a gyalog mindössze 5 percre elhelyezkedő egyetemre. Első benyomásra az egyetem kicsi, de hangulatos volt. Az egész környék nagyon szép a suli és a lakás körül. Az első pár nap még kicsit unatkoztam, mert egyedül voltam az óriási házban, már nagyon vártam a többiek érkezését, hogy kicsit felpezsdüljön a hangulat és az élet. Nem kellett sokat várnom, sorra érkeztek meg a különböző nemzetiségű hallgatók. Spanyol, német, osztrák, francia, magyar, marokkói, kanadai, magyar és természetesen belga diákokkal laktam együtt. Már ekkor éreztem, hogy egy ilyen házban biztosan jó hangulat alakul majd ki. 

82 Avenue Orban: a szállásom

Mint már korábban említettem, a szállást az egyetem szerezte. Még közvetlenül az után, hogy kiderült, hogy az ICHEC-re mehetek Erasmusra, felvették mindenkivel a kapcsolatot, hogy ki igényel az egyetemtől szállást, mivel kollégiuma nincs a sulinak. Nagyon örülök, hogy ezt az opciót választottam, hiszen amellett hogy ez volt tulajdonképpen a legolcsóbb opció -300€ volt a szoba havonta- közel volt az egyetemhez és tényleg nagyon jó hangulat alakult ki. Az egyetlen hátulütője a szállásnak a városközponttól való távolsága volt. A ház Woluwe-Saint Pierre kerületben helyezkedik el, a Stockel metrovégállomástól körülbelül 5 percre. A városközpont kb. 45 perc alatt közelíthető meg. A kerület viszont gyönyörű. Engem igazából Rózsadombra emlékeztetett, szép házak gyönyörű parkok közepette. A ház belülről a következőképp nézett ki: 4 emeletes a ház, kb. 20 szoba van benne Erasmusok számára, van egy nagy közös konyha és egy szintén méretes nappali. Minden diák külön szobát kapott tehát, melyek mérete, kinézete teljesen rendben volt. Az alagsorban laktak a főbérlők, Madame és Monsieur Laforce, valamint fiuk Bauke. Gyakran jött hozzájuk látogatóba a család másik gyereke nagyon aranyos egy éves kislányával, Nisaar-ral.

Összességében elégedett voltam a szállással, ma is ezt választanám, hisz tényleg fantasztikus volt a hangulat, de volt pár dolog, ami nem tetszett. Először is nem voltam kibékülve a család kutyájával, Sannee-val, aki szintén benn élt a házban. Alapjában véve én nagyon szeretem a kutyákat, de az azért eléggé idegesített, hogy a kutya a konyhában szaladgált akkor is amikor ettünk, és hát kis túlzással folyamatosan mindenkitől könyörgött a kajáért.

A másik problémás dolog az internet volt. Kezdetben két wireless kapcsolat működött a házban, de a család egyszer csak nem fizette tovább az egyiket, így egy kapcsolat maradt a 20 diákra, ami nem igazán ideális. Általában olyan 10 embernek működött csak egyszerre a net, mivel én alul laktam –és a router is ott van- szerencsére nekem legtöbbször működött, de akik feljebb laktak, gyakran néztek szembe csatlakozási problémákkal.

Ugyanakkor mindezek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom a házat. Nagyon jó hangulat alakult ki, gyakran szerveztünk házibulikat a nappaliban, nagyon jó közösség alakult ki. Ezen a házon kívül még egy szállásra oszt be embereket az egyetem, ami közelebb van a városközponthoz, de messzebb az egyetemtől, a Gribaumont metróállomásnál. Egyszer voltam ott, hát mindenképp inkább az én házamat javasolnám. A másik házban ugyanis borzasztóan kicsik a szobák, náluk csak talán a konyha a kisebb. Aki ide szeretne kerülni, mindenképp töltse ki a és küldje el az egyetem szállásigénylő lapját még a határidő előtt, mert csak korlátozott számú helyek vannak.  

Az egyetem, ahogy mindenki hívta, az ICHEC

Az ICHEC egy nagyon kicsi frankofon egyetem, az órák 90%-át franciául tartják. Mivel mikor kimentem a francia tudásom még nem volt azon a szinten, hogy bevállalhassam, hogy franciául járok órákra, ezért nem maradt sok választási lehetőségem a tantárgyak kiválasztásánál. Körülbelül 15-20 tárgyat tanítottak angolul, ezek közül kellett kb. 6-7 tárgyat választani, hogy kijöjjön a 30 ECTS.

A 0. héten volt az intenzív franciakurzus, három különböző tudású  csoporttal. Én a középsőbe kerültem. Szerintem nagyon hasznos volt a hét, rengeteget fejlődtünk. Ugyanakkor fárasztó is volt, hisz minden nap reggel 8-tól délután 5-ig néhány szünettel ott kellett legyünk.

A végleges tárgyválasztást egész október végéig lehetett variálni. Itthon gyakran szidjuk a Neptunt, de higgyétek el nagyon örültem volna, ha azt tudtam volna használni, a borzalmasan alkalmazható icheccampus helyett. Végül is a következő tárgyakat választottam, mindegyikről pár szóban beszámolok.

European management: érdekes tárgy érdekes tanárral. A tárgy fő témái a supply és value chain a gyakorlatban. Több céget vettünk esettanulmányként. A tárgyból vizsga nem volt, viszont volt 3 igen hosszú terjedelmű csoportos beadandó, ami tényleg sok munkát igényelt. Mi például a KBC bankkal, a BMW-vel és más cégekkel készítettünk interjút és ezekről számoltunk be.

European economy: a tárgy két részből állt, az egyik felén főleg a monetáris politika, a másikon főleg kereskedelem és munkaerőpiac voltak a fő témák. Talán ez volt a legizgalmasabb óra. Egy kemény vizsga mellett néhány csoportos beadandó alapján értékeltek minket.

European history&institutions: az európai történelmet és az EU intézmények hatáskörét tárgyaltuk. Az óra keretében szervezett kirándulást tettünk az Európai Parlamentbe. Vizsga nem volt, csak prezentációk sokasága.

Intercultural topics: Ezt a tárgyat mindenkinek csak ajánlani tudom! Egy beszélgetős óra egymás kultúrájáról, a kurzus végén egy nem túl bonyolult vizsga.

Human resources management: A cím magáért beszél; a kurzus végén vizsga alapján kaptunk jegyet.

Corporate strategy: Talán ez a tárgy igényelte a legtöbb energiát, egy igen bonyolult vizsga mellett egy 20 oldalas beadandót kellett készíteni. Rendkívül sok témakört érintettünk, az itthoni tárgyak közül talán a Corporate Strategy és a Business planning keveréke.

Franciaóra: Mindenkinek csak ajánlani tudom, rendkívül jó, interaktív órák voltak gazdasági témákról nagyon jó tanárral. 

Összességében elégedett voltam az órák színvonalával. Az értékeléssel van jelenleg egy kis problémám, mivel a belgák a következő rendszer alapján osztályoznak. 0-20-ig kapnak a diákok „jegyet”, de 18-19-20-at szinte soha senkinek nem adnak, ez bevált szokás. A 14-15 pont kint már nagyon jónak számít, de sajnos ezeket itthon csak 3-assal tudom legjobb esetben elfogadtatni… 

A brüsszeli Erasmus-élet

Mindenkit megnyugtathatok, Brüsszelben nagyon élénk Erasmus-élet van. A legnagyobb brüsszeli egyetemen, az ULB-n lehet Erasmus Express kártyát igényelni, mely csak 6-7 €-ba került, viszont használatával az összes általuk szervezett bulira ingyenes volt a belépő, az általuk szervezett kirándulások pedig sokkal olcsóbbak voltak. Mindenképp megéri tehát kiváltani a kártyát.

A brüsszeli belváros legzsúfoltabb helye a Delirium, amely egy nagyon hangulatos söröző. Ez a bár tartja a Guinness-rekordot, egyszerre 2004-féle sört szolgálnak fel. Táncolós, diszkós helyek közül gyakran jártunk még a központi Celtica-ba, ahol minden nap volt buli. Minden második csütörtökön egy nagyon szép klubban, a Louise Gallery-ban szervezett a kártyásoknak ingyenes bulit az Express. Más híres szórakozóhelyek a Le You és a Havanna Club.   

Utazásaim

Brüsszel abszolút Nyugat-Európa közepén helyezkedik el. London két óra, Párizs másfél óra, Lille fél óra alatt közelíthető meg TGV-vel, ezekre a helyekre mindenképp érdemes elmenni, a vonatjegy nem túl drága. Ilyen olcsón és gyorsan itthonról nehéz eljutni ilyen fantasztikus helyekre. Amszterdamba az Express által szervezett külön busszal utaztunk. Belgiumon belül is érdemes más városokat meglátogatni. Bruges-t az észak Velencéjének nevezik, Antwerpen stílusa pedig lenyűgöző.  

Az összhatás

Összességében fantasztikus félévet töltöttem Brüsszelbe. A város rendkívül multikulturális, hangulatos, és gyönyörű. Rengeteg barátságot kötöttem, sok élménnyel tértem haza. Már most hiányzik a kialakult Erasmusos család. Mindenkinek csak ajánlani tudom a várost, megéri ide Erasmusra menni. Amennyiben további kérdéseitek vannak, szívesen válaszolok, nyugodtan írjatok az mkander(kukac)gmail(pont)com címre. Remélem beszámolómmal megkönnyítettem a választásotok. Brüsszel fantasztikus, ne hagyjátok ki! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.