November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Lund University

Egy varázslatos szemeszter Lundban

Lund városa 

      A város Svédország délnyugati részén fekszik, Skåne megyében. Többen úgy gondolják, hogy Lundot 1020-ban I. (Nagy) Knut dán király alapította. Újabb kutatások ezt az elméletet megcáfolni látszanak (egyesek szerint már a X. században lakott település volt; így a pontos időpont kérdéses.

      Az azonban kétségtelen, hogy a város már a középkor folyamán jelentős szerepet töltött be Dánia életében. 1060-ban püspöki székhely, míg alig több mint 40 év után (1103-tól) az skandináv érsek székhelye. A város katedrálisát – mely szimbolizálja fontosságát – a XII. században kezdték építeni.

      A dán-svéd háborút lezáró, 1658-as Roskilde-i békében Skåne megye is Svédországhoz került. Ezt követően alapították meg 1666-ban Lund egyetemét. Ma, 2009-es adatok alapján a város lakossága 109.000 fő, melyből kb. 40.000 diák tanul az egyetemen.

      Bár kisvárosról beszélünk, Lund bővelkedik a látnivalókban. Csodálatos sétát tehetünk a botanikus kertben, de belvárosban is találunk kisebb-nagyobb parkokat, ahol az ember leülhet a padra egy pohár gőzölgő kávéval és egy kannebullar-ral. A főbb látványosságok közé tartozik a Domkyrkan, az egyetem főépülete és könyvtára, a Liberiet, a Grand Hotel és a Katedrális Iskola (melyet 1085-ben alapítottak, és ezzel a legrégebbi – egyébként még ma is működő – iskola Skandináviában).

      A külvárosban található a 70.000 négyzetméteren elterülő ún. IDEON, a lundi kutatóbázis. Több nagy nemzetközi vállalat települt ide, melyek szorosan együttműködnek az egyetemmel. Ezek közé tartozik a Sony-Ericsson, a Scania, az ActiveBiotech, az AstraZeneca; hogy csak néhány példát említsek. 

A kezdet 

      A Budapest – Lund távolság leküzdése nem rejt magában kihívást. Több megközelítési mód is létezik. Az egyik, talán a legjobb, a Budapest – Malmö távot megtenni repülővel, majd felszállni a reptérről induló, közvetlenül Lundba tartó Flygbussarna járatra. A másik megoldás a Budapest – Koppenhága útvonal, majd onnan vonatra szállni. Ha a hallgató megérkezett Lundba, akkor már mindig volt, aki segítsen neki, és segítsen neki eligazodni.

      A gyors megismertetés és beilleszkedést szolgálja az orientációs hét, mely megérkezésünk napjától az első tanítási napig tartott (augusztus 24. – szeptember 1.). A Lund Central vonatállomáson (a buszjárat is ide érkezik) vártak minket a mentorok, akik elkalauzoltak minket az egyetem központi épületébe, ahol megkaptuk az információs csomagot (mely tartalmaz egy telefonkártyát is!), és elintézhettük már az első napon az összes hivatalos ügyet. Bár a sorban állás a csomagokkal együtt fárasztó, de a továbbiakban nem kellett a különböző hivataloknál „kilincselnünk”; és ez nagy segítség volt.

      Amint valaki végzett ezen ügyekkel, a mentorok elszállították őt a szálláshelyre. A svéd diákok ún. korridor-szobában laknak. Ez annyit tesz, hogy egy folyosóról nyílnak a saját szobák (melyek árkategóriától függően saját mosdóval és fürdőszobával is el vannak látva). A konyha, a nappali és az étkező azonban mindenhol közös. Az egyes korridorokban lakók száma is változó: 6 és 13 fő között. Én a Spoletorp South-ban laktam, amelynek nemcsak a fekvése nagyszerű – ugyanis a központban található –, hanem az ott élő közösség is.

      Az első héten megismerkedtünk a várossal (a mentorok vezettek minket körbe), svéd kultúrával, gazdasággal; egy rendőr tartott előadást a biztonságról és közlekedésről; és ha előzetesen jelentkezett valaki, akkor a SUSA kurzus keretében megtanították neki a svéd nyelv alapjait. Valamint a hétvégén sor került egy egynapos kirándulásra Skåne megye délkeleti részében, Österlen-ben.

      Mentoraink már a megérkezésünk előtt felvették a kapcsolatokat, programokat szerveztek, és az augusztus 24-e előtt érkezőknek küldtek programajánlatokat. Szerencsére a mentorcsoport az első hét után is együtt maradt; további programokat szerveztek a mentorok, és a csoport tagjai aktívan részt vettek benne. Így nagyon jó közösség alakult ki, sok barátság köttetett. Mivel ez nem egy zárt csoport, ezért lehetőség nyílik arra is, hogy a hallgató részt vegyen egy másik mentorcsoport programján, mely által a baráti kör tovább bővülhet. 

Egyetemi élet 

      A Lund Egyetem a nemzetközi tanulmányokat kínálta a Politikatudományi Tanszék gondozásában. Ez azonban nem jelentett szűk lehetőségeket. Választani lehetett a Politikatudományi Tanszék által tartott, az Európai tanulmányok mesterképzéshez tartozó tantárgyak közül (például European Governance, EC Law, Transnational Migration), vagy pedig a kifejezetten cserediákok számára ajánlott társadalomtudományi tantárgyak között (ilyen például a Migration and Development). E tárgyakról az egyetem honlapja bőséges információt kínál, de a koordinátorokhoz is nyugodtan lehet fordulni esetleges kérdésekkel.

      Az oktatás szinte mindenben eltér a magyar rendszerben megszokottól. Az megegyezik, hogy egy félévre 30 ECTS-nyi tantárgyat ajánlanak felvenni. Azonban a tárgyak túlnyomó többsége 7,5, illetve 15 ECTS értékűek (Erasmus-hallgatóként csak ilyenek állnak a rendelkezésre). További különbség, hogy a félév két negyedévre van bontva: szeptember 1. – október 31., és november 1. – január 18.; a tantárgyak pedig negyedévesek, így párhuzamosan maximum két tanórát látogat a hallgató.

      Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy itt nincs a magyar oktatási rendszerben megszokott kollokviumi időszak, és nincsen a tantárgyat lezáró, a tanteremben megírt dolgozat. Ehelyett egy viszonylag rövid (kb. egy hét) idő alatt adott témáról írt dolgozatot kell benyújtani, melyet a záró szemináriumon meg kell védeni, illetve egy-két diáktárs dolgozatát opponálni kell.

      Az évközi teljesítés itt is megtalálható: prezentációk, beadandók, órai feladatok megoldása akár egyénileg, akár csoportosan –  éppen miként jelöli meg a tanár. Viszont ahhoz, hogy ezeket meg tudja a hallgató oldani, otthon rendszeresen kell készülni. A kijelölt tananyag számomra érdekes volt, így szívesen töltöttem vele az időt.

      Az általam választott tantárgyak a következők voltak: European Governance és Migration and Development. Az előbbi az Európai Unió aktuális kérdéseire fókuszált (legitimitás kérdése, egyes szakpolitikákkal – pl. környezetvédelmi politika, KAP – kapcsolatban felmerülő kérdések, stb.). A tanárok színvonalasan tartották az órákat, és igyekeztek a diákságot bevonni még az előadások alatt is. (Természetesen ebben az is segítheti őket, hogy a tanórát mindössze 40 diák látogatta). A másik tantárgy a migráció és fejlődés kapcsolatát vizsgálta: miért vándorolnak el az emberek a lakhelyükről, és hogyan hozható ez kapcsolatba a fejlődéssel mind a fogadó, mind a küldő terület részéről. A sok megközelítési mód közül négyet választott ki a tárgyfelelős tanár (szociológia, antropológia, földrajzi közgazdaságtan, politikatudomány); mind a négy blokkot szaktanárok tartották.

      Természetesen a szórakozás sem maradhat ki az egyetemi életből. Ezekről az ún. nation-ök gondoskodnak. Leginkább talán a szakkollégiumokhoz tudnám  őket hasonlítani, csak a tevékenységi körül szélesebb. Ezek az első hónapban beiratkozás nélkül, a lepecsételt fogadólevél (Letter of Acceptance) felmutatásával látogathatók. Ezen túl viszont már tagnak kell lenni. A tagság viszont sok előnnyel jár, különböző, a nation által szervezett programokat látogathat a diák.

      A szórakozóhelyeket ők üzemeltetik, filmesteket, tea- és kávédélutánokat, sittning-eket (bulival egybekötött vacsora), különböző sporteseményeket és táncesteket szerveznek. A nation-öket diákok irányítják, és ők szervezik a programokat, ők alkotják a személyzetet az egyes eseményeknél, mely által sokkal közvetlenebb a hangulat. 

Utazási lehetőségek 

      Elhagyva a kicsi, de nagyon hangulatos várost, több lehetőségünk is van. Mivel a vasúti közlekedés igen magas színvonalú, ezért a távolabbi városokba (például Göteborg, Stockholm) is könnyedén eljuthatunk. Érdemes tehát spontán nekivágni, akár Göteborgnak is (én ezt tettem).

      Nagyon közel, vasúton mindössze 10-15 percnyire van Malmö. Több nevezetesség is található a városban. Ezek közül a két leghíresebb az Öresund-híd (mely összeköti Dániát és Svédországot), valamint a Turning Torso (mely Svédország legmagasabb épülete a maga 190 méterével). De ezen kívül érdemes még megnézni a Malmöhus-t, az egykori erődítményt, mely ma múzeumként funkcionál; a XIV. századi Szt. Péter templomot, valamint a Lilla Torg-ot, mely a személyes kedvencem. Ez a tér tele van kávéházakkal, melyek különlegessége, hogy hideg időben is lehetővé teszik, hogy a látogató a térre kiüljön – kényelemről és a melegről a hősugárzók, valamint a pokrócok gondoskodnak.

      Nem sokkal többet kell utazni, ha az ember nagyobb nyüzsgésre vágyik, hiszen alig Lundtól alig egy órányi útra található Koppenhága. Bár a város nagyvárosnak számít, mégis megtartotta skandináv jellegét: nyugodt, békés, nem túlzsúfolt. Véleményem szerint kihagyhatatlan a belvárosban a séta a lagúnák mentén egészen ki a tengerpartig, a Királyi Kert, a Botanikus Kert, a Fedriksberg Kert, továbbá az épületeket kedvelőknek a Városháza, a Rosenborg kastély, a Christiansborg palota valamint a Márvány Dóm.

      Svédország fővárosa már távolabb fekszik Lundtól, azonban, köszönhetően a nagyszerű vasúti közlekedésnek, négy óra alatt a turista meg is érkezik e csodálatos városba. Bár a belváros kisebb, mint Budapesté, vétek volna kevesebb időt eltölteni itt egy hosszú hétvégénél. A város hangulata fantasztikus, és temérdek a látnivaló – elég ha csak a királyi palotára, a városházára, a Nobel-múzeumra vagy a Vasa Múzeumra gondolunk. Ajánlom, hogy a távolságokat nem tömegközlekedéssel, hanem gyalog tegye meg a látogató, hiszem a belváros minden szeglete egy kis csoda.

      Mindezek ellenére a legszebb város, amit láttam, Göteborg volt. A várost hegyek veszik körbe és folyó szeli keresztül. Így számomra két fontos dolog máris teljesült. Ha ehhez még hozzávesszük az építészeti remekműveket, a kedves embereket, a havazást, és –mivel advent idején jártam itt – a karácsonyi hangulatot, akkor azt hiszem egy tökéletes képet kapunk. Igazi Svédország. Legalábbis én ezt éreztem ottlétem idején. 

Összegezve 

      Mindent egybevéve életem egyik legfantasztikusabb élménye. Svédország és Lund csodálatos; a svédek (mind a dolgozók, mind a diákok, akikkel kapcsolatba kerültem) precízek, kedvesek és segítőkészek. De nem csak Svédországot láttam, hanem a rengeteg cserediáknak köszönhetően szinte az egész világból kaptam egy kis ízelítőt; sok új barátra tettem szert.

      Mindenkinek ajánlom Lundot, hiszen egy nagy kaland – teljesen más  életszemlélet, teljesen más környezet, és a világ minden tájáról  érkeznek Lundba emberek. A világot megismerni csodálatos érzés!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.