Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Reims Management School

Your browser may not support display of this image.Reims egy franciaországi középváros Párizstól 150 km-re, északkeletre.

A kiutazás lehetséges repülővel Párizson keresztül, ami szerencsés esetben nem is túl drága, viszont a csomag mennyiségét, de főleg súlyát korlátozza. Busszal is lehet menni, az Eurolines és a Student Travel is közvetlen járatokat indít Budapestről.

Your browser may not support display of this image. A szállásválasztásról. A belváros Reims szíve, ott történik minden. Az iskola kicsit kijjebb, (20 perc sétára) van a centrumtól. Mivel ezt a két pontot fogod a leggyakrabban érinteni, ezért érdemes vagy a belvárosban egy albérletet találni, vagy az iskola környékén kollégiumi/albérleti szállást találni. Az egyetem által felajánlott apartman szállás (ACHOBA ház) közvetlenül az iskola mellett van, megfelelő színvonalú, viszont drága. A CROUS egy kollégiumi szállásokat üzemeltető társaság (Franciaország szerte megtalálható), amelynek számos kollégiumi épülete van, amelyek pici egyedi szobákat biztosítanak kedvező áron (220 euró). Ezek közül én a Paul Fort-ban laktam, ami az egyetemmel szemben található. A kint tartózkodásom során a legtöbb problémát ez a szállás okozta: megérkezéstől számított 77 nap után vezették be az internet a kollégiumi szobába, ami finoman szólva is felháborító. Eléggé átverve érzem magam, mert nem szóltak előre, hogy ilyesmire számítsunk, és utána folyamatosan 1-2 hetes végső határidőket mondtak. Az ok kezdetben az volt, hogy a kollégium felújítása szeptemberre fejeződött be, és az internetet a rendszergazdának kellett visszakötnie, viszont az megmagyarázhatatlan, hogy ez miért tartott ennyi ideig. Emellett a meleg víz és fűtés sem mindig volt tökéletes. A konyha felszereltsége minimális. Viszont mégsem állítanám, hogy semmiképpen sem ajánlom, mert az internet volt Your browser may not support display of this image. a legbosszantóbb, és ezzel egyszerűen nem volt szerencsénk. A város másik külső felében volt még két nagyon népszerű kollégium Gerard Philip és Everes Galois. Ezek is felújított kedvező árú szállások voltak. Hátrány hogy ez sem az iskolához sem a belvároshoz nem volt közel. Mégis itt laktam volna a legszívesebben, mivel a hangulat kollégiumira emlékeztetett és a legtöbb külföldi diák is itt lakott. Összegzésként: azt ajánlanám, hogy abba a CROUS kollégiumba pályázzon, ahova a külföldi diákok. És még egy javaslat, érdemes mielőbb elkezdeni érdeklődni.

A tanítás 3 hetes periódusokban zajlik, 3 hét alatt 7-12 napon van tanítás és ennyi idő alatt lemennek a vizsgák is, vagyis lemennének, ha lennének. Nagyon más ebben az iskolában az elképzelés az egyetemi oktatásról. 4 tárgyat teljesítettem anélkül, hogy az otthoni értelemben tanulni kellett volna (értsd leülni és órákon át olvasni a könyvet, vagy memorizálni a diákat, vagy megtanulni a rövidítettet). Az itteni filozófia szerint a diák az órán aktívan részt vesz, mindenki hozzászól, mindenki figyel a másikra, rengeteg kisebb feladatot kap (esettanulmány, prezentáció, csoportmunka, problémamegoldás, véleménykifejtés). Ezek egy részét órán kívül kell ugyan megoldani. Például a legutolsó kurzus első hetében nem sokat aludtam (reggeltől délutánig óra, utána kis pihi és este-éjszaka megcsinálni a feladatot másnap reggelre). Az egyik tanárom foglalta össze a legjobban az itteni filozófiát: az ilyen kurzusokon nincs idő az elméletbe belebonyolódni, hasznos módszereket, példákat kell megvizsgálni és megnézni, hogy azok hogyan alkalmazhatók a gyakorlatban. Eközben a diák elsajátít olyan fontos készségeket, mint a csoportmunka, a problémamegoldás, az anyaggyűjtés és az előadás. Olyan szempontból is nagyon jó ez a rendszer, hogy elég gyakoriak a nagyobb szünetek a félév során. Kétszer volt olyan, hogy 1 hétig nem volt órám és emellett 10 napig pedig hivatalosan is szünet volt.

Your browser may not support display of this image. Ha nincs iskola, akkor próbálunk kikapcsolódni. Reims egy kisváros (francia viszonylatban, otthoni viszonylatban Debrecen:), ahol a belváros nagyon szép, a katedrálisa pedig elképesztő. Mindig meg kellett állnom egy kicsit, amikor elmentem előtte. Szerintem szebb, mint a párizsi Notre-Dame. Ezen kívül van néhány hely, ahova be lehet ülni inni, enni, de elég drágák, „turistaárak”. A legnépszerűbb a Gim Pump, amit már messziről megismerni, mert előtt mindig tömeg van, mert mindenki kívül áll (részben megszokásból, részben mert bent nem lehet dohányozni) egy kordonnal körülvett területen. Kicsit marhának érzem magam, mikor odamegyek. Szórakozóhely is van 1-2 a városban, pár egyetemi bulin voltam, jó a hangulat.

Az emberekről egy kicsit. Nagyon színes volt a társaság, vagy 25 országból, a világ minden pontjáról vannak diákok: USA, Kanada, India, Ausztrália, Marokkó, Kína, Dél-Korea, egész Európa (sok német és olasz). Meglepő módon az emberek 97%-a értelmes és jófej. Bármelyikkel találkoztam, szívesen váltottam vele pár szót. Személy szerint elég távoli barátságokat kötöttem, mivel egy 8 fős indiai társasággal lettem nagyon jóba, meg rajtuk kívül olaszokkal, de voltam hivatalos koreai vacsira isJ Na ezek a dinner-ek az ősz végére teljesen elszabadultak, mindenki meg akarta villantani a főzőtudását, volt olyan, hogy az esti kanadai juharszirupos palacsintát alig bírta kialudni a társaság, mivel másnap már az olaszok főztek ebédet, ipari mennyiségben.

Aki szeret utazni, annak nagyon jó választás Reims. Már földrajzilag is jó kiindulópont: közel van Luxemburg, Belgium, Hollandi, Nagy-Britannia, és akkor a franciaországi csodás helyeket nem is említettem. Bár azért azt leszögezem, nem olyan olcsó az utazás. A térképen Reims Párizs mellett van, amikor jelentkeztem, ez akkor arra gondoltam, hogy annyira közel, hogy akár egy délutánra is át lehet ugrani sétálni egyet a Champs-Elysées-n. Ezek után elég kiábrándító volt megtudni, hogy egy teljes árú retúrjegy 35 eurótól kezdődik… Sajna Reims még sincs olyan közel, mint gondoltam. Legalábbis pénzben, mert a TGV 45 perc alatt teszi meg a 140 km-t, és ha hozzáadom, hogy 15 percre lakom az állomástól, akkor még szinte hamarabb érek be a Párizsba, mint reggelente otthonról az egyetemre…

Párizs varázslatos, számtalan olyan pont van, ahol egyszerűen már a fényképezőt is elfelejted elővenni… Az öreg hölgy pedig mindig kikandikál valahol az épületek közül.

Your browser may not support display of this image. Emellett én is sok helyen jártam. Ez az utazási láz valószínű azért uralkodik el az emberen, mert a sok távolról jött ismerős (főleg az indiaiak) azzal a céllal repült ide, hogy 2 hónap alatt Európa összes valamire való városába eljut (iskola mellett!), és hát az ember így könnyen kedvet kap. Másrészt volt barátom volt ugyanúgy külföldön a félév során, akiket érdemes volt meglátogatni.

Ami még nagy élmény volt, a Stade de Franceban teltházas meccsre menni, a srácok szerveztek egy Paintballt, ahol mondjuk sárban és esőben volt szerencsénk egymásra lövöldözni, de nagyon megérte.

Hát az erasmusos költségvetésemet nagyban kisegítette, hogy az ösztöndíj tényleg nagyvonalú, egészen olcsón sikerült itt Reimsben szállást találnom (215 euró x 4 hó), amiből még ráadásul a francia állam visszatérít lakhatási támogatásként egy tekintélyes összeget (olyan 250 euró). Ja és még egy váratlan pénzforrás volt: az iskolának van valami külön egyezsége egy francia bankkal, amely egy komoly bónusz összeggel (100 euró) honorálta, ha számlát nyitsz náluk, szóval senkinek nem kellett kétszer mondani.:) Bármilyen furcsa, ha ehhez még hozzáteszed azt, amit otthon költesz ennyi idő alatt, ebből már ki is lehetett hozni. Tehát olyan 500-600 euróval lehet számolni havonta.

Így összegzésként: nagyon jó egy ilyen kalandot megélni, mindenkinek csak ajánlani fogom én is ezek után. Másként megy haza az ember.

Amennyiben kérdésed lenne, nyugodtan keress meg: bozsy(kukac)freestart(pont)hu.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.