Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Jönköping International Business School 

Miért is Svédországot választottam? Már négy évvel ezelőtt eltöltöttem ott egy évet a gimnázium alatt, így sikerült nagyon jól megismernem, megszeretnem az országot. A Jönköpingi egyetemet is láttam már, ami már akkor is nagyon tetszett és több ismerősöm is járt oda/ajánlotta. 

Az egyetem: röviden; svéd design, nagy terek, fejlett infrastruktúra, jó  fej tanárok, nulla bürokrácia. Az épületek szépek, főleg az új  „T-karos” üvegépület. A G karos épület egy csigára hasonlít, fehér egyszerű berendezéssel. A nagy előadó termekben nem volt mindig tökéletes a kivetítés, de egyébként semmi panaszunk nem lehet az épületekre/felszereltségre.

A könyvtár is magas színvonalú, főleg akit a kisvállalkozás téma érdekli, mivel itt van a világ legnagyobb könyvgyűjteménye e témában. Vannak tanuló szobák, amiket le lehet foglalni csoportmunkára, amit ott nagyon sokat használnak (de erre még visszatérek). A számítógépek véleményem szerint egy kicsit lassúak, de munkára, tanulásra bőven elegendőek. Ha bármit el kell intézni, akkor egy ember segít nektek mindenben, és nem kell 50 helyre rohangászni/sorba állni. Illetve ott van még a Student House, ahol minden egyéb fontos dolgot be lehet szerezni (könyvek, buszjegyek stb.) 

A tantárgyfelvételnél nem érdemes C level tárgyakat felvenni, csak ha végzősök vagyunk, vagy Masterre járunk, mert egyébként sokkal nehezebbek, mint a többi. Én a Marketing (B), Corporate Finance (C level), Business Statistics 2(A), Basic Financial Accounting-ot(A) vettem fel. A C level tárgy sajnos nem sikerült, a többi nagyon könnyen. A tanárok segítőkészek, tényleg a tanításodra koncentrálnak, és a vizsgán nem kukacoskodnak. A félév két negyedévre van bontva, tehát egyszerre csak két tárgyatok van egy negyed év alatt (kivéve, ha felveszitek a svéd nyelvet). Az órarend fix, ezért néha lehet ütközés, de ez nem gyakori. Változik az órák beosztása, így előfordulhat, hogy egyik héten 5 órátok van, a következő héten meg csak egy vagy egy sem. Az előadások időtartama általában 2-3 óra szünetekkel. Az előadások látogatása általában nem kötelező, de ha bejársz nagyon könnyű lesz a vizsga. Ami viszont kicsit bosszantott minket az a rengeteg csoport munka, ami az első negyedévben még érdekes volt, a végére viszont már egy kicsit beleuntunk. A tárgy pontjainak általában a 40%-át így tudod megszerezni, amire ha egy kis időt rászánsz már nem is kaphatsz kettest (ha megvan a vizsga része).  
 

Az év eleji Kick-off weak (gólyatábor féle) volt talán a legjobb hetünk kint. Az ára elég húzós 110 vagy 80 euró, amiben benne van egy zöld overál, ami minden bulira kelleni fog a félév/év során. Nagyon sok programot foglal magában, a drágább változatban főleg éttermi programok tud többet. De meg lehet venni külön a ruhát is 20 Euróért. A bulik előtt általában a Faddereknél (Instruktoruk) volt házibuli, és itt ismertük meg a legtöbb embert. Sajnos utána már nem sok lehetőség van arra, hogy a svéd diákokat megismerjük. Év közben a bulik nagy része az egyetemi szórakozóhelyen (Akademien) szerdánként voltak, ahova csak diákok mehetnek be és így az árak is elfogadhatóak. Az egyetem rengeteg egyéb utazás, programokat szervez a diákoknak. A legjobb szerintem a „Sea Battle” hajókirándulás (óriási buli) ami egy Stockholm-Tallinn út 2000 diákkal. 

A szállások elég vegyesek. Én már a kiutazás előtt tudtam, hogy kivel fogok utazni, ezért számunkra csak egy hely jöhetett szóba a Gräshagen. A szállást mindenkinek ajánlani tudom, mert a legjobb diákszállás Jönköpingben (szinte az összes diák véleménye szerint). Itt ketten laktok egy apartmanban, saját fürdőszoba, konyhával. Nekünk 270 Euró volt fejenként, ami ott igencsak elfogadhatónak számit, viszont egy 10perc busz/30perc sétára van az egyetemtől. A másik fő szállás az Alpha, ami igaz, hogy csak 5 perc sétára van az egyetemtől, de nincs saját fürdőszobája, konyhája és az ára megegyezik a az előbbivel. A többit nem ajánlom, mert nagyon messze vannak az egyetemtől és se felszerelésben, se árban nem veszi fel a versenyt a másik kettővel.  

A tömegközlekedést mi nem igazán vettük igénybe, mert autóval mentünk, amivel igencsak sokat lehet spórolni Svédországban. A havi buszbérlet 480 SEK, ami kb. 12eFt. Lehet még biciklit szerezni a rendőrségi aukción olcsón és bízni abban, hogy nem lesz túl hideg. Az országon belüli buszozáson viszont elfogadható árak vannak. 

A svéd  árak: hát igen, nem egy olcsó országról beszélünk. A kaja 20-25%-al több mint itthon, kivéve a prémium termékek, melyek kint sokkal olcsóbbak. A cigi és a pia viszont egy vagyon. Alkoholt vásárolni csak 20 éves kortól lehet két helyen a városban, de ez a rendszer egész Svédországra igaz. Az éttermekben az ebéd 40-65 SEK, ahol általában annyit eszünk amennyi belénk fér. De vannak olyan ételek/boltok ahol igazán baráti áron be lehet vásárolni.  

Svédország?! Ahogy a JIBS-es marketing tanárom mondta - aki félig amerikai félig kanadai - Svédországba csak három okból mehet az ember élni. Dolgozni, tanulni, vagy pedig egy svéd nő/férfi miatt.  Rám mind a három igaz, így lehet, hogy kicsit elfogult vagyok az országgal kapcsolatban. :D

Utolsó frissítés: 2018.11.30.