Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló 2008/09

European Business School Oestrich-Winkel

Több mint 15 órás utazást követően egy másik Corvinusos lánnyal együtt megérkeztünk Oestrich-Winkelbe. Korábbi félévekben csak egy-egy magyar diák volt, mi ebből a szempontból szerencsések vagyunk, hogy ketten tudtunk menni.

Az eleje, mint mindig elég nehézkesen indult. Sajnos a ház ahova beköltöztünk éppen akkor lett felújítva így sem a hűtőben, sem a konyhában nem volt semmi. Semmi só, cukor vagy bármiféle fűszer.

Mi nem a dormitoryban kaptunk helyet, hanem egy nyolcfős házban a sulihoz és a vasúti sínekhez elég közel. Az ember egy idő után túllép ezen az apróságon és miután kialudta magát más szemmel tudja nézni a világot. Szerencsére volt egy kis túlélős uzsonnás felszerelésünk így kibírtuk a vasárnapot is, amikor a német boltok 99% be van zárva. Számunkra teljesen elképzelhetetlennek tűnik, hogy vasárnap reggel nincs friss zsömle az asztalon vagy, hogy a bevásárlást már szombat délután kell megcsinálni.

A környéken Aldi, Nettó, Rewe volt illetve Rewe Getränke ami elsősorban a söröknek és egy kevés alkoholmentes üdítőnek készült diszkont volt. Hétfőtől szombatig este nyolcig-tízig is nyitva vannak ezek a boltok ami jelentősen csökkenti a vasárnapi zárva tartás okozta sokkot.  

Oestrich-Winkelt és a környező településeket úgy kell elképzelni mint kis szórvány falvacskákat egymás mellett. A táj csodálatos, mindenfelé  amerre a szem ellát szőlőtőkék és 10-20 perc buszútra középkori várak sora található. Az iskola két épülete a Burg és a Schloss ami egy középkori várra épült. Az iskolának saját szőlészete van, illetve bora is, melyet a különböző céges rendezvényekkor elsősorban a meghívott vendégek kaphatnak.

A környék híres a borairól. Rengeteg u.n. Weingut van ahol termelők árulják boraikat. Eléggé kiismerhetetlen a nyitva tartásuk, mert elsősorban a turistacsoportoknak nyitják ki őket, persze mindig akadnak kivételek. A Rajna menti borok világhírűek, ezért az iskola augusztus-szeptember körül borkóstolókat tartott az egyik nagy teraszon ahova főleg az első évesek, a tanárok és a külföldi cserediákok mentek el.

Oestrich-Winkel testvérvárosa Tokaj így több magyar család, vagy magyar származású család él a környéken akik elsősorban a borászatból élnek meg.  

Ha tudod akkor inkább kocsival menjen ki, ugyanis elég nagy távolságok vannak és a tömegközlekedés elég drága. (Oestrich-Winkelből Frankfurtba egy retúr jegy kb. 20 euró) Egyetemistáknak/főiskolásoknak hiába kaptok az iskolától international student cardot sajnos nem adtak kedvezményt az utazás árából. Más német főiskoláktól, egyetemektől eltérően ez az iskola alapítványi, így nem biztosít ingyenes utazást, esetleg a bérletekhez egy igazolást tudnak kiadni, így csökkentve az árakat.

Ha csoportosan utaztok, akkor 5 főnél érdemes Happy Weekend Ticketet venni, ami a Bundeslandon belül nagyon megéri hétvégente, illetve hétköznaponként is a távolságtól függően pár cent vagy több eurót is megtakaríthatsz.

Az egyetem honlapján találhatunk lakáshirdetéseket, amelyeket nagyon komolyan kell venni, mert a nagyvárosokkal ellentétben itt igen limitált a kiadó lakások száma, valamint a házibácsik-nénik nem szeretik fél évekre kiadni a lakásokat. Találkoztunk olyanokkal is akik 4-5 évre akarják kiadni őket, tehát egy komplett egyetemi tanulmány idejére.

Oestrichben, Winkelben, Mittelheimben, Hattenheimben érdemes lakást nézegetni, de annyira kicsiny falvakról van szó, hogy a nagy országos ingatlanközvetítő  honlapokat nem nagyon érdemes szörfözni, mert még a nyilvántartásában sem találni őket sokszor. Akár Hallgarten vagy Johannisberg is vonzó lehet mert kilométerben nincs túl messze sem a Schlosstól sem a Burgtól, ugyanakkor ha biciklit béreltél akkor akár vissza is lehet adni, mert nagyon meredek domb-hegytetőkön vannak, ahova szinte képtelenség autó vagy busz nélkül feljutni. Igaz a kilátás kárpótolja az embert, de nagyon függővé is teszi.

A mi félévünkben elindult egy kezdeményezés hogy ha a cserediákok ha stoppolnak bizonyos helyeken, akkor elviszik őket a németek. Úgy tudom hogy ez nagyjából működött is, bár egy-egy éjszakai buli után én inkább nem kockáztatnék. 

A diákok kezdettől fogva úgy viselkedtek velünk, mintha az iskola szerves részei lennénk. Nemcsak cserediákok hanem különböző más diákok is vannak távoli országokból, akik a rendes tanulmányi idejüket töltik itt. Sokan vannak a double-degree programban is, akik másfél évet töltenek itt.

Minden cserediák kap egy u.n. Buddy-t. Ez a mi Tandempartnerünknek felel meg, aki a lakáskereséstől kezdve mindenben segít. Sajnos az én Buddym nem jelentkezett, de örökbe fogadtak. A Buddymnak rajtam kívül hét másik u.n. ’Tauschie’-ja is volt. Így hívtak minket cserediákokat. Eljártunk vacsorázni, beszélgetni sok időt töltöttünk együtt.  

Esténként általában vacsorákat rendeztünk vagy eljártunk házi bulikra. Nyolcan laktunk együtt: két amerikai fiú, két szingapúri lány, egy koreai fiú, egy indiai fiú és mi ketten magyar lányok. Pár asztalt összetoltunk és mindenki a saját nemzeti ételét elkészítette. Sokszor úgy jött ki a lépés hogy a nyolc emberből lett tizenöt vagy húsz is, mert mindenki áthívta a barátait. Nálunk mindig is nagyon sok távol keleti diák volt, akik mindig áthoztak valami finomságot, így váltam én is a koreai konyha első számú rajongójává.

Már a mi házunkban is három kontinensről érkeztünk, de az egész csapat rendkívül színes volt. Annak ellenére hogy mi az Erasmus programmal érkeztünk, nem az európaiak voltak a jellemzőek. Európából elsősorban franciák  érkeztek, mert rengeteg partneregyetem van arrafelé. Volt pár orosz, csehek, olaszok de nem túl sokan. Rengeteg távol-keleti, főleg indiai és koreai cserediák volt, Dél-Közép-Amerikából rengeteg mexikói, chilei, argentin akik a népes spanyol különítménnyel együtt állandóan a saját nyelvükön trécseltek, de ha megkérted őket akkor sokszor gond nélkül átváltottak angolra. USA, Kanadából érkeztek a legmagasabb srácok, köztük a mi két lakótársunk is. Igaz főzni nem igazán tudtak, inkább csak szendvicseken és spagettin éltek, de a közös főzésekkor és a grillezéskor nagyon bele tudtak húzni a mogyorókrémes különlegességeikkel.

Elmondható hogy nagyon színes volt a nemzetközi paletta. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az EBS (European Business School) tanulóinak kötelező mind a Bachelor, a Master vagy az Mba szinten egy félévet valahol egy külföldi partnerintézménynél tölteni. Dél-Afrikától kezdve Costa Ricán át, Argentína, Szingapúron át akár Ausztráliába is mehetnek. Az olyan rendezvényeken mint az International Fair vagy Nighton bemutathatod az országod nemzeti ételét, italát, kérdezgethetnek tőled az iskoládról. Ez elsősorban lekorlátozódik a bulizásra, de nagyon jó hangulatban teltek ezek az események.

Az ilyen bulik after-partija általában a winkeli Batolomeóban volt, ám mi nem sűrűn jártunk oda, mert elsősorban a házi bulik vonzottak több embert. Azok közül is a winkeli mexikói-francia-spanyol házhármas emelkedett ki. Kezdetben nálunk is volt nyolcvanfős házi buli, melyben a földszintünkön található csocsó asztal még vonzóbbá tett. Bár fűtésünk nem volt a földszinten így egy idő után már mi is csak kabátban és sapkában játszottunk lenn.

Az ismerkedések jó része ezeken a házi bulikon indult és a sztorizgatások sosem múltak el. Minden buliban történt valami, ha más nem legalább kétszer kijött a rendőrség. A helyiek előszeretettel hívták ki őket, bár sokszor csak egy ejnye-bejnyével is kibékültek. Mi állandóan bicikliztünk akármerre is mentünk, mert a buszok csak óránként közlekedtek, gyalog pedig elég hosszú lett volna az út. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni ugyancsak, mert ha ittas személyt állítanak meg és a szonda a normálist meghaladó értéket mutat akkor hiába bicikliztél akkor is elvehetik tőled a jogsidat.

Németországban megengedett egy bizonyos alkoholmennyiséget fogyasztani autóvezetéskor. Ezért is van annyi ízesített vagy csökkentett alkoholtartalmú  sör a benzinkutakon, de főleg a házibulik után nagyon oda kell figyelni, mert van úgy, hogy egy-egy vezető nem fogta vissza magát, tehát ha törik, ha szakad inkább a járdán érdemes menni, nehogy történjen valami. Sokszor még mielőtt valaki kocsival hazamenne akár buliról akár az iskolából megkérdezi a többieket és hazaviszi őket. Főleg a Buddyk vagy a német barátok sokszor mondják hogy éppen merrefelé járnak kocsival és ilyenkor is nagyon szívesen elvisznek. Akár Frankfurtról van szó, akár ha hazamennek a családjukhoz, akkor távolabb is.

A diákok között és Rheingauban elsősorban a BMW, és Audik azokból is a sportos típusok a jellemzőek. A cserediákok az iskolától tudnak kölcsönözni biciklit, a jellegzetes EBS Bike-ot. A környéken minden tárolónál minden bolt előtt találsz ilyet ami jelzi hogy éppen hány cserediák tartózkodik a környéken. Nagyon édes női biciklik, elől kosár, hátul tartókások. Főleg a fiúk mutatnak jól rajtuk, ám érdemes odafigyelni az elülső kosárra, amit egy pattintással le lehet venni. Sajnos az enyémet megtalálta valaki és leszedte. Vannak, akik nem lakatolják le a bicikliket mondván hogy annyira pici a település hogy úgyis megtalálják. Biztos, ami biztos ezek után én mindig mindenhol hiába két percre is ugrottam be lelakatoltam.

Ha biciklizésről van szó érdemes sí kabátot, síkesztyűt hordani ha beköszönt a hideg. Az EBS biciklikkel nem lehet nagy távolságokat megtenni, tehát már egy 2-3km is bőven elég velük. Bár ha az ember összeszorítja a fogait és St. Goarshausenhez felmegy vonattal (Loreley szikla) és onnan visszabiciklizik, akkor nagyon szép napot tölthet a Rajna völgyi várak között. Ha szép az idő, főleg tavasszal vagy nyáron érdemes a környéken hosszabb túrákat, bicikli utakat tervezni, mert tényleg csodálatos. Kis városkák mindenfelé különleges hangulattal, mint apró ékszerdobozkák.  

Azonban ha már mindent felfedeztél és új kalandokra vágysz érdemes körbenézni másfelé is. Wiesbadenben elsősorban vásárolni lehet, illetve a karácsonyi vására csodálatos. Frankfurt sincs túl messze bár az tényleg egy bankközpont. A Main Towerre fel lehet menni, illetve ha előzetesen bejelentkezel, hétköznaponként lehet a tőzsdére is bejutni. Nekünk az első hetekben volt egy idegenvezetős városnézésünk is. Először szuper a város, ám később, amikor már másodszorra vagy ott már csak óriási épületek vannak, de ha szórakozásról van szó a város estéként átalakul. Ha úgy jön ki a lépés szoktak szervezni az Alte Operbe és a Jahrhunderthalléba koncertekre, előadásokra kirándulást. Vagy rendkívül olcsón, vagy ingyen tudtunk fantasztikus darabra bejutni. Zakót, öltönyt amúgy is kötelező betenni a sok prezentáció miatt, de elegáns ruhákat is.  

Ha ennél nagyobb távolságokra vágysz, akkor vagy a tömegközlekedésnek kell utána nézni, bár elég drágák a jegyek, vagy amit mi is csináltunk autóstop. Ez nem a klasszikus értelemben kell venni, hanem vannak, honlapok ahol meghirdetik az autósok a szabad helyeiket és bizonyos összegért elvisznek. Ilyenkor annyi emberrel meg lehet ismerkedni és tényleg érezheted Németország hangulatát. A sofőrök nagyon sokat szoktak beszélgetni, mert sokszor 5-6 órás utakon kell, hogy végig éberek maradjanak. Sokszor gumimacikkal kínálnak, de van aki sütivel, szendviccsel, innivalóval is. Nagyon sokan el szokták mesélni a sok évvel ezelőtti balatoni élményeket vagy az élettörténetüket is. Utaztam már egyedül is, lehet, hogy én vagyok a túlságosan is merész, de sosem volt semmi gond. Bár mindig megadtam biztonságképpen egy-két embernek a sofőr adatait mindenre felkészülve. Az időpontok megbeszélésében azonban érdemes számokra bontva is rákérdezni mert amikor angolul beszéltem egyik sofőrrel összekeverte a quarter to és pastot így elég idegesen hívott fel hogy éppen hol járok.

A németekre amúgy is jellemző a pontosság. Volt úgy hogy a német barátaimmal

találkoztam. A lány másfél percet késett és bocsánatot kért. Először le voltam döbbenve, majd már én is annyira ráálltam az ilyen életre, hogy akár egy öt perces késés is dühített. Nagyon szerettem a pontosságot és a precizitást amivel az élet minden területét vagy akár az órákat is szervezték. 

Amikor a marketing tanszékkel tanulmányi kirándulásra indultunk Hamburgba enyhén megijedtem, hogy a kínai fiú 2 perces kését nem tolerálták. Ugyanakkor nagyon szeretnek ők is szórakozni. A tanszéki kiránduláskor elvittek egy Greenday koncertre, de a sort kezdhetem a szuper EBS bulikkal vagy akár a szélesebb körben ismert Oktoberfesttel is.  

Marketing főszakirányosként szinte csak ilyen témájú tárgyakat vettem fel Masteren. Hihetetlenül gyakorlat orientáltak ezek a modulek, ugyanis tárgycsoport rendszerű az oktatás, tehát egy bizonyos mennyiségű tárgyat kell teljesítened különböző feltételek szerint. A hamburgi kiránduláson az Otto, Schwarzkopf Professionals és a Monte Blanc vezető marketingeseivel találkoztunk akik közül sokan EBS tanulók voltak. Rengeteg cég és vállalat felsőbb vezetésében vannak volt EBS diákok, mert a kapcsolatépítésen túl az iskola rendkívül gyakorlatorientált és a külföldi tanulmányi tapasztalatok, kapcsolatok rendkívül jól hasznosíthatók lesznek a későbbiekben.

A Seminariumokra kell nagyon odafigyelni a tárgyfelvételkor. Masteren ez azt jelentette, hogy kaptál egy témát és ki kellett dolgoznod szinte teljesen egyedül. Persze volt lehetőség konzultációra, de a nagyon kemény APA rendszerben kellett dolgoznunk, amivel főleg nekünk cserediákoknak nagyon sok időnk elment. Sokkal jobban kellett küzdenünk a jó jegyekért, mint a német diákoknak, akik persze már az évek alatt hozzászoktak a rendszerhez.

Ami nekem elég furcsa volt az, hogy egy-egy tárgyat egy-egy nap alatt oktattak. A 14 hetes budapesti tanrend után ez enyhe ledöbbenés volt, ugyanakkor minden anyagot, ppt-t, kapcsolódó újságcikket stb… megkaptunk az órán. Ezzel az egy-egy napos oktatás egyrészről egy cserediáknak tökéletes, mert rengeteget utazgathat, viszont amikor megbetegedtem nem volt lehetőségem más órára bemenni, így egyedül kellett az anyagot feldolgoznom.

Sajnos a vizsgáknak fix időpontjuk van és csak egy időpont. Így eshetett meg, hogy az én tárgyfelvételem alapján megírtam nyolctól egy module vizsgát három tárgyból majd húsz percre rá egy másfél órás németet is. Ha beteg vagy, esetleg rosszul érzed magad orvosi igazolással hiányozhatsz, bár érdemesebb inkább kipihenni magad előtte, nagy levegőt venni és megoldani a dolgokat.  

Remélem ez a pár oldal felkeltette az érdeklődésedet és te is Oestrich-Winkelt fogod választani. Számomra ez egy négy hónapos álom volt, ami után nehéz a felébredés.Your browser may not support display of this image.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.