November - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universität zu Köln

2009/2010 ősz 

Kölni cserefélévem nagyszerűen sikerült, rengeteg pozitív élményben volt részem. Volt alkalmam utazni is, 7 országban jártam a kint töltött 6 hónap alatt. A CEMS program keretében töltöttem itt a szemesztert, így tanulmányi téren megerőltetőbb volt, mint egy átlagos Erasmus félév. Beszámolómat igyekszem úgy strukturálni, hogy valóban segítséget nyújtson Nektek dönteni a jelentkezésről, illetve operatív infókat is tartalmazzon a lehetőségekről.

Your browser may not support display of this image. A város

Egyetemváros, körülbelül 45 000 diák tanul itt, ebből cserediák kb. 8 000. Szuper  a hangulat. A várost egy az egyben lebombázták 70 éve, így teljesen új építésű, szépen megtervezett, és tiszta. Azzal viszont számolni kell, hogy egyedüli látványossága a dóm. A toronyból csodaszép a kilátás. 

Közlekedés 

A közlekedés nagyszerű, a város Bonn-nal szinte egybeépült. Kaptunk okt.1-től olyan bérletet, amivel egész Észak Rajna-Vesztfáliában ingyen utazhattunk (Aachen, Münster, Dortmund, Gelsenkirchen, Bonn- egyértelműen ez a legvárosiasodottabb Bundesland). A bérlet és az úgynevezett „Semesterbeitrag“ 201 EUR volt. Csak hogy érzékeltessem a távolságokat Aachen innen 50 kilométerre fekszik, onnan Maastricht mindössze 40 perc és 5 euró oda-vissza busszal.

Your browser may not support display of this image. Emellett érdemes megjegyezni, hogy Köln közvetlen közelében van 5 repülőtér, a tehát fapadosokkal (Easyjet, Wizzair) megközelíthető, és félfapados german wings-szel is (ez utóbbi az egyetlen, ami magára a Köln-Bonn Airportra érkezik). A nyelvkurzus hónapjában azonban még nem jár a bérlet, így érdemes azért jól megnézni, érdemes-e messzebbre érkezni, a Deutsche Bahn ugyanis nagyon drága. A félév során án a városi közlekedést alig használtam, vettem egy biciklit, és azzal jártam szinte egész félévben, illetve december végéig.

Your browser may not support display of this image. A szemesztert megelőző opcionális nyelvi kurzus 

Van egy nyelvi teszt, azon kötelező itt lenni, aztán besorolnak 1-től 5ig egy csoportba. Mindössze napi 3 és negyed óra az oktatás, van idő házit írni, de még inkább ügyeket intézni, felderíteni, bulizni. Szerintem érdemes itt lenni rajta, nem is annyira nyelvi, mint inkább akklimatizálódási szempontból. Engem az ötös csoportba soroltak (ötből), így nem 4 hétig tartott a kurzus, hanem csak 2 hétig, a végén pedig megírhattam a DSH Prüfung-ot, amit aki megcsinál tanulhat külföldiként állami német egyetemen (egész egyetemre vonatkozólag). Szerencsére sikerült is. Szerintem érdemes kijönni a nyelvkurzusra, mert jár Erasmus öszt. díj erre a hónapra is, csomó emberrel meg lehet ismerkedni, idő szempontból sokkal lazábban vagy még ilyenkor, és kell időt hagyni az ügyintézésekre.

Ügyintézések 

Eszméletlen mennyiségű helyre kell bejelentkezni, ami olyan szempontból is rossz, hogy majd kijelentkezni is kell... Kötelező német bankszámlát nyitni, ideiglenes lakosként bejelentkezni, egyetemen rohangálni, mosókártyát, diákigazolványt, könyvtárkártyát szerezni, elektronikus tárgyfelvételi rendszert megismerni stb. Mindenhez aláírás, sorbanállás kell, és persze megszerzésük egymásra épül. 

Szállás 

Én kollégiumban voltam/vagyok Hürthben, a legnagyobb egyetemi kolirészben. Körülbelül 4-5 ezer diák lakik itt, egy rakáson, egy ‚egyetemi faluban’. A norvég stílusú kis ház lakásában, ahol az én lakhelyem is van, összesen 4 szoba van. A szobák per fő 16 négyzetméter körüliek, én 235 eurót fizetek havonta. Van konyha (alapban nem felszerelt eszközökkel, de van sütő is), 2 WC, előszoba, bicajtároló. 
A szoba amikor átvettem szó szerint kongott az ürességtől, 1 szekrény, ágy, asztal, szék fogadott. Azóta áldoztam a berendezésre kb. 100 eurót, van 2 IKEA is a városban. Amúgy létezik egy külön elkerített rész is itt a Studentendorfban, ahova mindenki a neki már nem kellő bútorokat viszi le. Van egy tó a közelben, nagyon hangulatos, lehet futni, biciklizni, vízibiciklizni. 
A szállást a Kstw. Intézi, érdemes regisztrálni a honlapjukon (kstw.de).

Egyetem 

Hatalmas a campus: tó, óriási füves Platzok, rengeteg diák. Alapvetően ódivatúak az épületek és a termek, cseppet sem méltóak az egyetem múltjához. 
A tanítás stílusa olyan mint otthon (a jelenlét értékelésének szempontjából), azzal a különbséggel, hogy a gyakorlatok olyanok, mint az előadások: hatalmas termek, több száz hallgató. Ugyanakkor az oktatás mégis gyakorlatorientáltabb, szinte minden tárgyból volt terepgyakorlat, illetve valamiféle gyakorlatias feladat, nem csak vállalati előadások formájában. Alapvetően a nyelv miatt érdemes Kölnbe jönni, aki kiscsoportos foglalkozásokat vár és kivételes infrastruktúrát, annak inkább a Beneluxok felé kell vennie az irányt.

Étkezés

Az élelmiszerek körülbelül annyiba kerülnek, mint otthon. A sör egy kicsit olcsóbb, és sokszoros a választék. Kölnben Kölsch-t kell inni, de ezt néha azért meg lehet szegni 1-2 Paulanerrel, illetve Mönchshof-fal. Az egyetemi menza tökéletes, 3-4 euróért lehet desszerttel, körettel, levessel húst enni, rengeteg zöldséggel, csak diákoknak. Tipikusan német a fűszerezés (ill. annak hiánya), annyira nem finom, de jó a hangulat. 

Bulik

Az egyetem sok lehetőséget kínál, de a szervezésben a diákok is aktívak. Érdemes Kölnbe jönni, a rengeteg egyetemista miatt minden nap lehet találni valamit, és persze a tradícionális helyeket is érdemes meglátogatni: Flanagan’s, Das Ding, usw.

CEMSyknek

A Blocked Seinar profi volt, emellett 4 skill seminart szerveztek a félév folyamán. A core course-t tömbösítve tartották, januárban. Prezentáció és csoportos research project voltak az elvárások. A CEMS Club sok event-et szervez, de ezek jellemzően nyitottak, minthogy az itteni Club nem független, a PIM politikai képzéssel közösen működtetnek diákszervezetet (PIM&CEMS Club). Itt is áll a már leírt konklúzió: a nyelvgyakorlási szempontok teszik igazán vonzóvá Kölnt, és a földrajzi elhelyezkedése.

Javaslatok

Érdemes sokat utazni. A környéket jól be lehet járni bérelt autóval, ami 3-4 személy esetén jóval olcsóbb mint a Deutsche Bahn. Luxembourg 3 óra, Brüsszel szintén.

Emellett ajánlom mindenkinek a Ryanairt, mely Düsseldorf (Weeze) reptérről rengeteg városba repül, akciós időszakban pár euróér oda-vissza. Én például oda-vissza 4 euróért foglaltam Milánóba, Edinburgh-be, Portóba pedig 20-ért.

Ugyanígy javaslom a biciklit közlekedésre, kirándulásra. Nem olyan rossz az időjárás, mint mondják, és lehet olcsón találni a neten.

Érdemes nov. 11-én 11 óra 11 perckor a Heumarkton lenni, ahogy a híres kölni Karneválra is szeretettel várja a város a látogatókat!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.